Pelaamisen arvoiset pelit 2015

Pelaaminen on hauskaa ajanvietettä ja hyvä tapa irtautua todellisuudesta, mutta mitä sitten pitäisi pelata? Pelaajalla on aina vuosittain enemmän tai vähemmän vaikea tehtävä valita, mihin peleihin sitä rajattua vapaa-aikaansa käyttäisi. Onneksi useat Internetin mediat kuten Ars Technica ja The Verge listaavat vuoden parhaita pelejä, joista on helppo valita omalle listalleen parhailta vaikuttavat pelit. Tässä omat valintani vuoden 2015 pelaamisen arvoisista peleistä, joita ajattelin tänä vuonna pelailla.

Viime vuonna ilmestyi nippu loistavia pelejä etenkin uuden sukupolven konsoleille, joista listassa ei edes ole mainittu vain Xbox One -alustalle saatavia. Aika alkaa pian olemaan kypsä PlayStation 4:n hankkimiselle, jota lista jo enteilee, mutta odotellaan sen osalta vielä Uncharted 4:sta, sillä pelijonossa riittää pelattavaa, kuten viime vuoden listauksessa myös totesin.

Ehdottomasti

DiRT Rally

DiRT Rally

Codemastersin DiRT-sarjan pelit ovat olleet vuosia laadultaan vaihtelevia, mutta nyt DiRT Rallyn myötä asiaan näyttäisi tulevan muutos. Videoiden, kuvien ja kommenttien perusteella luvassa on toimivaa rallia ja rallikrossia uusilla WRC- ja vanhoilla legendaarisilla autoilla. Ajettavaa on kuusi rallia Monte Carlosta Walesiin ja Ruotsista Suomeen. Windowsille pelin saa kätevästi Steamista ja se on saatavilla myös PlayStation 4 ja Xbox One -konsoleille.

Batman: Arkham Knight

Batman: Arkham Knight

Rocksteadyn Batman-trilogian viimeinen osa, Arkham Knight, tarjoaa jälleen haasteita pelaajalle, kun Scarecrow palaa kuvioihin ja yhdistää Gotham Cityn rikolliset aiheuttamaan kaaosta. Pelistä ei varmaan tarvitse paljoa enempää sanoakaan. Taattua laatua ja toimintaa luvassa, mitä aikaisemmissa osissa on päässyt nauttimaan. Pelaaja-lehden arvostelussa 10/10 pistettä (lukijat 8/10) saanut peli on parhaimmillaan PlayStation 4 ja Xbox One -konsoleilla, mutta sen saa myös Windowsille Steamista.

Ehkä

The Witcher 3: Wild Hunt

The Witcher 3

Geralt Rivialainen, hirviöitä metsästävä noituri on jälleen seikkailemassa avoimen maailman roolipelissä ja entistä laajempana kokonaisuutena kuin aikaisemmin. Pelisarja on itselleni uusi, mutta kunhan saan Witcher 2:n pelattua, on tämä seuraavana listalla. Pelaaja-lehden arvostelu antoi 9/10 (lukijat 9/10) pistettä. Windowsille pelin voi hankkia Steamista ja se on saatavilla myös PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle.

Until Dawn

Until Dawn

Elokuvamainen Until Dawn kauhuseikkailu sijoittuu etäiseen mökkiin, jossa pelaajan on yritettävä pitää kahdeksan kaverusta hengissä pimeydessä vaanivilta hirviöiltä. Peli on enemmänkin interaktiivinen kahdeksan tunnin elokuva, kuin rankkaa pelaamista ja pelattavuus on Heavy Rainin linjalla. Luvassa on siis kävelyä, juonenkäänteiden aktivointia, nappien hakkaamista reaktiominipeleissä ja sellaista. Pelillä on myös arvoa uudelleen pelaamisessa, sillä tehdyt valinnat vaikuttavat pelin etenemisessä. Pelaaja-lehden arvostelu pisteytti viihteen 9/10 (lukijat 9/10) ja peli on saatavissa vain PlayStation 4:lle.

Fallout 4

Fallout 4

Bethesdan Fallout 4 on peli, jota fanit ovat odottaneet ja se tarjoaa rönsyilevää, villiä ja pelaajansa omistamaa tarinaa hiekkalaatikkomaailmassa. Tällä kertaa Fallout on myös hieman erilainen, sillä räiskinnän ja juonen lisäksi se tarjoaa rakentamista ja vaikka sota ei koskaan muutu, on se puppua. Pelaaja-lehden mukaan Fallout 4 on sarjan historiassa ensimmäistä kertaa hyvä räiskintä. Peli ei loista grafiikalla, joka tuntuu rumalta ja ikääntyneeltä, mutta sen vahvuus on vaihtelevuus ja hauskuus. Pelisuunnittelun osalta peli tuntuu Fallout 3:n suoralta jatkolta. Pelaaja-lehti arvosteli pelin 8/10 pisteen arvoisesti (lukija 7/10), joka kuvaa asiaa hyvin. Peli on saatavissa Windowsille Steamista ja PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle kaupoista.

Jos aikaa

Assassin’s Creed Syndicate

Assassin's Creed Syndicate

Assassin Creed -sarja on taantunut vuosien aikana, mutta Syndicaten myötä sarja saa takaisin kadonnutta asennetta ja persoonallisuutta. Sarja on edennyt modernin aikakauden kaupunkiin ja viktoriaaninen Lontoo tarjoaakin hyvät puitteet seikkailulle. ”Assassin’s Creed Syndicate on kuin onkin nykysukupolven Assassin’s Creed II. Se ottaa enemmän irti siitä potentiaalista, joka paistoi Unityn pinnan alla.” Pelaaja-lehden arvostelussa se sai 8/10 pistettä (lukijat 8/10). Peli on saatavissa Windowsille Steamista ja kaupoista PlayStation 4 ja Xbox One -konsoleille.

Bloodborne

Bloodborne

Demon’s Souls ja Dark Souls kulttiklassikojen tekijä, FromSoftware, tarjoaa Bloodbornessa paljon sitä, mitä voisi olettaa. Peli on ”hämäävistä suvantokohdista huolimatta armottoman nopea toimintamätke, joka rankaisee pelaajia virheistä ja opettaa täydellisiin suorituksiin. Kuolema voi tulla parissa sekunnissa, mutta sen ei ole pakko tulla. Soulsit olivat synkeää mutta kauniin runollista dark fantasya. Bloodborne on kauhua.” Pelaaja-lehden arvostelussa peli sai täyden 10 pistettä (lukijat 9/10) ja se on yksinoikeudella vain PlayStation 4:lle.

Project CARS

Project CARS

Need For Speed Shift -ajopeleistä tunnetun Slightly Mad Studiosin Project CARS ei ole sunnuntaikuskeille, sillä nyt ote on enemmän simulaatiota kuin mitä Gran Turismot tai Forzat ovat tarjonneet. ”Pelinä Project CARS on autoilun hiekkalaatikko. Kaikki autot ja radat ovat heti avoinna, ja jopa uratilan saa aloittaa haluamaltaan taitotasolta aina kartingista Le Mans -kilpureihin.” Pelaaja-lehti arvioi sen pistein 7/10 (lukijat 6/10) ja peli on saatavissa Windowsille Steamista ja muut alustat ovat PlayStation 4 ja Xbox One.

Yllättäjät?

Life is Strange

Life is strange

Square Enixin viiden episodin Life is Strange on omaleimainen seikkailupeli, joka sisältää aikamatkailua, kaaosteoriaa ja aikajatkumon sorkkimista. ”Pelaaminen on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista pulmanratkontaa. Valtaosa ajasta kuluu ympäristöjä tutkiessa, ihmisten kanssa keskustellessa ja esineitä poimiessa.” Eli peli on interaktiivinen kertomus, mutta ilmeisen hyvä, sillä Pelaaja-lehti antoi pelille 9/10 pistettä (lukijat 8/10). Peli on saatavissa Windowsille Steamista ja muut alustat ovat PlayStation 3 ja 4, sekä Xbox 360 ja Xbox One.

UnderRail

UnderRail

UnderRail on 90-luvun lopun isometrisen kuvakulman tietokoneroolipeleiltä ja juuri Falloutilta paljon innoitusta saanut seikkailu. Tapahtumat sijoittuvat kaukaiseen tulevaisuuteen, jossa elämä Maan pinnalla on muuttunut käytännössä mahdottomaksi ja ihmiskunta on joutunut näin ollen pakenemaan metrotunnellien kätköihin varmistaakseen selviytymisensä. Edessä on pelimaailman tutkimista ja vuoropohjaista taistelemista. Windowsille pelin löytää Steamista.

HelMet tarjoaa e-lehtiä Zinio-palvelun kautta

Olen pitkään pitänyt kirjastoa vain fyysisten kirjojen, videoiden ja lehtien lainaamis- tai lukupaikkana, mutta HelMetin tarjoamat nykyaikaiset palvelut pystyvät yllättämään. Nyt HelMet-kirjastot avasivat Zinio-lehtipalvelun asiakkailleen ensimmäisenä kirjastona Pohjoismaissa ja voit lukea e-lehtiä missä ja milloin vain. Uudessa e-lehtikokoelmassa on luettavissa lähes 200 vieraskielisen aikakauslehden digitaalista näköislehteä. Zinio-lehtipalvelun kautta toteutettu e-lehtien tarjonta englantia osaavalle lukijakunnalle on mainio lisä kirjaston etäpalveluihin jo aikaisemmin testaamani e-kirjapalvelun kaveriksi. Kokonaisuutena Zinion lukusovellukset ja näköislehdet toimivat hyvin sekä tietokoneella että mobiililaitteilla, mutta palvelun toteutus lehtien ”lainaamisen” osalta on hieman hankala.

HelMet ja Zinio-lehtipalvelu

Pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastot avasivat Zinio-lehtipalvelun asiakkailleen keväällä ensimmäisenä kirjastona Pohjoismaissa ja e-lehtikokoelmassa on luettavissa lähes 200 vieraskielisen aikakauslehden digitaalista näköislehteä. Zinion kautta kirjastot voivat tarjota vieraskielisiä yleisaikakauslehtiä useista kymmenistä eri aihepiiristä muun muassa: uutiset, talous, ruoka, urheilu, lemmikit, sisustus, puutarha, autot, veneet, valokuvaus, naisten lehdet, tiedelehdet. HelMet-kirjaston lehtikokoelma koostuu 21 eri aihepiiristä ja kattaa laajasti eri aihepiirit: uutis-, talous- ja tiedelehdet, urheilu- ja musiikkilehdet sekä naistenlehdet ja erikoislehdet aiheista kuten vaikkapa koti ja sisustus, puutarha, tai veneily ja ilmailu. Ziniossa ei ole varsinaista arkistoa, vaan tarjolla ovat lehtien uusimmat numerot, mutta ladattujen lehtien vanhemmatkin numerot säilyvät lukijassa. Palvelu on käytettävissä lukuisilla eri alustoilla ja päätelaitteilla kotoa käsin (lehtiin on etälukuoikeus) tai asiakaspäätteillä kirjastossa. Palvelu on tällä hetkellä käytössä vain HelMet-kirjastoissa, mutta tietääkseni kirjastokortin voi hankkia, vaikka ei asuisikaan pääkaupunkiseudulla, kunhan hakee kortin ja tunnusluvun paikanpäältä.

Palvelun käyttöönotto ja lehtien lainaaminen on hieman monimutkainen, sillä Zinion käyttöä varten on luotava kaksi tiliä: RBDigital Gateway –tili lehtikokoelman selaamiseen ja Zinio-tili lehtien lukemiseen. RBDigital Gateway –tilissä ja Zinio-tilissä käyttämäsi sähköpostiosoitteen on oltava sama, jotta järjestelmä osaa lisätä ”lainatut” kirjat Zinion valikoimaan. Lehtikokoelmaan kirjaudutaan RBDigital Gatewayn kautta, josta voidaan valita halutut lehdet lisättäväksi Zinio-tilille. Tarkemmat ohjeet tilien luomiseksi kannattaa lukaista HelMetin artikkelista. Zinio-lehtipalvelun ja RBDigital Gatewayn tunnusten tekemisen ja lehtien lisäämisen jälkeen lukijalla ovat saatavilla luettavaksi päätelaitteesta riippumatta Zinioon lisätyt lehdet ja ne päivittyvät sinne sitä mukaa, kun RBDigitalissa niitä lisäilee.

E-lehtien lukeminen vaatii hieman tottumista, mutta vaikka perinteisissä lehdissä lukukokemus on jotenkin miellyttävämpi, tarjoavat sähköiset lehdet tiettyjä etuja kuten lehtien sivujen kirjainmerkkaaminen, sisällysluettelo klikkaaminen, haku-toiminto, linkkien klikkaaminen ja helpompi säilytettävyys. Lisäksi lukusovellus muistaa mille sivulle jäit lehteä lukiessasi. En tosin saanut hakua toimimaan digitaalisissa näköislehdissä.

Muita etuja Ziniossa ovat sen sosiaaliset toiminnot, sillä artikkeleita voi jakaa sosiaaliseen mediaan kuten Facebookiin, Twitteriin, lähettää sähköpostilla tai sisällyttää nettisivulle. Jako toimiikin oikein kätevästi, sillä jaettu sivu voidaan esikatsella Zinion Web-palvelun kautta, vaikka lehteä tai Zinio-tiliä ei omistaisikaan. Tämä tosin toimii vain lehdillä, jotka ovat luettavissa selaimen kautta. Esimerkiksi esikatselu kesäkuun Mountain Biking UK -lehden sivulla 124 olevaan ohjaustanko-testi ei toimi, mutta kesäkuun PC Magazinessa sivulla 92-93 oleva Samsung Galazy S4 testin esikatselu toimii. Ilmeisesti lehtien numeroihin on käytössä muutava ”zoomaus”, johon esikatselu pohjautuu.

Uusimmat lehdet eivät päivity Zinio-kokoelmaan automaattisesti, vaan lukijan pitää ne lisätä erikseen RBDigital Gatewayn kautta. Uusien lehtien lisäämistä hankaloittaa se, ettei RB Digitalissa ole omien suosikkilehtien listaa, vaan koko lehtikokoelmaa selataan aina kerralla ja saatavilla ovat lehtien viimeisimmät numerot. Tältä osin RBDigital Gateway on toteutettu tökerösti, sillä palveluun tarvitaan kuitenkin erillinen tili, johon suosikkilehdet voitaisiin helposti lisätä.

RBDigital Gateway

helmet_zinio_2013-04-25_152124

RBDigital Gateway tarjoaa portaalin erilaisten digitaalisten palveluiden käyttämiseen ja HelMetin lehtikokoelmiin kirjaudutaan RBDigital Gatewayn HelMetin Zinio -sivuston kautta. Lukemista varten lehdet on klikkaamalla siirrettävä RBDigitalin kokoelmasta henkilökohtaiseen Zinio-kokoelmaan, jota käytetään Zinion sovelluksella tai selaimella.

Käytännössä RBDigital Gateway toimii vain varmentajana ja klikattaessa valikoimissa olevaa lehteä, avautuu Zinio-lehtipalvelu ja uusi lehti lisätään listalle. Tämän jälkeen uusi lehti näkyy myös muissa päätelaitteissa. Ratkaisu on hieman selkeämpi kuin testaamassani e-kirjapalvelussa, joissa kirjaston ja maksullinen kokoelma olivat sekaisin samassa palvelussa.

Lehtivalikoima

HelMetin artikkelin kommenteissa oli listattuna kirjaston lehtikokoelmasta löytyvät lehdet, joita on aika liuta:

.net, 100 Best Cookies, 3D World, 4 Wheel & Off Road, American Poetry Review, American Spectator, Analog Science Fiction and Fact, Android Magazine Australia, Artists & Illustrators, Astronomy, Avenue, Aviation Classics, Aviation Week & Space Technology, Backpacker, Bead&Button, BeadStyle, Beer Connoisseur Magazine, Bicycle Times, Bicycling, Bloomberg Businessweek, Bloomberg Businessweek-Europe Edition, Boating, Canoe & Kayak, Car and Driver, Classic Dirt Bike, Classic Racer, Classic Rock, Classic Toy Trains, Classics Monthly, Clean Eating, Climbing, Clin d’oeil, Comics and Gaming Magazine, Computer Music, Cosmopolitan, Country Gardens, Country Living, CrossStitcher, Cycle World, Cycling Plus, Diabetic Meals Made Easy, Digital Camera World, Digital Photo, Digital PhotoPro, Digital SLR Photography, Discover, Dogs Life, Drawing, Dreamscapes Travel & Lifestyle Magazine, Dwell, EARTH Magazine, Economist, EcoParent, Electronic Musician, Elevation Outdoors, Elle, ELLE DECOR, ESPN The Magazine, Esquire, Every Day with Rachael Ray, Family Circle, Family Handyman, Family Handyman Get Organized!, Fast Bikes, Flying, Food Network Magazine, Forbes, Fortean Times Paranormal Handbook, Future Music, Games, Gamesmaster, Garden Making, Girls’ Life, Golf & Travel, Golf Tips, Good Housekeeping, Good Times, Guitar Player, Guitar Techniques, Guitarist, Handcrafted Jewelry, Harper’s Bazaar, Health & Fitness, Hockey News, Horse & Rider, House & Home, House Beautiful, ImagineFX, Inked, Inter Art Actuel, International Tattoo Art, Interweave Crochet, Interweave Knits, iPad for Parents, iPhone Life, Kitchen Garden, Knit Wear, Knitscene, Knitter’s Magazine, L’actualite, La Cucina Italiana US, Ladies Home Journal, Les Idees de ma maison, Lowrider, Macworld, Maison & Demeure, Marie Claire, Martha Stewart Living, Martha Stewart Weddings, Men’s Fitness, Men’s Health, Modern Patchwork, Mother Jones, Motor Trend, Motorcyclist, Mountain Biking UK, National Geographic Interactive, National Geographic Traveler Interactive, Natural Bodybuilding & Fitness, Natural Health, New York Review of Books, Newsweek, O, The Oprah Magazine, OK! Magazine, Organic Gardening, Outdoor Life, Outdoor Photographer, Parenting Early Years, Parenting School Years, PC Magazine Digital Edition, PCWorld, Pets, Poker Player, Popular Mechanics, Popular Photography, Popular Science, Practical Horseman, Publishers Weekly, Quilters Companion, Reader’s Digest, Rolling Stone, Runner’s World, Running Times, Saltscapes, Saveur, Science, Scuba Diving, Seventeen, Skiing, Slow Cooker, Slow Cooking, Smithsonian Magazine, Snowboarder, Sound & Vision, Sport Fishing, Sportsnet Magazine, Stereophile, Taste of Italia, Thrasher Skateboard Magazine, Total Film, Traditional Home, Trains, Transworld Skateboarding, Transworld Snowboarding, Triathlon Plus, Ultimate Guide to Amazon Kindle, Ultimate Guide to Android Tablets, Urban Ink, Us Weekly, Utne Reader, Vibe Magazine, Warp, Wild, Wine Access, Women’s Adventure Magazine, Women’s Health, Woodcraft Magazine, Writer, Yoga Journal, Yoga Yoghismo, Your Family

Lukusovellukset

Zinion tarjoamia lehtiä voi lukea useilla eri alustoilla sekä tietokoneella että mobiilisti. Lukuohjelma on saatavilla seuraaville laitteille: PC, Mac, iPhone, iPad, Android, Nook HD/HD+, Kindle Fire/Fire HD, Windows 8 ja Blackberry Playbook. Lisäksi useiden lehtien lukeminen onnistuu myös selaimen kautta, jos Flash-lisäosa on käytössä. Luettaessa lehtiä sovelluksella, ei tarvita nettiyhteyttä. Ziniossa olevat lehdet, kirjanmerkit ja suosikit synkronoituvat Zinion tilin kautta eri lukulaitteille.

Android

Digitaalisten näköislehtien lukeminen onnistuu kohtalaisesti myös pienellä 7″ -näytöllä varustetulla Asuksen Nexus 7 -Android tabletilla, riippuen hieman lehden taitosta. Toisissa lehdissä pieni ja ahdas taitto tekevät lukemista hankalaa jopa yhden sivun näkymässä ja toisissa väljästi taitetuissa lehdissä lukeminen onnistuu hyvin kahden sivun näkymässäkin 1280×800 -tarkkuuden näytöllä. Sivujen vaihdossa on pieni viive, mutta muuten lukusovellus ja lehtien lukeminen toimii mainiosti, eikä siitä ole juurikaan kommentoitavaa.

zinio_nexus-7_2013-05-22-13-50-04_main zinio_nexus-7_2013-05-22-13-50-46_lib zinio_nexus-7_2013-05-22-13-51-07_lib-edit zinio_nexus-7_2013-05-22-13-59-38

zinio_nexus-7_2013-05-22-14-07-22 zinio_nexus-7_2013-05-22-14-08-32 zinio_nexus-7_2013-05-22-14-08-35 zinio_nexus-7_2013-05-22-14-11-15

Mac, PC ja Web

Tietokoneella Zinion valikoimissa olevia lehtiä voi lukea joko suoraan selaimessa tai erillisen lukusovelluksen kautta. Kaikki lehdet eivät ole saatavilla selaimen kautta, vaan vaativat erillisen lukusovelluksen, mutta en keksinyt mitä eroa niillä on. Web-selaimessa lukusovellus pyörii Flashilla ja erillinen Zinio Reader 4 on toteutettu Adobe Airilla, joten lukukokemus on aikalailla sama luki lehteä selaimessa tai ei. Toteutuksestaan johtuen Zinion lukusovellus ei ole kovin kevyt, sillä etenkin selattaessa lehteä useamman sivun näkymässä toiminta hidastelee 2 Ghz Core 2 Duo -prosessorilla varustetulla koneella.

Kunnollisella 22″:n 1920×1200-tarkkuuden monitorilla lehtien lukeminen onnistuu kelvollisesti ilman zoomailua kahden sivun näkymässä, mutta paremmin käännettäessä näyttö pystyyn yhden sivun näkymän kera. Vastaavasti lukukokemus 13″ Macbookin 1280×800-tarkkuuden näytöllä ei ole kovin miellyttävä, jos teksti on jo lähtökohtaisesti pientä. Muun muassa Gamemaster ja MTB UK ovat hieman tihrustelua Macbookilla ilman zoomailua, mutta vastaavasti PC Magazine on paljon luettavampaa, sillä lehden taitto on väljempää ja teksti on suurempaa. Vertailukohtana samalla näytön tarkkuudella varustetulla 7″ tabletilla lukeminen on miellyttävämpää, kun näytön voi kääntää pystyyn yhden sivun näkymää varten.


Yhteenveto

HelMetin tarjoamat palvelut yllättivät taas monipuolisuudellaan ja e-lehtien tarjonta englantia osaavalle lukijakunnalle on mainio lisä kirjaston etäpalveluihin jo aikaisemmin testaamani e-kirjapalvelun kaveriksi. Zinion lukusovellukset ja näköislehdet toimivat hyvin sekä tietokoneella että mobiililaitteilla, vaikka tuntuvatkin olevan hieman raskaita ja lehtien nopean pläräilyn voi sivunvaihto viiveen takia unohtaa. Omalle lukulistalle päätyivät muun muassa Mountain Biking UK, Bicycling, Cycling Plus, Gamemaster, PC Magazine, PC World, ja Sound & Vision.

Palvelussa on toki omat puutteensa etenkin lehtivalikoiman osalta, sillä Zinio-palvelusta ei löydy ”lainattavaksi” suomalaisia lehtiä, ja uudet lehdet pitää aina ”lainata” erikseen RBDigital Gateway -palvelun kautta, joka on hieman tökerösti toteutettu. Kuten kommentoin E-kirjastopalveluidenkin osalta, on myös Zinio sekoitus kirjaston tarjoomaa ja maksullista palveluita, mutta jako eri tarjoomiin on selkeämpi, kun Zinio-sovelluksen kautta ei voi kirjaston valikoimaa edes selata, vaan se tehdään vain selaimen kautta RBDigital -portaalissa. Tavallaan toimivaa, mutta kuitenkin hieman hankalaa, sillä RB Digitalissa ei ole erikseen omien valittujen lehtien listaa, vaan näkymässä ovat kaikki tarjolla olevat lehdet.

Kokonaisuutena HelMet-kirjaston tarjoama lähes 200 aikakauslehden digitaalisten näköislehtien valikoima Zinio-lehtipalvelun kautta on mainio palvelu, mutta pienellä vaivalla sen käytöstä olisi varmasti saatu hieman käyttäjäystävällisempi. En kuitenkaan valita :)

Seuraavaksi HelMetin palveluiden pilotointiin on ilmeisesti tulossa IndieFlix-elokuvapalvelu, jossa kirjaston asiakkaat voivat katsoa verkon kautta eri festivaaleilla, kuten Cannesissa ja Sundancessa palkittuja elokuvia. Sitä odotellessa.

HelMetin e-kirjastot: käteviä, mutta hieman hankalia

Sähköiset kirjat ovat viime vuosina yleistyneet lukulaitteiden ja tarjonnan parantuessa, ja niitä voi jopa lainata kirjastoista, vaikkakin kohtalaisen rajatusti verrattuna fyysisiin kirjoihin. Pidän itse enemmän oikeiden teosten lukemisesta, sillä niissä on sitä jotain, mutta pitihän se testata HelMetin e-kirjastojen tarjonta ja toimivuus. Lyhyen testin perusteella voi todeta, että HelMetin tarjoamat kolme e-kirjastoa ovat kohtalaisen käteviä, mutta turhan hankalia: kirjavalikoima on suhteellisen kapea, siirto lukulaitteeseen hankalaa, lukuohjelmat kohtalaisia, teoksilla teennäiset lainausmäärärajoitukset ja laina-ajat ovat lyhyitä.

Olen jo vuosia hyödyntänyt kirjastojen tarjontaa fyysisten kirjojen osalta, mutta vasta nyt huomasin, että teoksia voi nykyään lainata myös sähköisesti HelMet-kirjaston tarjoamista e-kirjapalveluista. HelMet tarjoaa kolmen eri palvelun kautta kirjastokortin omistajalle sähköisiä kirjoja sekä tietokoneelle (Windows, Mac) että tableteille (iOS, Android).

Lukusovellukset

E-kirjojen lainaamiseen löytyy lyhyet ohjeet HelMet-kirjaston sivulta, joissa käsitellään tietokoneella ja mobiililaitteella kirjojen lukeminen eri palveluissa. Android ja iOS -laitteilla ohjeistetaan Bluefire Readerin käyttöön ja Windowsissa ja Mac OS X:ssä Adobe Digital Editionsin käyttöön. Lukusovellukset vaativat toimiakseen Adobe-tunnuksen (Adobe ID).

Tietokoneella e-kirjojen lainaaminen onnistuu muutamalla välivaiheella, mutta mobiililaitteilla asiat voi tehdä hankalastikin. Jos kirjoja selaa suoraan tabletilla, onnistuu teoksen lataaminen lukulaitteeseen kuten tietokoneella, mutta muuten e-kirja-tiedoston latailu ja siirto lukulaitteelle on työlästä.

Android

HelMetin e-kirjastot toimivat muun muassa Android-laitteilla, jossa lukusovelluksena on Bluefire Reader. Sovellus toimii ihan pätevästi ja tarjoaa ne toiminnot, joita lukusovellukselta voi olettaa e-kirjaston teosten lukemiseen. Lukeminen toimii myös ilman nettiyhteyttä ja sovellus tarkistaa teosten laina-ajan ilman nettiyhteyttäkin.

Helpoiten lukulaitteella lainattujen kirjojen lukeminen sujuu, kun käyttää itse lukulaitetta teosten lainaamiseen, jolloin Bluefire Reader osaa avata ladattavan tiedoston suoraan. Ebibissä ei ole erikseen mobiilikäyttöliittymää, mutta ainakin Androidissa Chromella e-kirjasto toimii ihan hyvin.

Mac, PC

Tietokoneella, sekä Macilla että PC:llä, lukulaitteena toimii Adobe Digital Editions, joka on ihan asiallinen sovellus sähköisten kirjojen lukemiseksi. Kirjojen lukemisen lisäksi onnistuu myös lainattujen kirjojen palautus. Lukuohjelma toimii sekä Windowsilla että Mac OS X:llä.

Muutamia ruudunkaappauksia Adobe Digital Editions -sovelluksesta:

adobe-dig-ed_lista adobe-dig-ed_teos_1 adobe-dig-ed_teos_2

Ebib e-kirjasto

Ebib e-kirjasto tarjoaa kotimaista kauno- ja tietokirjallisuutta ja ensimmäisenä Suomessa kotimaista uutuuskirjallisuutta sähkökirjoina kirjaston asiakkaille. Koska palvelu on vielä kokeilukäytössä, tarjolla on 36 kirjaa. Kirjoja voi lainata ja varata yksi kirja kerrallaan yhdeksi tai seitsemäksi päiväksi, jonka jälkeen teos palautuu automaattisesti. Sama teos voi olla lainassa rajoitetulla määrällä lukijoita samanaikaisesti. Palvelun ulkoasu on positiivisen yksinkertainen ja käyttö on selkeää.

Marraskuussa 2012 testikäyttöön avatun Ebib-sähkökirjapalvelun kokeilussa ovat mukana Otava, Edita, Ellibs, Kirjavälitys, VTT, Aalto ARTS, Viestinnän keskusliitto, Helsingin kaupunginkirjasto sekä Kansalliskirjasto. Palvelu on yksi osa eReading-hanketta, jonka tehtävänä on luoda e-kirjojen testiympäristöjä ja testijakson aikana kerätään asiakaspalautetta, jonka pohjalta sähkökirjojen kirjastokäyttöä jatkokehitetään.

ebib_kokoelma ebib_teos ebib_esikatselu

Ellibs-kirjasto

Ellibs e-kirjapalvelu tarjoaa suomenkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta ja myös englanninkielistä tietokirjallisuutta. Teokset voivat olla lainassa vain yhdellä käyttäjällä kerrallaan ja laina-aika on kaksi viikkoa. Teoksia voi olla lainassa useampia kerralla, ainakin kolme, joka on positiivista.

Palvelun käyttöä haittaa e-kirjastossa tarjolla olevien teosten hakumahdollisuudet, jotka ovat rajatut. Tarjontaan ei ole kunnollista luokittelua, jonka perusteella kirjoja voisi helposti hakea esimerkiksi Sci-fin mukaan. Toki, jos tiedät mitä haluat lukea, ei ongelmia ole. Lisäksi sekaannusta aiheuttaa myös maksullisten kirjojen sekoittaminen samaan järjestelmään, joille on tarjolla myös paremmin toimiva haku.

ellibs_kaikki_1 ellibs_kaikki_2 ellibs_teos_2

OverDrive e-kirjasto

OverDrive e-kirjasto sisältää englannin- ja ruotsinkielistä bestsellerkirjallisuutta, sekä kauno- että tietokirjallisuutta. Teokset ovat saatavilla pääsääntöisesti yhden yhtäaikaisen käyttäjän lisenssillä, poikkeuksena muun muassa Lonely Planet -matkaoppaat, joihin on rajaton yhtäaikainen käyttö. Samanaikaisia lainoja voi olla viisi ja laina-aika on kaksi viikkoa. Jos kaikki lukukappaleet ovat lainassa, voi sähkö- ja äänikirjoja myös varata.

overdrive_kaikki overdrive_teos overdrive_laina_2

Yhteenveto

HelMetin e-kirjastot ovat lyhyesti testattuna käteviä palveluita ja toimivat suhteellisen kätevästi. Teoksia voi lukea näppärästi usealla eri päätelaitteella ja tietokoneella, ja lukusovellukset toimivat asiallisesti.

E-kirjastopalvelut ovat rakennettu enemmän tai vähemmän maksullisten kirjakauppapalveluiden sekaan, joka toimii osittain käyttöä häiritsemättä, Ellipsiä lukuun ottamatta. Ellibsin ja OverDriven käyttökokemukseen ei ole juurikaan panostettu ja niiden käyttö on hieman sekavaa. Vastaavasti Ebibissä näkyy, että palvelun käyttöä on mietitty ja lainaus toimii kätevästi.

Kenties suurimpana ongelmana e-kirjastoissa on vielä tarjolla olevien teosten määrä, lainattavissa olevien teosten määrä ja lainattujen teosten siirto lukulaitteeseen ja -sovellukseen. E-kirjastot ovat kuitenkin hyvä lisä perinteisen kirjaston monipuoliseen tarjontaan.

Seuraavaksi vuorossa: HelMet-kirjaston tarjoama Zinio-lehtipalvelu, jossa on lähes 200 aikakauslehden digitaaliset näköislehdet.

Netflix täyttää laitteet viihteellä

Amerikkalainen elokuvia ja TV-sarjoja tarjoava Netflix-palvelu tuli Suomeen viimeinkin lokakuussa ja avasi pelin viihdettä tarjoavien palvelujen saralla. Niitä on Suomeen odoteltukin jo tovi. Nexus 7 -tabletin hankinnan jälkeen päätin viimeinkin kokeilla Netflixin tarjontaa ainakin ilmaisen kuukauden ajan, ja vaikka tarjolla ei ole aivan uusimpia sarjoja tai elokuvia kuten jenkeissä, löytyy palvelusta katsottavaa ja se vaikuttaa ihan lupaavalta.

Elokuvia ja sarjoja

Yhdysvaltalainen elokuvia ja tv-sarjoja tarjoava palvelu Netflix aloitti Suomessa 18.10.2012 ja täten käytännössä avasi pelin kuukausimaksullisten elokuva- ja TV-sarjojen tarjonnassa, vaikka onhan esimerkiksi Viaplay ollut markkinoilla aikaisemmin. Netflix on ”On demand”-periaatteella toimiva videopalvelu, jossa voi kiinteällä kuukausihinnalla katsella niin paljon elokuvia ja sarjoja kuin haluaa ja kaikki sisältö on tekstitetty suomeksi. Viihdesisällön hinta on 7,99 euroa kuukaudessa, joka ei mielestäni ole ollenkaan paha, etenkin jos elokuvien ja TV-sarjojen valikoima parantuu. Luultavasti suomeksi tekstitys rajoittaa tarjolla olevien elokuvien ja TV-sarjojen valikoimaa, joka on harmillista.

Netflixin käyttöliittymä on yksinkertainen ja tarjontaa voi selailla luokituksen mukaan tai hakusanalla. Lasten elokuville ja sarjoille löytyy oma sivunsa. Videoista on lyhyt kuvaus ja nähtävillä on käyttäjien antamien tähtien keskiarvo. Valintaa helpottaa palvelun alussa kysymät kysymykset mieltymyksistä, jonka perusteella suositellaan kiinnostavaa sisältöä ja sitä päivitetään annettujen tähtien mukaan.

Netflix tukee erilaisia päätelaitteita aina selaimista kännyköihin ja televisioista mediatoistimiin. Katsominen onnistuu muun muassa iOS- (iPhone / iPad), Android- ja Windows Phone -laitteilla, PlayStation 3:lla, Xbox 360:lla (Gold-tilillä) ja joissakin televisioissa. Lisäksi katsominen toimii myös selaimen välityksellä, kunhan Silverlight on asennettuna. Yhdellä tunnuksella voi toistaa samaan aikaan kahta eri ohjelmaa ja samaa ohjelmaa katsovien laitteiden määrää ei ole rajoitettu. Katselun voi keskeyttää ja jatkaa toisella laitteella, sillä ohjelmisto tekee kirjanmerkin katkaisukohtaan ja lähettää tiedon Netflixin mediapalvelimelle. Katselua voi jatkaa vaikkapa kännykällä samasta kohdasta.

Kuvanlaatu

Lähetyksen laatu määritellään katselulaitteen suorituskyvyn ja näytön tarkkuuden mukaan. Kannettavissa Windows-tietokoneissa ohjelmat näkyvät vain 720-tarkkuudella, koska niissä videopurku tehdään yleensä ohjelmistopohjaisesti. Windows 8 on käyttöjärjestelmänä kehittyneempi ja 1080p-katselu on mahdollista. Vastaavasti PlayStation 3:lla on käytettävissä 1080p-tarkkuus, kun Xbox 360:lla on tyytyminen 720-tarkkuuteen, joka ei ole laitteistokysymys, vaan johtuu käyttöjärjestelmän rajoituksista. Myös Apple TV toistaa täydellä tarkkuudella.

Tietojen mukaan 5 megabitin yhteys riittää 1080p-lähetyksen katselemiseen 5.1-ääniraidalla, jos sellainen on saatavilla. Selaimen kautta katsottaessa ei ole näkyvissä millä laadulla toisto suoritetaan ellei se ole 720p- tai 1080p-laadulla, jolloin aikapalkissa näkyy HD-kuvake. Tarvittaessa HD-laadun voi kytkeä pois päältä, sillä ainakaan HTPC Atom D525 ja Ion 2 -yhdistelmä ei jaksa sitä pätkimättä toistaa ja late 2008 Macbook (2GHz Core 2 Duo) lämpenee ikävästi. Tosin, HTPC:llä 40″-ruudulla alempikin laatu on katseltavaa, parempaa digi-tv -tasoa. Olisi toivottavaa, että Windowsille ja Macille tulisi erillinen ohjelma eikä tarvitsisi toistaa selaimen Silverlight-lisäosan kautta.

Valikoima

Pari kuukautta palvelun aloituksen jälkeen tarjolla oleva valikoima ei vielä ole kovin suuri ja jos on vähänkin televisiota katsonut ja sarjoja seurannut, on valikoiman kiinnostava-osio nopeasti selattu läpi. Elokuvia näyttäisi olevan laidasta laitaan, niin uusia kuin vanhojakin ja valikoiman koko vaihtelee hiukan genren mukaan. Sarjojen osalta saatavilla on uusiakin sarjoja. Netin tietolähteiden mukaan Suomen sisällöstä noin 80 prosenttia on Hollywood-tuotantoa ja 20 prosenttia pohjoismaista tuotantoa. Kiinnostavina uutuuksina tulossa on myös Netflixin osittain omaa tuotantoa kuten gangsterisarja ”Lilyhammer”, komediasarja ”Orange is the new black” ja ”House of cards”. Valikoiman toivoisi olevan yhtä tuoretta kuin Atlantin toisella puolella, mutta kaikkea ei voi saada.

Yhteenveto

Netflix vaikuttaa ihan lupaavalta palvelulta, etenkin jos tarjolle tulee jatkossa tuoreimpiakin teoksia, vaikka tuskin mitään Amerikan valikoimaa saadaan. Viihteen katsominen onnistuu laajalla kirjolla erilaisia laitteita ja kuvanlaatu vaihtelee normaalin ja teräväpiirron välillä. HTPC toimii ihan kelvosti katseluun, sillä PS3 tuntuu puhaltavan hiukan turhan ahkerasti. Myös Googlen Nexus 7 -tabletti toimii kätevästi Netflixin kanssa. Tietenkin jokin SmartTV olisi kätevä tai Apple TV.

Hintaansa nähden Netflix vaikuttaa ihan pätevältä, mutta aika näyttää miten nopeasti katsottava loppuu. Nyt tuntuu, että kaikki kiinnostava sisältö on kuukaudessa plärätty läpi. Kehityksenkin varaa palvelussa olisi ainakin Windows- ja Mac -ohjelmien osalta ja valikoima-alueen valinnassa niille, jotka eivät tekstityksiä kaipaa. Myös tekstityksen värin vaihto (nyt keltaisia) olisi toivottavaa.

Nyt vain odotellaan miten myös amerikkalainen HBO vastaa Netflixin avaukseen, sillä alunperin yhtiö ilmoitti avaavansa palvelun jo tämän vuoden puolella, mutta siirsi aloitusta. Jos vielä Googlen ja Applen tarjonta avautuisi myös tänne pohjolan perukoille, olisi katsojilla enemmän kuin tarpeeksi valinnanvaraa. Sillä aikaa elokuvien ja TV-sarjojen Spotify, Netflix, pitänee katsojat ainakin hetken aikaa viihdytettyinä.

Yle Areena PlayStation 3:ssa

PlayStation 3 on monipuolinen laite myös pelaamisen lisäksi ja sillä voi nyt katsoa myös Yle Areenaa, joka on ensimmäinen pohjoismainen netti-tv-sovellus PlayStationin verkkopalveluissa. Konsoliin tulee erillinen TV-kategoria, jonka alta Yle Areena löytyy. Maksuttoman palvelun käyttämiseksi konsoli on luonnollisesti kytkettävä Internettiin ja käyttäjällä on oltava PlayStation Network -tili. Eli ei mitään ihmeellisiä vaatimuksia.

Pleikkarissa toimiva Yle Areena on kätevä tapa katsoa kiintoisia dokumentteja suoraan televisiosta, mutta vaikka palvelu toimii erillisen isolle ruudulle ja ohjaimelle optimoidun Bigscreen -sivuston avulla, voisi sovelluksen toteutus voisi olla vielä käyttäjäystävällisempi. Käyttöliittymä on toki selkeämpi selainversioon verrattuna, ohjaimen tatti toimii kursorina ja pari nappia hiiren nappeina, mutta muita ohjaimen mahdollistamia toimintoja ei ole hyödynnetty, kuten PS3:n omassa mediatoistimessa on. Täten esimerkiksi videoiden kelaaminen on hankalaa, vaikka toiminnallisesti kelaus ja hyppiminen eteenpäin toimi sulavasti 40M/2M -nettiyhteydellä.

Videopalvelun kuvanlaatu on sama kuin Web-selaimen kautta katsottuna eli 40″ HD-televioon hieman rosoista ja normaalia televisokuvaa heikompaa. Yle Areena HD olisikin hyvä lisä. Palveluun voisi myös lisätä ohjelmien nauhoituksen, sillä televisio-ohjelmien katseluaikojen rajoitus on harmillista. Jos et ehdi ensin katsoa ja sitten et muista myöhemmin palata asiaan, ei ohjelmaa enää löydy. Tietokoneen kautta YLE Areenan ohjelmien nauhoitus on mahdollista kolmannen osapuolen yle-dl-ohjelmistolla.

Kyllä Yle Areenaa ihan mielellään katsoo PlayStation 3:n kautta isolta ruudulta, mutta palvelun toteutus voisi olla miellyttävämpi etenkin ohjelmien kelauksen suhteen. Toivottavasti vasta avattua palvelua kehitetään eteenpäin.

Stund tuo kesää syksyn harmauteen

Syksyn ja kehnojen pyöräilykelien saapuessa voi todellisuutta paeta videoiden maailmaan, joskin katsoessa maailmalla kuvattuja pätkiä, alkaa kaipaamaan myös kotimaahan hieman isompia korkeuseroja. Vaikka en varsinaisesti ole freeriden ja hyppymisen suurin ystävä, on Stund -TV-sarjassa vedetty setti hienoa katseltavaa. Sarjan pääjehut Steve Romaniuk ja Mike Kinrade yhdessä kavereidensa kanssa vetävät kyllä isosti upeissa maisemissa. Tässä alkaa jo itsekin odottamaan kesää, että pääsisi taas pyörän päälle metsässä rymistelemään.

Stund -TV-sarjasta on ilmestynyt jo yksi kausi ja toinen on jokin aika sitten juuri alkanut. Sarjan videot ovat katsottavissa Pinkbikessä Stund-blogissa. Aikaisemmin blogissa linkitettyjä videoita ei vanhoilla linkeillä löydy, vaan ne pitää etsiä erikseen (listassa). Tähän mennessä ovat ilmestyneet:

Ensimmäisen kauden jaksot voi kätevästi ladata omalle koneelle MTBView.com-sivustolta myöhempää fiilistelyä varten. Ajopaikkoja ovat ilmeisesti Utah, Kelowna, Kamloops, Van/Whistler ja Nelson. MTBView.com-sivustolta löytyy myös muuta mukavaa katsottavaa kuten Drop in -sarjan viides kausi ja muita pyöräilyaiheisia videoita. Kun syksyn harmaus ja ankeus yllättää, kannattaa siis suunnata Internetiin ja haaveilla edessä odottavasta kesästä ja hetkistä pyörän päällä.

Games People Play -messut 2009

Olen selkeästi mainosten uhri, sillä haksahduin viime lauantaina (19.9.2009) piipahtamaan Games People Play -messuilla Helsingin Kaapelitehtaalla. Painotus sanalla piipahtamassa, sillä messujen anti oli aika köykäinen ja jo ulkoapäin pystyi aistimaan puuttuvaa messutunnelmaa: Kaapelitehdas näytti autiolta. Messuilla oli tarjolla pääasiassa konsolipelejä Xbox 360:lta, PlayStation 3:lta ja Wiiltä ja erilaisia perinteisiä pelejä kuten biljardia, dartsia ja lautapelejä.

Pelikonsolit olivat selkeästi tapahtuman vetonaulana ja äskettäin ilmestynyt NHL 2010 pyöri useammallakin ruudulla. Pelien osalta pääsi testaamaan muun muassa Dante’s Infernoa, Brütal Legendia, Need for Speed Shiftiä ja erilaisia Wii Sports Resort ja Fit -pelejä. Need for Speediä pystyi testaamaan Logitechin G25/G27 -ratin ja Plei Factoryn -pelituolin -yhdistelmällä. Ratti oli loistava, mutta vaikka tuolissa oli ideaa, ei ajotuntuma oikein lämmittänyt. Parempi kuitenkin kuin Xbox 360:n ratilla sohvalta ajaen.

Paikalla oli myös Circuit, jonka pisteessä pääsi testaamaan autopelejä kunnon formulamaisessa ohjaamossa GT-R Evolution -pelillä ja ratana näytettiin käytettävän Keimolaa. Näytillä oli myös Formula Ford -luokan ajokki, jonka kuskia Jesse Anttilaa vastaan pääsi päivän nopein kisailemaan. Hyvin näytti ratti kilpakuskilta taittuvan, vaikka muistaakseni itse ajoin nopeammin Keimolassa keväällä, kun Circuitin tarjontaan kävimme firman kanssa tutustumassa. Formularunko, ajotuntuma ja GT-R-pelin simulaatio on kyllä toimiva kokonaisuus.

Koko perheen pelimessuina mainostetun tapahtuman tarjonta oli laimeaa, etenkin kun pääsylipusta kiskottiin 12 euroa ja lisäksi ovipalvelusta 2,5 euroa. Sillä rahalla olisi odottanut hieman enemmän saavansa. Loppusyksystä järjestettävät DigiExpo-messut ovat olleet parempaa vastinetta rahalle.