AEE SD20 -toimintakamera tallentaa seikkailusi

Vietin tänä vuonna talvilomani Sveitsin Alpeilla Laaxissa ja ensi kertaa perehdyin laskemisen lisäksi myös sen kuvaamiseen. Kun olin muutamaa viikkoa ennen matkaa huomannut netin keskusteluista edullisen AEE SD20 -toimintakameran, heräsi ajatus huikeiden rinteiden ja maisemien taltioimisesta. Myöhemmin kameraa voisi hyödyntää maastopyöräilyssä. AEE SD20 -videokameran 720p/60fps tarkkuus, erillinen LCD-näyttö, IP68-suojakotelo, kaukosäädin, 170 asteen laajakulmakuvaus ja MicroSDHC-kortille tallennus tarjoaisivat riittävät mahdollisuudet satunnaiselle amatöörikuvaajalle toimintakuvauksen maailmaan tutustumiseen. Eihän se toki GoPro olisi, mutta kun kameran ja lisävarusteet saa yli puolet halvemmalla Class Ohlsonilta, on hinta-laatu-käyttö -suhde kohdallaan.

AEE SD20 -toimintakamera

AEE SD20 on edullinen toimintakamera, joka kykenee Full HD -tarkkuuteen (1920x1080p/30fps), mutta suositeltava tarkkuus urheilukuvauksessa on 720p/60fps (1280x720p), jolloin kuva on teoriassa 170°:n laajakulma. Class Ohlsonilta ostetun 149 euron kamerapaketin mukana tulee irrotettava LCD-näyttö, 30 metriin asti vesitiivis suojakotelo (IP68), muutama liimattava kiinnike, USB-piuha latausta varten ja AV-kaapeli. Video ja ääni tallentuvat MicroSD/SDHC-kortille H.264-pakkauksella (mov), still-kuvien tarkkuus on 5 megapikseliä ja kamerassa on 3-kertainen digitaalinen zoom. Kuvaa voi kohdistaa lasersäteen avulla ja 1100 mAh:n akku tarjoaa 1,5-2 tunnin käyttöajan. Kamerassa on AV- ja Mini-HDMI-liitännät ja kameran ja suojakotelon pohjassa on normaali kameran jalusta (tripod) -kiinnike. Lisäksi Class Ohlsonista on saatavilla erilaisia tarvikkeita, kiinnikkeitä ja hihnoja, joista etenkin kypäräkiinnike ja kaukosäädin ovat käteviä.

Kameran ominaisuudet:

 • Kuvakenno: 8.0 megapikseliä ja 1/2,5 tuuman CMOS-kenno
 • Videokuvaus: 1080p/30 fps (1920 x 1080) 16:9, 960p/30 fps (1280 x 960) 4:3, 720p/60 fps (1280 x 720) 16:9, 720p/30 fps (1280 x 720) 16:9, XWGA/30 fps (1080 x 480) 16:9
 • Objektiivi: f/3.0, 128° (1080p) ja 170° (720p) laajakulmakuvaus
 • Muuta: 3.0x digitaalinen zoom, automaattinen valkotasapainon ja valotuksen säätö
 • Video: MOV, H.264-pakkauksella
 • Valokuvat: 5.0 megapikseliä, 3M(2048*1536)/5M(2560*1920), JPG, ajastimella
 • Näyttö: Irrotettava LCD-näyttö (1.4″/360×240), reaaliaikainen videotoisto
 • Muistikortti: MicroSD/SDHC -muistikorttipaikka (2 – 32 GB)
 • Liitännät: Mini-USB -liitin, AV- ja Mini-HDMI-liitännät
 • Virtalähde: ladattava litium-ioniakku 1100 mAh (400mA@3.7V), 1,5 – 2 tunnin käyttöaika
 • Paino: 84g (akun kanssa
 • Mitat (LxKxS): 61x43x40mm
 • Muuta:
  • Lasersäde, joka näyttää kameran kuvaussuunnan
  • Videokuvan kääntö horisontaalisesti
  • VOX -toiminto, nauhoituksen käynnistys äänestä
  • Mahdollisuus automaattiseen nauhoitukseen, jos ulkoinen virtalähde on päällä
  • Mahdollisuus nauhoituksen kierrättämiseen poistaen vanhimman videon, jos muistikortti täynnä
  • Automaattinen virransäästö
  • Sisäänrakennettu kaiutin ja mikrofoni
  • LCD-näytön kautta videoiden toisto, muokkaus, poisto

AEE SD20:sta myydään useilla eri tuotenimillä ja netistä löytyy jonkin verran keskusteluja ja videomateriaalia AEE SD20:sta. Muun muassa CamAhoy! on pikatestannut kameraa ja Helmetcam experience -blogi on testannut tarkemmin kameran kuvakulmia ja videolaatua maastopyöräilyssä ja laskenut laajakuvakulmiksi seuraavaa (vaaka/diagonaalinen kulma): 1080p 78º/85º; 720p 106º/114º; 960p 106º/118º.

Käyttökokemukset

AEE SD20 vaikuttaa ihan toimivalta kokonaisuudelta, vaikka ei kuvanlaadultaan pärjääkään esimerkiksi GoProlle, mutta joka kompensoituu itse kameran ja tarvikkeiden hinnassa. Lähes pakolliset lisäkiinnikkeet ja tarvikkeet ovat mielestäni kaukosäädin (start/stop/still), kiinnike kypärän ilmastointiaukkoihin ja käyttötarpeiden mukaan kiinnike polku- tai moottoripyörän tankoon ja imukuppikiinnike autoon. Lisäksi rintavaljas voisi olla kätevä. Tarvikkeet olivat noin 15-20 euroa per kappale.

Remmeillä kiinnitettävä kypäräkiinnike käy muun muassa laskettelukypärään. Liimattava kiinnike olisi parempi, mutta omassa kypärässäni ei ole oikein kunnollista tasaista pintaa sitä varten. Kiinnikkeellä kamera pysyy aika tukevasti paikallaa, jos sen köyttää tiukasti. Ylimääräiset lenkit kannattaa tunkea tukevasti piiloon, sillä ne pääsevät helposti läpsyttämään tuulessa, joka kuuluu myöhemmin videossa. Etenkin pidettäessä kameraa kiinni kypärässä, tulee lisävarusteena saatava kaukosäädin tarpeeseen. Kaukosäädin toimii hyvin (10m kantama) ja painalluksen merkiksi siinä välähtää punainen ledi ja kamerasta kuuluu (liian) hiljainen merkkiääni.

Kameran mukana tuleva irrotettava LCD-näyttö on kätevä videoiden nopeaan tarkasteluun kuvaustauoilla, mutta sen kuvanlaatu ja tarkkuus jättävät toivomisen varaa. Sen avulla voi kuitenkin nopeasti tarkistaa kameran kuvaussuunnan, sillä suojakotelossa ollessaan ei kamerassa oleva lasersäde näytä kunnolla. Kuvatessa hankalinta olikin oikeastaan kameran suuntaus ja siihen kätevintä olisi, jos kuvan voisi siirtää langattomasti puhelimen ruudulle kuten GoProlla. AEE:n sivuilla mainostetaan tuota ominaisuutta, mutta en ole kyseistä tarviketta vielä löytänyt.

Kameran ominaisuuksissa luvataan akun riittävän noin 1,5 – 2 tunnin kuvaukseen ja käytännössä Alpeilla ollessani se riitti aika hyvin koko laskupäivän kuvauksiin. Muutamana päivänä latailin kameraa laskutauoilla neljällä AA-paristolla ladatulla USB-laturilla. Lisäakku olisi kyllä tarpeen. Videon tilankulutuksen osalta viiden päivän kuvauksella, eli mitä kameran akku aina kesti, sain materiaalia aikaan 720p/60fps -tarkkuudella noin 30 GB, eli ennen matkaa hankkimani 32 GB ja 16 GB MicroSDHC UHS-1 -muistikortit olivat enemmän kuin riittävästi.

Kuvaamani materiaali on vielä suurilta osin leikepöydällä, mutta tälläistä jälkeä kameralla ja iMoviella saa aikaan. Video on kuvattu 720p/60fps tarkkuudella, mutta iMovie tekee siitä väkisin 30 fps:n videon. 60 fps on tarpeen oikeastaan vain silloin, jos haluaa videoon hidastuksia.

Kameran still-kuvat ovat tarkkuudeltaan 5 megapikseliä, eli samaa tasoa mitä edullisella kännykkäkameralla saa aikaan. Kuvissa on kameran laajakulman tuottama tynnyrivääristymä.

Laax, 1 Laax, 2 Laax, 3 Laax, 4

Yhteenveto

AEE SD20 on edullinen toimintakamera, joka tarjoaa hyvän hinta-laatu -suhteen aktiviteettien tallennukseen, etenkin jos kuvaus on satunnaista. Kuvanlaadun osalta en osaa kunnolla sanoa, miten se vertautuu GoPron tuotoksiin vastaavilla tarkkuuksilla, mutta ihan kelvollista jälkeä se tuottaa. Harrastekuvaaja saa toimivan paketin pienillä kustannuksilla, etenkin kun kameran lisäksi myös tarvikkeiden hinta on edullinen.

Plussaa

 • Hinta-laatu -suhde
 • Runsaasti kohtuuhintaisia tarvikkeita
 • Normaali kameran tripod-kiinnike
 • Lasertähtäin

Miinusta

 • Kuvanlaatu voisi olla parempi
 • 1080p tarkkuuden laajakulma suppea
 • Ei kuvan langatonta lähetystä?
 • Laatuvaikutelma

Posted

in

,

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *