HelMetin e-kirjastot: käteviä, mutta hieman hankalia

Sähköiset kirjat ovat viime vuosina yleistyneet lukulaitteiden ja tarjonnan parantuessa, ja niitä voi jopa lainata kirjastoista, vaikkakin kohtalaisen rajatusti verrattuna fyysisiin kirjoihin. Pidän itse enemmän oikeiden teosten lukemisesta, sillä niissä on sitä jotain, mutta pitihän se testata HelMetin e-kirjastojen tarjonta ja toimivuus. Lyhyen testin perusteella voi todeta, että HelMetin tarjoamat kolme e-kirjastoa ovat kohtalaisen käteviä, mutta turhan hankalia: kirjavalikoima on suhteellisen kapea, siirto lukulaitteeseen hankalaa, lukuohjelmat kohtalaisia, teoksilla teennäiset lainausmäärärajoitukset ja laina-ajat ovat lyhyitä.

Olen jo vuosia hyödyntänyt kirjastojen tarjontaa fyysisten kirjojen osalta, mutta vasta nyt huomasin, että teoksia voi nykyään lainata myös sähköisesti HelMet-kirjaston tarjoamista e-kirjapalveluista. HelMet tarjoaa kolmen eri palvelun kautta kirjastokortin omistajalle sähköisiä kirjoja sekä tietokoneelle (Windows, Mac) että tableteille (iOS, Android).

Lukusovellukset

E-kirjojen lainaamiseen löytyy lyhyet ohjeet HelMet-kirjaston sivulta, joissa käsitellään tietokoneella ja mobiililaitteella kirjojen lukeminen eri palveluissa. Android ja iOS -laitteilla ohjeistetaan Bluefire Readerin käyttöön ja Windowsissa ja Mac OS X:ssä Adobe Digital Editionsin käyttöön. Lukusovellukset vaativat toimiakseen Adobe-tunnuksen (Adobe ID).

Tietokoneella e-kirjojen lainaaminen onnistuu muutamalla välivaiheella, mutta mobiililaitteilla asiat voi tehdä hankalastikin. Jos kirjoja selaa suoraan tabletilla, onnistuu teoksen lataaminen lukulaitteeseen kuten tietokoneella, mutta muuten e-kirja-tiedoston latailu ja siirto lukulaitteelle on työlästä.

Android

HelMetin e-kirjastot toimivat muun muassa Android-laitteilla, jossa lukusovelluksena on Bluefire Reader. Sovellus toimii ihan pätevästi ja tarjoaa ne toiminnot, joita lukusovellukselta voi olettaa e-kirjaston teosten lukemiseen. Lukeminen toimii myös ilman nettiyhteyttä ja sovellus tarkistaa teosten laina-ajan ilman nettiyhteyttäkin.

Helpoiten lukulaitteella lainattujen kirjojen lukeminen sujuu, kun käyttää itse lukulaitetta teosten lainaamiseen, jolloin Bluefire Reader osaa avata ladattavan tiedoston suoraan. Ebibissä ei ole erikseen mobiilikäyttöliittymää, mutta ainakin Androidissa Chromella e-kirjasto toimii ihan hyvin.

Mac, PC

Tietokoneella, sekä Macilla että PC:llä, lukulaitteena toimii Adobe Digital Editions, joka on ihan asiallinen sovellus sähköisten kirjojen lukemiseksi. Kirjojen lukemisen lisäksi onnistuu myös lainattujen kirjojen palautus. Lukuohjelma toimii sekä Windowsilla että Mac OS X:llä.

Muutamia ruudunkaappauksia Adobe Digital Editions -sovelluksesta:

adobe-dig-ed_lista adobe-dig-ed_teos_1 adobe-dig-ed_teos_2

Ebib e-kirjasto

Ebib e-kirjasto tarjoaa kotimaista kauno- ja tietokirjallisuutta ja ensimmäisenä Suomessa kotimaista uutuuskirjallisuutta sähkökirjoina kirjaston asiakkaille. Koska palvelu on vielä kokeilukäytössä, tarjolla on 36 kirjaa. Kirjoja voi lainata ja varata yksi kirja kerrallaan yhdeksi tai seitsemäksi päiväksi, jonka jälkeen teos palautuu automaattisesti. Sama teos voi olla lainassa rajoitetulla määrällä lukijoita samanaikaisesti. Palvelun ulkoasu on positiivisen yksinkertainen ja käyttö on selkeää.

Marraskuussa 2012 testikäyttöön avatun Ebib-sähkökirjapalvelun kokeilussa ovat mukana Otava, Edita, Ellibs, Kirjavälitys, VTT, Aalto ARTS, Viestinnän keskusliitto, Helsingin kaupunginkirjasto sekä Kansalliskirjasto. Palvelu on yksi osa eReading-hanketta, jonka tehtävänä on luoda e-kirjojen testiympäristöjä ja testijakson aikana kerätään asiakaspalautetta, jonka pohjalta sähkökirjojen kirjastokäyttöä jatkokehitetään.

ebib_kokoelma ebib_teos ebib_esikatselu

Ellibs-kirjasto

Ellibs e-kirjapalvelu tarjoaa suomenkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta ja myös englanninkielistä tietokirjallisuutta. Teokset voivat olla lainassa vain yhdellä käyttäjällä kerrallaan ja laina-aika on kaksi viikkoa. Teoksia voi olla lainassa useampia kerralla, ainakin kolme, joka on positiivista.

Palvelun käyttöä haittaa e-kirjastossa tarjolla olevien teosten hakumahdollisuudet, jotka ovat rajatut. Tarjontaan ei ole kunnollista luokittelua, jonka perusteella kirjoja voisi helposti hakea esimerkiksi Sci-fin mukaan. Toki, jos tiedät mitä haluat lukea, ei ongelmia ole. Lisäksi sekaannusta aiheuttaa myös maksullisten kirjojen sekoittaminen samaan järjestelmään, joille on tarjolla myös paremmin toimiva haku.

ellibs_kaikki_1 ellibs_kaikki_2 ellibs_teos_2

OverDrive e-kirjasto

OverDrive e-kirjasto sisältää englannin- ja ruotsinkielistä bestsellerkirjallisuutta, sekä kauno- että tietokirjallisuutta. Teokset ovat saatavilla pääsääntöisesti yhden yhtäaikaisen käyttäjän lisenssillä, poikkeuksena muun muassa Lonely Planet -matkaoppaat, joihin on rajaton yhtäaikainen käyttö. Samanaikaisia lainoja voi olla viisi ja laina-aika on kaksi viikkoa. Jos kaikki lukukappaleet ovat lainassa, voi sähkö- ja äänikirjoja myös varata.

overdrive_kaikki overdrive_teos overdrive_laina_2

Yhteenveto

HelMetin e-kirjastot ovat lyhyesti testattuna käteviä palveluita ja toimivat suhteellisen kätevästi. Teoksia voi lukea näppärästi usealla eri päätelaitteella ja tietokoneella, ja lukusovellukset toimivat asiallisesti.

E-kirjastopalvelut ovat rakennettu enemmän tai vähemmän maksullisten kirjakauppapalveluiden sekaan, joka toimii osittain käyttöä häiritsemättä, Ellipsiä lukuun ottamatta. Ellibsin ja OverDriven käyttökokemukseen ei ole juurikaan panostettu ja niiden käyttö on hieman sekavaa. Vastaavasti Ebibissä näkyy, että palvelun käyttöä on mietitty ja lainaus toimii kätevästi.

Kenties suurimpana ongelmana e-kirjastoissa on vielä tarjolla olevien teosten määrä, lainattavissa olevien teosten määrä ja lainattujen teosten siirto lukulaitteeseen ja -sovellukseen. E-kirjastot ovat kuitenkin hyvä lisä perinteisen kirjaston monipuoliseen tarjontaan.

Seuraavaksi vuorossa: HelMet-kirjaston tarjoama Zinio-lehtipalvelu, jossa on lähes 200 aikakauslehden digitaaliset näköislehdet.


Posted

in

,

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *