mozvoikko: suomen kielen oikoluku -lisäosa Firefoxille ja Thunderbirdille

Firefox on lopettanut tuen laajennustyypeille, jota mozvoikko tarvitsee ja viimeinen tuettu Firefoxin versio on 52 (legacy extensions).

Epävirallisia kehitysversioita Firefoxin Suomen kielen oikoluku -lisäosasta (mozvoikko) Mac OS X:lle ja Windowsille. Sama lisäosa käy myös Thunderbirdiin. Sama lisäosa-tiedosto voi pitää sisällään tuen sekä OS X:lle että Windowsille. Linuxin kehitysversioita hoitaa Andris Pavenis.

Virallinen mozvoikko-lisäosa löytyy Firefoxin lisäosista ja mozvoikkoa ylläpitää ja kehittää Andris Pavenis. Laajennuksen lähdekoodi on saatavissa Voikon versiohallinnasta. Oikolukuun liittyviä ongelmia voi lukea ja raportoida Voikon sähköpostilistalle.

Mac OS X

Mac OS X 10.9 – 10.11:lle ja Firefoxin 4 tai suurempi -versiolle tarkoitettu Suomen kielen oikoluku -laajennus testikäyttöön. Testattu Mac OS X 10.11 ja Firefox 43.

Testiversio käytettävissä vain ladattaessa Firefoxin laajennukset -sivuston kautta. Kehityskanava löytyy sivun alalaidasta.

Laajennuksen testiversio kehityskanavassa
Mozvoikko 2.2.0 RC 2; (mozvoikko-2.2.0-rc2_osx-win.xpi, 2.1 MB)

Windows

Kokeellinen Windowsin 32- ja 64-bittiselle Firefoxin 4 tai suurempi -versiolle tarkoitettu Suomen kielen oikoluku -laajennus testikäyttöön. Testattu 64-bittisessä Windows 7 SP1:ssa Firefox 39 -versiolla ja 64-bittisellä Firefox 40.0:lla. Ei toimi Firefoxin 64-bittisellä versiolla.

Mozvoikko 2.1.0 RC 1; Windows 7
(mozvoikko-2.1.0rc1_osx-win.xpi, 2.7 MB)

PowerPC Mac OS X

Kokeellinen PowerPC-prosessorilla (PPC) varustetuille Maceille ja TenFourFox 4 tai suurempi -versiolle tarkoitettu Suomen kielen oikoluku -laajennus testikäyttöön. Testattu iBook G4, Mac OS X 10.4:ssa ja TenFourFox 9:ssa.

Mozvoikko 2.0.1 rc1; Mac OS X PPC 10.4 ja 10.5
(mozvoikko-2.0.1rc1_Darwin_ppc-gcc3.xpi, 1.6 MB)

Voikon ja mozvoikon kasaaminen

Laajennus sisältää libvoikko -kirjaston, jonka kasaamisessa on käytetty pkg-config, gettext, glib, malaga, suomi-malaga -kirjastoja. Tarkemmat tiedot kääntöön liittyvissä muistiinpanoissa.

Kääntöohjeet ja muistiinpanot Voikon ja mozvoikon kääntämiseksi OS X:ssä ja Windowsissa. Viralliset ohjeet Windowsin osalta löytyvät Voikko Wikistä ”Building on Windows” -sivulta.

Muutoshistoria

3.12.2016: Päivitetty mozvoikko 2.2.0rc2 versio käyttämään Mozvoikon 2.2 versiota, libvoikko 4 ja voikko-fi 2 -kirjastoja.
30.7.2014: Päivitetty mozvoikko 2.1.0rc1 versio käyttämään Mozvoikon 2.1 versiota, libvoikko 3.7.1 ja suomi-malaga 1.18 -kirjastoja.
14.6.2014: Päivitetty mozvoikko 2.0.3rc3 versio sisältämään libvoikko 3.7 ja suomi-malaga 1.16 -kirjastot, joissa paranettu oikoluvun ehdotuksia.
30.11.2013: Päivitetty mozvoikko 2.0.3rc2 versio sisältämään libvoikko 3.7 ja suomi-malaga 1.15 -kirjastot, joissa paranettu oikoluvun ehdotuksia.
27.3.2012: Kokeellinen mozvoikko 64-bit Firefoxille Windowsilla. Testattu Windows 7, Firefox 14a1 (Nightly). Muutokset, diff.
01.02.2012: Tehty mozvoikko 2.0.1 (rc2) versio, jossa sama versio libvoikosta Windowsille kuin Libreofficessa.
22.1.2012: Päivitetty mozvoikko 2.0.1 (rc1) versioon sisältäen korjauksen kielen vaihdolle ja paketoitu käyttäen libvoikko 3.4.1 ja suomi-malaga 1.10:sta. Lisätty kokeellinen PPC -versio TenFourFox -selaimelle (diff ja diff-2).
29.12.2011: Päivitetty OS X:lle mozvoikko 2.0.1 (b1) käyttäen libvoikko 3.4:sta ja suomi-malaga 1.10:stä.
26.9.2011: Päivitetty mozvoikko 2.0 (rc2) käyttäen libvoikko 3.3.1:sta ja suomi-malaga 1.10:stä. Sisältää Paveniksen kääntämät kirjastot Linuxille ja Windowsille.
19.9.2011: Päivitetty mozvoikko 2.0 (rc1) käyttäen libvoikko 3.3:sta ja suomi-malaga 1.10:stä. Sisältää Paveniksen kääntämät kirjastot Linuxille ja Windowsille.
5.9.2011: Lisätty mozvoikosta Paveniksen tekemä täysin uusi 2.0 -versio, joka ei enää sisällä C++-koodia ja toimii useampien Firefox-versioiden kanssa 4-versiosta lähtien. Lisäosan pitäisi toimia Mac OS X:llä, Windowsilla ja Linuxilla. Lisäosassa käytetty libvoikon 3.2.1 ja suomi-malagan 1.9 versioita (mozvoikko-2.0a1.xpi).

Comments

95 vastausta artikkeliin “mozvoikko: suomen kielen oikoluku -lisäosa Firefoxille ja Thunderbirdille”

 1. rane58 avatar
  rane58

  Onko olemassa mitään muuta Suomenkielen oikolukuohjelmaa Voikon tilalle joka toimisi kuin Voikko aiemmin…?
  Googlella on muttei niin hyvä kuin Voikko oli…

  Ps. Miten näistä vastauksista saisi viestin omaan sähköpostiin?

 2. rane58 avatar
  rane58

  Onko Voikon oikoluku lisäosa nyt historiaa Firefoxille yms.?
  Oli vaan niin erinomainen, jään kaipaamaan.
  Onko edes muuta vastaavaa olemassa millekään käyttöjärjestelmälle?

  1. Marko avatar

   Valitettavasti tällä hetkellä asia näyttää siltä. Firefoxin lisäosien tekniikka vaihtuu WebExtensionsiin, jonka avulla nykyisen kaltainen oikoluku Voikon kautta ei ole mahdollista. Asiasta on ollut keskustelua kehityksen postituslistalla ja jotain ajatuksia siitä on, mutta sitä ei ole kukaan kehittänyt aktiivisesti eteenpäin.

 3. Petri avatar
  Petri

  Miten tämän saa toimimaan 64-bittisessä Firefoxissa?

  1. Marko avatar

   Valitettavasti tällä hetkellä lisäosa ei toimi 64-bittisen Firefoxin kanssa. Pitäisi löytää aikaa selvitellä asia kuntoon.

   1. Arvo Malmi avatar
    Arvo Malmi

    Ei toimi edelleenkään, vaan kaataa koneen välittömästi.

  2. JC avatar
   JC

   Nyt kun Firefox 52 pudotti pois mm. Javan (NPAPI-rajapinta), 64-bittisen selaimen käyttö yleistyy. Firefox 53 tuo mukanaan mahdollisuuden valita asennuksessa 32- vai 64-bittinen asennus.

   Näistäkin syistä olisi hyvä myös lisäosien panostaa 64-bittisyyteen.

   1. Marko avatar

    Valitettavasti Firefoxin syksyllä julkaistavassa versiossa (https://blog.mozilla.org/addons/2015/08/21/the-future-of-developing-firefox-add-ons/) lisäosien tekniikka vaihtuu WebExtensionsiin, jonka avulla nykyisen kaltainen oikoluku Voikon kautta ei ole mahdollista. Osittain tämän takia oikoluku-lisäosan kehitys on ollut jäissä. Voikon kehityslistalla on ollut asiasta keskustelua ja toivottavasti ratkaisu löytyy.

 4. pekka avatar
  pekka

  Ylläpitääkö kukaan enää AMOssa olevaa mozvoikkoa?

  2.2 ollut julkaistuna jo vuoden mutta AMOssa vieläkin vanhempi versio joka ei toimi.

  1. Marko avatar

   Laajennuksen ylläpito on jäänyt sopivan kehitysympäristön takia vähäiselle, mutta pitää yrittää löytää aikaa saattaa mozvoikko ajantasalle myös Windowsilla.

 5. Marko avatar

  Uudelle OpenOfficelle ei ole saatavilla Voikko-lisäosaa, vaan se on saatavilla vastaavalle LibreOffice-sovellukselle.

  Lisätietoa Voikosta LibreOfficessa Windowsissa löytyy Voikon sivuilta: http://www.puimula.org/htp/ooo/libreoffice-voikko.html.

  Mac OS X:ssä Voikko-lisäosa LibreOfficelle (vain 4.1 versioon asti) löytyy http://verteksi.net/lab/libreoffice-voikko/ -sivulta.

 6. Heikki Simonen avatar

  Kuinka ObenOffice 4:n voikkopaketti asentuu?

  Heikki

 7. Simo Seppo avatar
  Simo Seppo

  Millä ohjelmalla Mozvoikko 2.0.2 avautuu? Tai mikä muu versio kykenisi lukemaan Firefox-sähköpostini suomenkielen?

 8. Marko avatar

  Kuulostaa hieman siltä, että se löytäisi Addons-sivulla olevan Development Channelin version (2.0.1 RC 2), joka on vain Intel-koneille. Vaikuttaisi TenFourFoxin bugilta, mutta enempää tutkimatta vaikea sanoa varmasti. Eli ei osaisi tarkistaa, toimiiko lisäosa arkkitehtuurilla vai ei.

 9. Ville Jorma avatar
  Ville Jorma

  PowerPC-versio toimii TenFourFox 17.0 -selaimella siihen saakka kunnes selain tarkistaa lisäosien päivitykset. Se löytää 2.0.1 RC 2:n, minkä jälkeen koko lisäosa menee disabloiduksi. Olisikohan väärän arkkitehtuurin versio mikä latautuu?

  Ongelman voi kiertää: Tools / Add-ons / Extensions / Finnish spellcheker 2.0.1 RC1 / More / Automatic Updates Off.

 10. Marko avatar

  Mozvoikosta on nyt kokeellinen 2.0.2rc1 versio 64-bit Firefox Nightly (14.0a1) versiolle Windows 7:ssa. Tuntuisi toimivan nopean testin perusteella, vaikka käytetyt libvoikko-kirjastot on ristiinkäännetty Voikko-projektin toimesta Linuxilla.

 11. Mikko Alhovuori avatar
  Mikko Alhovuori

  Toivon sen toimivan Firefoxissa. Aikaikaisemmin toimi ”lennossa”, mutta hävisi koneelta.

 12. Marko avatar

  @JC: Kuulostaa kyllä erikoiselta. Käyttöjärjestelmissä ei luulisi kyllä eroja tuon osalta olevan, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Itse olen lisäosaa kokeillut Win 7 Professional ja Enterprise 64-bit -versioilla, joissa se on toiminut.

  Kokeilisitko mozvoikko-2.0.1rc2.xpi -versiota lisäosasta, jossa on nyt eri koneella käännetty versio lisäosan käyttämästä oikolukukirjastosta.

  Selaimen kaatumisilmoituksista voi yrittää selvittää mikä sen aiheuttaa (viittauksia mozvoikkoon), mutta aikaisemminkaan ei niistä kyllä juuri hyötyä ole ollut.

 13. JC avatar
  JC

  Win 7 Ultimate, 64-bit
  Firefox 10

  Nyt Firefox 10:ssä tämä minun outo ongelma on hieman parantunut. Selain ei heti kaadu avatessa, kun oikoluku on päällä.

  Selain avautuu normaalisti ilman ongelmia. Ongelmat alkavat, jos..

  – painan välilehtipalkin + merkkiä eli Avaa uusi välilehti
  – tai klikkaan osoiteriviä / osoiterivin päädyssä olevaa nuolta (käytetyimmät osoitteet)
  – tai klikkaan hakukonekenttää
  – tai klikkaan sivulla olevia tekstikenttiä

  …niin selain kaatuu. Suosikkien kautta pääsee sivulta toiselle, kun oikoluku on päällä =)

  En kyllä ymmärrä missä mättää. Toisella koneella toimii hyvin. Toinen kone on kannettava, Win 7 Premium 64-bit ja tämä kone, jossa mättää on ns. pöytäkone, Win 7 Ultimate, 64-bit.

  Ainoa mikä tulee mieleen, että voiko Win 7 Ultimate, 64-bit erota Win 7 Premium, 64-bit jotenkin, että se vaikuttaisi oikolukuun.

 14. Marko avatar

  @Matti:
  Suomen kielen oikoluku -lisäosa ei ole samanlainen Firefoxin integroituun oikolukuun lisättävä oikolukusanasto kuin tuolla sivustolla listatut vaan oikoluku suoritetaan käyttäen erillistä libvoikko-kirjastoa. Tuo on luultavasti se tekijä, miksei lisäosaa tuolta listalta löydy.

 15. Matti avatar
  Matti

  Miksi suomen kielen oikolukusanasto ei ole listattuna sivulla https://addons.mozilla.org/fi/firefox/language-tools/ (Oikolukusanastot ja kielipaketit)?

 16. JC avatar
  JC

  Niin juu, enpähän ole. Eli joku muu lisäosa oikoluvun kanssa voi aiheuttaa jumitukset. Täytyypä testailla joskus.

 17. Marko avatar

  Hmm, olen muutamalla Windows 7 64-bit SP2 -koneella ja Windows XP SP3:lla lisäosaa kokeillut, eikä niissä ole ongelmaa ollut.

  Ilmeisesti ongelmaa on myös tuon uusimman ”mozvoikko-2.0.1rc1” -version kanssa Oletko kokeillut lisäosaa tyhjällä Firefoxin profiililla?

 18. JC avatar
  JC

  Win 7, 64-bit
  Firefox 9.0.1

  Jostain syystä nämä uusimmat oikolukuversiot ovat kaataneet koko Firefoxin heti, kun selaimen käynnistää.

  Kun siis asentaa oikoluvun ja käynnistää selaimen uudestaan, niin selain ei avaudu, muuta kuin ilmoittaa haluanko lähettää kaatumisraportin ja koittaa uudelleen – pidemmälle en pääse.

  Tämän jälkeen ei auta muuta, kuin käyttää MozBackup-ohjelmaa ja palauttaa lisäosat ilman oikolukua ja taas toimii.

 19. Marko avatar

  Lisäosa on nyt päivitetty myös Windowsin osalta Firefoxin 12a -versioon asti. Tarkemmat tiedot blogissa ja muutoshistoriassa.

  @njake: En ole tuosta 64-bittisen aikataulusta muuta nähnyt virallisesti mainittavan mitään konkreettista. Firefoxin Nightly-buildeissa kyllä sellainen on, mutta ei Aurorassa (11) tai Betassa (10).

 20. njake avatar
  njake

  Aivan kohta julkaistavasta 10 versiosta tulee myös virallinen 64-bittinen versio tarjolle.
  Alunperin tuon piti tapahtua jo 4 versiossa, mutta ilmeisesti Flash ja Java yms. olivat syynä viivästykseen.

 21. Marko avatar

  @Mika: Lisäosasta on tulossa uusi versio lähiaikoina, kun saan vaadittavat kirjastot käännettyä Windowsille. OS X:lle versio on päivitetty Firefoxin 12a versioon asti.

  @njake: Tietääkseni Windowsille ei ole virallista 64-bittistä Firefoxia, eikä mozvoikon käyttämää libvoikko-kirjastosta Windowsille vielä 64-bittisestä versiota. Asia on kuitenkin kehityslistalla Voikko-projektin toimesta.

 22. njake avatar
  njake

  mozvoikko
  Olisko tätä mahdollista kääntää tukemaan myös 64 bittisiä selaimia windowsissa?
  dll ei lataannu 32 bittisenä jos käyttää 64 bittistä selainta ilmeisesti.

 23. Mika avatar
  Mika

  Ei ole yhteen sopiva firefox 9.0.1 kanssa. Päivitys suomen oikolukuun olisi kiva.

 24. Kai Martesuo avatar
  Kai Martesuo

  Hei,

  Kiitos tiedost. Tarkoitin tuota VoikkoSpellServiceä. Asensinkin sen jo ja se tuntuu toimivan. Kun versio 10.7.:lle tulee niin toivoitavasti saan siitä tiedon.

  Kiitos hyvästä softasta !

  Kai

 25. Marko avatar

  @Kai: Tarkoitatko Firefoxin lisäosaa (mozvoikko) vai VoikkoSpellServiceä? Molempien pitäisi kyllä toimia myös OS X 10.7:n kanssa. VoikkoSpellServicestä ei vielä ole varsinaisesti 10.7:lle käännettyä versiota.

 26. Kai Martesuo avatar
  Kai Martesuo

  Hei,

  Harmikseni päivitin Macini mutta Voikko katosi Outlookista. Onko Voikko saatavissa Mac OS X 10.7 versioon ?

  Ystävällisin terveisin,

  Kai

 27. Marko avatar

  Oikoluvun osalta on ilmoitettu olevan ongelmia Win 7:lla (ei SP1:stä) ja Win XP:llä, mutta kyseisiä kaatumisia ei ole pystytty toistamaan muilla kuin ilmoittajien kokoonpanoilla.

  Ongelmista kannattaa ilmoittaa suoraan Voikon kehityksen sähköpostilistalle ja samalla kertoa mikä kokoonpano (käyttöjärjestelmä, selainversio, jne.) on käytössä.

  Lisäosan testaus on aina hankalaa, sillä eri kokoonpanoja on useita. Käyttäjän näkökulmasta, jos lisäosat näyttävät aiheuttavan ongelmia, niin kannattaa ottaa lisäosia pois käytöstä ja/tai tehdä Firefoxille uusi profiili, jossa on vain haluttu lisäosa käytössä. Näin muiden lisäosien vaikutus saadaan poistettua.

 28. Ptmies avatar
  Ptmies

  Kaatuu samalla lailla. Laitoin sun s-postiisi FF:n kaatumisraportin.

 29. Marko avatar

  Jos viitsit vielä testata, että eroaako Firefoxin lisäosa-sivulla olevan 2.0:n toiminta tuosta rc2:sta ja antaako se millaista virheilmoitusta?

 30. Ptmies avatar
  Ptmies

  Käytössä Win 7 ilman SP 1:ä ja FF 8.0. Oikolukuna mozvoikko-2.0rc2.xpi

  Kaatuu heti, kun sivulla on oikolukua käyttävä kenttä, kuten tämä sivu. Testasin sen äsken uudestaan.

 31. Marko avatar

  Voisitko tarkentaa, millä oikoluvun versiolla ja tilanteessa tuo ongelma esiintyy. Win 7 SP 1:lla ja FF 8.0.1:lla (ja FF 9 betalla) en ole ongelmia havainnut.

 32. Ptmies avatar
  Ptmies

  Win7 ja FF7 ja FF8 ei oikolue toimi. Kaataa koko Firefoxin..

 33. Marko avatar

  Kiitoksia testauksesta. Itselläni ei enää ole Windows XP -konetta, joten sen testaus on jäänyt. Pitää selvitellä mikä lisäosassa on vikana.

 34. Tulikettu avatar
  Tulikettu

  Kiitos hyvästä lisäosasta, jonka kehitys toivottavasti jatkuu sitä mukaan kuin Firefox päivittyy uudempiin versioihin. Ongelmia on kuitenkin havaittu:

  Windows XP SP3 x86 -koneessa Firefox 7:ssä toimi vielä vanhempi versio
  http://verteksi.net/files/voikko/voikko-3.2/mozvoikko-1.10.0-WINNT_x86-msvc_fx7-beta.xpi
  Versio 8 hylkää sen, eikä pysty käyttämään. Asentamalla uuden vakaan 2.0 version ei se toimi ja kaataa Firefoxin.
  https://addons.mozilla.org/firefox/downloads/file/133828/finnish_spellchecker-2.0-tb+fx+sm.xpi
  Sama tapahtuu uusimmalla kehitysversiolla.
  http://verteksi.net/files/voikko/voikko-3.3/mozvoikko-2.0rc2.xpi
  Edellä mainittuja ongelmia ei ole ollut Windows 7 -koneessa.

 35. Marko avatar

  Tekstissä ei puhuta Linuxista, koska sitä ei varsinaisesti näissä kehitysversioissa tarjota.

  Kaatumisongelma rajoittuu tietääkseni vain vanhempaan mozvoikko 1.9/10 -versioon tietyissä tekstikentissä tekstiä tarkistettaessa Firefoxin uusimmilla versioilla.

  Mozvoikko 2:n pitäisi toimia tuon suhteen paremmin, enkä ole sillä vastaavaa ongelmaa havainnut.

  Mitä tulee kahteen eri latauslinkkiin, en näe siinä ongelmaa. Linkki tarjoaa sen, mitä se kertoo sisältävän.

 36. salai avatar
  salai

  Kyllä minusta on hämäävää, ettei yllä olevassa tekstissä puhuta mitään Linuxista. Kaatumisongelmahan on todella vakava nimenomaan Ubuntun puolella ja olen ohjannut useassa yhteydessä ihmisiä tälle sivulle.

  Jos kerran ladattavana on nykyisin yksi ainoa laajennus eri käyttöjärjestelmille, voisi kai asian kertoakin selvästi.

  Nythän tekstissä lukee:
  ”Epävirallisia kehitysversioita Firefoxin Suomen kielen oikoluku -lisäosasta (mozvoikko) Mac OS X:lle ja Windowsille. Sama lisäosa käy myös Thunderbirdiin.”

  ja noita kahta käyttöjärjestelmää vielä erikseen korostetaan kahdella otsikolla.

 37. Marko avatar

  Hämäävästi? Sama paketti toimii sekä OS X:ssä että Windowsissa. Ja itse asiassa lisäksi myös Linuxissa. Jaottelu eri käyttöjärjestelmiin on versioinnin helpottamiseksi.

  Sama versio on ladattavissa myös Firefoxin lisäosasivuilta Development Channelista ja kenties myöhemmin aktiivisena versiona.

 38. salai avatar
  salai

  Tällä sivulla tarjotaan hämäävästi isoilla otsikoilla erikseen samaa laajennusta Mac OS X:lle ja Windowsille, mutta ei puhuta mitään Linuxista. Se pistää kyllä aloittelijan epäilemään voiko/uskaltaako tuota asentaa edes testimielessä.

 39. Harri Hämeenoja avatar

  Tuhannet kiitokset uudesta versiosta Thunderbird tarjosi
  päivitystä 6 versioon ja oikolluku häipyi. Nyt pelaa taas
  hienosti.

 40. Tapani Niittyaro avatar
  Tapani Niittyaro

  En osaa tätä uutta vielä arvioida koska latasin sen juuri. Nyt näyttääkin toimivan kun vaihdoin kielen suomeksi. Toistaiseksi vain positiivista sanottavaa. Kiitos!

 41. Marko avatar

  Indeed there seems to be some problem with mozvoikko when using spell checking also in WordPress WYSIWYG -text editor (tested on Mac OS X with Firefox 7 beta).

  There is a new version of mozvoikko coming, mozvoikko 2, which seems to resolve the crashing issue at least on Mac OS X using Firefox 7 beta.

  You should try out the new version of mozvoikko which I now added (mozvoikko-2.0a1.xpi). Problems with the extension should be reported directly f. ex. to Voikko’s mailing list (voikko@lists.puimula.org) in Finnish.

  Lyhyesti suomeksi: lisätty testattavaksi täysin uusi versio mozvoikosta (mozvoikko-2.0a1.xpi), jonka pitäisi toimia paremmin kuin 1.10.0 tai aikaisemmat versiot.

 42. Tero Niemi avatar

  Installing mozvoikko-1.10.0-WINNT_x86-msvc_fx6-beta.xpi (Windows XP Pro / 7) creates fatal crashes in Firefox 6.0.1.

  Quickest way to crash Firefox is to run JCE editor (http://www.joomlacontenteditor.net/) on a slow network. JCE is a JavaScript library that takes a TEXTAREA tag and transforms it into IFRAME style rich text editor. If mozvoikko has started (and begun spellchecking the TEXTAREA) before JCE has activated, then the Firefox crashes when JCE swaps TEXTAREA into IFRAME.

  The only solution is to remove mozvoikko.

  This also means that you cannot use Finnish spell checking with Joomla CMS that is quite popular.

 43. Marko avatar

  Mozvoikko2 on tosiaan valmisteilla Andrikselta ja keskustelufoorumin perusteella aika valmiilta se näyttää. Mozvoikko2 on monilta osin parempi kuin nykyinen mozvoikko ja kunhan se saadaan ”julkaisukelpoiseks”, niin näiden sivujen tarve suurilta osin poistuu. Mozvoikko2:ssa ei lisäosaa tarvitse enää kääntää Firefoxin kanssa, joka helpottaa sen pitämistä ajantasalla AMOssa.

 44. salai avatar
  salai

  Oops. Versionumero virallisessa mozvoikossa on tietysti 1.9.0. Andriksen viimeisimmässä versiossa 28.8. on korjattu omien sanastojen käytössä ollut bugi.

 45. salai avatar
  salai

  Andrikselta on ilmestynyt uusi testiversio mozvoikko2, joka toimii myös Linuxissa:
  Uusi kokeellinen mozvoikon versio.
  Se ilmeisesti korjaa myös Linuxin puolella Firefox 6.0 –> versioiden kaatumiset, jotka käsittääkseni juhtuvat mozvoikko 1.1.9:stä.
  Olisi hyvä, jos joku voisi testata asiaa lisää, aiheesta on bugi-ilmoitus Bug 682538 – SIGSEGV probably caused by libvoikko..

 46. Marko avatar

  Olen kääntänyt lisäosan kehitysversioita vain OS X:lle ja Windowsille ja käytössäni ei ole tällä hetkellä sellaista Linuxia asennettuna, jossa lisäosan voisin kääntää ja testata. Linux-versiot ovat olleet mozvoikon kehittäjän Andris Paveniksen hoitamia ja lisäosan pitäisi löytyä myös Linux-jakelujen omista pakettihallinnoista (mm. Debian/Ubuntu). Eli Linuxin osalta en osaa vastata, milloin päivitetty lisäosa sille tulee.

 47. timo kilpeläinen avatar
  timo kilpeläinen

  Missä viipyy Voikko Linuxille ja FF6:lle

 48. Marko avatar

  There has been discussions in Voikko development list about supporting Chrome/Chromium but it’s missing a critical feature for the spellchecker to work (see Chromium Issue 24517). It’s on the wishlist so maybe someday.

 49. Anthony avatar
  Anthony

  Ok thank you for reassuring. Must be a problem on my end.
  Thank you for developing it further to support later browsers. I’ve had a lot of use of it.
  Hopefully you might develop one for Chrome as well.

  A

 50. Marko avatar

  It contains just the spellchecker and nothing else. No adware, malware or malicious code.

 51. Anthony avatar
  Anthony

  So it doesn’t contain any adware, malware or malicious code?

 52. Anthony avatar
  Anthony

  Thank you for making it work to moz6, but I am truly worried when my virus scan found ”adware.potato” and when your username on firefox was indeed potato (peruna).
  What is this adware?

  1. Marko avatar

   Thanks. My username is not Peruna on Mozilla addons -site (it’s mtw) and I didn’t post that review which links directly to spellchecker packages. The spellchecker is Open Source and free.

 53. Marko avatar

  Muiden kielten oikoluku on suomea helpompaa ja niiden oikolukusanastot ovat toteutettu ”sanalistoina”, jonka käyttö ei vaadi Firefoxin kirjastoja vasten kääntämistä kuten suomen kielen oikoluku, joka käyttää erillistä analysoivaa kirjastostoa. Kun Firefoxin kirjastot muuttuvat, pitää myös suomen kielen oikoluku -lisäosa vähintään kääntää uudestaan. Teoriassa lisäosan pitäisi toimia uusimmissakin versioissa ilman uutta versiota, mutta käytäntö on osoittanut muuta.

 54. Ihmettelen avatar
  Ihmettelen

  Miten on mahdollista, että muiden kielten oikolukusanastot toimivat pelkästään versionumeroa nostamalla, mutta suomen kielen oikolukusanasto vaatii aina kokonaan uuden käännöksen?

 55. Petri avatar

  Voikko vaikuttaa toimivan myös 32-bittisellä Windows Vistalla ja Firefox 5.0 -versiolla.

 56. Marko avatar

  Lisäosasta on kaksi versiota, Firefox 5:lle ja Firefox 6:lle, jotka eivät ole yhteensopivia keskenään. Firefox 5 (5.0.1) on tällä hetkellä uusin Firefoxista julkaistu versio. Kumpaa versiota yritit asentaa?

 57. Helena Lumme avatar
  Helena Lumme

  Ei antanut asentaa uuteen Firefoxiin. Missähän syy. Siis oikolukupakettia yritn asentaa.

 58. Boris Winterhalter avatar
  Boris Winterhalter

  Kitos uusi Voikko toimii loistavasti Windows 7;ssä.

 59. Jyrki avatar

  Kiitoksia, laajennus toimii minullakin! :)

  Käytössä Pale Moon 5.0 ja Windows 7 SP1.

 60. jep avatar
  jep

  ja käytössä mulla on W7 SP1 64bit

 61. jep avatar
  jep

  Kiitos, nyt näyttää toimivan!

 62. Marko avatar

  Käänsin lisäosan Windowsille uudestaan MSVC:llä, joka on ensisijainen vaihtoehto libvoikon kääntämiseen, vaikka GCC:lläkin käännetty pitäisi teoriassa toimia samalla tavalla. Tämäkin versio toimii kahdessa omassa koneessani (Windows XP SP3 ja Windows 7 SP1) kuten aikaisempi.

 63. jep avatar
  jep

  Juuri tuo uusin 1.10.0 versio ja 32bit Firefox käytössä. Oikean hiiren napin valikosta ei löydy mitään tuohon viittaavaa.

  Tässä vielä kaappaus valikosta.

  http://aijaa.com/v.php?i=003178254746.jpg

  ja konsolista tiedot

  Using Voikko data directory C:\Users\jep\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\9nvtdgqd.default\extensions\{b676e3ff-cda7-4e0c-b2b8-74e4bb40a67a}\voikko

  mozVoikko: failed to load library C:\Users\jep\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\9nvtdgqd.default\extensions\{b676e3ff-cda7-4e0c-b2b8-74e4bb40a67a}\voikko\WINNT_x86-msvc\libvoikko-1.dll: error 126

 64. Marko avatar

  Testasitko tuolla mozvoikon 1.10.0 -versiolla ja 32-bittisellä Firefoxilla?

  Oikoluvun pitäisi ilmaantua Kielet-valintaan suomi/Suomi -vaihtoehdoksi, kun hiiren oikealla napilla avataan konteksti-valikko tekstikentässä.

  Virheitä voi selvitellä CTRL-Shift-J -yhdistelmällä avautuvasta Virhekonsolista, johon ”Viestit” -puolelle tulee ilmoitus Voikon lataamisesta, kun selain käynnistetään. Sieltä yleensä löytyy syy miksei oikolukua löydy. Viestit häviävät muiden konsoliin tulevien viestien alta, joten helpoiten ne löytää kun on vain muutama välilehti auki.

 65. jep avatar
  jep

  Ei tunnu toimivan tuo Mozvoikko Firefox 5.0:lla, käytössä Windows 7 64bit.
  Asentuu Ok ja löytyy lisäosista, mutta ei tunnu toimivan. Ei löydy oikolua mistään valikosta.

 66. Marko avatar

  Mozvoikosta on nyt kokeelliset versiot Mac OS X:n 32- ja 64-bittiselle Firefox 5.0 -versiolle. Yhteensopivuus on merkitty 7.0a1 -versioon asti, mutta ei testattu.

 67. Marko avatar

  Mozvoikosta on kokeellinen versio Firefox 4 beta -versioille, mutta ei vielä beta 12:lle, joka julkaistiin vasta äskettäin. Luultavasti käännän sillekin mozvoikosta uuden version ainakin OS X:lle.

  Kunhan Firefox 4 julkaistaan, niin mozvoikostakin tehdään virallinen versio.

 68. Simo avatar
  Simo

  Onko toiveita saada tämä oikoluku toimimaan myös Firefoxin 4.0 versiossa?

 69. Mika Halvari avatar
  Mika Halvari

  Kiitos, tuhannesti kiitos! Nyt se toimii ja sanoja saa lisättyä ja voikko ymmärtää sen. Loistavaa.

 70. Mika Halvari avatar
  Mika Halvari

  Kiitos, nopeasta vastauksestasi. Tämä tieto huojentaa mieltäni pelkästään siksikin, että sain varmuuden että koneessani ei ole se ongelma. Voikko toimii moitteitta muuten (ei hidastele tms.) ja hallitsee ”virallisen” sanaston, mutta tuotan paljon sellaista tekstiä, jossa tuosta sanojen lisäysmahdollisuudesta olisi apua ja siksi sitä kaipailin.

 71. Marko avatar

  Rakentava palaute on aina tervetullutta.

  VoikkoSpellService-palikan toimintoja ei taida missään lukea, mutta tosiaan tuota omien sanojen tallentamista ei ole siihen vielä toteutettu. Sanat kyllä tallentuvat OS X:n oikolukurajapinnan kautta omaan sanakirjaan, mutta niiden lukeminen sieltä Voikon käyttöön uupuu.

  VoikkoSpellServicen kehitys on ajatuksissa, mutta en ole sitä ehtinyt juurikaan edistämään. Suunnitteilla on palikan päivitys Voikon uuteen rajapintaan, 64-bittinen versio ja juuri tuo omien sanojen lisäys/poisto ja kieliopintarkistus.

  Eli ratkaisu on odotettavissa, mutta en osaa sanoa millä aikataululla tuo toteutuu.

 72. Mika Halvari avatar
  Mika Halvari

  Hei,
  Ensiksi haluan kiittää teitä kehittäjiä, että olette tehneet hienon duunin ja mahdollistaneet suomenkielisen oikoluvun myös meille macin käyttäjille. Siksipä onkin vähän noloa tulla kertomaan ongelmista, mutta kerronpa kuitenkin miten minulle on käynyt.

  Käyttöjärjestelmäni on OsX 10.6.6 Snowleopard. Koneena on syksyllä 2007 hankittu alu iMac 24″ 2,4GHz Intel Core2DUo ja keskusmuisti 4Gt. Ongelmana on, että voikko toimii muuten hyvin, mutta siihen ei saa lisättyä sanoja (tai sanat kyllä tallentuvat tiedostoon kirjaston spell hakemistoon, mutta voikko ei osaa huomioida niitä). Olen kokeillut voikon järjestelmän laajuista asennusta sekä käyttäjäkohtaista asennusta tuloksetta. Olen myös noudattanut ohjetta poistaa voikko/soikko ja buutata kone aina asennusten välillä, mutta ongelma ei ole ratkennut. Ongelma esiintyy kaikissa ohjelmissa, jotka käyttävät järjestelmän oikolukukomponenttia. Minulla oli aikaisemmin käytössä soikko, joka myös lakkasi toimimasta käyttöjärjestelmän päivityksen yhteydessä ja siksi siirryi kokeilemaan voikkoa, jota en nyt siis ole saanut täydellisesti toimimaan. Olen kokeillut myös kieliasetuksista automaattista kielen tunnistusta, sekä pelkästään suomenkielen(voikko) käyttöä tuloksetta. Tavutus tai oikeakielisyyden tarkistus ei ole käytössä vaan ainoastaan oikoluku.

  Kyselin hopeisenomenan foorumilla muiden käyttäjien kokemuksia tästä asiasta saaden aika niukasti vastauksia, mutta muutama kirjoittaja kertoi kärsivänsä samasta pulmasta joten rohkenin olettaa, että kyse ei ole pelkästään oman kokoonpanoni ongelmasta.

  Minua kiinnostaa, että onko tässä kyse tunnetusta ongelmasta ja onko siihen mahdollisesti olemassa jo ratkaisu tai onko sellaista odotettavissa.

 73. Marko avatar

  VoikkoSpellServicestä on nyt OS X 10.6:lle kokeellinen versio, joka näyttäisi toimivan niissä sovelluksissa, joissa OS X:n järjestelmän oikolukukin. Paketoin sen DMG-pakettiin, jonka sisältä löytyy asennusohjeet.

 74. Marko avatar

  Tietääkseni virallisesti ei ole muuta kuin tuo Lauri Nurmen kääntämä versio OS X 10.4 ja 10.5:lle. Jotain epävirallisia palikoita olen nähnyt, mutta en nyt enää niihin linkkiä löytänyt.

  Jokin aika sitten testailin kyllä tuon VoikkoSpellServicen kääntämistä 10.6:ssa, mutta jotain siinä vielä on, kun se ei halua latautua järjestelmän oikolukukomponentiksi. Pitää kesän aikana katsoa, josko tuosta saisi mitään toimivaa.

 75. Sami avatar
  Sami

  Onko tuosta voikosta tehty os x 10.6 käyttöjärjestelmän oikoluku intel käännöstä, kun tuo rosettan kautta oleva voikko ei toimi hirveän hienosti?

 76. Marko avatar

  Sähköpostiin vastailinkin asiasta, mutta todettakoon myös täällä, että vaikka mozvoikko teknisesti toimiikin, on sen käyttö tällä hetkellä hieman hankalaa.

  Tarvittavat jaetut kirjastot eivät OS X:ssä lataudu oikein ja täten mozvoikkoon tarvittaisiin ilmeisesti tämän osalta muutosta, johon Mozillan kehittäjien ohjeetkin opastavat. Nyt kirjastot vaativat täydellisen polun, joka on kääntöaikana käytetty /usr/local/lib, johon käyttäjien on kirjastot kopioitava.

  Askartelin tänään sen verran mozvoikon OS X:n parissa, että sain käännettyä lisäosan Snow Leopardissa. Asia vaati pientä säätöä, kun OS X vaihtoi 64-bittisiin työkaluihin ja kirjastot pitää kääntää 32-bittisinä. Päivitän lisäosan ja ohjeet kääntöön myöhemmin.

 77. Ville avatar
  Ville

  Marko: Mikä on oikoluvun tila nyt? Olisin viimein paketoimassa uutta versiota laajennuksesta AMOon koska nykyinen win+lin paketti ei toimi enää Firefox 3.6+:ssä ja heikosti TB 3:ssakin (Mozilla bugit 522047, 524305).

  Vastaatko tänne tai mieluummin sähköpostitse. Mozvoikon nykyinen SVN-versio kuulemma toimii hyvin 3.6+:ssakin.

 78. Marko avatar

  Hyvä, että kiertoratkaisu oikeasti toimii :)

  Tietenkään en sitten ollut muistanut päivittää uudempaa laajennusta sivuille, jossa on sisällä samat kirjastot kuin zip-paketissakin. Nyt sekin pitäisi olla kunnossa. Hyvää testaamista, kiitos siitä.

  Kun aikoinaan ekaa kertaa sain mozvoikon toimimaan Firefoxissa Mac OS X:ssä, tuntui se onnistuvan liiankin helposti ja näinhän se asia sitten olikin. Vielä kun pääsen iBookin pariin, niin saan saman kiertokeinon kasattua PPC OS X:llekin.

 79. Harri J. Talvitie avatar
  Harri J. Talvitie

  Purin uuden paketin tiedostot, ja nyt kielivalinta ilmestyi. Error Consoleen tuli myös viesti ”libvoikko.1.8.0.dylib is successfully initialized” onnistumisen merkiksi.

  Tosin, heti kun Voikko aloitti tarkistuksen, Firefox kaatui.

  Huomasin, että tuon linkitetyn .zip-paketin ja xpi-laajennuksen sisältämän libmalaga-kirjaston tiedostokoko poikkesivat toisistaan. Aloin epäillä, olisiko tuo kaatumisen taustalla.

  Kun kopioin laajennuksen sisältämät libvoikko- ja libmalaga-kirjastot /usr/local/lib:iin ei Firefox enää kaatunut. xpi:n ja .zip:in sisältämien kirjastojen välillä on siis jokin häikkä, joka ainakin minulla aiheutti tuon kaatumisen.

  Olisin tietty voinut kokeilla kopiointia myös toiseen suuntaan (zip -> xpi).

  Nyt oikoluku kuitenkin toimii. Kiitos! :)

 80. Marko avatar
  Marko

  Äh, olin epähuomiossa linkittänyt väärän paketin, jota aikaisemmin testailin. Kiitoksia testauksesta, sillä asioita ei itse usein huomaa riittävällä tarkkuudella testata.

  /usr/local/lib -hakemistoon pitäisi tulla seuraavat kirjastot: libglib-2.0.0.dylib, libiconv.2.dylib, libintl.8.dylib, libmalaga.7.dylib ja libvoikko.1.dylib, jotka löytyvät mozvoikko-1-0_x86-osx-libs.zip -paketista.

  Selvittelyn perusteella Mac OS X:ssä dynaamisten kirjastojen käyttäminen toimii hankalasti, kun kirjaston pitää tietää koko polkunsa toimiakseen. Vaikka install_name_tool -työkalun ja -install_name LDFLAGS-option kautta polkua voikin säädellä, en ole onnistunut kirjastoja siten kääntämään.

  Pitää jossain välissä jatkaa asian selvittelyä, sillä tuo kiertokeino on hieman ikävä.

 81. Harri J. Talvitie avatar
  Harri J. Talvitie

  Kiitos, kun olet jatkanut ongelman selvittelyä!

  Kokeilin tuota neuvoa ja laitoin .zipin kirjastot /usr/local/lib:iin. Siihen hakemistoon tulivat siis tiedostot libmalaga.7.dylib ja libvoikko.1.dylib ja alihakemistossa 1 olivat sitten ne loput .zipin sisällöt.

  En tiedä, teinkö asennuksen oikein, mutta en saanut kuitenkaan tälläkään tavalla tuota suomi-valintaa näkyviin.

  Toisessa .dylibissä ei ollut +x -attribuuttia, joten lisäsin sen chownilla ja muutin myös varmuuden vuoksi omistajaksi root:in, kuten muissakin tuon hakemiston kirjastoissa oli. Säätelyllä ei näyttänyt olevan vaikutusta.

 82. Marko avatar

  Mozvoikko addon will work only in Thunderbird 3.0 -series as the message informs. I’m also waiting for the day when they get the Thunderbird 3 out of the oven.

  I think that I have found a partial and dirty solution to get mozvoikko working in Firefox 3.5 on Mac OS X and I will add that to this page soon. I hope that I find some time to figure the right way to do things.

 83. Liisa avatar
  Liisa

  I am so happy that you have worked on getting a version out for Mac OS X. I have a question about support in Thunderbird for this spellchecker. Here is an image of what happens when I try to install it as a dictionary in Thunderbird v. 2.0.0.22 http://img.skitch.com/20090722-excy7hjra6e7gy4gyctb3jwksc.jpg I also tried to install it in Firefox 3.5, but it does not appear as a language choice. I see from your comments that you are working on a newer version. Good luck and I will check back to see if you have been able to figure how to fix the problem.

 84. Marko avatar

  Kas, näköjään laajennus kääntämisessä on mennyt jotain pieleen, sillä se etsii tarvittavia Voikon kirjastoja väärästä hakemistosta (/usr/local/lib/).

  Eli nyt kun sain tuon ongelman toistettua, niin joskohan se selviäisi. Teen laajennuksesta uuden version, kun saan tuon selvitettyä, toivottavasti ennen viikonloppua.

 85. Harri J. Talvitie avatar
  Harri J. Talvitie

  Kokeilin myös vaihtaa OS X:n käyttökieltä suomeksi (ts. raahasin ”Suomi”-vaihtoehdon ohjauspanelin kielilistassa ylös ja loggasin ulos ja sisään), mutta ei näyttänyt vaikuttavan – samaa ”Unknown 2804” -virhettä sain molemmilla.

  Myöskään Firefoxin Fi-versiolla ei näyttänyt olevan vaikutusta virheen ilmestymiselle.

 86. Harri J. Talvitie avatar
  Harri J. Talvitie

  Yritin selvittää tarkemmin, miksei suomi-vaihtoehtoa tule.

  Poistin kaikki laajennukset, poistin Mozvoikon ja asensin uudestaan. Asennus meni ok:

  mozvoikko installed at /Users/tcs/Library/Application Support/Firefox/Profiles/vlzqkq1y.default/extensions/{b676e3ff-cda7-4e0c-b2b8-74e4bb40a67a}/platform/Darwin_x86-gcc3/components/libmozvoikko.dylib

  Käytössä tuli kuitenkin tällainen virhe:

  mozVoikko: failed to load library /Users/tcs/Library/Application Support/Firefox/Profiles/vlzqkq1y.default/extensions/{b676e3ff-cda7-4e0c-b2b8-74e4bb40a67a}/voikko/Darwin_x86-gcc3/libmalaga.7.dylib: Unknown error: -2804

  Kurkkasin hakemistoa, ja siellä näkyi olevan libmalaga.7.dylib sekä libvoikko.1.dylib, kummassakin aikaleima 23.5.2009.

  Pari yleiskysymystä:

  1) Onko järjestelmätason palveluksi asennetulla voikolla tai soikolla mitään vaikutusta mozvoikkoon. Luin tuolta ylempää, että mozvoikko olisi itsenäinen?

  2) Onko Firefox-binäärin kielellä väliä? OS X:n ja Firefoxin valikot ovat minulla vanhan tottumuksen vuoksi enkuksi.

 87. Marko avatar

  Hmm, itselläni on käytössä myös Firefox 3.5 ja laajennus toimii kuten aikaisemminkin. Kielet-valikossa pitäisi näkyä vaihtoehto ”suomi / Suomi”.

  Laajennusten ongelmia voi yrittää selvittää Firefoxin Työkalut-valikosta löytyvän Virhekonsolin (shift+cmd+j) avulla Firefoxin käynnistymisen jälkeen.

 88. Harri J. Talvitie avatar

  Kokeilin ladata http://verteksi.net/files/lab/voikko/mozvoikko-1.0-Darwin_x86-gcc3.xpi eli Intel-version, ja asensin sen Mac OS X 10.5:ssa Firefox 3.5:een näennäisen ongelmitta.

  Kielivaihtoehtoa ”Suomi” (tai ”Voikko”) ei asennuksen jälkeen kuitenkaan löytynyt.

  Mikä siis on laajennuksen yhteensopivuustatus Firefox 3.5:n osalta?

  Harri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *