Oivalluksia stressitasoista ja palautumisesta Moodmetric-sormuksella

Fitness-innostuksen aikakaudella suoritusten muuttamiseen numeroiksi on saatavilla erilaisia laitteita sykkeen mittauksesta unen laadun seurantaan, joilla saa kätevästi kannustusta ja lisätietoa tekemisen laadusta. Yksi vähemmän tunnettu mittaamisen osa-alue on tunteiden mittaaminen, johon suomalainen Moodmetric on kehittänyt laitteen. Sormus vain sormeen ja siihen liittyvä älypuhelinsovellus kertoo koettujen tunteiden voimakkuuden 1,5 sekunnin viiveellä. Sain Moodmetricin sormuksen koekäyttöön työpaikkani kautta ja muutaman viikon testijakson perusteella se on näppärä idea, mutta käytännössä toteutus jättää käytettävyyden osalta toivomisen varaa.

Moodmetric-sormus

Moodmetric-älysormus

Suomalaisen start-upin Moodmetric-älysormus pyrkii edistämään käyttäjänsä hyvinvointia ja onnellisuutta kertomalla käyttäjälle koettujen tunteiden voimakkuuden nollasta sataan. Sormuksella saa tietoa käyttäjän stressistä ja rauhallisuudesta, joka päätellään sympaattisen hermoston vasteesta. Positiivisia ja negatiivisia tunteita ei erotella, vaan maksimiluku 100 kertoo, että olet erittäin stressaantunut, ahdistunut, peloissaan tai innostunut. Keskivaiheen lukemat kertovat aktiivisesta tilasta, alle 30 rentoutumisesta ja alle kymmenen tietoisesta rauhoittumisesta. Sormus soveltuu varsinkin pitkän aikavälin jatkuvaan stressin mittaukseen ja se sopii kaikille, sillä se oppii käyttäjän normaalitason. Vuonna 2014 Slushissa esitelty sormus on Moodmetricin mukaan ensimmäinen langaton ja pieni laite tunteiden mittaukseen. Sormuksen hinta on noin 230 euroa ja älypuhelinsovellus on tällä hetkellä saatavilla vain iPhone-älypuhelimille. Saamieni tietojen mukaan tuki Androidille tulee tammikuussa.

Moodmetric-sormusta voi käyttää kuten normaalia sormusta ja se yhdistyy älypuhelimeen Bluetoothilla. Reaaliaikainen mittaus toimii viiden metrin säteellä. Sormusta voi käyttää myös ilman jatkuvaa yhteyttä älypuhelimeen, jolloin sormus tallentaa mittausdatan muistiin ja siirtää sen seuraavan kerran ollessaan puhelimeen yhteydessä. Reaaliaikaisessa mittauksessa sormuksen akku hupenee aika nopeasti, joten yhteyttä ei kannata pitää jatkuvasti päällä.

Sormus lähettää arvot sovellukseen
Yksinkertainen paketti ja ohjeet
Sormusta voi koristella

Tunteet visuaalisena tunnekukkana

Koetut tunteet näytetään älypuhelinsovelluksessa visuaalisesti tunnekukkana (eng.) ja reaaliaikaisesti piirtyvällä lukemana. Sormuksesta löytyy myös LEDit, joka punaisena vilkkuessa kertoo tunteiden tason olleen viiden minuutin ajan yli 75, ja vihreänä palaessa Moodmetric-lukema on ollut viiden minuutin ajan alle 15. LEDit voi myös kytkeä pois päältä, jonka voi kuvitella olevan hyödyllinen ominaisuus. Sormuksessa on yllättävästi myös kolmen akselin kiihtyvyysanturi ja se toimii myös askelmittarina.

Aktiivinen päivä
Aktiivinen päivä
Etätöissä
Etätöissä

Reaaliaikaista käyrää
Reaaliaikaista käyrää
Sormuksen paritus
Sormuksen paritus

Sormuksen tiedot
Sormuksen tiedot
Kuva tunnetilanteesta
Kuva tunnetilanteesta

Moodmetricillä on myös kehittäjille tarjota sovelluskehityspaketti (eng.), jonka avulla saa saman Moodmetric-indeksin käyttöön, kuin mitä Moodmetricin älypuhelinsovellus tarjoaa.

Käyttökohteet

Mihin sitten sormusta voi sitten käyttää? Käyttökohteita sormukselle löytyy aika nopeasti muun muassa unen laadun mittaamisesta arkipäivän hetkien mittaamiseen. Sympaattisen hermoston aktivoituminen yöllä voi kertoa siitä, että immuunijärjestelmäsi ei toimi täydellä teholla. On hyödyllistä saada tietoa miten nukut öisin (eng.), sillä yöllä mitattavat arvot kertovat miten olet palautunut päivästä. Jos päivä oli kiireinen, mutta nukuit silti rauhallisesti, on stressi ja palautuminen hyvin balanssissa. Myös unirutiinien kuten nukkumaanmenoajan vaikutuksesta unen laatuun on hyvä saada palautetta, jonka perusteella tarvittaessa muuttaa tapoja terveellisemmäksi.

Työpaikalla sormusta voi käyttää hyvinvoinnin mittaamiseeen (eng.) käyttämällä sitä esimerkiksi rauhallisen tauon aikana ja katsoa miten tauko vaikutti työpäivääsi. Sormuksella voi myös ottaa selvää, mitkä palaverit ovat eniten stressaavia tai kuinka lyhytkin happihyppely keskellä päivää rauhoittaa.

Ihoresistanssin mittausta voidaan käyttää myös sairauden havainnointiin (eng.). Koska sympaattisen hermoston vaste kertoo ”taistele tai pakene” -reaktiosta, normaalia korkeammat arvot voivat tarkoittaa, että elimistösi taistelee jotain vastaan. Eli sormuksen mittaamat arvot eivät kerro vain tunteiden voimakkuudesta, vaan myös kehon rasituksesta. Liikuntasuorituksen aikana lukemat ovatkin aina maksimissaan, vaikka tunnetasolla urheilu olisi ihan normaali tapahtuma.

Sympaattisen hermoston vaste

Moodmetric-sormus toimii mittaamalla autonomisen hermoston signaaleja, ihonresistanssin muutosta (Electrodermal Activity, EDA), joka kertoo sympaattisen hermoston tilasta. Tunnerikkaissa tilanteissa tai fyysisessä aktiviteetissa ihon sähkönjohtavuus muuttuu, jonka sormus mittaa, muuntaa numeroarvoiksi ja tuo näkyviin 1,5 sekunnin viivellä älypuhelinsovellukseen. Psykologisissa tutkimuksissa hyödynnettyä ihoresistanssia on mitattu laboratorio-olosuhteissa jo vuosikymmeniä ja nyt se on sormuksen avulla mahdollista niin arkisissa hetkissä, yöllä unen laadun seurannassa tai meditaation ja mindfulness-hetkien kanssa.

Parhaiten ihoresistanssia voidaan mitata kämmenestä, sormen kämmenpuolelta tai jalkapohjista, jolloin sormus toimii arkisessa käytössä kaikken kätevimmin. Kyseiset kohdat ovat ihmisen kehossa niitä osia, joissa on eniten pieniä hikirauhasia, jotka reakoivat tunnetilojen muutoksiin. Ihoresistanssia voi mitata muualtakin, mutta mittaus ei ole yhtä luotettavaa, eikä helposti toteutettavaa. Moodmetricin soveltuvuus tutkimuksiin on myös Työterveyslaitoksen varmentama ja 24 ihmisen tutkimusryhmällä signaalin tarkkuudeksi verrattuna laboratorialuokan referenssiin saatiin 83%. Moodmetriciä onkin käytetty tutkimusprojekteissa kuten tietotyön tuottavuuteen ja hyvinvointiin vaikuttavia asioita tutkivassa Pop up:ssa.

Vastaavat tuotteet

Vastaavia tuotteita löytyy markkinoilta muutamia, joista eteen tuli muun muassa ŌURA-sormus ja Empatican Embrace.

ŌURA-sormus

ŌURA-sormus tarjoaa stressin, unenlaadun ja fyysistä aktiivisuuden mittausta sormuksen muodossa, kuten Moodmetricin sormus, mutta perustaa tulkintansa optiseen sykkeen mittaukseen. Sormusta voi ostaa ŌURAn sivuilta 329 euron hintaan. ŌURA on myös Suomesta lähtöisin.

Oura ja sovellus
Ouran iPhone-sovellus
Oura-sormus

Empatica Embrace

Empatican Embrace tarjoaa vastaavaa mittausta kuin ŌURA Ring ja Moodmetricin sormukset, mutta tekee sen metallisen kellon muodossa ja tarjoaa myös aktiivisuuden mittausta. Moodmetricin tapaan myös Embrace luottaa ihoresistanssin muutosten mittaamiseen ja älykello on saatavilla Empatican sivuilta 250 dollarilla.

Kello vai terveysmonitorointia?
Embracen anturit
Embrace toimii kellona

Käyttökokemukset

Muutaman viikon käytön perusteella Moodmetric-sormus on kätevä tapa saada tietoa arjen tunteita kuormittavista hetkistä, kunhan muistaa mitä on tehnyt tiettyinä ajan hetkinä. Sormuksen arvot ja tunnekukan näyttävä älypuhelinsovellus toimi testijaksolla hyvin ja oli selkeä käyttää. Sovellus kyllä kaipaisi ominaisuutta kirjata päivän tapahtumia tunnekukan yhteyteen, jolloin mittausarvoista saisi enemmän irti myös myöhemmin. Jos ei päivällä seurannut mitä arvoja tunnekukkaan kertyi, oli vaikea muistella mistä punaiset ja beiget kohdat koostuivat.

Käytettävyydeltään sormus ei ole kovin miellyttävä, sillä sen design on suhteellisen karu ja kooltaan se on turhan iso, että se olisi huomaamaton, eikä takertuisi kaikkialle. Konttorityössä sormus ei ole tiellä, mutta sormikkaita ei voi sen kanssa käyttää ja nukkuessa sormus on hieman häiritsevän kokoinen. Lisäksi koska sormus ei ole vedenpitävä sormuskannen materiaalista johtuen, pitää se ottaa aina pois kädestä käsienpesun yhteydessä.

Sormus soveltuu kuitenkin hyvin lyhyiden ajanjaksojen tai tiettyjen hetkien mittaamiseen ja muutaman viikon käytön aikana tuli itse havaittua, että työ tai arki ei liiemmin stressaa. Joitain huippulukemia sain hetkittäin tallennettua, mutta yleensä arvot olivat hieman keskiarvon (beigen ja vihreän rajan) yläpuolella. Toisaalta lukemat eivät kyllä painuneet kovin alhaisiksi yölläkään, eivät ainakaan tietoiseen rauhoittumiseen asti. Sormus oli kooltaan myös hieman hankala, sillä välillä se puristi liikaa tai tuntui olevan liian väljä, kun mittausta varten sen pitäisi olla napakka.

Moodmetricillä on hyvä idea sormuksensa kanssa ja on kiinnostavaa nähdä miten alkava yhteistyö Kalevala Korun kanssa tuottaa tulosta sormuksen muotoilun ja esteettisyyden osalta. Jotenkin tuntuu, että Moodmetric-sormuksen kehitys on ollut jäissä, kun nykyinen ”pienempi versio” on ollut markkinoilla jo viime vuoden syksystä lähtien (eng.), eikä siitä saa kaunista edes timanteilla koristeltuna (eng.).

Kokonaisuutena Moodmetric-sormus on kätevä tapa mitata stressiä, mutta sormus tuntuu vielä hieman viimeistelemättömältä, eikä sitä pitkiä jaksoja viitsisi käyttää. Viikon parin mittausjakso osoittanee jo, mitkä omat stressitekijät ovat ja miten esimerkiksi unenlaatua saa paremmaksi. Jos sormus olisi pienempi tai vastaavasti mittaus toimisi jonkin aktiivisuusrannekkeen tai kellon yhteydessä, olisi se mielestäni järkevämpi kokonaisuus, mutta tällöin mittaustarkkuus ei toki olisi samaa tasoa.

Päivitetty 10.12.2016:
Lisätty tieto Moodmetricin Android-tuesta, tarkennettu vedenpitämättömyyden liittyvän sormuskanteen ja ŌURA Ringin mittaustavan olevan sykkeeseen pohjautuva.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *