LibreOffice-Voikko: suomen kielen oikoluku -lisäosa LibreOfficelle

Epävirallisia kehitysversioita LibreOfficessa toimivasta suomen kielen oikoluku- ja tavutusohjelmasta Mac OS X -käyttöjärjestelmää varten. Libreoffice-voikkoa ja avoimen lähdekoodin Voikko oikoluku- ja tavutusohjelmistoa kehittää Voikko-projekti ensisijaisesti GNU/Linux-käyttöjärjestelmälle. Projektin sivuilta löytyy lisäosasta myös Windows-versio. Lisäosan lähdekoodi (GPLv3) löytyy GitHubista.

Lisäosa 64-bittiselle LibreOffice 4.3 ja Mac OS X 10.8 ”Mountain Lion” (Intel-prosessorilla) tai uudempi.

Perusversio: suomen kielen oikoluku, tavutus ja kieliopin tarkistus:

LibreOffice-voikko 2014-09-06; Mac OS X 10.8 tai uudempi
(libreoffice-voikko_4.3_x86_64_2014-09-06.oxt, 1.5 MB)

Vanhemmat LibreOffice-Voikko -versiot Mac OS X:lle

Lisäosa LibreOffice 4.1 ja Mac OS X 10.6 ”Snow Leopard” (Intel-prosessorilla) tai uudempi.

LibreOffice-voikko 2014-02-02 a3; Mac OS X 10.6 – 10.9
(libreoffice-voikko_4.1_x86_2014-02-02_a3.oxt, 1.5 MB)

Asennus

Asenna lisäosa LibreOfficen lisäosien hallinnan kautta. Lisäosan asentamisen jälkeen LibreOffice pitää käynnistää uudestaan. Mikäli tämä ei ole sinulle ennestään tuttua, lue tarkemmat asennusohjeet Voikko-projektin sivuilta.

Voikon ja LibreOffice-voikon kasaaminen OS X:lle

Lisäosa sisältää libvoikko -kirjaston, jonka kasaamisessa on käytetty pkg-config, gettext, glib, malaga, suomi-malaga -kirjastoja. Tarkemmat tiedot kääntöön liittyvissä muistiinpanoissa.

Kääntöohjeet ja muistiinpanot Voikon ja libreoffice-voikon kääntämiseksi OS X:ssä:

Versiohistoria

6.9.2014: Tehty lisäosasta 64-bittinen versio LibreOffice 4.3:lle, joka vaatii vähintään Mac OS X 10.8:n. Perusversion lisäksi myös laaja versio, jossa mukana laajennettu sanasto.
10.12.2013: Kasattu versio LibreOffice 4.1:lle käyttäen libvoikko 3.7:aa (libreoffice-voikko_2013-12-07_a2.oxt).

Comments

38 vastausta artikkeliin “LibreOffice-Voikko: suomen kielen oikoluku -lisäosa LibreOfficelle”

 1. Hannu Mattila avatar
  Hannu Mattila

  Uusi Mac, jossa uusin Big Sur -systeemi. Laitteessa asennettuna LibreOffice 7.0.4.2. Mukana myös Voikko, mutta toimimattomana. Tavutus ja oikoluku eivät toimi. LibreOfficen kieliasetuksissa Voikko näkyy, mutta ikkuna avautuu tyhjänä.
  Uutena Mac ympäristön käyttäjänä (ja vanhoihin toimintatapoihin jumittuneen win käyttäjänä) en nyt löydä reittiä, jolla ongelma ratkeaa. Auttaisitko.
  Tavutus ja oikoluku pitäisi saada tomimaan. Muilta osin ongelmia toiminnoissa ei (vielä ainakaan) ole esiin tullut.
  -htm-

  1. Marko avatar

   Hei, ilmeisesti LibreOffice 7.0 -versiossa on jotain ongelmia Voikko-lisäosan kanssa. Yritä päivittää versioon LibreOffice 7.1, jonka kanssa ainakin yksi käyttäjä on saanut oikoluvun ja tavutuksen toimimaan.

   1. Hannu Mattila avatar
    Hannu Mattila

    Marko, kiitos vinkistä. Nyt on ainakin kaksi käyttäjää, joilla oikoluku ja tavutus toimii – tai siltä ainakin pienen testin perusteella näyttää.
    -htm-

 2. Juhani Lehtiranta avatar
  Juhani Lehtiranta

  Kun asensin MacOS 10.13:ssa LibreOffice 7.0.x:ään Voikon, LibreOffice Calc kaatui, jos avattiin isohko taulukko, jossa oli reilusti yli kymmenen välilehteä. Itse taulukkolaskenta ei käytä oikolukua eikä tavutusta, joten tämä tuntuu oudolta.

  Nuo isot taulukot avautuvat ongelmitta kun Voikon ottaa pois LO:n lisäosista.

  Kokeilin samaa myös MacOS 10.11:ssa ja 10.14:ssa ja tilanne on aivan sama. Kaikki isot taulukot toimivat ongelmitta kunhan Voikkoa ei ole asennetuissa lisäosissa.

  Sen sijaan Voikko toimii moitteettomasti LibreOffice 6.4:n kanssa samoilla tiedostoilla ja käyttöjärjestelmillä.

  1. Marko avatar

   Kiitos palautteesta. LibreOffice-voikkoa ei ole päivitetty hetkeen ja voi olla, että uusimmassa LibreOfficessa asiat ovat muuttuneet siten, että oikolukulisäosa ei toimi enää kunnolla.

   Yritän ehtiä katsomaan asiaa ja päivittämään libreoffice-voikon uudempaa Libreofficea vasten ja testata sitä.

   1. Juhani Lehtiranta avatar
    Juhani Lehtiranta

    Asensin tuoreen LibreOffice 7.1:n Macciin ja Voikko näyttää toimivan taas moitteettomasti. Tässä valossa vika ei ollut Voikossa vaan LO 7.0:ssa. Hienoa, että pulma on poissa.

 3. Kimmo Koivisto avatar
  Kimmo Koivisto

  Haluan suomenkielisen automaattisen oikoluvun käyttööni.

 4. Markku Helasuo avatar

  Miten asennanLibreOffice ohjelmaan suomenkielen oikoluvun. En ole onnistunut tunnin taistelun jälkeen. Minulla on Windows 10 64bit

 5. Tero avatar
  Tero

  Terve,

  Suurkiitosta tästä versiosta, jossa on mukana kieliopin tarkistus. Toivottavasti tekijöiltä löytyy jaksamista projektin jatkamiseksi!

 6. Juha avatar
  Juha

  Windows puolella on tullut marraskuussa 5.0 versio. Mäkkiversio on 3.1 ja reilun vuoden vanha. Olis kiva saada sanastossa ja toiminnoissa tapahtunut kehitys käyttöön !

  1. Marko avatar

   Voikko ja libreoffice-voikko ovat tosiaan kehittyneet vuoden aikana kuten libvoikon siirtyminen Malagasta VFST:een ja libreoffice-voikon siirtyminen C++:sta Python 3:een.

   Muutokset yksinkertaistavat lisäosan kääntämistä OS X:lle, joten eiköhän siitä uusi versio saada aikaan, vaikka prosessissa on muutamia uusia muuttujia, jotka pitää ensin selvittää.

   1. Juha avatar
    Juha

    Mites päivitys valmistelu edistyy

    1. Marko avatar

     Tämä ei ole juurikaan edistynyt. Lisäosa kyllä toimii, mutta jaettujen kirjastojen kanssa on vielä hieman säätämistä. Yritän löytää aikaa asian selvittämiseksi.

     1. Juha avatar
      Juha

      Hei !

      Taitaa olla sen verran kiirettä, että päivitykselle ei riitä aikaa!

      Minulle ilmaantui käyttökelpoista aikaa (leipätyö tyssäsi), voisin mahdollisesti tehdä homman eteen jotain, jos vain kerrot mistä löydän tarvittavat palikat!

     2. Marko avatar

      Asia jäi pöydälle, kun en saanut helposti muuttuneita kirjastoja toimimaan ja ollut muiden projektien kanssa kiirettä.

      Helpoiten asia voi lähteä tutkimaan yrittämällä kääntää voikon ja lisäosan OS X:llä. ”Voikon ja LibreOffice-voikon kasaaminen OS X:lle” -kohdan muistiinpanoilla ja skripteillä päässee alkuun. Lisäksi Voikko-projektin sähköpostilistalta kannattaa kysyä neuvoa: http://voikko.puimula.org/mail.html.

 7. J.L. avatar
  J.L.

  OS X El Capitanilla LibreOfficen Voikko toimii erittäin epäluotettavasti. Kun hetken aikaa asetuksia räplää, Voikko saattaa toimia hetken aikaa, varsinkin heti asennuksen jälkeen, mutta jos ohjelman sulkee ja käynnistää uudelleen asetuksiin koskematta, ei Voikon oikoluku enää toimikaan, vaan LibreOffice käyttää väen vängällä järjestelmän omaa oikolukijaa (joka on paljon huonompi), vaikka Voikko olisi laitettu kieliasetuksissa päälle ja OS X Spell Checker pois päältä.

  En tiedä vaikuttaako asiaan, mutta jos kielimoduuleja muokkaa LO:n asetuksissa, on Finnish-kielen kohdalla Voikko aina näkyvissä, mutta ”fi”-kielen kohdalla Voikko ei tule koskaan näkyviin.

  Olisi erittäin kiva saada korjaus!

  1. Marko avatar

   Uusi versio lisäosasta OS X:lle on tekeillä, mutta siinä on muutamia muuttujia selvitettävänä liittyen päivittyneisiin libvoikkoon ja libreoffice-voikkoon.

 8. tommi avatar
  tommi

  Koitin asentaa tuota vanhempaa LibreOffice 4.1. (käyttöjärjestelmä Snow Leopard) versiota.

  Tuli virheilmoitus:
  ”loading component library failed: file:///Applications/LibreOffice.app/Contents/MacOS/../share/uno_packages/cache/uno_packages/lux4klwy.tmp_/libreoffice-voikko_4.1_x86_2014-02-02_a3.oxt/voikko.dylib”

  Tarviiko tämä siis toimiakseen jotain muutakin ja mistä sen saa?

 9. tuomas avatar
  tuomas

  Tiedoksi: näytti ainakin minulla toimivan LibreOffice 5.0.1:ssä (sekä Yosemite 10.10 että Mavericksissa 10.9).

  1. tuomas avatar
   tuomas

   … ja siis sikäli voisi olla hyvä päivittää tuon latauslinkin otsikkoa esim. muotoon (”10.8 tai uudempi”).

 10. Petri Palviainen avatar
  Petri Palviainen

  Voikko kyllä asentuu, mutta ei suostu toimimaan. Missähän mättänee? Librestä on versio 4.3.5.2. Käyttiksenä on OS X Yosemite (10.10.1). Yritetty Voikon versio on tuo viimeisin laaja versio libreoffice-voikko_4.3_x86_64_2014-09-06_extended (näkyy tosin asennuksen jälkeen 4.1:nä)

  Asensin Voikon ensin suoraan klikkaamalla ladattua lisäosaa. Kun se ei toiminut, niin luin vähän lisää tekstejä ja niissä kehotettiin suorittamaan asennus lisäosien hallinnan kautta. Poistin siis Voikon ja asensin sen uudelleen ohjeen mukaisesti. Suljin Officen ja käynnistin uudelleen. Ei toiminut! Suljin koko koneen ja käynnistin uudelleen. Ei toimi!

  1. marino avatar
   marino

   Miten saan asennettua osx 10.10.2 Yosemiteen voikko oikoluvun. Se hävisi kun ansensin OSX 10.10 Yosemiten . kiitos

 11. Olli avatar
  Olli

  Asentu heittämällä ja näyttää ensi vilkaisulla toimivan hyvin. OS X 10.9.5 (13F34) + LO Versio: 4.3.2.2

 12. Juha avatar
  Juha

  Hei !

  Näyttää asentuvan voikko 4.1, vaikka linkissä luvataan 4.3 ???
  Myös asennuksen jälkeen ilmoittaa versiokseen 4.1

  (LibreOffice 4.3.4.1 OsX 64bit)

 13. Marko avatar

  LibreOffice-Voikosta päivitetty nyt 64-bittinen versio LibreOffice 4.3:lle, joka vaatii vähintään Mac OS X 10.8:n. Tein perusversion lisäksi myös laajan version, jossa mukana laajennettu sanasto. Lisäosan asentamisen jälkeen LibreOffice pitää käynnistää uudestaan.

 14. Pinsku avatar
  Pinsku

  Hei!

  Kävin juuri sivulla https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/4.4, eli Libreofficen seuraavan pääversion (josta toki ei ole vielä edes beetaa) versiosaatteessa. Siellä lukee noin otsikon ”Platform Compatibility / Mac OS X” alla seuraavaa:
  ”LibreOffice 4.4 requires OS X 10.8 or later. The binary-packages provided are 64 bits only.”

  Tahtoo sanoa, että sitä 64-bittistä versiota libreoffice-voikosta aletaan vuoden 2015 alussa kovasti kaivata, kun taas 32-bittisellä ei pian ole enää niin väliä…

  (Tällä hetkellä arvio 4.4:n julkaisusta on tammikuun 2015 viimeinen viikko.)

  1. Marko avatar

   Libvoikon sähköpostilistalla on viimeaikoina ollut keskustelua Libreoffice-voikosta ja sen toimivuudesta OS X:llä uusimpien Libreofficeiden kanssa. Myös tuo 64-bittinen versio todettiin toimivaksi pienten kommervenkkien kanssa.

   Itse en ole asiaan ehtinyt syvemmälti perehtyä, mutta eiköhän ongelmat saada LO 4.4:een mennessä ratkaistua.

 15. Juha avatar
  Juha

  Vielä lisäys proseduuriin (kokeilin vielä asentaa uudelleen)

  LibreOfficen voi joutua käynnistämään KAKSI kertaa ennen kuin LISÄOSIEN hallinnassa voikon kohdalla näkyy ASETUKSET (siis kun on tökännyt hiirellä voikkoa). Kun asetukset näkyy, niin voikko on ilmeisesti toimintavalmis.

  PS – vain perussanasto on asennuksessa mukana – voiskos saada sen laajennetun myös !!!

  1. Marko avatar

   Kiitoksia testailuista, en ole itse ehtinyt Libreoffice 4.3:n kanssa lisäosaa testata. Näköjään pienellä taistelulla se toimii sittenkin.

   Pitää jossain välissä katsoa tuota laajennettua sanastoa.

 16. Juha avatar
  Juha

  Latasin uuden LibreOfficen koneelle (Libre ..4.3.0.4, Lion 10.7.5, Mac mini 2007)

  Koetin asentaa muutamaan kertaan voikkoa (ensin tietysti väärän, eli windows version. Kun ei onnistunut ja maltoin lukea vähän tarkemmin, poistin voikon, tulin tänne ja latasin täältä uusimman -voikko 4.1_x86_2014-02-02_a3.oxt ).

  Asennuksen aikana tuli virheilmoitus (???) – ja eihän siellä ollut asentuneena mitää voikkoa. Kokeilin asennusta muutamaan kertaan – sama tulos. Lopetin voikon ja käynnistin uudellee =>> ja siellähän se oli VOIKKO – ja vielä toimivana !

  SIIS (???)
  – asenna voikko (virheilmoitus tulee)
  – lopeta voikko – käynnistä uudelleen
  – mene lisäosien hallintaan ==>> ja voikko on siellä

  ==========
  Oletuksena Libreofficesta näyttää oilevan ladattavana 32 bittinen versio

  Virheilmoitus:
  loading component library ”Applications/LibreOffice.app/Contents/MacOS/../share/uno_packages/cache/uno_packages/lu8dc67i.tmp_/libreoffice-voikko_4.1_x86_2014-02-02_a3(1).oxt/voikko.dylib” failed

 17. Susanna avatar
  Susanna

  Hei! Lisäosan asentaminen ei onnistu. Anteeksi tyhmä kysymys, mutta mitä tuo 32-bittinen libre office tarkoittaa? Asensin juuri viimeisimmän libre office version. Tarkoittaako se sitä, ettei lisäosa toimi siinä? Nimim. Spell check ois kiva ;)

  1. Marko avatar

   Libreoffice-voikko -oikolukulisäosa ei valitettavasti toimi uusimman LibreOffice 4.2:n kanssa Mac OS X:llä. Tällä hetkellä lisäosa toimii vain LibreOffice 4.1 -version kanssa.

   Libreoffice 4.2:stä lähtien on saatavilla OS X:lle sekä 32-bit että 64-bittisenä versiona, johon aikaisemmassa kommentissa viittasin. Aikaisempi versio oli vain 32-bittinen versio. Asialla ei ole suurta vaikutusta käyttäjälle.

   1. Susanna avatar
    Susanna

    Kiitos vastauksesta! Teenpä nyt niin, että asennan tuon 4.1.6 :n takaisin.

    1. Susanna avatar
     Susanna

     Edit: kiitos, nyt Voikko toimii taas. :)

 18. Marko avatar

  @Tuula: Libreoffice ja Voikko toimii kyllä pienemmissäkin koneissa. Acerille sopiva Windows-versio löytyy http://www.puimula.org/htp/ooo/libreoffice-voikko.html -sivulta ja asennusohjeet löytyvät http://www.puimula.org/htp/ooo/lisaosat-asennus.html -sivulta.

  Sivuillani oleva libreoffice-voikko -lisäosa on tarkoitettu Mac OS X:lle.

 19. Tuula Ahonen avatar

  Isommalla HP-koneella on toimiva Voikko-tavutus ja oikoluku. Miten toimineen pienemmässä Aceri-läppärissä? Asensin tänään LibreOffice ¤.2.4.2:n. Jännittää.
  Terv. Tuula Ahonen

 20. Marko avatar

  Huomasin juuri asiasta käydyn keskustelun libvoikon postituslistalla. Lisäosaa ei tosiaan ole testattu LibreOffice 4.2:ssa ja 32-bit/64-bit kanssa on ongelmia. Pitää tutkia asiaa.

 21. Trond Trosterud avatar
  Trond Trosterud

  Asensin LO beta + Voikko. Tulos: voikko ei installoinut, ja kaikki voikko-spellerit menetettiin. Katselen sitä Sjurin kanssa huomenna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *