Windows Server 2008 päivitetty Microsoft DreamSparkin tarjontaan

Microsoftin korkeakouluopiskelijoille ilmaisia kehitystyökaluja tarjoava DreamSpark on viimeinkin päivittänyt tarjontaansa Windows Server 2008 Standard Editionin. Tätä päivitystä monet ovatkin odottaneet. Lisäksi myös SQL Server on päivittynyt 2008 Developer -versioon.

Viime helmikuussa julkaistu Dreamspark-hanke tarjoaa kattavat työkalut Windows-sovelluskehitykseen ja tarjolla olevien sovellusten lista näyttää nyt seuraavalta: Windows Server 2008 Standard, Visual Studio 2008 ja 2005 Professional, SQL Server 2008 Developer, XNA Game Studio 2.0 ja Game Creators Club, Expression Studio 2 ja Academy Student Pass. Vielä jos vain olisi aikaa kunnolla syventyä kyseisiin työkaluihin ja niiden mahdollistamaan sovelluskehitykseen.

Sen verran aikaa kuitenkin löytyy, että voi päivittää aikaisemman VirtualBoxissa pyörivän Windows Server 2003 -kehitysympäristön Windows Server 2008:aan ja muuntaa se ”Vistaksi” Microsoftin insinöörin ytimekkäillä ohjeilla, Windows Server 2008 työasemaksi -ohjeen tai MSFN:n seikkaperäisillä kuvallisilla ohjeilla. Palvelin-käyttöjärjestelmän ja työpöytä-käyttöjärjestelmän erot ovat käytännössä pienet, vaikkakin Server 2008 ja Vistan erot ovatkin ilmeisesti suuremmat, kuin Server 2003:n ja Windows XP:n ja aivan kaikki ei toimi samalla tavalla kuin Vistassa. Internetissä onkin ”todettu”, että Windows Server 2008 on ”oikein tehty” Vista.

Nopealla koekäytöllä Windows Server 2008 tuntuu toimivan VirtualBoxissa mainiosti ja User Account Control:kin vaikuttaa kohtalaisen järkevältä verrattuna aikaisempaan Vista-testailuuni. Käytännössä kaikkien vakiona poiskytkettyjen ja palvelinkäyttöön suunniteltujen ominaisuuksien säätämisen jälkeen Server 2008 näyttää ja käyttäytyy aivan kuten Vista. Lisäksi asentamalla vielä Vistan Sidebar, saadaan töypöydälle ne loputkin Vista-karkit. En kuitenkaan jaksanut Sidebaria asentaa, sillä sen tuoma lisäarvo on vähäistä. Pienen googlettamisen jälkeen käyttäjäystävälliseen ”Error Code 0x8007232B” -virheeseen päättyneeseen Windowsin aktivointiinkin löytyi helppo ratkaisu.

Nyt kun vielä asentaa kasan päivityksiä, Visual Studion ja muut tarpeelliset perusohjelmistot, alkaa kehitysympäristö olemaan valmis käytettäväksi.

Windows Server 2008 Windows Server 2008 Windows Server 2008
Windows Server 2008 Windows Server 2008 Windows Server 2008

Microsoft tarjoaa opiskelijoille ilmaisia kehitystyökaluja

Useat Internetin uutislähteet ovat jo ehtineet kirjoittaa Microsoftin julkistamasta DreamSpark-hankkeesta, joka tarjoaa Microsoftin sovelluskehitysohjelmistoja ilmaiseksi korkeakouluopiskelijoille. Microsoft lähtee viimeinkin valloittamaan käyttäjäkuntaa oikeasta suunnasta: kehityspolun alkupäästä. Yleensä tällaiset yllättävät uutiset koskevat lähinnä Amerikkaa tai parhaimmillaankin Eurooppaa ja kiertävät Suomen kaukaa, mutta tällä kertaa ensimmäisessä vaiheessa ohjelmistot ovat saatavilla kymmenessä maassa ja myös Suomessa.

Bill Gates kertoo, että tarkoituksena ei ole kääntää opiskelijoiden päätä avoimen lähdekoodin tarjonnasta, vaan tarjota lisää työkaluja työkalupakkiin. Tosiasia kuitenkin on, että opiskelijat suuntaavat Linuxin, Eclipsen ja muiden avoimen lähdekoodin ohjelmistojen pariin, koska Microsoftin tuotteet ovat olleet saavuttamattomissa hintansa puolesta. Tietenkin Microsoft naamioi DreamSpark-hankkeen oikean tarkoituksen perusteluun hankkeen tarkoituksesta parantaa opiskelijoiden valmiuksia toimia heti valmistuttuaan vaativissa työelämän projekteissa, joka toisaalta onkin ihan pätevä argumentti. Tietenkin ilmaisten ohjelmistojen jakamisessa on myös markkinoinnin kannalta positiivista imagonostetta ja pidemmällä aikavälillä lisää maksavia asiakkaita.

DreamSpark kattaa työkaluja ohjelmistojen suunnitteluun ja kehittämiseen ja listalta löytyykin alustaksi Windows Server 2003 Standard Edition ja SQL Server 2005 Developer Edition ja kehitystyökaluiksi ohjelmistoihin Visual Studio 2008 Professional Edition, Xbox 360 -peleihin XNA Game Studio 2.0 ja webiin Expression -työkalut. Microsoftin kehitystyökalut ovat hyviä ja toimivia kokonaisuuksia, joten ilmaistarjonta on tervetullutta. Tietenkin voidaan epäillä, että Microsoftilla on herätty avoimen lähdekoodin tarjonnan uhkaan ja nyt hyökätään tarjoamalla kalliita ohjelmistoja ilmaiseksi.

Gatesin mielestä Microsoftin työkalut ovat voimallisempia kuin avoimen lähdekoodin yhdistelmät kuten esimerkiksi Linux, Apache, MySQL ja PHP, mutta tästä en ole, eikä moni muukaan ole samaa mieltä. Toki .NETin koodaaminen Visual Studiossa on kätevää, mutta lopputuloksen käyttöönotto voi olla hankalaa. Jos jätetään huomioimatta Microsoftin ja avoimen lähdekoodin vaihtoehtojen välinen kinastelu paremmuudesta, on kehitystyökalujen tuominen ilmaiseksi ja näin vaihtoehtojen monipuolistaminen vain hyvä asia. Tarvitaan kokemuksia molemmilta puolilta, että voi vertailla eri ympäristöjä ja ratkaisuja keskenään.

DreamSpark-ohjelmaan ”rekisteröityminen” ja sovellusten lataaminen tapahtuu Microsoft DreamSpark -sivustolla, jossa kirjaudutaan Passport-tunnuksella ja tunnistaudutaan opiskelijaksi. Opiskelijoiden validointi toteutetaan Suomessa CSC:n kautta ja tämä tuntui toimivan hyvin.

Omassa yliopistossani ei ole hyödynnetty MSDN Academic Alliance -sopimusta, joka tarjoaa henkilökunnalle ja opiskelijoille ilmaisia Microsoftin ohjelmistoja, joten alustan ja kehitystyökalujen tuominen ilmaiseksi saataville on mieluisa uutinen. Saa nähdä mihin hyötykäyttöön Microsoftin tarjoamat sovellukset pääsevät, sillä Linux ja Eclipse ovat olleet toimiva ja tehokas kokonaisuus.