Epub-sähkökirjojen lukijat Macille: Stanza ja Calibre

En ole koskaan innostunut lukemaan kirjoja tietokoneelta sähköisinä versioina, sillä arvostan oikean kirjan tarjoamaa käyttöliittymää, mutta kun Lois McMaster Bujoldin Cryoburn-teoksen liitteenä olleella CD:llä oli tarjolla kaikki mainion ”The Miles Vorkosigan Saga” -sarjan teokset ja lisämateriaalia Baenin kirjastosta, piti aiheeseen hieman perehtyä. Sivuhuomautuksena, että Baenin kirjastossa Bujoldin teokset ovat listattu hieman sekaisin lukujärjestystä ajatellen, mutta tarina alkaa ”Cordelia’s Honor” ja ”Young Miles” -kokoelmista.

Jo alkuun selvisi, että sähköisille kirjoille on tarjolla erilaisia lukulaitteita iPadista Kindleen ja Nookkiin ja tiedostomuotoja HTML:stä epubiin ja Mobipockettiin, joten ainakaan käyttäjälle ei kirjan lukemista ole turhan helpoksi tehty. Tässä tapauksessa valitsin, Nook-sanan tunnistaneena, Baenin kirjaston tarjoamista vaihtoehdoista avoimen ohjelmisto- ja laitteistoriippumattoman epub-tiedostomuodon, jolle löytyy Mac OS X:ssä muun muassa Stanza ja Calibre -sähkökirjojen lukuohjelmat. Muita epub-lukijoita ovat muun muassa Lucidor ja Adobe Digital Editions.

Stanza
Stanza on suunniteltu enemmänkin Applen mobiileille laitteille, kuin Mac OS X:ssä käytettäväksi ja sen kyllä huomaa. Lähestyminen lukemiseen on yksinkertainen ja toimiva: kirja aukeaa yhteen ikkunaan, ”sivuja” selataan nuolinäppäimillä ja tekstiä voi jakaa palstoihin kirjamaisesti. Lukijassa epub-formaatin teksti soljuu eteenpäin ja kappaleiden vaihtumista ei ole varsinaisesti eroteltu, kuten perinteisessä kirjassa. Jostain syystä myös kirjojen kansikuvat jäivät näkymättä. Lukemisen lisäksi Stanzalla voi myös muuntaa kirjan toiseen formaattiin kuten PDF:ksi, joka näytti onnistuvan ihan mainiosti. Stanza on saatavissa iLaitteiden lisäksi OS X:lle.

Stanza

Calibre
Calibre on ensivilkaisulla hieman sekava kokonaisuus ja sitä se on myös käytössä. Ohjelmasta kerrotaan Wikipediassa, että sitä käytetään useimmin kirjojen hallintaan, muuntamiseen ja laitteisiin siirtämiseen kuin varsinaisesti lukemiseen, ja tämä on helppo uskoa. Teknisesti epub-kirjan lukeminen kyllä onnistuu, mutta kovin mukavaa se ei ole: sivuja ei voi vaihtaa nuolinäppäimillä, koska varsinaisesti sivuja ei ole, vaan teksti soljuu jatkuvana ketjuna. Kirjojen muuntamisen osalta ainakaan PDF-muunnos ei kokeiluteoksen osalta onnistunut odotetulla tavalla. Calibre on saatavilla Windowsille, Mac OS X:lle ja Linuxille.

Yhteenveto
En ole testannut erillistä sähkökirjojen lukijaa, mutta ainakaan tietokoneelle tehdyt lukijat eivät vakuuta: lukeminen on hankalaa, teksti yhdessä pötkössä, eikä kirjamaista lukukokemusta synny. Tekstin pötkömäisyys on toki osittain sähkökirjaformaatin ansiota, mutta toivon, että erillisissä laitteissa asiat ovat paremmin, sillä tarjoavathan sähköiset kirjat paljon etuja tilaa vieviin painettuihin teoksiin. Mutta valitettavasti ne eivät tietääkseni vielä tarjoa kaikkien teknisten hienouksien lisäksi käyttökokemusta, joka vertautuisi oikeaan kätevän kokoisen pokkarin lukemiseen ajasta ja paikasta riippumatta. Onneksi siihen asti kirjastot palvelevat.

Humble Frozenbyte Bundle: Trine, Shadowgrounds ja Splot

Humble Bundle tarjoaa ajoittain mainioita tarjouksia ”maksa mitä haluat” -tyyliin erilaisista peleistä ja tällä kertaa kolmannessa, jo nyt päättyneessä, paketissa vuorossa oli suomalaisen Frozenbyten pelit: Trine, Shadowgrounds, Shadowgrounds: Survivor, Jack Claw ja Splot, joista kolme ensimmäistä ovat jo julkaistu ja Splot on tuloillaan. Peleistä oli saatavilla versiot sekä Windowsille, Macille että Linuxille ja lisäksi ne myös sai ladattua kätevästi Steamin kautta. Eli aika vähän tekosyitä olla hankkimatta.

En tiedä miten paljon Humble Bundlen -paketteja on yleensä ostettu, mutta jäätävän bitin pakettia ostettiin kaikkiaan 183 219 kappaletta 910 181.64 dollarin edestä keskiverto-ostoksen ollessa 4.97 dollaria. Linux-käyttäjät ovat maksaneet peleistä keskimäärin eniten, 11.82 dollaria, Mac-käyttäjät 6.42 dollaria ja Windows-käyttäjät 3.91 dollaria. Eli aika halvalla menee. Oma ostokseni oli Linux- ja Mac-käyttäjien keskiarvon välissä ja taisi muistaakseni rekisteröityä Windows-käyttäjäksi, jos selaimesta sen tulkitsivat. Paketissa on lisäksi kätevä ominaisuus, että voi jälkeenpäin kasvattaa paketista maksamaansa hintaa, jos pelit miellyttivät. Vertailukohtana, Trine ja Shadowgrounds -pelit kustantavat Steamin paketissa vajaat 30 euroa.

Trine
Lyhyesti kuvattuna Trine on vuonna 2009 julkaistu tasohyppely- ja älypeli, jossa tärkeässä osassa on fysiikka, joka tuo oman aspektinsa ongelmien selvittelyyn, taikojen tekemiseen ja luurankoja vastaan taisteluun. Käytössä on kolme eri ominaisuuksia omaavaa hahmoja: varas, taikuri ja soturi. Peli hyödyntää eläväisen maailman luontiin Nvidian PhysX -fysiikkamoottoria. Pelillisesti Trine tarjoaa mainiota tasoloikkaa ja hyvää tarinaa hieman retrohenkisesti, joka myös teemaan sopii. Pelissä on kaikkiaan 16 kenttää, joiden läpäisemiseen ja kaikkien kerättävien esineiden löytämiseen meni itsellä varmaan jotain vajaan viikon verran iltoja. Frozenbyte on kehittämässä pelille jatko-osaa, jonka julkaisuaikataulu on loppukesästä.

Shadowgrounds ja Shadowgrounds: Survivor
Shadowgrounds-sarjan pelit vuonna 2005 julkaistu Shadowgrounds ja vuonna 2007 julkaistu jatko-osa Shadowgrounds: Survivor tarjoavat pelaajalle isometrisestä kuvakulmasta, eli ylhäältä alaspäin, kuvattua räiskintää vanhojen retropelien tyyliin. Shadowgrounds Survivorissa on alkuperäiseen verrattuna uudistetut, tarkemmat grafiikat, parempi fysiikanmallinnus sekä roolipelityylinen päivitysjärjestelmä aseille ja pelihahmoille. En ole vielä ehtinyt näitä kahta peliä testaamaan, mutta odotettavissa on ilmeisesti hieman ristiriitaisia tunteita herättävä peli: grafiikaltaan ja musiikiltaan kehuttu, mutta juoneltaan ja vaikeudeltaan kritisoitu. Lyhykäisyydessään juoni on molemmissa sama, eli avaruusasemalle hyökänneiden avaruusolioiden räiskintä suorittaen samalla erilaisia tehtäviä.

Splot
Splotista ei ole paljoa tietoa vielä saatavilla, mutta sen perusteella mitä Humble Bundlen kautta tarjolla ollutta demoa testasin, luvassa on tasoloikka- ja älypeli -tyyppistä naputtelua sarjakuvamaisesti piirretyssä ympäristössä. Flash-demo ei oikein innostanut, joten en kovin pitkälle jaksanut kenttiä suorittaa. Pelissä on ideana kerätä taivaalta pudonneita tähtiä ja hiiren avulla liikutella palkkeja ja palikoita eteenpäin pääsemiseksi. Peli on tarkoitus julkaista kesällä 2011.

Jack Claw
Jack Claw ei ole valmis peli vaan Frozenbyten vuosina 2006 – 2008 työstämä prototyyppi, jonka demo ja lähdekoodi ”julkaistiin” Humble Frozenbyte Bundlen yhteydessä. Peliä ei ole tarkoitus Frozenbyten toimesta kehittää valmiiksi, mutta ehkä yhteisö saa jotain aikaan. Pelin kuvat ja konseptit eivät näytä ollenkaan hullummilta, mutta niinhän ne aina. Pelin demo on tällä hetkellä saatavissa vain Windowsille, mutta Mac- ja Linux-versiot ovat tekeillä.

Yhteenveto
Humble Frozenbyte Bundle on aika ovela kokonaisuus ja tarjoaa mainiota pelattavaa ja odotettavaa, etenkin kun hinnan sai itse päättää. Ainakin Trine jo yksinään tarjosi hyvin vastinetta rahalle, eivätkä loputkaan pelit arviolta huonoja olleet. Lisäksi kun pelien vaatimukset ovat myös aika maltilliset, ei niiden pelaaminen ainakaan uusimmasta raudasta kiinni ole, kuten PC-peleissä yleensä on. Windows 7:lla varustettu Atom-mediakoneeni Asuksen S1 pyöritti hyvin Trineä 720p-resoluutiolla ja ohjaus onnistui kätevästi Xbox 360:n ohjaimella, jolle pelien ohjaus on myös optimoitu. Saa nähdä, tuleeko Jack Clawsta valmista yhteisön voimin ja millainen Splot tulee lopulta olemaan.