Taitoja työelämään – Practical AI

Ohjelmistokehityksessä osaamisen kehittäminen on tärkeää ja siihen löytyy Internetistä paljon hyviä materiaaleja ja ilmaisia kursseja, sekä avoimen yliopiston tai ammattikorkeakoulujen kursseja, joista voi kerätä opintopisteitä. Yksi tällainen kokonaisuus on Microsoft Skills for Jobs, joka tarjoaa opintopolkuja kaikille osaamisensa kehittämisestä kiinnostuneille. Kävin ”Practical AI” -kurssin, joka opettaa mitä jokaisen tulisi tietää tekoälystä.

Practical AI -kurssi: perusteet tuottavasta tekoälystä

Practical AI -kurssi perehtyy (tuottavaan) tekoälyyn yleistasolla ja käytännönläheisesti. Kurssi käy läpi tärkeimmät käsitteet, tutustuu tuottavaan tekoälyyn ja opettaa käyttämään kieli- ja kuvamalleja. Kurssi on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille, eikä sen suorittaminen edellytä teknistä osaamista, tutkintoa tai sanakirjaa.

Kurssin laajuus on kaksi opintopistettä (2 op / ECTS) ja arviointi perustuu hyväksytty/hylätty-asteikkoon. Edetä voi omaan tahtiin. Itsellä kurssin läpikäymiseen taisi mennä pari iltaa, eli aika paljon vähemmän kuin tuo opintoviikkojen 2 * 27 tuntia.

Kurssin on kehittänyt Microsoft Skills for Jobs, Kajaanin ammattikorkeakoulu ja yrityskumppanit. Oppimisalustana toimii Edukamu, joka on Kajaanin ammattikorkeakoulun käsialaa.

Materiaali on jaettu kuuteen osa-alueesen:

  • Tekoälyn tausta ja määritelmä
  • Johdatus tuottavaan tekoälyyn
  • Tekoäly arjen apurina
  • Kieltä tuottava tekoäly
  • Kuvia tuottava tekoäly
  • Eettiset kysymykset

Osa-alueet kattavat pääpiirteittäin sen, mitä asiasta tarvitsee ylätasolla tietää ja helpon lähestymisen tekoälyn konkreettiseen käyttöön kielimallien kautta.

Kurssin kehittäjän panos näkyi materiaalissa, sillä tuottavissa tehtävissä ja esimerkeissä käytettiin ”Copilot with Bing -hakukonetta (OpenAI ChatGPT 4) ja ”Copilot Designer” -kuvanluontia (OpenAI DALL-E 3). Palveluiden nimet olivat ehtineet muuttumaan siitä, kun kurssimateriaali oli julkaistu 2023 keväällä, joka kuvastaa hyvin aihealueen ja palveluiden kehitystahtia. Palveluiden käyttöön ei tarvinnut Edge-selainta, vaikka materiaalissa niin kerrottiin. Positiivisena puolena muitakin tunnettuja tuottavia tekoälypalveluita esiteltiin. Microsoftin palveluiden etuna on, että ne ovat ilmaisia käyttää ja tarjoavat uusinta kielimallia.

Kokonaisuutena Practial AI -kurssi antaa yleiskäsityksen tekoälystä ja sen eri tyypeistä, menemättä kuitenkaan liikaa niiden yksityiskohtiin. Toisaalta asiaa olisi voinut käydä tarkemminkin läpi tekoälyn kehityksen osalta ja etenkin eettisten kysymysten puolesta. Tehtävät jokaisen osion lopussa olivat helppoja, joten kurssin läpikäyminen ei vaadi suurta panostusta. Lopuksi saa kivan sertifikaatin ja 2 opintopistettä Opintopolkuun.

Artikkelin kuvaa varten käytin Copilot Designeria sekä suomeksi että englanniksi, ja lopputulosta joutui hieman hakemaan. Kielimallien käyttö on oma taiteenlajinsa, että saa mitä ajattelee haluavansa. Tai sitten saa jotain parempaa, ainakin ideoita jatkokehittää.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *