VoikkoSpellService: suomen kielen oikoluku -järjestelmäkomponentti OS X:lle

VoikkoSpellService eli avoimen lähdekoodin suomen kielen oikoluku -järjestelmäkomponentti Mac OS X:lle. Komponentti kytkeytyy Apple Cocoa -oikolukupalveluun ja jokainen järjestelmän oikolukurajapintoja hyödyntävä ohjelma, voi käyttää komponentin tarjoamaa oikolukua. Tällaisia sovelluksia ovat mm. Safari, Mail.app ja TextEdit. Oikolukukomponentti on tarkoitettu Intel-alustaisille Mac OS X -käyttöjärjestelmille 10.5 versiosta alkaen.

VoikkoSpellService käyttää oikolukuun Voikko-ohjelmistoa. Voikko on tarkoitettu Suomen kielen oikeinkirjoituksen ja kieliopin tarkistamiseen sekä tavutukseen. VoikkoSpellService tarjoaa tällä hetkellä vain oikeinkirjoituksen tarkistuksen. Komponentti on lähtöisin Voikko-projektista, alkujaan sen on kehittänyt Harri Pitkänen. Jatkokehitystä tekee Marko Wallin.

Mac OS X 10.11 tai uudempi (64-bittinen):

VoikkoSpellService 1.0.6 Beta 1
(VoikkoSpellService-1.0.6b1.dmg, 2.9 MB; OS X 10.9 – 10.11; 64-bit)

Mac OS X 10.9 tai uudempi (64-bittinen):

VoikkoSpellService 1.0.5 Beta 2
(VoikkoSpellService-1.0.5b2.dmg, 2.9 MB; OS X 10.9 – 10.10; 64-bit)

Mac OS X 10.8 tai uudempi (64-bittinen):

VoikkoSpellService 1.0.4 Alpha 1
(VoikkoSpellService-1.0.4a1.dmg, 5.6 MB; OS X 10.8 – 10.9; 64-bit)

Mac OS X 10.5 tai uudempi (32- ja 64-bittinen):

VoikkoSpellService 1.0.3 Beta 1
(VoikkoSpellService-1.0.3b1.dmg, 2.5 MB; OS X 10.5 – 10.9; 32-bit, 64-bit)

OS X 10.4:lle ja PowerPC-laitteille on saatavilla Lauri Nurmen paketoima versio.

Asennus:

VoikkoSpellServicen asennuksen voi tehdä käyttämällä Homebrewta tai kopioimalla VoikkoSpellService.app dmg-paketin sisältä, johon löytyy ohjeet README-fi-tiedostosta.

Asennus käyttäen Homebrew Caskia:

Avaa Terminal (pääte) ja kirjoita alla olevat komennot:

 1. Asenna Homebrew
  • ruby -e “$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install)”
 2. Asenna Cask
  • brew install caskroom/cask/brew-cask
 3. Asenna voikkospellservice
  • brew cask install voikkospellservice

Asennus dmg-paketista:

 1. Poista vanha Soikko/Voikko ja tee ulos/sisäänkirjautuminen
 2. Kopioi VoikkoSpellService käyttäjän /Library/Services -hakemistoon ja tee ulos/sisäänkirjautuminen. Jos hakemistoa ei ole, luo se.
 3. Avaa ~/Library/Services/VoikkoSpellService.app -tiedosto Ctrl+click -> Open, joka mahdollistaa Gatekeeperin ohituksen. Muuten OS X 10.8 ei oletusasetuksilla suostu palvelua käynnistämään. Ctrl+click -> Open “räjäyttää” kuvakkeen, jolloin OS X lataa oikoluvun käyttöön.”
 4. Oikoluvun kielivaihtoehdoissa pitäisi nyt näkyä: Suomi (Voikko)
 5. Jos oikolukua ei näy, kannattaa muuttaa Gatekeeperin asetuksia “System Preferenses > Security & Privacy” -kohdasta “Allow applications downloaded from: Anywhere”, joka sallii myös ei-allekirjoitetut ohjelmat.

Muutoshistoria

1.0.6b1 (3.1.2016):
Päivitetty oikoluku käyttämään libvoikko 4 ja voikko-fi 2 -kirjastoja. Täten oikoluku siirtyi käyttämään VFST-morfologiaa aikaisemman Malaga-morfologian asemesta.
1.0.5b2 (25.8.2015):
Korjattu ongelmat oikoluvun toiminnassa. Uudempi oikolukurajapinnan metodi (oikeinkirjoitus ja kielioppi) ei toiminut ja palattu vanhempaan metodiin (vain oikeinkirjoitus).
1.0.5b1 (27.7.2015):
Päivitetty Voikko-kirjasto 3.7.1 ja Suomi-malaga 1.18. Minimi OS X versio nyt 10.9 (Mavericks).
1.0.4a1 (14.06.2014):
Päivitetty lisäosa vaatimaan vähintään OS X 10.8 (Mountain Lion), sillä kehityksessä tarvittavia vanhempia ympäristöjä on vaikea tukea uudemmissa OS X:ssä (10.9). Päivitetty samalla Voikko-kirjasto 3.7 ja Suomi-malaga 1.16. Lisäksi README:t päivitetty.
1.0.3b1 (17.03.2012):
Korjattu kirjastojen linkitys osoittamaan paketin sisälle. Päivitetty Suomi-malaga 1.11 versioon. OS X Lionista alkaen (10.7) oikolukupalikka pitää asentaa järjestelmän Services -kansioon, johon paketin Services -linkki nyt osoittaa. Aikaisemmissa versioissa toimii myös käyttäjän Library/Services.
1.0.3a2 (01.02.2012):
Lisätty kokeellinen sekä 32- että 64-bittiset komponentit sisältävä paketti, jossa mukana libvoikko 3.4.1 ja suomi-malaga 1.10 -kirjastot. (VoikkoSpellService-1.0.3a1.dmg).
1.0.2 (04.02.2011):
Lisätty oikolukuun oman sanakirjan käyttäminen, otettu käyttöön libvoikon 3.0 API ja käännetty versio libvoikon 3.1:stä ja suomi-malaga 1.8:sta vasten (VoikkoSpellService-1.0.2.dmg).
2010-11 (08.11.2010):
Käännetty kokeellinen 64-bittinen VoikkoSpellService libvoikon 3.0:sta ja suomi-malaga 1.7:sta vasten (VoikkoSpellService_x86_64_2010-11.dmg). Ilmeisesti ongelmia Mail.appin kanssa.
2010-07 (18.07.2010):
Käännetty versio libvoikon 3.0:sta ja suomi-malaga 1.6:sta vasten (VoikkoSpellService_2010-07.dmg).

VoikkoSpellServicen kehitys

VoikkoSpellServicen, eli osxspell-projektin, lähdekoodi löytyy Git-repositorystä:

GitHub: git clone https://github.com/walokra/osxspell.git

Komponentin kasaaminen tapahtuu käyttäen Applen XCodea, jota varten osxspellin versionhallinnassa on XCode-projekti. Lisäksi komponenttia varten tarvitaan libvoikko, jonka kääntö onnistuu esimerkiksi seuraavaa kääntöskriptiä käyttäen. Skriptin avulla osxspellin tarvitsevat kirjastot kääntyvät ./voikko_3_osx_10-9_build-libs.sh x64 osxspell

Komponentin sisältävän libvoikko -kirjaston kasaamisessa on käytetty gettext, glib, malaga ja suomi-malaga -kirjastoja ja niiden lähdekoodit löytyvät seuraavasti:

Ongelmia VoikkoSpellServicen kanssa?

VoikkoSpellServicen toimintaa voi tutkia OS X:ssä Consolen kautta, johon pitäisi tulla käynnistyessä rivi palvelun käynnistymisestä. Sieltä myös näkyy mahdolliset ongelmat.

Jos oikoluvun vaihtoehdoissa ei näy Suomi (Voikko) -vaihtoehtoa, voi yrittää seuraavia toimia (OS X 10.6:ssa):

 1. Rekisteröi servicet uudestaan: /System/Library/Frameworks/CoreServices.framework/Versions/A/Frameworks/
  LaunchServices.framework/Versions/A/Support/lsregister -kill -r -all local,system, user
 2. Käynnistää Applen pasteboard server uudestaan: /System/Library/CoreServices/pbs -debug -existing_languages English Finnish

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

87 vastausta artikkeliin ”VoikkoSpellService: suomen kielen oikoluku -järjestelmäkomponentti OS X:lle

 1. Käytössä OS X 10.8.5. En saa näkyviin LibreOfficessa 4.1. Ensin asensin väärän dmg:n ennen kuin Macmaan artikkelista huomasin, että pitääkin asentaa Beta. Beta-version sain asennettua ja tuplaklikattua (näkyy Activity Monitorissa), mutta ei ilmesty LibreOfficessa. Tietokoneen uudelleenkäynnistys on tehty (ja tuplaklikkaus uudelleen).

  Järjestelmäasetuksissa System Preferences: Language & Text: Text, saan Voikon näkyviin kohdassa Spelling. Koitin laittaa [x] Correct spelling automatically päälle, mutta sillä ei näytä olevan merkitystä eikä Voikon valitsemisella järjestelmäasetuksissa oletuskieleksi.

  19
 2. Hyvä kuulla, että oikoluku toimii myös tulevassa OS X versiossa.

  Tuo Gatekeeper tekee oikoluvun asennuksesta hieman hankalaa ja pitäisi selvittää, auttaisiko siihen oikoluvun allekirjoitus, vai ovatko oikoluvun vaatimat oikeudet kuitenkin esteenä helpolle asennukselle.

  18
 3. Järjestelmä / Kirjasto / Services kansioon asennettuna ja ensimmäisen kerran itse
  hiiren oikealla napilla avattuna ja avaus vahvistettuna (gatekeeperin takia) ohjelma
  toimii myös systeemi 10.9 developer preview 1:n kanssa.

  Kiitokset tästä. Teksturikin osaa jopa tavuttaa, kun tavutuksen siitä laittaa päälle.

  17
 4. siis ei mill’ään asennu- En tiedä missä mättää- se on toisessa koneessa mutta ei onnistu tähän . Ohjelma mountian lion. Olen luonut kirjastoon kanison services. mutta ei ei .

  16
 5. Löytyihän se tarpeellinen työkalu pages-ohjelmaankin. Dokumentin kielityökalu [Suomi (Voikko)] löytyy asennuksen jälkeen inspector-valikosta (mä käytän OSX:n en-kieliversiota). Hieno juttu, kiitos!!!

  15
 6. Kiitos Simo tarkennuksesta. Kyllähän se TeXturissa tosiaan toimii.

  Käytän itse OS X:ää englanninkielisenä, joten tuo TextEditin suomenkielinen nimi ei ollut tuttu, vaan yhdistin sen TeXiin liittyviin editoreihin.

  14
 7. Sivulle on nyt päivitetty “Asennus” -kohtaan ohje oikoluvun asentamiseksi OS X 10.8 Mountain Lionissa.

  Muistaakseni Texturi ei tue OS X:n oikolukupalvelua ja täten VoikkoSpellServiceä. Pages-ohjelmasta ei itselläni ole kokemusta. Oikoluku toimii yhtä aikaa kaikissa sovelluksissa, jotka OS X:n oikolukupalvelua käyttävät.

  12
  • Asennuspaketin sisällä on asennusohjeet VoikkoSpellServicen asentamiseen. Sitä ei ole päivitetty Mountain Lioniin, mutta seuraamalla Simon kommentissa olevia ohjeita, pitäisi oikoluvun toimia.

   10.1
 8. VoikkoSpellService 1.0.3 Beta 1 toimii myös OS X 10.8:ssa. Kopioin hakemistoon /System/Library/Services ja ctrl+click -> open mahdollistaa Gatekeeperin ohituksen. Oletettavasti muuten OS X 10.8 ei oletusasetuksilla suostu palvelua käynnistämään.

  9
 9. @HJK: Näillä sivuilla olevat paketit eivät sisällä Soikko.service -nimistä ohjelmaa, joka on vanhempi PPC-alustalle ja Soikkoa käyttävä oikolukupalikka. Kyseinen ohjelma pitää poistaa ennen VoikkoSpellService dmg-paketin sisältämän VoikkoSpellService -ohjelman käyttämistä.

  Muuta en tuohon antamillasi tiedoilla pysty neuvomaan.

  8
 10. Lisäys edelliseen:
  Alkuperäinen – ennen kopiointia – “Services” kansion sisältöä on hävinnyt kopioinnin jälkeen! Onko sinä jotain merkitystä järjestelmän toiminnan kannalta tästä eteenpäin?
  HJK

  7
 11. Ohjeiden mukaisesti latasin ohjelman “VoikkoSpellService” mainituun kansioon, mutta sitten tuli ilmoitus, että “Ohjelma Soikko.service ei voida avata, koska PowerPC-ohjelmia ei enää tueta.”
  Käyttöjärjestelmä: MacOS 10.7.3, MacBook Air
  Mitä voin tehdä?
  Pikaista vastausta toivoen ja kiitäen
  HJK

  6
 12. OS X 10.7 Lionissa VoikkoSpellService pitää asentaa järjestelmätason /Library/Services -kansioon, johon nyt myös paketissa oleva Services-linkki osoittaa. Lionissa sovellukset ovat hiekkalaatikoissa, joka estää käyttäjän kansioista oikoluvun kirjastojen lukemisen. Vanhemmissa OS X:ssä palikka toimii myös käyttäjän Services-kansiosta.

  VoikkoSpellServicestä on nyt 1.0.3b1 versio, jossa on korjattu kirjastojen linkitys ja se näyttäisi toimivan OS X 10.7:ssakin em. tavalla asennettuna.

  5
 13. Näköjään jossain välissä on pakettiin mennyt väärät libvoikko-kirjastot tai kirjaston kääntö ei ole toiminut 10.7:ssa kuten oletettu. Ohjelma yrittää etsiä siis väärästä paikasta vaadittavaa libvoikko-kirjastoa. Pitää tarkistaa asia huomenissa.

  Väliakaisesti ongelma pitäisi korjaantua, jos kopioit tuonne /usr/local/lib -hakemistoon VoikkoSpellService.app/Contents/Resources/voikko -hakemistosta löytyvät *.dylib -kirjastot. Mahdollisesti myös mor-standard -hakemisto pitää kopioida /usr/local/lib/voikko -hakemistoon, jotta Voikko löytää sanaston.

  4
 14. Whoop! Saan virheitä 1.0.3a1 / OSX 10.6.8.

  a) VoikkoSpellService_2012-03-03-113524_Martti.crash

  Process: VoikkoSpellService [24982]
  Path: /Library/Services/VoikkoSpellService.app/Contents/MacOS/VoikkoSpellService
  Identifier: org.puimula.VoikkoSpellService
  Version: ??? (???)
  Code Type: X86-64 (Native)

  Dyld Error Message:
  Library not loaded: /usr/local/lib/libvoikko.1.dylib
  Referenced from: /Library/Services/VoikkoSpellService.app/Contents/MacOS/VoikkoSpellService
  Reason: image not found

  Korjasin laittamalla symlinkin.

  b) system.log

  3.3.2012 11:38:29 [0x0-0x1f11f1].org.puimula.VoikkoSpellService[25042] voikko_init_with_path failed (path = /Library/Services/VoikkoSpellService.app/Contents/MacOS/../Resources/voikko)
  3.3.2012 11:38:29 com.apple.launchd.peruser.501[111] ([0x0-0x1f11f1].org.puimula.VoikkoSpellService[25042]) Exited with exit code: 1
  (samat 2 riviä toistuu yhteensä 13 kertaa)

  HELP?

  3