Testissä Plantronics Blackwire 5200 -kuulokkeet etäneuvotteluiden kaveriksi

Sovelluskehityksessä yksi tärkeä osa-alue on muiden kehittäjien ja osapuolten kanssa kommunikointi ja usein se hoidetaan tehokkaasti etäneuvotteluilla Lyncin tai muun sovelluksen kautta. Hyvät ja miellyttävät kuulokkeet ovatkin tarpeen ja sain loppusyksystä testiin Plantronics Blackwire 5200 -sarjan kuulokkeet, jotka ovat suunniteltu puhelinpalavereihin. Tässä lyhyt kertomus kokemuksistani tekninen tuki -moodin varmistavista kuulokkeista.

Plantronics Blackwire 5220 -kuulokkeet
Plantronics Blackwire 5220 -kuulokkeet

Plantronics Blackwire 5220 -kuulokkeet ovat tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat näppäriä kuulokkeita avokonttorissa työskentelyyn ja jotka toimivat mukavasti etäpalavereissa pehmeiden korvatyynyjen ja integroidun mikrofoniulokkeen ansiosta. Kuulokkeet ovat ilmeisesti sertifioitu toimimaan Skype for Business, Lync, Skype, Avaya ja Cisco -puhelinsovellusten kanssa. Mikrofonin voi kääntää pois tieltä, kun sille ei ole käyttöä. Liitäntöjen osalta löytyy sekä USB-C että 3,5 mm liittimet ja kaukosäätimestä löytyy äänenvoimakkuus-, mykistys- ja vastausnapit. Muuta oleellista kerrottavaa on, että kuulokkeet hälyttävät jos koitat puhua hiljennettynä, SoundGuard suojaa äänipiikkejä vastaan ja dynaaminen taajuuskorjain vaihtaa audioasetuksia puheluiden ja musiikin välillä. Mukana tulee kantolaukku, johon kuulokkeet mahtuvat korvatyynyt käännettyinä. 165 grammaa painavia Plantronics Blackwire 5220 -kuulokkeita saa kaupasta noin 137 euron hintaan.

Muutaman viikon ja usean Skype-palaverin jälkeen kokemukset Plantronics Blackwire 5220 -kuulokkeista ovat positiiviset. Ääni kuuluu ulokkeellisen mikrofonin välityksellä hyvin vastapuolille ja nahkamaisesta materiaalista tehdyt korvien päälle tulevat pehmikkeet ovat mukavat, vaikka tietenkin hikoavat pitkässä käytössä kuten yleensäkin. Käyttömukavuudessa Blackwire 5220 voittaa selkeästi aikaisemmin etäpalavereissa käyttämäni Sennheiser Momentum In-Ear -nappikuulokkeet. Kuulokkeissa oleva kaukosäädin on vain USB-C liittimen yhteydessä, joten sitä ei ole tullut vielä käytettyä, sillä Macbook Prossani on vielä 3,5 mm kuulokeliitin. Äänenlaatu sekä puheluissa että musiikkia kuunnellessa on miellyttävä, mutta rankempaan kuunteluun työpöydältä löytyy Bose QuietComfort 25 -vastamelukuulokkeet.

Näiden kokemusten perusteella Blackwire 5220 -kuulokkeet tulevat kulkemaan repussa työmatkoilla, että etäpalavereissa istuminen olisi hieman mukavampaa.

Parempaa ääntä Sennheiser Momentum In-Ear -tulppakuulokkeilla

Työmatkoilla on mukava kuunnella muun muassa podcasteja ja koska iPhonen mukana tuli aivan luokattomat nappikuulokkeet, piti hankkia paremmat sellaiset, jotka toimisivat myös videoneuvotteluissa. Valinta kohdistui Sennheiser Momentum In-Ear -tulppakuulokkeisiin, jotka ovat pärjänneet hyvin arvosteluissa ja tarjoavat hyvää ääntä. Hyviä kuulokkeita sitä odottaisikin saavansa vajaalla sadalla eurolla.

Sennheiser Momentum In-Ear -kuulokkeet

Sennheiser Momentum In-Earit ovat Sennheiserin tyylin mukaisesti modernisti muotoillut tulppakuulokkeet pehmeillä korvasovitteilla, kaukosäätimellä, mikrofonilla ja litteällä kaapelilla. Korvasovitteita tulee paketissa neljää eri kokoa ja kaapelin pituus on riittävät 1,3 metriä. Mukana tulee myös säilytysrasia, joka isokokoisena ei tosin ole kovin käytännöllinen. Kuulokkeista on oma mallinsa iOS- ja Android-laitteille. Painoa kuulokkeilla on 16 g, joka on riittävän kevyt, etteivät ne väsytä korvia.

Teknisistä arvoista kiinnostuneille kerrottakoon, että taajuusalue, jonka kuulokkeet pystyvät toistamaan on 15 - 22 000 Hz. Suurimmassa osassa digitaalista musiikkia tämä alue on 20 – 20 000 Hz. Taajuusalue ei tosin kerro mitään äänenlaadusta, joka sen sijaan määrittyy käytettyjen osien ja tuotannon laadulla. Momemtum In-Earien impedanssi on 18 Ohm, joka kertoo paljon tehoa kuulokkeet kestävät. Tyypillisesti pienemmällä impedanssilla saadaan helpommin suurempi äänenvoimakkuus tavallisesta kuulokeliitännästä. Herkkyys on 118 dB/mW ja mitä suurempi herkkyys, sitä suuremman äänenvoimakkuuden kuulokkeet pystyvät toistamaan.

Äänenlaadun osalta en osaa mutu-tuntumaa enempää sanoa, joka on mielestäni hyvä. Ääni on soinnikas, hieman bassorikas, muttei liikaa. Äänenvoimakkuutta löytyy riittävästi. Samaa mieltä ovat myös netin sivustot, joilla kuulokkeita kehutaan hyvästä, bassorikkaasta äänestä ja moititaan lähinnä keskialueen äänistä. Kuulokkeet kuulostavat paremmilta kuin Audio Technica ATH-CKP500RD SonicSport -kuulokkeeni tai muutamat Nokian matkapuhelimien mukana tulleet tulppakuulokkeet.

Sennheiser Momentum In-Ear -kuulokkeet

Kuulokkeet istuvat korviin hyvin ja ovat mukavat, vaikkakin hyvän äänenlaadun takia korvan ulkopuolelle jäävä osuus on hieman kookas. Kolmen napin kaukosäädin toimii hyvin ja äänenvoimakkuuden lisäksi sillä voi hoitaa puhelut ja vaihtaa kappaletta. Keskinapista kaksi painallusta vaihtaa eteen ja kolme taakse. Litteähkön kaapelin sanotaan vähentävän sotkeentumista ja ehkä se pitää paikkansa, vaikka kyllä näidenkin kuulokkeiden johto sotkeentuu.

Sennheiser Momentum In-Ear -tulppakuulokkeet ovat mielestäni toimivat, tuottavat hyvää ääntä ja mukavat käyttää. Ne toimivat hyvin myös hands-free -käytössä tai videoneuvotteluissa. Aivan edullisimmat ne eivät kyllä ole ja kuulokkeiden oston jälkeen ei parane sitten vaihtaa matkapuhelinta, jos haluaa käyttää kaukosäädintä. En koe, että kuulokkeet aivan tarjoaisivat hinnalleen vastinetta, mutta pitäisi ehkä vertailla enemmän eri malleja sen varmistaakseni.

Testissä Audio Technica ATH-CKP500RD SonicSport -kuulokkeet

Kuuntelen usein pyöräillessä musiikkia ja hyvät korvissa pysyvät kuulokkeet ovat siinä oleelliset mukavan kokemuksen saavuttamiseksi. Aikaisemmin käytin normaaleita matkapuhelinten mukana tulleita nappikuulokkeita, mutta päätin viimeinkin hankkia tilalle kunnon urheilukuulokkeet. Pohdinnan ja internetin selailun jälkeen valinta kohdistui Audio Technica ATH-CKP500RD SonicSport -kuulokkeisiin.

Audio Technica ATH-CKP500RD
Audio Technica ATH-CKP500RD

Audio Technica ATH-CKP500 SonicSport -kuulokkeet ovat urheiluun suunnitellut vedenkestävät in-ear -kuulokkeet ja muutaman käyttökerran jälkeen tehtävässään ihan toimivat. Merkkinä Audio Technica on tunnettu laadusta ja loistavasta äänenlaadusta, joten jää nähtäväksi miten kuulokkeet kestävät käytössä. Äänenlaatu on ainakin korvin havaittavasti parempi, kuin tusinanappikuulokkeissa.

Kuulokkeet ovat ulkonäöltään aika perinteisen in-ear -kuulokkeiden näköiset, mutta niiden jujuna on pieni C:n muotoinen silikoninen lisänipukka, joka pitää huolen kuulokkeiden paikallaan pysymisestä. Nipukka asettuu korvan ulompaan poimuun ja on alkuun hieman erikoinen ratkaisu, mutta toimiva. Kuulokkeiden mukana erikokoisia korva- ja nipukkasovitteita, sekä vähemmän ääntä eristäviä poimutettuja korvasovitteita. Poimutetut sovitteet ovat käteviä tilanteissa, joissa on hyvä kuulla ympäristön ääniä, kuten liikennettä.

Asymmetrisessä kuulokejohdossa oikea puoli on pidempi kuin vasen ja sen voi pujottaa niskan takaa. Kuulokejohto on lyhyt käsivarsikäyttöä ajatellen ja sitä voi jatkaa mukana tulevalla 0,6 metrin lisäosalla. Kuulokkeet ovat IP5X vesisuojattu, joten ne voi pestä käytön jälkeen, mutta ne eivät ole täysin vesitiiviit. Väreinä on saatavilla musta, punainen, valkoinen ja sininen.

Tilasin kuulokkeet Amazon US:stä, koska en löytänyt niitä aluksi Suomesta, mutta kuulokkeita näyttää saavan myös esimerkiksi Musiikin.com-kaupasta. Jenkeistä kuulokkeille hintaa tuli 47,98 dollaria.

Plussaa

 • Äänenlaatu
 • Pysyvät hyvin paikallaan
 • Kätevä jatkojohto
 • Edulliset

Miinusta

 • Ei kaukosäädintä ja mikrofonia puhelinkäyttöön (jos sellaista kaipaa)
 • Eivät aivan istu täydellisesti omiin korviini
 • Jatkojohdon liitin välillä vetää kuulokkeita

Saa nähdä kuinka pitkään kuulokkeet toimivat, mutta niitä voi ostaa pari-kolme kappaletta samalla hinnalla, kuin mitä saisi Sennheiser OCX 686G SPORTS -kuulokkeista maksaa.

Musiikkia korville Sennheiser Momentum On-Ear -kuulokkeilla

Avokonttorissa työskennellessä on välillä hyvä saada työrauha ja paeta sermien erottamilta käytäviltä kantautuvaa keskustelun sorinaa laittamalla kuulokkeet päähän ja musiikki soimaan. Käytin aikaisemmin Sennheiser PX 200-II -kuulokkeita, jotka toimivat kelvollisesti, mutta ääni oli hieman kalpea, joten alennusmyynneistä ostoskoriin päätyi Sennheiser Momentum On-Ear -kuulokkeet. Parempaa ääntä hieman isommassa paketissa. Lyhyen käyttökokemuksen perusteella Momentum On-Earit toimivat hyvin, ääni on hieman bassorikas ja Alcantara-pehmusteet ovat mukavat korvien päällä. Ainoa miinus on, että sangat eivät taitu ja kaukosäädin toimii vain Applen-laitteissa§.

Sennheiser Momentum On-Ear (1. sukupolvi)

Korvien päälle tulevat Sennheiser Momentum On-Ear -sankakuulokkeet ovat suunniteltu käytettäväksi mobiililaitteiden kanssa, joka näkyy lähinnä lyhyehkössä 1,4 metrin johdossa. Kuulokkeiden ulkonäkö on hillityn tyylikäs, rungon ollessa ruostumatonta terästä ja pehmusteet mukavaa ja hengittävää Alcantaraa. Mukana tulee kaksi 1,4 metrin pituista kuulokejohtoa, joista toinen on taitetulla 3,5 mm liittimellä ja handsfree-toiminnoilla ja toinen suoralla liittimellä. 160 grammaa painavat kuulokkeet voi pakata mukana tulevaan kuljetuslaukkuun tai pussiin. Väreinä on valittavana pinkki, vihreä, valkoinen, sininen, ruskea, punainen ja musta. Hintaa kuulokkeilla on noin 140 euroa.

Momentum On-Ear -kuulokkeet tuntuvat mukavilta, ja vaikka en ole hifisti, äänenlaatu on selkeästi parempi verrattuna pienempiin PX 200-II:iin. Ääni on täyteläinen ja hieman bassoon painottuva, kuten arvosteluissakin (en) kerrotaan. Ulkopuolista ääntä kuulokkeet eivät kovin hyvin eristä, vaikka ovat taustaltaan suljetut, koska pehmuste vuotaa. Kooltaan kuulokkeet ovat päässä ja korvien päällä ihan mukavat, mutta kannettaessa sangat voisivat taittua, kuten toisen sukupolven Momentumeissa. 1,4 metrin kuulokejohto riittää juuri ja juuri työpöytäkäytössä, jos kannettava on telakassa pöydällä, eikä aivan vieressä. Tietokoneen kanssa käytettäessä kaukosäätimelle ei ole niin tarvetta, mutta olisihan se kiva, että se toimisi myös muissa kuin Applen-laitteissa. Asia onkin korjattu seuraavan sukupolven mallissa, joista on erikseen mallit Androidille ja iOS:lle.

Sennheiser Momentum On-Ear -kuulokkeet ovat ihan kätevät ja tälläiselle satunnaiselle musiikin kuuntelijalle toimivat. Halvat ne eivät toki ole ja melkein satsaisin suoraan toisen sukupolven malliin, kääntyvän sangan ja paremman kaukosäätimen takia. Hintaeroa ensimmäisen ja toisen sukupolven mallien välillä ei montaa kymppiä ole, ellei löydä kuulokkeita alennusmyynnistä, kuten itse tein.

Plussaa:

 • Miellyttävät Alcantara pehmikkeet
 • Täyteläinen ääni
 • Ulkoasu hillityn tyylikäs
 • Tukeva rakenne

Miinusta:

 • Lyhyehkö johto
 • Tuhdisti bassoa
 • Kiinteä sanka