Avainsana: how-to

  • OS X Lion ja yksivärisen harmaa iCal

    Mac OS X Lionissa iCal-kalenteri uudistui ulkoasultaan, mutta ei kaikkien mielestä hyvällä tavalla. Entinen OS X:n harmaaseen tyyliin nätisti sopinut teema muuttui Lionin myötä värikkääksi karvapinnoitteeksi. Cult of Macin ohjeilla iCalin saa muutettu takaisin yksivärisen harmaaksi, joka istuu paremmin kokonaisuuteen. Ennen ja jälkeen muutosten: Uusi yksivärinen iCal ei ole aivan täydellisesti harmaa, sillä tekstit ja…

  • Macbook ja kiintolevyn ääntely

    Alkaa jo hieman usko teknologiaan loppumaan, kun uusi kiintolevy jatkoi kliksutteluaan siitä mihin entinen levy jäi. Klik… klik… klik.. ja smartctl -a /dev/disk0 | grep Load_Cycle_Count arvo jatkoi vaan kasvamistaan. 22 tuntia levy käynnissä ja 814 sykliä kasvaen muutamalla per minuutti. Ei hyvä, ei todellakaan. Seagaten levyille kerrottuna raja-arvona 600 000 sykliä lähestyisi samalla tahdilla…

  • Firefoxin mozvoikko-lisäosa ja Mac OS X

    Suomenkielinen oikoluku on kätevä apuväline juttuja kirjoittaessa, mutta vaikka suomenkielinen oikoluku, eli voikko, on ollut jo pidempään saatavilla OpenOffice.org:lle myös Mac OS X:ssä, ei oikoluvun Mozilla-laajennusta eli mozvoikkoa ole ollut saatavilla kuin Windowille ja Linuxille. Kukaan ei ilmeisesti ole viitsinyt kääntää vaadittavia paketteja Mac OS X:lle, mutta nyt on. Mozvoikko-lisäosa ja sen eri versiot löytyvät…

  • Mplayer ja DVD-elokuvan katseleminen Linuxissa

    Jaksan suhteellisen harvoin katsella elokuvia DVD:ltä ja silloinkin olen edellisestä kerrasta unohtanut, miten niitä Mplayerilla katsottiin. Varsinainen DVD-elokuvan katseleminen on suhteellisen yksinkertaista, mutta jos elokuvaan haluaa myös tekstit, tarvitaan lisäksi yksi lisäparametri. Siispä kertauksena Mplayerin man-sivuilta poimittuna, prosessi menee jotakuinkin seuraavasti: Jos tiedetään, että DVD:ltä löytyy esimerkiksi suomenkieliset tekstit, aloitetaan elokuvan katseleminen komenolla: mplayer dvd://1…

  • KDE 4.1: Dolphin ja Service Menut

    KDE 4:n uudessa tiedostomanagerissa ei ole vakiona samanlaisia Service Menuja, eli pikatoimintoja esimerkiksi tiedostojen paketointiin ja purkamiseen, kuin Konquerorissa on. Onneksi omien palveluvalikoiden tekeminen on kohtalaisen yksinkertaista ja asiaan löytyy valmiit pohjat Kubuntu-foorumin ”Service Menus with Dolphin” -ohjeilla. Foorumilla on valmiit palveluvalikot Arkille ja KArchiverille, mutta ainakaan en itse saanut Arkia toimimaan kyseisellä ohjeella, sillä…

  • Linux, näppäimistö, hiiri ja evdev

    Linuxin käyttäminen on mukavaa, sillä aina välillä on tarjolla kivoja yllätyksiä, ettei tietokoneen käyttäminen olisi liian helppoa. Tietenkin tällä(kin) kertaa varsinainen vika löytyy penkin ja tuolin välistä, joka ei ole huomioinut muuttuneita asioita. Olen kiertänyt eteen tullutta evdev-laitteistoajurin ja hal-välipalikan aiheuttamaa ongelmaa onnistuneesti muutamisen kuukauden ajan, mutta nyt piti löytää ihan oikea ratkaisu.… Jatka lukemista…

  • Ota pikakomennot ja näppäimistö haltuun AutoHotkeyn avulla

    Windowsissa asiat voidaan tehdä joko helposti tai vaikeasti ja valitettavan usein turhankin vaikeasti. Windows itsessään ei tarjoa mahdollisuuksia pikakomentojen määrittämiseen käyttäjän haluamalla tavalla, vaan tätä varten tarvitaan kolmannen osapuolen ohjelmistoja. Yksi pikakomentoja ja näppäimistön hallintaa toteuttava ohjelmisto on avoimen lähdekoodin AutoHotkey, joka tarjoaa monipuoliset ominaisuudet erilaisten komentojen toteuttamiseksi. Windows XP:ssä on vakiona tarjolla lukuisia käteviä…