Tulta ilman liekkiä Kaari-plasmasytyttimellä

Omakotitaloasujana tulee takkaa lämmitettyä talvella ahkerasti ja kesällä lämpiää puulämmitteinen sauna, joten tulitikkuja ja sytytintä kuluu jonkin verran. Mutta voisiko asian hoitaa paremmin? Olin jokin aika sitten lukenut Kaaren plasmasytyttimestä ja kun sellainen tuli eteen messuilla, oli ostopäätös valmis. Eli tulta ilman liekkiä ja lisää valokaarta pistorasiasta.

Kaari Loimu -plasmasytytin

Kaari-plasmasytytin

"Kaari-plasmasytyttimet ovat kaasuton, energiatehokas, turvallinen ja helppokäyttöinen tulentekoväline. Ladattavalla plasmasytyttimellä on helppo sytyttää niin kynttilät, takat, puusaunojen tulipesät, nuotiot ja mitkä tahansa tulet olosuhteisiin katsomatta. Plasmasytytin korvaa helposti tulitikut sekä perinteiset kaasu- ja bensiinisytyttimet. Kaari-plasmasytyttimet tuottavat tehokkaan ja tuulessa sammumattoman plasmakaaren."

Kaari

Plasmasytyttimellä sytyttäminen perustuu noin 1100-asteiseen plasmakaareen, joka kuumentaa sytytyskohteen ja lopulta sytyttäen sen. Se on liekkiä helpommin hallittavissa ja plasmasytytintä voi käyttää missä asennossa tahansa.

Sytytin on uudelleen ladattavissa mukana tulevalla mikro-usb-johdolla, joka voidaan liittää esimerkiksi puhelimen USB-laturiin, tietokoneen USB-liitäntään tai USB-liitännällä varustettuun varavirtalähteeseen. Eli kunhan virtaa on saataville, on tulentekovälineet aina valmiina.

Kaarella on tarjolla erilaisia plasmasytyttimiä eri käyttötarkoituksiin. Eräkäyttöön on Loimu X2 ja Loimu. Tuikku ja Soihtu, sekä Soihtu Mini ovat yleiskäyttöön ja Roihu X on sytkärimallinen sytytin.

Kaari Soihtu

Kaari Soihtu -plasmasytytin on malliston ensimmäisiä tuotteita ja valikoitui messuilta käyttööni. Soihtu on kotiin, mökkiin, veneeseen ja asuntovaunuun soveltuva pitkävartinen yleissytytin. Hintaa on noin 20 euroa, eli muutaman tulitikun saa sillä hinnalla jättää sytyttämättä. Akun täyteen lataaminen kestää noin 2 tuntia.

Kaari Soihtu

Soihtu on toiminut hyvin takan ja saunan sytyttämisessä ja tulevia vaellusreissuja varten pitänee hankkia Loimu X2, joka sopii paremmin retkikäyttöön pienen kokonsa ansiosta.

Pyöräilyn kadenssi, nopeus ja matka talteen Suunto Bike Sensorin avulla

Urheilussa ja kuntoilussa yksi aspekti harrastamista on erilaisten asioiden mittaaminen ja itse suoritan tätä pääasiassa GPS-vastaanottimella varustetulla urheilukellolla, jossa on myös sykemittari sekä vyöllä että ranteessa. Mutta kun aloin talvella ensimmäisiä kertoja treenaamaan pyörällä harjoitusvastuksella, tuntui jotain puuttuvan. Olohuoneessa on Tacx:n perusmallin harjoitusvastus, josta löytyy vain vastuksen säädin, eikä mitään tietoa kadenssista tai wateista. Lisää mittaustietoa treenistä oli siis saatava ja tätä varten hankin Suunto Bike Sensorin. Nyt saisi mitattua pyöräretkien nopeutta, matkaa ja mikä tärkeintä kadenssia. Mutta uusi sensori ei ollutkaan niin positiivinen kokemus mitä odotin.

Suunto Bike Sensor

Suunto Bike Sensor

Suunto Bike Sensor on Suunnon urheilukelloihin saatava lisälaite, joka kiinnitetään polkupyörän takahaarukkaan ja magneetit kampeen ja pinnaan. Sensorin tarkoitus on yksinkertainen: mitata kadenssia, nopeutta ja matkaa. Bike Sensor on yhteensopiva Bluetooth Smart- tai ANT+ -standardia tukevien urheilukellojen ja mobiilisovellusten kanssa, eli esimerkiksi Suunto Spartan Sport Wrist HR:n kanssa, joka omasta ranteestani löytyy. Hankin sensorin seuratakseni kadenssia harjoitusvastuksella ajaessa, mutta se on kätevä myös pyöräily-ympäristöissä, joissa GPS-signaali on heikko, kuten maastopyöräilyssä. Hintaa Bike Sensorilla on 59 euroa.

Bike Sensor asennettuna

Suunto Bike Sensorin asennus on helppoa, sillä kadenssianturin ohittaessa sensorin vilahtaa vihreä valo ja nopeusanturin ohittaessa vilahtaa punainen valo. Mutta oikean etäisyyden säätäminen on sitten eri asia. Vaikuttaa, että anturi on todella tarkka siitä, kuinka etäällä sensorista magneetit ovat ja tämä aiheuttaa ongelmia etenkin kampianturin osalta. Ainakin omassa maantiepyörässäni magneettia lukeva sensori piti kääntää kampea päin, joka vastaavasti vaikutti nopeusanturin pysymiseen asennossaan. Lisäksi kumilenkkikiinnitys on lähellä osua kampeen, kun anturi on riittävän lähellä.

Kun kadenssianturi on saatu säädettyä paikalleen, olet valmis äheltämään nopeusanturin magneetin kanssa. Pinnoihin asennettava magneetti kiristetään vain pyörittämällä ja sen saaminen riittävän kireelle muovisen vastakappaleen kanssa ei meinaa onnistua. Magneetti pyörii helposti pinnan ympärillä, ja koska sen pitää kulkea erittäin lähellä anturia, on osuma enemmän kuin todennäköinen. Kun kuvittelet että olet nyt saanut molemmat anturit nyt säädettyä kohdilleen, on nopeusanturia säätäessäsi kadenssianturi liikahtanut.

Kun sensorin ja anturien säätäminen on tehty, on aika siirtyä säätämään Movescountia ja Suunnon urheilukellon asetuksia. Movescountissa ei Sisäpyöräily-lajissa ole vakiona Bike Pod -anturia ja kadenssimittausta, joten käyttäjän pitää tehdä sitä varten oma rajoittuneempi urheilutila. Ai miten niin rajoittuneempi? Harmillisesti Movescount ei anna omien urheilutilojen yhteydessä lisätä sykealueet- eikä kaavio-näyttöjä. Sentään navigointi-näytön saa pois, kun kytkee urheilutila-asetuksista GPS:n pois päältä. Pyöräily-lajissa sentään on vakiona Kadenssi-urheilutila Bike Podin kanssa käytettäväksi.

Movescount ja sisäpyöräily-laji kadenssin kanssa

Säätämisen jälkeen olet viimein valmis treenaamaan. Treenin aikana kadenssi, nopeus ja matka näkyvät kentissä, jotka aikaisemmin urheilutilaan määritit ja treenin jälkeen Movescount näyttää tiedot omina kenttinään harjoituksen kaaviossa. Vaikka olin säätänyt anturit kohdalleen ennen treeniä, piti niiden sijaintia hieman säätää vielä alkuvaiheessa, kuten graafista näkee.

Sisäpyöräily kadenssin kanssa

Suunto Bike Sensor tekee minkä lupaa, mutta käytettävyys jättää toivomisen varaa ja kokonaisuutena se oli pettymys. Anturi pitää asettaa liian tarkasti paikalleen ja liian lähelle sensoreita. Tämä ei todennäköisesti ole ongelma harjoitusvastuksella ajettaessa, jossa pyörä on paikallaan, mutta muualla epätasaisuudet voivat liikuttaa anturia siten, että mittaus ei onnistu. Etenkin pinna-anturi pitäisi varmuuden vuoksi teipata paikalleen. On hyvin todennäköistä, että Bike Sensor jää vain harjoitusvastuksen kanssa käytettäväksi ja poistan sen kevään ja ulkolenkkien tullessa ohjelmaan. Eli en voi kyllä suositella Suunto Bike Sensorin hankkimista.

Seuraavaksi pitänee hankkia testiin esimerkiksi Wahoo RPM kadenssisensori ja nopeussensori, jotka toimivat sekä Bluetooth että ANT+ yhteyksillä ja eivät tarvitse erillistä anturia sensorien lukemiseen. Wahoon sensorien pitäisi toimia, mutta eivät ilmeisesti aivan ongelmitta, kun Suunto osaa yhdistää vain yhteen "PODiin" kerrallaan. Jos Suunto Spartan tukisi ANT+ -sensoreita, olisi vaihtoehtona myös Garminin kadenssi- ja nopeussensori, joka minulle ensimmäisenä vinkattiin.

Testissä Plantronics Blackwire 5200 -kuulokkeet etäneuvotteluiden kaveriksi

Sovelluskehityksessä yksi tärkeä osa-alue on muiden kehittäjien ja osapuolten kanssa kommunikointi ja usein se hoidetaan tehokkaasti etäneuvotteluilla Lyncin tai muun sovelluksen kautta. Hyvät ja miellyttävät kuulokkeet ovatkin tarpeen ja sain loppusyksystä testiin Plantronics Blackwire 5200 -sarjan kuulokkeet, jotka ovat suunniteltu puhelinpalavereihin. Tässä lyhyt kertomus kokemuksistani tekninen tuki -moodin varmistavista kuulokkeista.

Plantronics Blackwire 5220 -kuulokkeet
Plantronics Blackwire 5220 -kuulokkeet

Plantronics Blackwire 5220 -kuulokkeet ovat tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat näppäriä kuulokkeita avokonttorissa työskentelyyn ja jotka toimivat mukavasti etäpalavereissa pehmeiden korvatyynyjen ja integroidun mikrofoniulokkeen ansiosta. Kuulokkeet ovat ilmeisesti sertifioitu toimimaan Skype for Business, Lync, Skype, Avaya ja Cisco -puhelinsovellusten kanssa. Mikrofonin voi kääntää pois tieltä, kun sille ei ole käyttöä. Liitäntöjen osalta löytyy sekä USB-C että 3,5 mm liittimet ja kaukosäätimestä löytyy äänenvoimakkuus-, mykistys- ja vastausnapit. Muuta oleellista kerrottavaa on, että kuulokkeet hälyttävät jos koitat puhua hiljennettynä, SoundGuard suojaa äänipiikkejä vastaan ja dynaaminen taajuuskorjain vaihtaa audioasetuksia puheluiden ja musiikin välillä. Mukana tulee kantolaukku, johon kuulokkeet mahtuvat korvatyynyt käännettyinä. 165 grammaa painavia Plantronics Blackwire 5220 -kuulokkeita saa kaupasta noin 137 euron hintaan.

Muutaman viikon ja usean Skype-palaverin jälkeen kokemukset Plantronics Blackwire 5220 -kuulokkeista ovat positiiviset. Ääni kuuluu ulokkeellisen mikrofonin välityksellä hyvin vastapuolille ja nahkamaisesta materiaalista tehdyt korvien päälle tulevat pehmikkeet ovat mukavat, vaikka tietenkin hikoavat pitkässä käytössä kuten yleensäkin. Käyttömukavuudessa Blackwire 5220 voittaa selkeästi aikaisemmin etäpalavereissa käyttämäni Sennheiser Momentum In-Ear -nappikuulokkeet. Kuulokkeissa oleva kaukosäädin on vain USB-C liittimen yhteydessä, joten sitä ei ole tullut vielä käytettyä, sillä Macbook Prossani on vielä 3,5 mm kuulokeliitin. Äänenlaatu sekä puheluissa että musiikkia kuunnellessa on miellyttävä, mutta rankempaan kuunteluun työpöydältä löytyy Bose QuietComfort 25 -vastamelukuulokkeet.

Näiden kokemusten perusteella Blackwire 5220 -kuulokkeet tulevat kulkemaan repussa työmatkoilla, että etäpalavereissa istuminen olisi hieman mukavampaa.

Oivalluksia stressitasoista ja palautumisesta Moodmetric-sormuksella

Fitness-innostuksen aikakaudella suoritusten muuttamiseen numeroiksi on saatavilla erilaisia laitteita sykkeen mittauksesta unen laadun seurantaan, joilla saa kätevästi kannustusta ja lisätietoa tekemisen laadusta. Yksi vähemmän tunnettu mittaamisen osa-alue on tunteiden mittaaminen, johon suomalainen Moodmetric on kehittänyt laitteen. Sormus vain sormeen ja siihen liittyvä älypuhelinsovellus kertoo koettujen tunteiden voimakkuuden 1,5 sekunnin viiveellä. Sain Moodmetricin sormuksen koekäyttöön työpaikkani kautta ja muutaman viikon testijakson perusteella se on näppärä idea, mutta käytännössä toteutus jättää käytettävyyden osalta toivomisen varaa.

Moodmetric-sormus

Moodmetric-älysormus

Suomalaisen start-upin Moodmetric-älysormus pyrkii edistämään käyttäjänsä hyvinvointia ja onnellisuutta kertomalla käyttäjälle koettujen tunteiden voimakkuuden nollasta sataan. Sormuksella saa tietoa käyttäjän stressistä ja rauhallisuudesta, joka päätellään sympaattisen hermoston vasteesta. Positiivisia ja negatiivisia tunteita ei erotella, vaan maksimiluku 100 kertoo, että olet erittäin stressaantunut, ahdistunut, peloissaan tai innostunut. Keskivaiheen lukemat kertovat aktiivisesta tilasta, alle 30 rentoutumisesta ja alle kymmenen tietoisesta rauhoittumisesta. Sormus soveltuu varsinkin pitkän aikavälin jatkuvaan stressin mittaukseen ja se sopii kaikille, sillä se oppii käyttäjän normaalitason. Vuonna 2014 Slushissa esitelty sormus on Moodmetricin mukaan ensimmäinen langaton ja pieni laite tunteiden mittaukseen. Sormuksen hinta on noin 230 euroa ja älypuhelinsovellus on tällä hetkellä saatavilla vain iPhone-älypuhelimille. Saamieni tietojen mukaan tuki Androidille tulee tammikuussa.

Moodmetric-sormusta voi käyttää kuten normaalia sormusta ja se yhdistyy älypuhelimeen Bluetoothilla. Reaaliaikainen mittaus toimii viiden metrin säteellä. Sormusta voi käyttää myös ilman jatkuvaa yhteyttä älypuhelimeen, jolloin sormus tallentaa mittausdatan muistiin ja siirtää sen seuraavan kerran ollessaan puhelimeen yhteydessä. Reaaliaikaisessa mittauksessa sormuksen akku hupenee aika nopeasti, joten yhteyttä ei kannata pitää jatkuvasti päällä.

Sormus lähettää arvot sovellukseen

Yksinkertainen paketti ja ohjeet

Sormusta voi koristella

Tunteet visuaalisena tunnekukkana

Koetut tunteet näytetään älypuhelinsovelluksessa visuaalisesti tunnekukkana (eng.) ja reaaliaikaisesti piirtyvällä lukemana. Sormuksesta löytyy myös LEDit, joka punaisena vilkkuessa kertoo tunteiden tason olleen viiden minuutin ajan yli 75, ja vihreänä palaessa Moodmetric-lukema on ollut viiden minuutin ajan alle 15. LEDit voi myös kytkeä pois päältä, jonka voi kuvitella olevan hyödyllinen ominaisuus. Sormuksessa on yllättävästi myös kolmen akselin kiihtyvyysanturi ja se toimii myös askelmittarina.

Aktiivinen päivä
Aktiivinen päivä

Etätöissä
Etätöissä

Reaaliaikaista käyrää
Reaaliaikaista käyrää
Sormuksen paritus
Sormuksen paritus

Sormuksen tiedot
Sormuksen tiedot

Kuva tunnetilanteesta
Kuva tunnetilanteesta

Moodmetricillä on myös kehittäjille tarjota sovelluskehityspaketti (eng.), jonka avulla saa saman Moodmetric-indeksin käyttöön, kuin mitä Moodmetricin älypuhelinsovellus tarjoaa.

Käyttökohteet

Mihin sitten sormusta voi sitten käyttää? Käyttökohteita sormukselle löytyy aika nopeasti muun muassa unen laadun mittaamisesta arkipäivän hetkien mittaamiseen. Sympaattisen hermoston aktivoituminen yöllä voi kertoa siitä, että immuunijärjestelmäsi ei toimi täydellä teholla. On hyödyllistä saada tietoa miten nukut öisin (eng.), sillä yöllä mitattavat arvot kertovat miten olet palautunut päivästä. Jos päivä oli kiireinen, mutta nukuit silti rauhallisesti, on stressi ja palautuminen hyvin balanssissa. Myös unirutiinien kuten nukkumaanmenoajan vaikutuksesta unen laatuun on hyvä saada palautetta, jonka perusteella tarvittaessa muuttaa tapoja terveellisemmäksi.

Työpaikalla sormusta voi käyttää hyvinvoinnin mittaamiseeen (eng.) käyttämällä sitä esimerkiksi rauhallisen tauon aikana ja katsoa miten tauko vaikutti työpäivääsi. Sormuksella voi myös ottaa selvää, mitkä palaverit ovat eniten stressaavia tai kuinka lyhytkin happihyppely keskellä päivää rauhoittaa.

Ihoresistanssin mittausta voidaan käyttää myös sairauden havainnointiin (eng.). Koska sympaattisen hermoston vaste kertoo "taistele tai pakene" -reaktiosta, normaalia korkeammat arvot voivat tarkoittaa, että elimistösi taistelee jotain vastaan. Eli sormuksen mittaamat arvot eivät kerro vain tunteiden voimakkuudesta, vaan myös kehon rasituksesta. Liikuntasuorituksen aikana lukemat ovatkin aina maksimissaan, vaikka tunnetasolla urheilu olisi ihan normaali tapahtuma.

Sympaattisen hermoston vaste

Moodmetric-sormus toimii mittaamalla autonomisen hermoston signaaleja, ihonresistanssin muutosta (Electrodermal Activity, EDA), joka kertoo sympaattisen hermoston tilasta. Tunnerikkaissa tilanteissa tai fyysisessä aktiviteetissa ihon sähkönjohtavuus muuttuu, jonka sormus mittaa, muuntaa numeroarvoiksi ja tuo näkyviin 1,5 sekunnin viivellä älypuhelinsovellukseen. Psykologisissa tutkimuksissa hyödynnettyä ihoresistanssia on mitattu laboratorio-olosuhteissa jo vuosikymmeniä ja nyt se on sormuksen avulla mahdollista niin arkisissa hetkissä, yöllä unen laadun seurannassa tai meditaation ja mindfulness-hetkien kanssa.

Parhaiten ihoresistanssia voidaan mitata kämmenestä, sormen kämmenpuolelta tai jalkapohjista, jolloin sormus toimii arkisessa käytössä kaikken kätevimmin. Kyseiset kohdat ovat ihmisen kehossa niitä osia, joissa on eniten pieniä hikirauhasia, jotka reakoivat tunnetilojen muutoksiin. Ihoresistanssia voi mitata muualtakin, mutta mittaus ei ole yhtä luotettavaa, eikä helposti toteutettavaa. Moodmetricin soveltuvuus tutkimuksiin on myös Työterveyslaitoksen varmentama ja 24 ihmisen tutkimusryhmällä signaalin tarkkuudeksi verrattuna laboratorialuokan referenssiin saatiin 83%. Moodmetriciä onkin käytetty tutkimusprojekteissa kuten tietotyön tuottavuuteen ja hyvinvointiin vaikuttavia asioita tutkivassa Pop up:ssa.

Vastaavat tuotteet

Vastaavia tuotteita löytyy markkinoilta muutamia, joista eteen tuli muun muassa ŌURA-sormus ja Empatican Embrace.

ŌURA-sormus

ŌURA-sormus tarjoaa stressin, unenlaadun ja fyysistä aktiivisuuden mittausta sormuksen muodossa, kuten Moodmetricin sormus, mutta perustaa tulkintansa optiseen sykkeen mittaukseen. Sormusta voi ostaa ŌURAn sivuilta 329 euron hintaan. ŌURA on myös Suomesta lähtöisin.

Oura ja sovellus

Ouran iPhone-sovellus

Oura-sormus

Empatica Embrace

Empatican Embrace tarjoaa vastaavaa mittausta kuin ŌURA Ring ja Moodmetricin sormukset, mutta tekee sen metallisen kellon muodossa ja tarjoaa myös aktiivisuuden mittausta. Moodmetricin tapaan myös Embrace luottaa ihoresistanssin muutosten mittaamiseen ja älykello on saatavilla Empatican sivuilta 250 dollarilla.

Kello vai terveysmonitorointia?

Embracen anturit

Embrace toimii kellona

Käyttökokemukset

Muutaman viikon käytön perusteella Moodmetric-sormus on kätevä tapa saada tietoa arjen tunteita kuormittavista hetkistä, kunhan muistaa mitä on tehnyt tiettyinä ajan hetkinä. Sormuksen arvot ja tunnekukan näyttävä älypuhelinsovellus toimi testijaksolla hyvin ja oli selkeä käyttää. Sovellus kyllä kaipaisi ominaisuutta kirjata päivän tapahtumia tunnekukan yhteyteen, jolloin mittausarvoista saisi enemmän irti myös myöhemmin. Jos ei päivällä seurannut mitä arvoja tunnekukkaan kertyi, oli vaikea muistella mistä punaiset ja beiget kohdat koostuivat.

Käytettävyydeltään sormus ei ole kovin miellyttävä, sillä sen design on suhteellisen karu ja kooltaan se on turhan iso, että se olisi huomaamaton, eikä takertuisi kaikkialle. Konttorityössä sormus ei ole tiellä, mutta sormikkaita ei voi sen kanssa käyttää ja nukkuessa sormus on hieman häiritsevän kokoinen. Lisäksi koska sormus ei ole vedenpitävä sormuskannen materiaalista johtuen, pitää se ottaa aina pois kädestä käsienpesun yhteydessä.

Sormus soveltuu kuitenkin hyvin lyhyiden ajanjaksojen tai tiettyjen hetkien mittaamiseen ja muutaman viikon käytön aikana tuli itse havaittua, että työ tai arki ei liiemmin stressaa. Joitain huippulukemia sain hetkittäin tallennettua, mutta yleensä arvot olivat hieman keskiarvon (beigen ja vihreän rajan) yläpuolella. Toisaalta lukemat eivät kyllä painuneet kovin alhaisiksi yölläkään, eivät ainakaan tietoiseen rauhoittumiseen asti. Sormus oli kooltaan myös hieman hankala, sillä välillä se puristi liikaa tai tuntui olevan liian väljä, kun mittausta varten sen pitäisi olla napakka.

Moodmetricillä on hyvä idea sormuksensa kanssa ja on kiinnostavaa nähdä miten alkava yhteistyö Kalevala Korun kanssa tuottaa tulosta sormuksen muotoilun ja esteettisyyden osalta. Jotenkin tuntuu, että Moodmetric-sormuksen kehitys on ollut jäissä, kun nykyinen "pienempi versio" on ollut markkinoilla jo viime vuoden syksystä lähtien (eng.), eikä siitä saa kaunista edes timanteilla koristeltuna (eng.).

Kokonaisuutena Moodmetric-sormus on kätevä tapa mitata stressiä, mutta sormus tuntuu vielä hieman viimeistelemättömältä, eikä sitä pitkiä jaksoja viitsisi käyttää. Viikon parin mittausjakso osoittanee jo, mitkä omat stressitekijät ovat ja miten esimerkiksi unenlaatua saa paremmaksi. Jos sormus olisi pienempi tai vastaavasti mittaus toimisi jonkin aktiivisuusrannekkeen tai kellon yhteydessä, olisi se mielestäni järkevämpi kokonaisuus, mutta tällöin mittaustarkkuus ei toki olisi samaa tasoa.

Päivitetty 10.12.2016:
Lisätty tieto Moodmetricin Android-tuesta, tarkennettu vedenpitämättömyyden liittyvän sormuskanteen ja ŌURA Ringin mittaustavan olevan sykkeeseen pohjautuva.

Vapautta liikkumiseen langattomilla Meizu EP51 -nappikuulokkeilla

Työmatkalla ja urheillessa on mukava kuunnella podcasteja ja musiikkia ja hyvillä kuulokkeilla siihen saa lisää mukavuutta. Olen käyttänyt Sennheiserin Momemtum In-Ear -nappikuulokkeita, jotka ovat toimineet hyvin. Mutta koska langattomuus on nykyaikaa, hankin niiden kaveriksi langattomat Meizu EP51 -nappikuulokkeet. Eli halvat, noin neljänkympin Bluetooth-napit, ideana testata langattomuuden tuomaa etua.

Meizu EP51 -nappikuulokkeet

Meizu EP51 -nappikuulokkeet ovat modernisti muotoillut enemmän tai vähemmän urheiluun suunnitellut nappikuulokkeet, jotka toimivat Bluetooth 4.0 -yhteydellä esimerkiksi iPhonen kanssa. Kuulokkeiden korvanipukat ovat muotoiltu ergonomisesti ja niiden alumiiniset ulko-osat ovat magneettiset, jolloin kuulokkeet voi kietaista säilöön kaulan ympärille ilman pelkoa niiden putoamisesta. Virtansa kuulokkeet saavat 60mAh akusta, joka riittää speksien mukaan 6 tunnin kuunteluun ja 400 tunnin valmiustilaan, latautuen parissa tunnissa. Muita teknisiä arvoja ovat 20 - 20000Hz taajuusalueen toisto, 16 ohms impedanssi ja 88 dB herkkyys. Kuulokkeet ovat liitetty toisiinsa 55 cm johdolla, josta löytyy kaukosäädin äänenvoimakkuudelle, mikrofoni ja mikroUSB-latausliitin. Kaukosäätimestä voi myös vaihtaa soitettavaa kappaletta. Paketissa tulee mukana tulee useampi erikokoisia pehmusteita korvanipukalle, USB-latauskaapeli ja hyvä säilytyskotelo. Hintaa nappikuulokkeilla on riippuen ostopaikasta vajaasta 30 eurosta 50 euroon.

Ostin Meizu EP51 -nappikuulokkeet kokeilunhalusta, sillä langattomuus helpottaa etenkin pyöräillessä musiikin kuuntelua. Muotoilultaan Meizu EP51:t ovat hyvät ja istuvat korviin napakasti pitäen ne paikallaan myös urheillessa. Luvattua vedenpitävyyttä en ole vielä testannut. Äänenlaatu on mielestäni tasapainoinen, joskin helposti liian voimakas, vaikka ääni olisi säädetty pienimmälle. Jos iPhone vielä tukisi Bluetoothin Apt-X teknologiaa kuten Android, olisi äänenlaatu parempi. Langattomuus on selkeä etu, mutta tuo myös omat ongelmansa. Yleeensä yhteys iPhoneen toimii ongelmitta, mutta välillä puhelimen ollessa taskussa ja kaukosäätimen hupun alla piilossa, yhteys tuntuu pätkivän. Kuulokkeita pitää myös muistaa ladata, johon auttaa puhelimessa Bluetooth-kuvakkeen viereen tuleva kuvake akun varauksesta. Käyttömukavuudeltaan EP51:t ovat paljon paremmat kuin Audio Technican -urheilukuulokkeeni, joiden johtoa saa aina olla pujottamassa puhelimelle urheiluvaatteiden välistä.

Kokonaisuutena muutaman kymmenen euron hintaiset Meizu EP51 -nappikuulokkeet ovat erittäin toimivat ja tarjoavat vastinetta rahalle. Positiivinen yllätys pakkausta myöten. Kuulokkeiden muotoilu on modernia, äänenlaatu tasapainoinen ja napit pysyvät hyvin päässä. Valmistuslaadultaan ja rakenteeltaan ne eivät häpeä kalliimmille merkeille. Mitä muuta sitä langattomilta kuulokkeita pitäisi vaatia? Etenkin kun yleensä nappikuulokkeet ovat muutaman vuoden välein uusittavia.

Meizu EP51

Koti valvontaan Y-cam Evo -kameralla

Valvontakameroita löytyy nykyään kaikkialta ja tekemisiämme kaupungilla ja kaupoissa seurataan monesta kulmasta. Myös oman kodin ja kiinteistön tilojen videovalvonta on yleistynyt ja markkinoilla on saatavilla erilaisia ratkaisuja sen toteuttamiseksi. Sain testiin Y-cam Evo -valvontakameran, joka on yksi vaihtoehto sisätilojen valvontaan. Kokeilujen perusteella kamera vaikuttaa ihan kätevältä siihen käyttötarkoitukseen, johon se on suunniteltu. Tässä lyhyt kameran esittely ja kokemukset kameran käytöstä autotallin valvomisessa.

Y-cam Evo

Langattomaan verkkoon liitetyillä kameroilla on helppo valvoa erilaisia tiloja ja brittiläisen Y-camin pieni Y-cam Evo Indoor HD on yksi kätevä vaihtoehto. Y-cam Evo on tarkoitettu sisäkäyttöön ja pienen koonsa ja muotoilun ansiosta se sulautuu nätisti sisutukseen. Jos näin nyt teknisistä vempeleistä voi ylipäätään sanoa. Kokoa sillä on 52 x 52 x 57 mm, jalustan kanssa korkeutta 70 mm ja painoa vastaavasti 49 g tai 96 g. Paketista kameran lisäksi paljastuu lyhyt ohjevihkonen, laturi sovittimen kera, parimetrinen USB-kaapeli virtaa varten ja metallilevy kiinnitykseen.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan kamerasta löytyy "HD resoluution" tarkkuus (1280x720), kuvakulma on 100 astetta, yönäkö infrapunavalolla 8 metriin, mikrofoni ja tietenkin WLAN ja Bluetooth -yhteydet. Virtaa varten takaa löytyy microUSB-liitin. Kamerassa itsessään ei ole mitään nappeja ja sen tila kerrotaan LED-valolla. Laitteessa palaa sininen valo asennuksen aikana, vihreä valo ollessaan päällä ja punainen valo pimeätilassa. Hintaa kameralla on 199 euroa ja sitä on saatavissa useilta jälleenmyyjiltä.

Liikettä havaittuaan kamera tallentaa videon Y-camin pilvipalveluun, jossa ne säilyvät kameran mukana tulevalla ilmaistilillä viikon ajan ja halutessaan ne voi ladata omalle koneelle talteen. Peruskäyttöön riittää siis vain kameran hankkiminen, eikä käyttö- tai kuukausimaksuja ole. Jos haluaa säilyttää palvelussa videoita pidempään, voi tilin päivittää kuukausimaksua vastaan. Standard-tilillä videot säilyvät kuukauden ajan ja Premium-tiliin voi palveluun liittää niin monta kameraa kuin haluaa.

Y-cam Evo
Y-cam Evo

Kokemukset

Ensivaikutelmaltaan kamera on siro ja nivelletty muovinen jalusta tuntuu hieman heiveröiseltä. Magneettinen jalusta pitää kameran suhteellisen hyvin pystyssä ilman että sitä kiinnitetään mukana tulleeseen metalliseen levyyn. Jäykähkö USB-virtajohto liikuttaa helposti kameraa, joten kun haluttu sijoituspaikka on löytynyt, kannattaa metallilevy asentaa tueksi.

Kierrä ja liitä virtaan
Kierrä ja liitä virtaan

Jalusta pitää kameran hyvin pystyssä
Jalusta pitää kameran hyvin pystyssä

Y-cam Evon saaminen toimintakuntoon on suhteellisen yksinkertaista, jos kaikki osuu kohdilleen. Verkkovirtaan kytkemisen jälkeen asetukset tehdään Bluetooth-yhteyden avulla iOS- tai Android-älypuhelimen sovelluksella. Tämän jälkeen, kun kamera on yhdistetty langattomaan verkkoon ja Y-camin pilvipalveluun, voi sitä hallita myös web-käyttöliittymän kautta. Kameran valvonta onnistuu sekä mobiilisovelluksen että web-käyttöliittymän kautta.

Käytännössä kameran saaminen langattomaan verkkoon oli hieman monimutkaisempi prosessi, sillä langattomassa verkossani oli sellaiset verkon nimi ja salasana -asetukset, joita Y-cam ei hyväksynyt. Googlettamisen ja eri yhdistelmien kokeilemisen jälkeen löysin toimivat asetukset: ei välilyöntiä verkon nimessä, salasanassa ei erikoismerkkejä. Yllättävästi myöskään Apple TimeCapsulen tarjoama Guest-verkko ei kelvannut kameralle.

Kameran hallintakäyttöliittymässä joko puhelimella tai webissä osoitetaan kameralle suorakaiteen muotoinen liiketunnistusalue, jonka muutoksia se tarkkailee. Lisäksi jos asetuksissa on määritelty, lähettää kamera hälytyksen myös mobiililaitteeseen ja sähköpostiin. Hälytyksen saa halutessaan myös, jos kameraan ei saada yhteyttä kuten sähkökatkon tai Internet-yhteyden katkeamisen yhteydessä. Live-kuva kamerasta välittyy muutaman sekunnin viiveellä. Y-camin palveluun voi liittää useamman kameran, joilla valvoa laajempaa aluetta.

Mobiilisovellus on toimiva ja sen kautta voi katsella myös videoita asetusten säätämisen lisäksi

Palveluun liitettyjen kameroiden valinta
Palveluun liitettyjen kameroiden valinta

Videot voi katsoa mobiilisti
Videot voi katsoa mobiilisti

Kameran asetukset
Kameran asetukset

Y-camin pilvipalvelun käyttöliittymä on selkeä ja hieman insinöörimäinen. Se tarjoaa hieman kattavammat toiminnot kuin iPhone- ja Android-sovellukset.

Y-cam pilvipalvelu
Y-cam pilvipalvelu

Videoiden katselu on selkeää
Videoiden katselu on selkeää

Pilvipalvelusta onnistuu hyvin tallentuneiden videoiden katselu ja lataaminen. Teknisenä käyttäjänä tykkäisin myös, jos videot voisi ohjata johonkin kolmannen osapuolen pilvipalveluun.

Kameraa ei tarvitse pitää päällä jatkuvasti, sillä se voidaan ajastaa valvomaan kellonaikojen mukaan tai älypuhelimen paikannuksen avulla. Kun puhelin poistuu kameran läheisyydestä, kamera virittyy. Y-camin mobiilisovelluksesta ei tosin löytynyt mahdollisuutta ajastuksen säätöön, vaan se pitää tehdä web-palvelussa. Kameran LED-valo palaa aina kameran ollessa verkkovirrassa, joten se ei ole kovin huomaamaton. Olisi parempi, että valo palaa vain liikettä havaitessaan tai normaalitilassa ei mitään.

Palveluun tallentuvien videoiden kuvanlaatu on kohtalainen ja hieman rakeinen, etenkin jos kuvassa nopeampaa liikettä. Infrapunavalon pimeänäkö on yllättävän hyvä ja sen herkkyyttä kannattaa säätää tarpeen mukaan, sillä oletuksilla pimeässä autotallissa lennelleet ötökät aktivoivat kameran.

Yhteenveto

Y-cam Evo -valvontakamera vaikuttaa kätevältä vekottimelta, joka toimii hyvin käyttötarkoituksessaan. Kamera edellyttää langatonta verkkoa ja verkkovirtaa, joten sijoituspaikat voivat vaatia hieman säätämistä. Langattoman verkon osalta toiminnee myös WLAN-mokkula. Kuvanlaatu on kelvollinen ja eiköhän siitä riittävästi mahdollisen varkaan tunnistaisi tarvittaessa. GoPro-tason kuvaa on turha laitteelta odottaa. Vajaan parinsadan euron hinnalla Y-cam Evo tarjoaa helpon lähestymisen videovalvontaan, mutta lyhyen Internetin selaamisen perusteella ei ole markkinoiden edullisin ratkaisu.

Plussaa

  • Helppo asentaa
  • Pieni koko ja elegantti muotoilu
  • Selkeä hallintakäyttöliittymä
  • Ilmainen 7 päivän pilvipalvelu videoille

Miinusta

  • Ronkeli WLAN-asetusten osalta
  • Videoiden pakkaus ja rakeisuus (720p-tarkkuus)
  • Helposti havaittavissa, LED palaa jatkuvasti
  • Jalusta heiveröinen

Kokonaisuuden arviointia vaikeuttaa se, että itsellä ei ole kokemusta muista vastaavista ratkaisuista. Nyt olisikin hyvä testata esimerkiksi Opticamin tuotteita, jotka ovat tarkoitettu samaan käyttöön kuin Y-cam.

Pyörä puhtaaksi käsikäyttöisellä paineilmaruiskulla

Maastopyöräily on mukavaa kelistä riippumatta, mutta lenkin jälkeen mutaisen pyörän peseminen on usein hieman ongelmallista urbaanissa ympäristössä. Missä se vesiletku taas olikaan ja kuka on taas piilottanut avaimen vesipostiin? Onneksi vaihtoehtoja löytyy kaupasta, kuten Biltemasta saatava paineilmaruisku. Sellainen köyhän miehen painepesuri, joka hoitaa homman ihan toimivasti.

Sprayer paineilmaruisku

Bilteman paineilmaruisku on kahdeksan litran säiliöllä varustettu muoviastia, jonne paine saadaan kahvasta käsin pumppaamalla. Alkujaan Sprayer on tarkoitettu esimerkiksi torjunta-aineiden ja rasvanpoistoaineiden levittämiseen, mutta se toimii kätevästi myös pelkän veden ruiskuttamiseen. Kun säädettävän messinkisen suihkusuuttimen asettaa tarkemmilleen, saa aikaan jo ihan hyvän paineen lian irroittamiseen. Pesemisen helpottamiseksi virtauksen säädön voi lukita jatkuvaa ruiskuttamista varten. Painetta ilmaruisku antaa 2–3 baria, kun oikea pienehkö painepesuri antaa 20 - 120 baria. Hintaa Bilteman paineilmaruiskulla on noin parikymmentä euroa.

Sprayer-paineilmaruisku on kätevä etenkin kerrostalossa asuvalle, kun vekotin ei vaadi sähköä toimiakseen ja vesikin löytyy suoraan ruiskun säiliöstä. Eli kaikki tarvittava pyörän huuhtelemiseen lenkin jälkeen on yhdessä paketissa. Ei muutaman barin paineella kyllä samanlaista puhdasta jälkeä saa aikaan, kuin oikealla painepesurilla, mutta eipä pienemmällä paineella tuleva vesi myöskään puske kaikkia rasvoja pois laakereista ja muualta. Suurimmat liat lähtevät helposti ja työ on helppo viimeistellä rätillä pyyhkimällä, jos tarvetta.