Epub-sähkökirjojen lukijat Macille: Stanza ja Calibre

En ole koskaan innostunut lukemaan kirjoja tietokoneelta sähköisinä versioina, sillä arvostan oikean kirjan tarjoamaa käyttöliittymää, mutta kun Lois McMaster Bujoldin Cryoburn-teoksen liitteenä olleella CD:llä oli tarjolla kaikki mainion ”The Miles Vorkosigan Saga” -sarjan teokset ja lisämateriaalia Baenin kirjastosta, piti aiheeseen hieman perehtyä. Sivuhuomautuksena, että Baenin kirjastossa Bujoldin teokset ovat listattu hieman sekaisin lukujärjestystä ajatellen, mutta tarina alkaa ”Cordelia’s Honor” ja ”Young Miles” -kokoelmista.

Jo alkuun selvisi, että sähköisille kirjoille on tarjolla erilaisia lukulaitteita iPadista Kindleen ja Nookkiin ja tiedostomuotoja HTML:stä epubiin ja Mobipockettiin, joten ainakaan käyttäjälle ei kirjan lukemista ole turhan helpoksi tehty. Tässä tapauksessa valitsin, Nook-sanan tunnistaneena, Baenin kirjaston tarjoamista vaihtoehdoista avoimen ohjelmisto- ja laitteistoriippumattoman epub-tiedostomuodon, jolle löytyy Mac OS X:ssä muun muassa Stanza ja Calibre -sähkökirjojen lukuohjelmat. Muita epub-lukijoita ovat muun muassa Lucidor ja Adobe Digital Editions.

Stanza
Stanza on suunniteltu enemmänkin Applen mobiileille laitteille, kuin Mac OS X:ssä käytettäväksi ja sen kyllä huomaa. Lähestyminen lukemiseen on yksinkertainen ja toimiva: kirja aukeaa yhteen ikkunaan, ”sivuja” selataan nuolinäppäimillä ja tekstiä voi jakaa palstoihin kirjamaisesti. Lukijassa epub-formaatin teksti soljuu eteenpäin ja kappaleiden vaihtumista ei ole varsinaisesti eroteltu, kuten perinteisessä kirjassa. Jostain syystä myös kirjojen kansikuvat jäivät näkymättä. Lukemisen lisäksi Stanzalla voi myös muuntaa kirjan toiseen formaattiin kuten PDF:ksi, joka näytti onnistuvan ihan mainiosti. Stanza on saatavissa iLaitteiden lisäksi OS X:lle.

Stanza

Calibre
Calibre on ensivilkaisulla hieman sekava kokonaisuus ja sitä se on myös käytössä. Ohjelmasta kerrotaan Wikipediassa, että sitä käytetään useimmin kirjojen hallintaan, muuntamiseen ja laitteisiin siirtämiseen kuin varsinaisesti lukemiseen, ja tämä on helppo uskoa. Teknisesti epub-kirjan lukeminen kyllä onnistuu, mutta kovin mukavaa se ei ole: sivuja ei voi vaihtaa nuolinäppäimillä, koska varsinaisesti sivuja ei ole, vaan teksti soljuu jatkuvana ketjuna. Kirjojen muuntamisen osalta ainakaan PDF-muunnos ei kokeiluteoksen osalta onnistunut odotetulla tavalla. Calibre on saatavilla Windowsille, Mac OS X:lle ja Linuxille.

Yhteenveto
En ole testannut erillistä sähkökirjojen lukijaa, mutta ainakaan tietokoneelle tehdyt lukijat eivät vakuuta: lukeminen on hankalaa, teksti yhdessä pötkössä, eikä kirjamaista lukukokemusta synny. Tekstin pötkömäisyys on toki osittain sähkökirjaformaatin ansiota, mutta toivon, että erillisissä laitteissa asiat ovat paremmin, sillä tarjoavathan sähköiset kirjat paljon etuja tilaa vieviin painettuihin teoksiin. Mutta valitettavasti ne eivät tietääkseni vielä tarjoa kaikkien teknisten hienouksien lisäksi käyttökokemusta, joka vertautuisi oikeaan kätevän kokoisen pokkarin lukemiseen ajasta ja paikasta riippumatta. Onneksi siihen asti kirjastot palvelevat.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *