Aamut käyntiin Philips Wake-up Experimentissä

Kirjoitin muutama viikko sitten saaneeni testiin Philipsin HF3550 -herätysvalon osana Philipsin Wake Up Experiment -koetta. Testin koekaniini on saanut kokea marraskuun puolesta välistä lähtien mitä erilaisimpia herätyksiä, mutta omat aamuni ovat olleet herätykseltään rauhallisia ja normaaleja. Tarkoituksena oli testata joulukuun aikana auringonnousua simuloivaa sarastusvaloa, mutta koska en omista (vieläkään) iPhonea tai iPod Touchia, piti herätä vanhemman sarastusvalon kirkkauteen.

Philipsin sarastusvalot ovat mielestäni näppärä tapa helpottaa aamujen heräämisiä muuttamalla aamun pimeys asteittain kirkastuvan valoon. Muutaman talven ajan olen herännyt FM-radiolla varustetun sarastusvalon avulla, joten olisi ollut kätevää verrata sen toimintaa uuteen Philipsin HF3550 -sarastusvaloon, jossa valo simuloi nyt auringonnousua väreissä ja toimii vain yhteistyössä telakkaan asetettavan iPhonen tai iPod Touchin kanssa. Lamppu on sulavan pyöreä ja miellyttävämpi silmälle ja toimintoja ohjataan Wake-up -sovelluksella, jolla voi seurata myös nukkumisrutiineja. Tässä onkin lampun suurin heikkous: riippuvaisuus iOS-laitteista.

Lamppua testannut Köyttöliittymä-blogi on kirjoittanut laitteesta ensikokemukset ja etenkin jutun kommenteissa on hyviä kysymyksiä iPhoneen ja sovellukseen sidotun tuotteen elinkaaresta. Odotankin mielenkiinnolla, miten lampun käyttöminen on pidemmän ajan kuluessa sujunut, sillä alku ei ollut kovin jouheva. Köyttöliittymä kirjoittaa, että ”iPhonen hyödyntäminen asetusten säätämiseen on hyvä idea, mutta toteutuksessa on vielä parantamisen varaa”. Lisäksi puhelimen on pakko olla kiinni telakassa, että herätys toimii, joka estää puhelimen käyttämisen sillä aikaa. Mielestäni aika hankalaa.

Idealtaan Philipsin HF3550 -sarastusvalo iPhone-telakalla ja sovelluksella on hauska, mutta käytäntö taitaa olla toinen. Herätyskellon pitäisi kuitenkin olla suhteellisen yksinkertainen ja luotettava ilman monimutkaisia vaiheita. Oikeastaan, en ymmärrä mikä idea on sitoa koko lampun perustoiminnallisuus iPhone tai iPod Touch -laitteisiin, eikä tehdä tuotteessa sekä että -mallia. Tekniikka kehittyy, laitteet vaihtuvat, mutta lampun voi olettaa toimivan useampia vuosia. Vielä kun HF3550-mallin valo kustantaa 189 euroa, voi ostopäätöstä joutua miettimään tovin.

Philipsin Wake-up Light -valojen malliston ilman iOS-laitetta toimiva ja FM-radiolla varustettu HF3520 olisi ollut vaihtoehtoisella iPhone-telakalla oiva sarastusvalo. Tai vielä parempi olisi toteuttaa se ilman telakkaa, eli vaikkapa Bluetooth- tai NFC -aktivoinnilla, jos toiminta halutaan sitoa sovellukseen. Tällöin se voisi toimia myös Androidilla ja Windows Phonellakin.

No, ainakin aamuni ovat olleet rauhallisempia kuin Philipsin Wake Up Experiment -kokeessa, jossa koekaniini on heräillyt mitä eriskummallisiin herätyksiin. Herätyksiä ei voi kovin mukaviksi sanoa, mutta Brasialainen karnevaali, Amerikkalainen jalkapallojoukkue, dynamiitti ja Kauna -elokuva näyttivät olevan aika tehokkaita. Koiraihmiset voinevat samastua koiranpentujen suorittamaan herätykseen :)

Omalta osaltani ”herätyskoe” meni hieman pieleen, mutta palannen auringonvaloa simuloivan herätysvalon kokemuksiin, kunhan saan hankittua Applen iPhone 4 -puhelimen. Tai myytyä nykyisen ja hankittua FM-radiolla varustetun HF3520-mallin.

Oma Philips Wake-up Light HF3550 -sarastusvalo iPhone-telakalla odottaa siis edelleen käyttöä:


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *