LibreOffice-Voikko: suomen kielen oikoluku -lisäosa LibreOfficelle

Epävirallisia kehitysversioita LibreOfficessa toimivasta suomen kielen oikoluku- ja tavutusohjelmasta Mac OS X -käyttöjärjestelmää varten. Libreoffice-voikkoa ja avoimen lähdekoodin Voikko oikoluku- ja tavutusohjelmistoa kehittää Voikko-projekti ensisijaisesti GNU/Linux-käyttöjärjestelmälle. Projektin sivuilta löytyy lisäosasta myös Windows-versio. Lisäosan lähdekoodi (GPLv3) löytyy GitHubista.

Lisäosa 64-bittiselle LibreOffice 4.3 ja Mac OS X 10.8 ”Mountain Lion” (Intel-prosessorilla) tai uudempi.

Perusversio: suomen kielen oikoluku, tavutus ja kieliopin tarkistus:

LibreOffice-voikko 2014-09-06; Mac OS X 10.8 tai uudempi
(libreoffice-voikko_4.3_x86_64_2014-09-06.oxt, 1.5 MB)

Vanhemmat LibreOffice-Voikko -versiot Mac OS X:lle

[wpex more=”avaa” less=”piilota”]
Lisäosa LibreOffice 4.1 ja Mac OS X 10.6 ”Snow Leopard” (Intel-prosessorilla) tai uudempi.

LibreOffice-voikko 2014-02-02 a3; Mac OS X 10.6 – 10.9
(libreoffice-voikko_4.1_x86_2014-02-02_a3.oxt, 1.5 MB)

[/wpex]

Asennus

Asenna lisäosa LibreOfficen lisäosien hallinnan kautta. Lisäosan asentamisen jälkeen LibreOffice pitää käynnistää uudestaan. Mikäli tämä ei ole sinulle ennestään tuttua, lue tarkemmat asennusohjeet Voikko-projektin sivuilta.

Voikon ja LibreOffice-voikon kasaaminen OS X:lle

[wpex more=”avaa” less=”piilota”]
Lisäosa sisältää libvoikko -kirjaston, jonka kasaamisessa on käytetty pkg-config, gettext, glib, malaga, suomi-malaga -kirjastoja. Tarkemmat tiedot kääntöön liittyvissä muistiinpanoissa.

Kääntöohjeet ja muistiinpanot Voikon ja libreoffice-voikon kääntämiseksi OS X:ssä:

[/wpex]

Versiohistoria

[wpex more=”avaa” less=”piilota”]
6.9.2014: Tehty lisäosasta 64-bittinen versio LibreOffice 4.3:lle, joka vaatii vähintään Mac OS X 10.8:n. Perusversion lisäksi myös laaja versio, jossa mukana laajennettu sanasto.
10.12.2013: Kasattu versio LibreOffice 4.1:lle käyttäen libvoikko 3.7:aa (libreoffice-voikko_2013-12-07_a2.oxt).
[/wpex]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

31 thoughts on “LibreOffice-Voikko: suomen kielen oikoluku -lisäosa LibreOfficelle

 1. Terve,

  Suurkiitosta tästä versiosta, jossa on mukana kieliopin tarkistus. Toivottavasti tekijöiltä löytyy jaksamista projektin jatkamiseksi!

  17
 2. Windows puolella on tullut marraskuussa 5.0 versio. Mäkkiversio on 3.1 ja reilun vuoden vanha. Olis kiva saada sanastossa ja toiminnoissa tapahtunut kehitys käyttöön !

  16
  • Voikko ja libreoffice-voikko ovat tosiaan kehittyneet vuoden aikana kuten libvoikon siirtyminen Malagasta VFST:een ja libreoffice-voikon siirtyminen C++:sta Python 3:een.

   Muutokset yksinkertaistavat lisäosan kääntämistä OS X:lle, joten eiköhän siitä uusi versio saada aikaan, vaikka prosessissa on muutamia uusia muuttujia, jotka pitää ensin selvittää.

   16.1
    • Tämä ei ole juurikaan edistynyt. Lisäosa kyllä toimii, mutta jaettujen kirjastojen kanssa on vielä hieman säätämistä. Yritän löytää aikaa asian selvittämiseksi.

     • Hei !

      Taitaa olla sen verran kiirettä, että päivitykselle ei riitä aikaa!

      Minulle ilmaantui käyttökelpoista aikaa (leipätyö tyssäsi), voisin mahdollisesti tehdä homman eteen jotain, jos vain kerrot mistä löydän tarvittavat palikat!

     • Asia jäi pöydälle, kun en saanut helposti muuttuneita kirjastoja toimimaan ja ollut muiden projektien kanssa kiirettä.

      Helpoiten asia voi lähteä tutkimaan yrittämällä kääntää voikon ja lisäosan OS X:llä. ”Voikon ja LibreOffice-voikon kasaaminen OS X:lle” -kohdan muistiinpanoilla ja skripteillä päässee alkuun. Lisäksi Voikko-projektin sähköpostilistalta kannattaa kysyä neuvoa: http://voikko.puimula.org/mail.html.

 3. OS X El Capitanilla LibreOfficen Voikko toimii erittäin epäluotettavasti. Kun hetken aikaa asetuksia räplää, Voikko saattaa toimia hetken aikaa, varsinkin heti asennuksen jälkeen, mutta jos ohjelman sulkee ja käynnistää uudelleen asetuksiin koskematta, ei Voikon oikoluku enää toimikaan, vaan LibreOffice käyttää väen vängällä järjestelmän omaa oikolukijaa (joka on paljon huonompi), vaikka Voikko olisi laitettu kieliasetuksissa päälle ja OS X Spell Checker pois päältä.

  En tiedä vaikuttaako asiaan, mutta jos kielimoduuleja muokkaa LO:n asetuksissa, on Finnish-kielen kohdalla Voikko aina näkyvissä, mutta ”fi”-kielen kohdalla Voikko ei tule koskaan näkyviin.

  Olisi erittäin kiva saada korjaus!

  15
  • Uusi versio lisäosasta OS X:lle on tekeillä, mutta siinä on muutamia muuttujia selvitettävänä liittyen päivittyneisiin libvoikkoon ja libreoffice-voikkoon.

   15.1
 4. Koitin asentaa tuota vanhempaa LibreOffice 4.1. (käyttöjärjestelmä Snow Leopard) versiota.

  Tuli virheilmoitus:
  ”loading component library failed: file:///Applications/LibreOffice.app/Contents/MacOS/../share/uno_packages/cache/uno_packages/lux4klwy.tmp_/libreoffice-voikko_4.1_x86_2014-02-02_a3.oxt/voikko.dylib”

  Tarviiko tämä siis toimiakseen jotain muutakin ja mistä sen saa?

  14
 5. Tiedoksi: näytti ainakin minulla toimivan LibreOffice 5.0.1:ssä (sekä Yosemite 10.10 että Mavericksissa 10.9).

  13
  • … ja siis sikäli voisi olla hyvä päivittää tuon latauslinkin otsikkoa esim. muotoon (”10.8 tai uudempi”).

   13.1
 6. Voikko kyllä asentuu, mutta ei suostu toimimaan. Missähän mättänee? Librestä on versio 4.3.5.2. Käyttiksenä on OS X Yosemite (10.10.1). Yritetty Voikon versio on tuo viimeisin laaja versio libreoffice-voikko_4.3_x86_64_2014-09-06_extended (näkyy tosin asennuksen jälkeen 4.1:nä)

  Asensin Voikon ensin suoraan klikkaamalla ladattua lisäosaa. Kun se ei toiminut, niin luin vähän lisää tekstejä ja niissä kehotettiin suorittamaan asennus lisäosien hallinnan kautta. Poistin siis Voikon ja asensin sen uudelleen ohjeen mukaisesti. Suljin Officen ja käynnistin uudelleen. Ei toiminut! Suljin koko koneen ja käynnistin uudelleen. Ei toimi!

  12
  • Miten saan asennettua osx 10.10.2 Yosemiteen voikko oikoluvun. Se hävisi kun ansensin OSX 10.10 Yosemiten . kiitos

   12.1
 7. Hei !

  Näyttää asentuvan voikko 4.1, vaikka linkissä luvataan 4.3 ???
  Myös asennuksen jälkeen ilmoittaa versiokseen 4.1

  (LibreOffice 4.3.4.1 OsX 64bit)

  10
 8. LibreOffice-Voikosta päivitetty nyt 64-bittinen versio LibreOffice 4.3:lle, joka vaatii vähintään Mac OS X 10.8:n. Tein perusversion lisäksi myös laajan version, jossa mukana laajennettu sanasto. Lisäosan asentamisen jälkeen LibreOffice pitää käynnistää uudestaan.

  9
 9. Hei!

  Kävin juuri sivulla https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/4.4, eli Libreofficen seuraavan pääversion (josta toki ei ole vielä edes beetaa) versiosaatteessa. Siellä lukee noin otsikon ”Platform Compatibility / Mac OS X” alla seuraavaa:
  ”LibreOffice 4.4 requires OS X 10.8 or later. The binary-packages provided are 64 bits only.”

  Tahtoo sanoa, että sitä 64-bittistä versiota libreoffice-voikosta aletaan vuoden 2015 alussa kovasti kaivata, kun taas 32-bittisellä ei pian ole enää niin väliä…

  (Tällä hetkellä arvio 4.4:n julkaisusta on tammikuun 2015 viimeinen viikko.)

  8
  • Libvoikon sähköpostilistalla on viimeaikoina ollut keskustelua Libreoffice-voikosta ja sen toimivuudesta OS X:llä uusimpien Libreofficeiden kanssa. Myös tuo 64-bittinen versio todettiin toimivaksi pienten kommervenkkien kanssa.

   Itse en ole asiaan ehtinyt syvemmälti perehtyä, mutta eiköhän ongelmat saada LO 4.4:een mennessä ratkaistua.

   8.1
 10. Vielä lisäys proseduuriin (kokeilin vielä asentaa uudelleen)

  LibreOfficen voi joutua käynnistämään KAKSI kertaa ennen kuin LISÄOSIEN hallinnassa voikon kohdalla näkyy ASETUKSET (siis kun on tökännyt hiirellä voikkoa). Kun asetukset näkyy, niin voikko on ilmeisesti toimintavalmis.

  PS – vain perussanasto on asennuksessa mukana – voiskos saada sen laajennetun myös !!!

  7
  • Kiitoksia testailuista, en ole itse ehtinyt Libreoffice 4.3:n kanssa lisäosaa testata. Näköjään pienellä taistelulla se toimii sittenkin.

   Pitää jossain välissä katsoa tuota laajennettua sanastoa.

   7.1
 11. Latasin uuden LibreOfficen koneelle (Libre ..4.3.0.4, Lion 10.7.5, Mac mini 2007)

  Koetin asentaa muutamaan kertaan voikkoa (ensin tietysti väärän, eli windows version. Kun ei onnistunut ja maltoin lukea vähän tarkemmin, poistin voikon, tulin tänne ja latasin täältä uusimman -voikko 4.1_x86_2014-02-02_a3.oxt ).

  Asennuksen aikana tuli virheilmoitus (???) – ja eihän siellä ollut asentuneena mitää voikkoa. Kokeilin asennusta muutamaan kertaan – sama tulos. Lopetin voikon ja käynnistin uudellee =>> ja siellähän se oli VOIKKO – ja vielä toimivana !

  SIIS (???)
  – asenna voikko (virheilmoitus tulee)
  – lopeta voikko – käynnistä uudelleen
  – mene lisäosien hallintaan ==>> ja voikko on siellä

  ==========
  Oletuksena Libreofficesta näyttää oilevan ladattavana 32 bittinen versio

  Virheilmoitus:
  loading component library ”Applications/LibreOffice.app/Contents/MacOS/../share/uno_packages/cache/uno_packages/lu8dc67i.tmp_/libreoffice-voikko_4.1_x86_2014-02-02_a3(1).oxt/voikko.dylib” failed

  6
 12. Hei! Lisäosan asentaminen ei onnistu. Anteeksi tyhmä kysymys, mutta mitä tuo 32-bittinen libre office tarkoittaa? Asensin juuri viimeisimmän libre office version. Tarkoittaako se sitä, ettei lisäosa toimi siinä? Nimim. Spell check ois kiva ;)

  5
  • Libreoffice-voikko -oikolukulisäosa ei valitettavasti toimi uusimman LibreOffice 4.2:n kanssa Mac OS X:llä. Tällä hetkellä lisäosa toimii vain LibreOffice 4.1 -version kanssa.

   Libreoffice 4.2:stä lähtien on saatavilla OS X:lle sekä 32-bit että 64-bittisenä versiona, johon aikaisemmassa kommentissa viittasin. Aikaisempi versio oli vain 32-bittinen versio. Asialla ei ole suurta vaikutusta käyttäjälle.

   5.1
 13. Isommalla HP-koneella on toimiva Voikko-tavutus ja oikoluku. Miten toimineen pienemmässä Aceri-läppärissä? Asensin tänään LibreOffice ¤.2.4.2:n. Jännittää.
  Terv. Tuula Ahonen

  3
 14. Huomasin juuri asiasta käydyn keskustelun libvoikon postituslistalla. Lisäosaa ei tosiaan ole testattu LibreOffice 4.2:ssa ja 32-bit/64-bit kanssa on ongelmia. Pitää tutkia asiaa.

  2
 15. Asensin LO beta + Voikko. Tulos: voikko ei installoinut, ja kaikki voikko-spellerit menetettiin. Katselen sitä Sjurin kanssa huomenna.

  1