Kävin eilen kuuntelemassa viimeiset kuulumiset JIRAsta ja Confluencesta, kun Arctech isännöi perinteistä Nordic Atlassian User Group 2013 -tapahtumaa. Tänä vuonna tapahtuma oli yleistunnelmaltaan ja sisällöltään hieman latteampi kuin viime vuosina, mutta muutamia poimintoja ja vinkkejä tuli kerättyä. Ja olihan se kierros Arctech Helsinki Shipyard -telakka-alueella ihan mukava, vaikka suurimmaksi osin pääsimme katsomaan halleja vain ulkoapäin. Näimme vilauksen muutamasta isosta Lego-palikasta, joista laivat rakentuvat, niiden kuljetuskärryn (joka toimi Windows 95:lla) ja vastavalmistuneen arktisen offshore-huoltoaluksen Aleksey Chirikovin.
User Groupin sisältö rakentui tutulla kaavalla, eli ensin Arctech kertoi miten hyödyntävät JIRAa laivanrakennuksessa, jonka jälkeen esiteltiin erilaisia lisäosia, Atlassianin tuotteiden ja Ambientian palveluiden tarjontaa.
JIRAn ja Confluencen lisäosatarjonnan osalta oli lyhyet esitykset i4ware Softwaren työajan seurantaan tarkoitetusta Timesheet-lisäosasta ja Dream Brokerin videoiden helpompaan hyödyntämiseen suunnatusta Screenmail-lisäosasta. Screenmail vaikutti ihan kätevältä tavalta tehdä helposti videoita näytöllä näkyvästä sisällöstä äänen kera esimerkiksi käytettävyystestausta tai Sprint demoa varten. Ambientia kertoi lisäksi uudesta Ambientia cloud -palvelustaan, joka on käsittääkseni hieman sama kuin Atlassianin tarjoama Atlassian OnDemand, mutta tarjoten tällä hetkellä vain JIRAn ja Confluencen.
Enemmän itseäni kiinnostivat JIRAn ja Confluencen uudet ominaisuudet, joiden osalta käsiteltiin muutamia pääkohtia parin edellisen ja tulevien versioiden osalta. Muutamia poimintoja:
JIRA:
- 5.1
- Kenttien inline-muokkaus
- 200 000 tiketin raja poistettu
- Issue collector: HTML-koodi, jolla voidaan luoda tiketti suoraan JIRAan joltain sivulta. Käyttäjä ei tarvitse JIRA-tunnuksia.
- Käyttäjien deaktivointi
- 5.2
- Instant Search: aikaisempi Simple Search poistunut, joka oli mielestäni kätevämpi
- Tikettien indeksointi taustalla, eli se ei enää keskeytä JIRAn käyttöä
- JIRA admin helper auttaa notifikaatioiden ja käyttäjän näkemien kenttien selvittelyyn
- Issue Collectoreja on mahdollista kopioida ja muokata
- Mahdollista järjestää JIRAn vakiovimpaimien sarakkeita
- 6.0 EAP 8 (m10)
- Uusi ulkoasu ja tuntuma, noudattaen nyt Atlassianin suunnitteluohjesääntöjä
- Uusi Detail View -näkymä, jossa kaikki oleellinen kerralla
- Muokattavat käyttäjänimet (viimeinkin)
- Projekti templatet erilaisille projekteille
- Aktiivisen Workflown muokkaus on nyt mahdollista ja niitä voi jakaa projektien kesken
- Autowatch-asetuksen globaali säätömahdollisuus
- Projektien avainten ja nimen maksimipituuden säätömahdollisuus
- Automaattinen ulkoasu & tuntuma -säätö globaalin logon värien perusteella
Confluence:
- 5.0, ulkoasu-uudistuksia
- Uusi ulkoasu
- Loogisemmin järjestetyt ja ryhmitellyt menut ja navigaatio
- Sisällön luominen yhdestä paikkaa, ei kontekstikohtaisten nappien takaa
- Uusi sivunavigaatio, johon mahdollista määrittää linkkejä
- Äskettäin katsotut sivut -näkymä
- Automaattinen ulkoasu & tuntuma -säätö globaalin logon värien perusteella
- Uusi ulkoasu hallintapaneelille, kuten JIRAssa
- Mahdollisuus hakea ryhmiä
- 5.1, Blueprints
- Blueprintit: Hieman sivupohjien tapaisia, jotka ryhmittyvät yhteen, esim. määrittely dokumentit yhden linkin takana
- HTML5 esikatselu PDF ja Powerpoint -dokumenteista
Esitysten jälkeen oli perinteinen Birds of Feathers, eli keskustelua ja verkostoitumista, mutta keskustelu jäi sämpylästä ja virvokkeista huolimatta aika nihkeäksi. Atlassianin tuotteiden hödyntäminen sovelluskehityksessä -ryhmä keskusteli lyhyesti FishEyen ja Cruciblen käytöstä, mutta aika vähän muutkin niitä tuntuivat käyttävän. Myös siirtyminen Gitiin ja sen muutosvastarinta herätti keskustelua ja miten Stash on FishEyen tontilla.
Nordic Atlassian User Group 2013 @ Helsinki oli kokonaisuutena pienoinen pettymys ja sisällöltään lattea. Se oli tosin jo hieman odotettavissakin edellisvuosien kokemusten pohjalta. Ehkä vertailukohtana oleva ensimmäisen vuoden tapahtuma Kulosaaren kasinolla on liian korkealla, sillä samalle asiasisällön ja keskustelun tasolle ei ole muina vuosina aivan ylletty. Toivottavasti ensi vuonna on parempi meininki.