HelMet tarjoaa e-lehtiä Zinio-palvelun kautta

Olen pitkään pitänyt kirjastoa vain fyysisten kirjojen, videoiden ja lehtien lainaamis- tai lukupaikkana, mutta HelMetin tarjoamat nykyaikaiset palvelut pystyvät yllättämään. Nyt HelMet-kirjastot avasivat Zinio-lehtipalvelun asiakkailleen ensimmäisenä kirjastona Pohjoismaissa ja voit lukea e-lehtiä missä ja milloin vain. Uudessa e-lehtikokoelmassa on luettavissa lähes 200 vieraskielisen aikakauslehden digitaalista näköislehteä. Zinio-lehtipalvelun kautta toteutettu e-lehtien tarjonta englantia osaavalle lukijakunnalle on mainio lisä kirjaston etäpalveluihin jo aikaisemmin testaamani e-kirjapalvelun kaveriksi. Kokonaisuutena Zinion lukusovellukset ja näköislehdet toimivat hyvin sekä tietokoneella että mobiililaitteilla, mutta palvelun toteutus lehtien ”lainaamisen” osalta on hieman hankala.

HelMet ja Zinio-lehtipalvelu

Pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastot avasivat Zinio-lehtipalvelun asiakkailleen keväällä ensimmäisenä kirjastona Pohjoismaissa ja e-lehtikokoelmassa on luettavissa lähes 200 vieraskielisen aikakauslehden digitaalista näköislehteä. Zinion kautta kirjastot voivat tarjota vieraskielisiä yleisaikakauslehtiä useista kymmenistä eri aihepiiristä muun muassa: uutiset, talous, ruoka, urheilu, lemmikit, sisustus, puutarha, autot, veneet, valokuvaus, naisten lehdet, tiedelehdet. HelMet-kirjaston lehtikokoelma koostuu 21 eri aihepiiristä ja kattaa laajasti eri aihepiirit: uutis-, talous- ja tiedelehdet, urheilu- ja musiikkilehdet sekä naistenlehdet ja erikoislehdet aiheista kuten vaikkapa koti ja sisustus, puutarha, tai veneily ja ilmailu. Ziniossa ei ole varsinaista arkistoa, vaan tarjolla ovat lehtien uusimmat numerot, mutta ladattujen lehtien vanhemmatkin numerot säilyvät lukijassa. Palvelu on käytettävissä lukuisilla eri alustoilla ja päätelaitteilla kotoa käsin (lehtiin on etälukuoikeus) tai asiakaspäätteillä kirjastossa. Palvelu on tällä hetkellä käytössä vain HelMet-kirjastoissa, mutta tietääkseni kirjastokortin voi hankkia, vaikka ei asuisikaan pääkaupunkiseudulla, kunhan hakee kortin ja tunnusluvun paikanpäältä.

Palvelun käyttöönotto ja lehtien lainaaminen on hieman monimutkainen, sillä Zinion käyttöä varten on luotava kaksi tiliä: RBDigital Gateway –tili lehtikokoelman selaamiseen ja Zinio-tili lehtien lukemiseen. RBDigital Gateway –tilissä ja Zinio-tilissä käyttämäsi sähköpostiosoitteen on oltava sama, jotta järjestelmä osaa lisätä ”lainatut” kirjat Zinion valikoimaan. Lehtikokoelmaan kirjaudutaan RBDigital Gatewayn kautta, josta voidaan valita halutut lehdet lisättäväksi Zinio-tilille. Tarkemmat ohjeet tilien luomiseksi kannattaa lukaista HelMetin artikkelista. Zinio-lehtipalvelun ja RBDigital Gatewayn tunnusten tekemisen ja lehtien lisäämisen jälkeen lukijalla ovat saatavilla luettavaksi päätelaitteesta riippumatta Zinioon lisätyt lehdet ja ne päivittyvät sinne sitä mukaa, kun RBDigitalissa niitä lisäilee.

E-lehtien lukeminen vaatii hieman tottumista, mutta vaikka perinteisissä lehdissä lukukokemus on jotenkin miellyttävämpi, tarjoavat sähköiset lehdet tiettyjä etuja kuten lehtien sivujen kirjainmerkkaaminen, sisällysluettelo klikkaaminen, haku-toiminto, linkkien klikkaaminen ja helpompi säilytettävyys. Lisäksi lukusovellus muistaa mille sivulle jäit lehteä lukiessasi. En tosin saanut hakua toimimaan digitaalisissa näköislehdissä.

Muita etuja Ziniossa ovat sen sosiaaliset toiminnot, sillä artikkeleita voi jakaa sosiaaliseen mediaan kuten Facebookiin, Twitteriin, lähettää sähköpostilla tai sisällyttää nettisivulle. Jako toimiikin oikein kätevästi, sillä jaettu sivu voidaan esikatsella Zinion Web-palvelun kautta, vaikka lehteä tai Zinio-tiliä ei omistaisikaan. Tämä tosin toimii vain lehdillä, jotka ovat luettavissa selaimen kautta. Esimerkiksi esikatselu kesäkuun Mountain Biking UK -lehden sivulla 124 olevaan ohjaustanko-testi ei toimi, mutta kesäkuun PC Magazinessa sivulla 92-93 oleva Samsung Galazy S4 testin esikatselu toimii. Ilmeisesti lehtien numeroihin on käytössä muutava ”zoomaus”, johon esikatselu pohjautuu.

Uusimmat lehdet eivät päivity Zinio-kokoelmaan automaattisesti, vaan lukijan pitää ne lisätä erikseen RBDigital Gatewayn kautta. Uusien lehtien lisäämistä hankaloittaa se, ettei RB Digitalissa ole omien suosikkilehtien listaa, vaan koko lehtikokoelmaa selataan aina kerralla ja saatavilla ovat lehtien viimeisimmät numerot. Tältä osin RBDigital Gateway on toteutettu tökerösti, sillä palveluun tarvitaan kuitenkin erillinen tili, johon suosikkilehdet voitaisiin helposti lisätä.

RBDigital Gateway

helmet_zinio_2013-04-25_152124

RBDigital Gateway tarjoaa portaalin erilaisten digitaalisten palveluiden käyttämiseen ja HelMetin lehtikokoelmiin kirjaudutaan RBDigital Gatewayn HelMetin Zinio -sivuston kautta. Lukemista varten lehdet on klikkaamalla siirrettävä RBDigitalin kokoelmasta henkilökohtaiseen Zinio-kokoelmaan, jota käytetään Zinion sovelluksella tai selaimella.

Käytännössä RBDigital Gateway toimii vain varmentajana ja klikattaessa valikoimissa olevaa lehteä, avautuu Zinio-lehtipalvelu ja uusi lehti lisätään listalle. Tämän jälkeen uusi lehti näkyy myös muissa päätelaitteissa. Ratkaisu on hieman selkeämpi kuin testaamassani e-kirjapalvelussa, joissa kirjaston ja maksullinen kokoelma olivat sekaisin samassa palvelussa.

Lehtivalikoima

HelMetin artikkelin kommenteissa oli listattuna kirjaston lehtikokoelmasta löytyvät lehdet, joita on aika liuta:

.net, 100 Best Cookies, 3D World, 4 Wheel & Off Road, American Poetry Review, American Spectator, Analog Science Fiction and Fact, Android Magazine Australia, Artists & Illustrators, Astronomy, Avenue, Aviation Classics, Aviation Week & Space Technology, Backpacker, Bead&Button, BeadStyle, Beer Connoisseur Magazine, Bicycle Times, Bicycling, Bloomberg Businessweek, Bloomberg Businessweek-Europe Edition, Boating, Canoe & Kayak, Car and Driver, Classic Dirt Bike, Classic Racer, Classic Rock, Classic Toy Trains, Classics Monthly, Clean Eating, Climbing, Clin d’oeil, Comics and Gaming Magazine, Computer Music, Cosmopolitan, Country Gardens, Country Living, CrossStitcher, Cycle World, Cycling Plus, Diabetic Meals Made Easy, Digital Camera World, Digital Photo, Digital PhotoPro, Digital SLR Photography, Discover, Dogs Life, Drawing, Dreamscapes Travel & Lifestyle Magazine, Dwell, EARTH Magazine, Economist, EcoParent, Electronic Musician, Elevation Outdoors, Elle, ELLE DECOR, ESPN The Magazine, Esquire, Every Day with Rachael Ray, Family Circle, Family Handyman, Family Handyman Get Organized!, Fast Bikes, Flying, Food Network Magazine, Forbes, Fortean Times Paranormal Handbook, Future Music, Games, Gamesmaster, Garden Making, Girls’ Life, Golf & Travel, Golf Tips, Good Housekeeping, Good Times, Guitar Player, Guitar Techniques, Guitarist, Handcrafted Jewelry, Harper’s Bazaar, Health & Fitness, Hockey News, Horse & Rider, House & Home, House Beautiful, ImagineFX, Inked, Inter Art Actuel, International Tattoo Art, Interweave Crochet, Interweave Knits, iPad for Parents, iPhone Life, Kitchen Garden, Knit Wear, Knitscene, Knitter’s Magazine, L’actualite, La Cucina Italiana US, Ladies Home Journal, Les Idees de ma maison, Lowrider, Macworld, Maison & Demeure, Marie Claire, Martha Stewart Living, Martha Stewart Weddings, Men’s Fitness, Men’s Health, Modern Patchwork, Mother Jones, Motor Trend, Motorcyclist, Mountain Biking UK, National Geographic Interactive, National Geographic Traveler Interactive, Natural Bodybuilding & Fitness, Natural Health, New York Review of Books, Newsweek, O, The Oprah Magazine, OK! Magazine, Organic Gardening, Outdoor Life, Outdoor Photographer, Parenting Early Years, Parenting School Years, PC Magazine Digital Edition, PCWorld, Pets, Poker Player, Popular Mechanics, Popular Photography, Popular Science, Practical Horseman, Publishers Weekly, Quilters Companion, Reader’s Digest, Rolling Stone, Runner’s World, Running Times, Saltscapes, Saveur, Science, Scuba Diving, Seventeen, Skiing, Slow Cooker, Slow Cooking, Smithsonian Magazine, Snowboarder, Sound & Vision, Sport Fishing, Sportsnet Magazine, Stereophile, Taste of Italia, Thrasher Skateboard Magazine, Total Film, Traditional Home, Trains, Transworld Skateboarding, Transworld Snowboarding, Triathlon Plus, Ultimate Guide to Amazon Kindle, Ultimate Guide to Android Tablets, Urban Ink, Us Weekly, Utne Reader, Vibe Magazine, Warp, Wild, Wine Access, Women’s Adventure Magazine, Women’s Health, Woodcraft Magazine, Writer, Yoga Journal, Yoga Yoghismo, Your Family

Lukusovellukset

Zinion tarjoamia lehtiä voi lukea useilla eri alustoilla sekä tietokoneella että mobiilisti. Lukuohjelma on saatavilla seuraaville laitteille: PC, Mac, iPhone, iPad, Android, Nook HD/HD+, Kindle Fire/Fire HD, Windows 8 ja Blackberry Playbook. Lisäksi useiden lehtien lukeminen onnistuu myös selaimen kautta, jos Flash-lisäosa on käytössä. Luettaessa lehtiä sovelluksella, ei tarvita nettiyhteyttä. Ziniossa olevat lehdet, kirjanmerkit ja suosikit synkronoituvat Zinion tilin kautta eri lukulaitteille.

Android

Digitaalisten näköislehtien lukeminen onnistuu kohtalaisesti myös pienellä 7″ -näytöllä varustetulla Asuksen Nexus 7 -Android tabletilla, riippuen hieman lehden taitosta. Toisissa lehdissä pieni ja ahdas taitto tekevät lukemista hankalaa jopa yhden sivun näkymässä ja toisissa väljästi taitetuissa lehdissä lukeminen onnistuu hyvin kahden sivun näkymässäkin 1280×800 -tarkkuuden näytöllä. Sivujen vaihdossa on pieni viive, mutta muuten lukusovellus ja lehtien lukeminen toimii mainiosti, eikä siitä ole juurikaan kommentoitavaa.

zinio_nexus-7_2013-05-22-13-50-04_main zinio_nexus-7_2013-05-22-13-50-46_lib zinio_nexus-7_2013-05-22-13-51-07_lib-edit zinio_nexus-7_2013-05-22-13-59-38

zinio_nexus-7_2013-05-22-14-07-22 zinio_nexus-7_2013-05-22-14-08-32 zinio_nexus-7_2013-05-22-14-08-35 zinio_nexus-7_2013-05-22-14-11-15

Mac, PC ja Web

Tietokoneella Zinion valikoimissa olevia lehtiä voi lukea joko suoraan selaimessa tai erillisen lukusovelluksen kautta. Kaikki lehdet eivät ole saatavilla selaimen kautta, vaan vaativat erillisen lukusovelluksen, mutta en keksinyt mitä eroa niillä on. Web-selaimessa lukusovellus pyörii Flashilla ja erillinen Zinio Reader 4 on toteutettu Adobe Airilla, joten lukukokemus on aikalailla sama luki lehteä selaimessa tai ei. Toteutuksestaan johtuen Zinion lukusovellus ei ole kovin kevyt, sillä etenkin selattaessa lehteä useamman sivun näkymässä toiminta hidastelee 2 Ghz Core 2 Duo -prosessorilla varustetulla koneella.

Kunnollisella 22″:n 1920×1200-tarkkuuden monitorilla lehtien lukeminen onnistuu kelvollisesti ilman zoomailua kahden sivun näkymässä, mutta paremmin käännettäessä näyttö pystyyn yhden sivun näkymän kera. Vastaavasti lukukokemus 13″ Macbookin 1280×800-tarkkuuden näytöllä ei ole kovin miellyttävä, jos teksti on jo lähtökohtaisesti pientä. Muun muassa Gamemaster ja MTB UK ovat hieman tihrustelua Macbookilla ilman zoomailua, mutta vastaavasti PC Magazine on paljon luettavampaa, sillä lehden taitto on väljempää ja teksti on suurempaa. Vertailukohtana samalla näytön tarkkuudella varustetulla 7″ tabletilla lukeminen on miellyttävämpää, kun näytön voi kääntää pystyyn yhden sivun näkymää varten.


Yhteenveto

HelMetin tarjoamat palvelut yllättivät taas monipuolisuudellaan ja e-lehtien tarjonta englantia osaavalle lukijakunnalle on mainio lisä kirjaston etäpalveluihin jo aikaisemmin testaamani e-kirjapalvelun kaveriksi. Zinion lukusovellukset ja näköislehdet toimivat hyvin sekä tietokoneella että mobiililaitteilla, vaikka tuntuvatkin olevan hieman raskaita ja lehtien nopean pläräilyn voi sivunvaihto viiveen takia unohtaa. Omalle lukulistalle päätyivät muun muassa Mountain Biking UK, Bicycling, Cycling Plus, Gamemaster, PC Magazine, PC World, ja Sound & Vision.

Palvelussa on toki omat puutteensa etenkin lehtivalikoiman osalta, sillä Zinio-palvelusta ei löydy ”lainattavaksi” suomalaisia lehtiä, ja uudet lehdet pitää aina ”lainata” erikseen RBDigital Gateway -palvelun kautta, joka on hieman tökerösti toteutettu. Kuten kommentoin E-kirjastopalveluidenkin osalta, on myös Zinio sekoitus kirjaston tarjoomaa ja maksullista palveluita, mutta jako eri tarjoomiin on selkeämpi, kun Zinio-sovelluksen kautta ei voi kirjaston valikoimaa edes selata, vaan se tehdään vain selaimen kautta RBDigital -portaalissa. Tavallaan toimivaa, mutta kuitenkin hieman hankalaa, sillä RB Digitalissa ei ole erikseen omien valittujen lehtien listaa, vaan näkymässä ovat kaikki tarjolla olevat lehdet.

Kokonaisuutena HelMet-kirjaston tarjoama lähes 200 aikakauslehden digitaalisten näköislehtien valikoima Zinio-lehtipalvelun kautta on mainio palvelu, mutta pienellä vaivalla sen käytöstä olisi varmasti saatu hieman käyttäjäystävällisempi. En kuitenkaan valita :)

Seuraavaksi HelMetin palveluiden pilotointiin on ilmeisesti tulossa IndieFlix-elokuvapalvelu, jossa kirjaston asiakkaat voivat katsoa verkon kautta eri festivaaleilla, kuten Cannesissa ja Sundancessa palkittuja elokuvia. Sitä odotellessa.


Posted

in

,

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *