Testissä Fujitsu LIFEBOOK U772

Viimeisten vuosien aikana kannettavien tietokoneiden markkinat ovat täyttyneet ohuista, keveistä ja tyylikkäistä laitteista eli Ultrabookeista. Myös Fujitsu julkaisi keväällä 2012 uuden Ultrabook-tuoteperheensä ja osana Fujitsun LIFEBOOK4Life-kampanjaa pääsin testaamaan LIFEBOOK U772 -kannettavaa: 14″, Ivy Bridge Core i5, 4GB, 128GB SSD, 3G/LTE, 1.4kg. Punainen kokonaisuus osoittautui erittäin toimivaksi paketiksi, joka on positiivinen uudistus verrattuna Fujitsun peruskannettaviin, mutta joka vielä kaipaisi pientä hienosäätöä. LIFEBOOK4Life-kampanjassa osallistujat ja vaadittavat tehtävät suorittaneet saivat pitää testaamansa kannettavan. LIFEBOOK4Life-projektin profiilistani voi lukea kampanjaa varten tekemäni tehtävät LIFEBOOK U772 -kannettavan ominaisuuksista.

Fujitsu LIFEBOOK U772: sopii tyylikkäille pukumiehille.

Fujitsu LIFEBOOK U772: sopii tyylikkäille pukumiehille

Ensituntumat

Ensituntumaltaan ruskeaa pahvilaatikkoa avatessa Fujitsu LIFEBOOK U772 on neutraali, mutta kun itse kannettavan käärii ulos suojamuoveista, ilme kirkastuu. Punainen, kevyt ja käsinkosketeltavan tukeva 14″ kannettava herättää heti positiivisia mielikuvia. Kannettavan lisäksi paketista löytyy laturi, Windows 7 Pro- ja muutamia ohjelmistolevyjä ja sovitin verkkopiuhaa varten.

Tuntuma on miellyttävämpi ja laadukkaampi, kuin aikaisemmin testaamieni LIFEBOOK T901 ja LIFEBOOK S761 -kannettavien osalta, sillä ohut U772 Ultrabook on koteloitu jämäkästi alumiiniin ja magnesiumiin ja muotoilu on nykyaikaisempi.

Muotoilu on suhteellisen selkeää ja minimaalista. Vasemmalta reunalta löytyy virtaliitin, tuuletusaukot, Kensigton-lukko, USB 2.0 -portti ja kuulokeliitäntä. Oikea reuna on varattu mini-Ethernet-liittimelle, HDMI-portille, kahdelle USB 3.0 -portille ja SD-kortinlukijalle. Etureunasta löytyy muutamia merkkiledejä ja takaa suojakuoren alta paikka SIM-kortille. Pohja on muuten sileä lukuun ottamatta telakointiliitintä ja tuuletusaukkoa. Eli tyylikästä Ultrabook-konseptin muotoilua.

Magneusiumista valmistetun kannen avatessa paljastuu erittäin ohuilla reunoilla varustettu 14″ mattapintainen näyttö, chiclet-näppäimistö, isohko kosketuslevy ja virtanäppäimen lisäksi ECO-näppäin virransäästöominaisuuksien kytkemiseksi. Tuntumaltaan näppäimistö on hieman kaksijakoinen, sillä pidän chiclet-näppäimistöistä (eli jokainen näppäin selkeästi erikseen), mutta LIFEBOOK U772:n näppäimistön tuntuma on jotenkin jäykkä ja näppäinten liikerata on lyhyt, eikä se tarjoa juurikaan palautetta painalluksista. Hieman samaa tuntumaa on kosketuslevyssä, joka on positiivisesti riittävän iso, mutta tuntumaltaan välillä hieman epäresponsiivinen.

Ultrabook on ohut. 15,6mm. Takaa löytyy tuuletin. Myös näyttö on ohut

Tekniset ominaisuudet

Saamani LIFEBOOK U772 oli varustettu seuraavalla kokoonpanolla (pdf):

 • Näyttö: 14″ (35.6cm), 1366 x 768 -resoluutiolla, LED-taustavalaistu, mattapintainen
 • Piirisarja: Intel QM77
 • Prosessori: Intel Core i5-3427U (1.8 GHz, max 2.8 GHz, 3 MB)
 • Näytönohjain: Intel HD Graphics 4000
 • Kovalevy: SSD SATA III, 128 GB, 2.5″ (Micron C400)
 • Muisti: 4 GB, 1 -moduuli, DDR3, 1600 MHz, PC3-12800, SO DIMM
 • Verkko:
  • WLAN: Intel Centrino 6205 802.11 a/b/g/n
  • Mobiili: LTE Sierra Wireless MC7710 (100 Mbit/s/50 Mbit/s)
  • LAN: 10/100/1000 MBit/s Intel 82579 LM
 • Antennit: kaksitaajuus WLAN antennit, 2 UMTS/LTE antennia, 1 Bluetooth antenni
 • Äänet: Realtek ALC269
 • Akku: 3150 mAh, 45 Wh, Li-Ion 4-kennoa, 10 tuntia, lataus 2 tuntia
 • Liitännät: Bluetooth 4.0, SD/SDHC/SDXC -muistikortinlukija, SIM-paikka, 2 x USB 3.0, USB 2.0, HDMI, Ethernet (RJ-45) 1 mini-LAN -adapterilla
 • Muuta: Sormenjälkilukija, Magnesium-kansi, stereo-kaiuttimet, sisäänrakennettu Web-kamera (HD)
 • Käyttöjärjestelmä: Windows 7 Professional 64-bit
 • Koko (L x S x K): 327 x 225 x 15.6 mm
 • Paino: 1.4 kg

Tekniikasta kiinnostuneena avasin myös U772:n takakanne, joka oli kiinnitetty normaaleilla ruuveilla, jotka on piilotettu punaisten kumitarrojen alle. Halusin tietää, voiko kiintolevyä, muistia ja akkua tarvittaessa vaihtaa itse. Ja kyllähän se onnistuu. Etenkin muistipalikan ja kiintolevyn päivitys ovat sellaisia asioita, joita kaipaan esimerkiksi Macbook Aireilta.

U772:een voi lisätä muistia. Myös kiintolevyn ja akun voi tarvittaessa vaihtaa

Sovellukset

Fujitsu on pakannut Lifebookin mukaan muutamia sovelluksia, joilla voi hallita koneen ominaisuuksia. Sormenjälkitunnistimen käyttöön on OmniPass Security, 3G-verkkoihin AirCard Watcher, verkkotilojen hallintaan PlugFree Network ja Web-kameralle löytyy CyberLink YouCam. Eli samat sovellukset kuin keväällä testaamassani LIFEBOOK T901:ssä ja S761:ssä. Yleisiä apuohjelmia ovat Fujitsu Display Manager näyttöjen hallintaan, DeskUpdate ajureiden päivittämiseen, LaunchCenter alkuun pääsemiseen ja Battery Utility akun tietoihin. Hyödyllisin sovelluksista on DeskUpdate, jolla voi päivittää kätevästi kannettavan ajurit. Muiden sovellusten tarve on hieman niin ja näin.

Kannen alta ja käyttökokemuksia

.

Ohut ja kevyt U772 sopii matkakaveriksi

LIFEBOOK U772 on varustettu Ivy Bridge -arkkitehtuurin Intelin Core i5-prosessorilla, joka tarjoaa hyvän suorituskyvyn ja nyt myös integroidun näytönohjaimen suorituskyky on kohtalainen. SSD-levy tekee koneen yleiskäytöstä vikkelää ja kone käynnistyy hetkessä. Integroidussa näytönohjaimessa riittää potkua normaaliin työpöytäkäyttöön ja pelaamiseen varauksin. Esimerkiksi Darksiders pyöri alhaisilla resoluutioilla kohtalaisesti, mutta mikään pelikone ei U772 ymmärrettävästi ole. Normaalikäytössä kone on kuitenkin hiljainen ajoittaista tuulettimen pyörähdystä lukuun ottamatta, mutta kuormituksen alaisena koneen jäähdytys herää puhaltamaan innokkaasti, joten vaikuttaa että se olisi hieman alimitoitettu. Lisäksi pohjassa olevan sisääntulevan ilman tuulettimen tehokkuus on niin ja näin. Virrankulutuksen osalta koneessa riittää sähköä noin 6 tunniksi.

Mattapintainen LED-taustavalaistu näyttö on netin tietolähteiden mukaan keskitasoa oleva LG:n LP140WH6-TS3 -paneeli, joka on kohtalaisen kirkas, vaikka ei ulkotiloissa loistakaan. Näyttö avautuu 155 astetta. Näytön 1366 x 768 -resoluutio on mielestäni hieman nihkeä ja näkisin mieluummin tässä kokoluokassa vähintään 1440 x 900 -resoluution tai mieluummin 1600 x 900, joka tarjoaa paremmat työskentelytilat. Esimerkiksi samassa kategoriassa olevien Samsungin Series 9 900X3B:n tarkkuus on 1600×900 ja Asuksen Zenbook UX31A:n 1920×1080. Kaiuttimet ovat pienet, eivät kovin tehokkaat ja niiden ääni on painottunut puhetaajuuksille, joka on tarpeen työkäytössä, joten musiikin kuunteluun on parempi käyttää kuulokkeita.

Verkko-ominaisuuksien osalta sisäänrakennettu 3G/LTE-moduuli on näppärä ja bitti liikkuukin ihan rivakasti, mitä muiden testaajien kanssa juttelin. Myös Anytime USB -lataustoiminto on kätevä, jolla USB:sta saa virtaa koneen ollessa sammutettunakin.

Tietoturvan osalta muun muassa TPM-moduuli mahdollistaa Windows 8 Prossa mukana tulevan BitLocker-kiintolevysalauksen käyttämisen käyttäjälle läpinäkyvisti. Eli kiintolevyn salausta ei tarvitse erikseen avata vaan se hoituu Windowsiin kirjautuessa. Kätevämpää kuin DiskCryptorin tai Symantecin PGP Desktopin käyttäminen. Lisäksi pääasiassa yrityskäyttöön LIFEBOOKeista löytyy tuki Intelin Anti-Theft ja Active Management -teknologioille, joilla kannettavan saa suojattua varkailta ja hallittua sitä etänä esimerkiksi lukitsemalla se tai tyhjentämään. Fujitsu käyttää edellä mainituista ominaisuuksista Advanced Theft Protection (ATP) -nimitystä.

Muutaman kuukauden käytön jälkeen suurimmat käyttömukavuuden puutteet ovat näytön tarkkuudessa, näppäimistön tuntumassa ja kosketuslevyssä. Etenkin, kun jäykähköllä ja lähes tunnottomalla näppäimistöllä näppäimiä joutuu painakaan keskelle ja kohtalaisella voimalla, sillä muuten painallukset eivät aina tunnistu. Asian huomaa etenkin välilyönnin kanssa. Myös näppäimistön asettelu on epäonnistunut, sillä PgUp ja PgDown ovat ahdettu nuolinäppäinten viereen ja vahinkopainalluksia tapahtuu helposti. Home ja End ovat sijoitettu hankalasti näppäimistön yläosaan. Lisäksi vaikka kosketuslevy on positiivisen iso ja pinta sopivan liukas ja sileä, käyttäytyy se välillä oudosti ja hiiri jumittaa. Kosketuslevyn alareunassa olevat napit ovat myös kohtalaisen jäykkiä painaa. Saamani laite on merkitty tuotenumeroltaan vielä demo-tekstillä, joten ongelma voi olla jäykkyyden osalta vain kyseisen sarjan malleissa.

Muilta ominaisuuksiltaan LIFEBOOK U772 on mielestäni toimiva toimistokäyttöön ja tarjoaa hyvät ominaisuudet liitäntöjen ja verkkoyhteyksien osalta. En ehkä tätä itselleni hankkisi, sillä laitteen hintaluokka on 1500-1700 euron tuntumassa ja samassa hintaluokassa on muun muassa Macbook Air ja paremmin omaan käyttööni soveltuvia Ultrabookkeja. Hieman vastaava kokoonpano LIFEBOOK U772:sta irtoaa Verkkokaupasta vajaalla 1600 eurolla.

Suorituskykytestit

Windows 7 Prosessionalissa suorituskykyjä testattaessa LIFEBOOK U772 saa Windows 7 Experience -arvoksi 4,8 (T901 4,7; S716 4,6) ja 3DMark 06:sta 4330 pistettä. Aikaisempaan Sandy Bridge -arkkitehtuuriin pohjautuva T901 Core i5-2520M @ 2.5 GHz -prosessorilla sai 3472 ja S761 Core i5-2410M @ 2.3GHz -prosessorilla 3637 pistettä ja Thinkpad W510 Core i7-720QM @ 1.6 GHz -prosessorilla ja erillisellä näytönohjaimella varustettu 6807 pistettä. PCMark 7 tuottaa 3937, kun vastaavasti T901 sai 2450 pistettä ja W510 sai 1935 pistettä. WPrime v1.55 32M meni aikaan 49.155 sekuntia ja wPrime v2.09 32M 54,549 sekuntia. Ajelin testejä myös Windows 8 Prossa, jossa 3DMark 06:sta tuli 4501 ja PCMark 7:ssa 4146. Windows 8 Experience -arvoksi sain 4,1.

Jos suorituskyky verrattuna muihin Ultrabookkeihin kiinnostaa enemmän, kannattaa lukaista Notebook Checkin arvostelu tai Notebook Reviewin arvostelu Fujitsu LIFEBOOK U772:sta. Toimistokäytössä U772 pärjää hyvin suorituskyvyn osalta ja on samalla tasolla kilpailijoihin nähden tai paremmin. Graafista suorituskykyä vaativissa asioissa se ei vastaavasti loista, sillä Notebook Reviewin testien mukaan Fujitsu ilmeisesti priorisoi prosessoria kovassa kuormassa ja ottaa tehoa näytönohjaimelta estääkseen laitetta ylikuumentumasta.

Yhteenveto

Fujitsu LIFEBOOK U772 on avaus Ultrabook-markkinoille ja se on mielestäni onnistunut kohtalaisesti. 14″-kokoisessa, tyylikkäästi muotoilussa ja jämäkässä paketissa on paljon hyviä puolia, mutta myös asioita, joiden pitäisi toimia paremmin. Se on varustettu mattapintaisella ja keskitason resoluutiolla varustetulla näytöllä, kyvykkäällä prosessorilla ja hyvillä verkko-ominaisuuksilla. Vastaavasti näppäimistö ja kosketuslevy on toiminnaltaan kohtalaisia, samoin kuin kannettavan jäähdytys, joka puhisee kuorman alla innokkaasti. Lisäksi perinteinen musta laturimöhkö ja virtaliitin eivät ole kovin tyylikkäitä tai käteviä. Macbookiin tottunut jää kaipaamaan MagSafe-liitintä.

Kokonaisuutena Fujitsu LIFEBOOK U772 on osittain positiivinen, mutta tiukassa Ultrabook-kannettavien sarjassa ehkä siellä keskitasolla etenkin näppäimistön ja näytön tarkkuuden osalta.

Hyvää:

 • Ulkonäkö ja muotoilu
 • Ohut ja tukeva rakenne
 • Paino
 • Suorituskyky toimistokäytössä
 • Ominaisuudet toimistokäyttöä ajatellen
 • Verkkoyhteydet: WLAN, LAN, 3G/LTE
 • Kohtalainen huollettavuus & päivitettävyys

Heikkoa:

 • Näppäimistö
 • Näyttö: kirkkaus ja resoluutio
 • Kaiutin varauksin
 • Äänekkyys ja alitehoinen jäähdytys

Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *