Netflix täyttää laitteet viihteellä

Amerikkalainen elokuvia ja TV-sarjoja tarjoava Netflix-palvelu tuli Suomeen viimeinkin lokakuussa ja avasi pelin viihdettä tarjoavien palvelujen saralla. Niitä on Suomeen odoteltukin jo tovi. Nexus 7 -tabletin hankinnan jälkeen päätin viimeinkin kokeilla Netflixin tarjontaa ainakin ilmaisen kuukauden ajan, ja vaikka tarjolla ei ole aivan uusimpia sarjoja tai elokuvia kuten jenkeissä, löytyy palvelusta katsottavaa ja se vaikuttaa ihan lupaavalta.

Elokuvia ja sarjoja

Yhdysvaltalainen elokuvia ja tv-sarjoja tarjoava palvelu Netflix aloitti Suomessa 18.10.2012 ja täten käytännössä avasi pelin kuukausimaksullisten elokuva- ja TV-sarjojen tarjonnassa, vaikka onhan esimerkiksi Viaplay ollut markkinoilla aikaisemmin. Netflix on ”On demand”-periaatteella toimiva videopalvelu, jossa voi kiinteällä kuukausihinnalla katsella niin paljon elokuvia ja sarjoja kuin haluaa ja kaikki sisältö on tekstitetty suomeksi. Viihdesisällön hinta on 7,99 euroa kuukaudessa, joka ei mielestäni ole ollenkaan paha, etenkin jos elokuvien ja TV-sarjojen valikoima parantuu. Luultavasti suomeksi tekstitys rajoittaa tarjolla olevien elokuvien ja TV-sarjojen valikoimaa, joka on harmillista.

Netflixin käyttöliittymä on yksinkertainen ja tarjontaa voi selailla luokituksen mukaan tai hakusanalla. Lasten elokuville ja sarjoille löytyy oma sivunsa. Videoista on lyhyt kuvaus ja nähtävillä on käyttäjien antamien tähtien keskiarvo. Valintaa helpottaa palvelun alussa kysymät kysymykset mieltymyksistä, jonka perusteella suositellaan kiinnostavaa sisältöä ja sitä päivitetään annettujen tähtien mukaan.

Netflix tukee erilaisia päätelaitteita aina selaimista kännyköihin ja televisioista mediatoistimiin. Katsominen onnistuu muun muassa iOS- (iPhone / iPad), Android- ja Windows Phone -laitteilla, PlayStation 3:lla, Xbox 360:lla (Gold-tilillä) ja joissakin televisioissa. Lisäksi katsominen toimii myös selaimen välityksellä, kunhan Silverlight on asennettuna. Yhdellä tunnuksella voi toistaa samaan aikaan kahta eri ohjelmaa ja samaa ohjelmaa katsovien laitteiden määrää ei ole rajoitettu. Katselun voi keskeyttää ja jatkaa toisella laitteella, sillä ohjelmisto tekee kirjanmerkin katkaisukohtaan ja lähettää tiedon Netflixin mediapalvelimelle. Katselua voi jatkaa vaikkapa kännykällä samasta kohdasta.

Kuvanlaatu

Lähetyksen laatu määritellään katselulaitteen suorituskyvyn ja näytön tarkkuuden mukaan. Kannettavissa Windows-tietokoneissa ohjelmat näkyvät vain 720-tarkkuudella, koska niissä videopurku tehdään yleensä ohjelmistopohjaisesti. Windows 8 on käyttöjärjestelmänä kehittyneempi ja 1080p-katselu on mahdollista. Vastaavasti PlayStation 3:lla on käytettävissä 1080p-tarkkuus, kun Xbox 360:lla on tyytyminen 720-tarkkuuteen, joka ei ole laitteistokysymys, vaan johtuu käyttöjärjestelmän rajoituksista. Myös Apple TV toistaa täydellä tarkkuudella.

Tietojen mukaan 5 megabitin yhteys riittää 1080p-lähetyksen katselemiseen 5.1-ääniraidalla, jos sellainen on saatavilla. Selaimen kautta katsottaessa ei ole näkyvissä millä laadulla toisto suoritetaan ellei se ole 720p- tai 1080p-laadulla, jolloin aikapalkissa näkyy HD-kuvake. Tarvittaessa HD-laadun voi kytkeä pois päältä, sillä ainakaan HTPC Atom D525 ja Ion 2 -yhdistelmä ei jaksa sitä pätkimättä toistaa ja late 2008 Macbook (2GHz Core 2 Duo) lämpenee ikävästi. Tosin, HTPC:llä 40″-ruudulla alempikin laatu on katseltavaa, parempaa digi-tv -tasoa. Olisi toivottavaa, että Windowsille ja Macille tulisi erillinen ohjelma eikä tarvitsisi toistaa selaimen Silverlight-lisäosan kautta.

Valikoima

Pari kuukautta palvelun aloituksen jälkeen tarjolla oleva valikoima ei vielä ole kovin suuri ja jos on vähänkin televisiota katsonut ja sarjoja seurannut, on valikoiman kiinnostava-osio nopeasti selattu läpi. Elokuvia näyttäisi olevan laidasta laitaan, niin uusia kuin vanhojakin ja valikoiman koko vaihtelee hiukan genren mukaan. Sarjojen osalta saatavilla on uusiakin sarjoja. Netin tietolähteiden mukaan Suomen sisällöstä noin 80 prosenttia on Hollywood-tuotantoa ja 20 prosenttia pohjoismaista tuotantoa. Kiinnostavina uutuuksina tulossa on myös Netflixin osittain omaa tuotantoa kuten gangsterisarja ”Lilyhammer”, komediasarja ”Orange is the new black” ja ”House of cards”. Valikoiman toivoisi olevan yhtä tuoretta kuin Atlantin toisella puolella, mutta kaikkea ei voi saada.

Yhteenveto

Netflix vaikuttaa ihan lupaavalta palvelulta, etenkin jos tarjolle tulee jatkossa tuoreimpiakin teoksia, vaikka tuskin mitään Amerikan valikoimaa saadaan. Viihteen katsominen onnistuu laajalla kirjolla erilaisia laitteita ja kuvanlaatu vaihtelee normaalin ja teräväpiirron välillä. HTPC toimii ihan kelvosti katseluun, sillä PS3 tuntuu puhaltavan hiukan turhan ahkerasti. Myös Googlen Nexus 7 -tabletti toimii kätevästi Netflixin kanssa. Tietenkin jokin SmartTV olisi kätevä tai Apple TV.

Hintaansa nähden Netflix vaikuttaa ihan pätevältä, mutta aika näyttää miten nopeasti katsottava loppuu. Nyt tuntuu, että kaikki kiinnostava sisältö on kuukaudessa plärätty läpi. Kehityksenkin varaa palvelussa olisi ainakin Windows- ja Mac -ohjelmien osalta ja valikoima-alueen valinnassa niille, jotka eivät tekstityksiä kaipaa. Myös tekstityksen värin vaihto (nyt keltaisia) olisi toivottavaa.

Nyt vain odotellaan miten myös amerikkalainen HBO vastaa Netflixin avaukseen, sillä alunperin yhtiö ilmoitti avaavansa palvelun jo tämän vuoden puolella, mutta siirsi aloitusta. Jos vielä Googlen ja Applen tarjonta avautuisi myös tänne pohjolan perukoille, olisi katsojilla enemmän kuin tarpeeksi valinnanvaraa. Sillä aikaa elokuvien ja TV-sarjojen Spotify, Netflix, pitänee katsojat ainakin hetken aikaa viihdytettyinä.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *