Koti valvontaan Y-cam Evo -kameralla

Valvontakameroita löytyy nykyään kaikkialta ja tekemisiämme kaupungilla ja kaupoissa seurataan monesta kulmasta. Myös oman kodin ja kiinteistön tilojen videovalvonta on yleistynyt ja markkinoilla on saatavilla erilaisia ratkaisuja sen toteuttamiseksi. Sain testiin Y-cam Evo -valvontakameran, joka on yksi vaihtoehto sisätilojen valvontaan. Kokeilujen perusteella kamera vaikuttaa ihan kätevältä siihen käyttötarkoitukseen, johon se on suunniteltu. Tässä lyhyt kameran esittely ja kokemukset kameran käytöstä autotallin valvomisessa.

Y-cam Evo

Langattomaan verkkoon liitetyillä kameroilla on helppo valvoa erilaisia tiloja ja brittiläisen Y-camin pieni Y-cam Evo Indoor HD on yksi kätevä vaihtoehto. Y-cam Evo on tarkoitettu sisäkäyttöön ja pienen koonsa ja muotoilun ansiosta se sulautuu nätisti sisutukseen. Jos näin nyt teknisistä vempeleistä voi ylipäätään sanoa. Kokoa sillä on 52 x 52 x 57 mm, jalustan kanssa korkeutta 70 mm ja painoa vastaavasti 49 g tai 96 g. Paketista kameran lisäksi paljastuu lyhyt ohjevihkonen, laturi sovittimen kera, parimetrinen USB-kaapeli virtaa varten ja metallilevy kiinnitykseen.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan kamerasta löytyy ”HD resoluution” tarkkuus (1280×720), kuvakulma on 100 astetta, yönäkö infrapunavalolla 8 metriin, mikrofoni ja tietenkin WLAN ja Bluetooth -yhteydet. Virtaa varten takaa löytyy microUSB-liitin. Kamerassa itsessään ei ole mitään nappeja ja sen tila kerrotaan LED-valolla. Laitteessa palaa sininen valo asennuksen aikana, vihreä valo ollessaan päällä ja punainen valo pimeätilassa. Hintaa kameralla on 199 euroa ja sitä on saatavissa useilta jälleenmyyjiltä.

Liikettä havaittuaan kamera tallentaa videon Y-camin pilvipalveluun, jossa ne säilyvät kameran mukana tulevalla ilmaistilillä viikon ajan ja halutessaan ne voi ladata omalle koneelle talteen. Peruskäyttöön riittää siis vain kameran hankkiminen, eikä käyttö- tai kuukausimaksuja ole. Jos haluaa säilyttää palvelussa videoita pidempään, voi tilin päivittää kuukausimaksua vastaan. Standard-tilillä videot säilyvät kuukauden ajan ja Premium-tiliin voi palveluun liittää niin monta kameraa kuin haluaa.

Y-cam Evo
Y-cam Evo

Kokemukset

Ensivaikutelmaltaan kamera on siro ja nivelletty muovinen jalusta tuntuu hieman heiveröiseltä. Magneettinen jalusta pitää kameran suhteellisen hyvin pystyssä ilman että sitä kiinnitetään mukana tulleeseen metalliseen levyyn. Jäykähkö USB-virtajohto liikuttaa helposti kameraa, joten kun haluttu sijoituspaikka on löytynyt, kannattaa metallilevy asentaa tueksi.

Kierrä ja liitä virtaan
Kierrä ja liitä virtaan

Jalusta pitää kameran hyvin pystyssä
Jalusta pitää kameran hyvin pystyssä

Y-cam Evon saaminen toimintakuntoon on suhteellisen yksinkertaista, jos kaikki osuu kohdilleen. Verkkovirtaan kytkemisen jälkeen asetukset tehdään Bluetooth-yhteyden avulla iOS- tai Android-älypuhelimen sovelluksella. Tämän jälkeen, kun kamera on yhdistetty langattomaan verkkoon ja Y-camin pilvipalveluun, voi sitä hallita myös web-käyttöliittymän kautta. Kameran valvonta onnistuu sekä mobiilisovelluksen että web-käyttöliittymän kautta.

Käytännössä kameran saaminen langattomaan verkkoon oli hieman monimutkaisempi prosessi, sillä langattomassa verkossani oli sellaiset verkon nimi ja salasana -asetukset, joita Y-cam ei hyväksynyt. Googlettamisen ja eri yhdistelmien kokeilemisen jälkeen löysin toimivat asetukset: ei välilyöntiä verkon nimessä, salasanassa ei erikoismerkkejä. Yllättävästi myöskään Apple TimeCapsulen tarjoama Guest-verkko ei kelvannut kameralle.

Kameran hallintakäyttöliittymässä joko puhelimella tai webissä osoitetaan kameralle suorakaiteen muotoinen liiketunnistusalue, jonka muutoksia se tarkkailee. Lisäksi jos asetuksissa on määritelty, lähettää kamera hälytyksen myös mobiililaitteeseen ja sähköpostiin. Hälytyksen saa halutessaan myös, jos kameraan ei saada yhteyttä kuten sähkökatkon tai Internet-yhteyden katkeamisen yhteydessä. Live-kuva kamerasta välittyy muutaman sekunnin viiveellä. Y-camin palveluun voi liittää useamman kameran, joilla valvoa laajempaa aluetta.

Mobiilisovellus on toimiva ja sen kautta voi katsella myös videoita asetusten säätämisen lisäksi

Palveluun liitettyjen kameroiden valinta
Palveluun liitettyjen kameroiden valinta

Videot voi katsoa mobiilisti
Videot voi katsoa mobiilisti

Kameran asetukset
Kameran asetukset

Y-camin pilvipalvelun käyttöliittymä on selkeä ja hieman insinöörimäinen. Se tarjoaa hieman kattavammat toiminnot kuin iPhone- ja Android-sovellukset.

Y-cam pilvipalvelu
Y-cam pilvipalvelu

Videoiden katselu on selkeää
Videoiden katselu on selkeää

Pilvipalvelusta onnistuu hyvin tallentuneiden videoiden katselu ja lataaminen. Teknisenä käyttäjänä tykkäisin myös, jos videot voisi ohjata johonkin kolmannen osapuolen pilvipalveluun.

Kameraa ei tarvitse pitää päällä jatkuvasti, sillä se voidaan ajastaa valvomaan kellonaikojen mukaan tai älypuhelimen paikannuksen avulla. Kun puhelin poistuu kameran läheisyydestä, kamera virittyy. Y-camin mobiilisovelluksesta ei tosin löytynyt mahdollisuutta ajastuksen säätöön, vaan se pitää tehdä web-palvelussa. Kameran LED-valo palaa aina kameran ollessa verkkovirrassa, joten se ei ole kovin huomaamaton. Olisi parempi, että valo palaa vain liikettä havaitessaan tai normaalitilassa ei mitään.

Palveluun tallentuvien videoiden kuvanlaatu on kohtalainen ja hieman rakeinen, etenkin jos kuvassa nopeampaa liikettä. Infrapunavalon pimeänäkö on yllättävän hyvä ja sen herkkyyttä kannattaa säätää tarpeen mukaan, sillä oletuksilla pimeässä autotallissa lennelleet ötökät aktivoivat kameran.

Yhteenveto

Y-cam Evo -valvontakamera vaikuttaa kätevältä vekottimelta, joka toimii hyvin käyttötarkoituksessaan. Kamera edellyttää langatonta verkkoa ja verkkovirtaa, joten sijoituspaikat voivat vaatia hieman säätämistä. Langattoman verkon osalta toiminnee myös WLAN-mokkula. Kuvanlaatu on kelvollinen ja eiköhän siitä riittävästi mahdollisen varkaan tunnistaisi tarvittaessa. GoPro-tason kuvaa on turha laitteelta odottaa. Vajaan parinsadan euron hinnalla Y-cam Evo tarjoaa helpon lähestymisen videovalvontaan, mutta lyhyen Internetin selaamisen perusteella ei ole markkinoiden edullisin ratkaisu.

Plussaa

  • Helppo asentaa
  • Pieni koko ja elegantti muotoilu
  • Selkeä hallintakäyttöliittymä
  • Ilmainen 7 päivän pilvipalvelu videoille

Miinusta

  • Ronkeli WLAN-asetusten osalta
  • Videoiden pakkaus ja rakeisuus (720p-tarkkuus)
  • Helposti havaittavissa, LED palaa jatkuvasti
  • Jalusta heiveröinen

Kokonaisuuden arviointia vaikeuttaa se, että itsellä ei ole kokemusta muista vastaavista ratkaisuista. Nyt olisikin hyvä testata esimerkiksi Opticamin tuotteita, jotka ovat tarkoitettu samaan käyttöön kuin Y-cam.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *