Microsoft tarjoaa opiskelijoille ilmaisia kehitystyökaluja

Useat Internetin uutislähteet ovat jo ehtineet kirjoittaa Microsoftin julkistamasta DreamSpark-hankkeesta, joka tarjoaa Microsoftin sovelluskehitysohjelmistoja ilmaiseksi korkeakouluopiskelijoille. Microsoft lähtee viimeinkin valloittamaan käyttäjäkuntaa oikeasta suunnasta: kehityspolun alkupäästä. Yleensä tällaiset yllättävät uutiset koskevat lähinnä Amerikkaa tai parhaimmillaankin Eurooppaa ja kiertävät Suomen kaukaa, mutta tällä kertaa ensimmäisessä vaiheessa ohjelmistot ovat saatavilla kymmenessä maassa ja myös Suomessa.

Bill Gates kertoo, että tarkoituksena ei ole kääntää opiskelijoiden päätä avoimen lähdekoodin tarjonnasta, vaan tarjota lisää työkaluja työkalupakkiin. Tosiasia kuitenkin on, että opiskelijat suuntaavat Linuxin, Eclipsen ja muiden avoimen lähdekoodin ohjelmistojen pariin, koska Microsoftin tuotteet ovat olleet saavuttamattomissa hintansa puolesta. Tietenkin Microsoft naamioi DreamSpark-hankkeen oikean tarkoituksen perusteluun hankkeen tarkoituksesta parantaa opiskelijoiden valmiuksia toimia heti valmistuttuaan vaativissa työelämän projekteissa, joka toisaalta onkin ihan pätevä argumentti. Tietenkin ilmaisten ohjelmistojen jakamisessa on myös markkinoinnin kannalta positiivista imagonostetta ja pidemmällä aikavälillä lisää maksavia asiakkaita.

DreamSpark kattaa työkaluja ohjelmistojen suunnitteluun ja kehittämiseen ja listalta löytyykin alustaksi Windows Server 2003 Standard Edition ja SQL Server 2005 Developer Edition ja kehitystyökaluiksi ohjelmistoihin Visual Studio 2008 Professional Edition, Xbox 360 -peleihin XNA Game Studio 2.0 ja webiin Expression -työkalut. Microsoftin kehitystyökalut ovat hyviä ja toimivia kokonaisuuksia, joten ilmaistarjonta on tervetullutta. Tietenkin voidaan epäillä, että Microsoftilla on herätty avoimen lähdekoodin tarjonnan uhkaan ja nyt hyökätään tarjoamalla kalliita ohjelmistoja ilmaiseksi.

Gatesin mielestä Microsoftin työkalut ovat voimallisempia kuin avoimen lähdekoodin yhdistelmät kuten esimerkiksi Linux, Apache, MySQL ja PHP, mutta tästä en ole, eikä moni muukaan ole samaa mieltä. Toki .NETin koodaaminen Visual Studiossa on kätevää, mutta lopputuloksen käyttöönotto voi olla hankalaa. Jos jätetään huomioimatta Microsoftin ja avoimen lähdekoodin vaihtoehtojen välinen kinastelu paremmuudesta, on kehitystyökalujen tuominen ilmaiseksi ja näin vaihtoehtojen monipuolistaminen vain hyvä asia. Tarvitaan kokemuksia molemmilta puolilta, että voi vertailla eri ympäristöjä ja ratkaisuja keskenään.

DreamSpark-ohjelmaan ”rekisteröityminen” ja sovellusten lataaminen tapahtuu Microsoft DreamSpark -sivustolla, jossa kirjaudutaan Passport-tunnuksella ja tunnistaudutaan opiskelijaksi. Opiskelijoiden validointi toteutetaan Suomessa CSC:n kautta ja tämä tuntui toimivan hyvin.

Omassa yliopistossani ei ole hyödynnetty MSDN Academic Alliance -sopimusta, joka tarjoaa henkilökunnalle ja opiskelijoille ilmaisia Microsoftin ohjelmistoja, joten alustan ja kehitystyökalujen tuominen ilmaiseksi saataville on mieluisa uutinen. Saa nähdä mihin hyötykäyttöön Microsoftin tarjoamat sovellukset pääsevät, sillä Linux ja Eclipse ovat olleet toimiva ja tehokas kokonaisuus.


Posted

in

by

Comments

6 vastausta artikkeliin “Microsoft tarjoaa opiskelijoille ilmaisia kehitystyökaluja”

 1. Marko avatar

  Näinhän se käytännössä näköjään on. Palvelinominaisuudet lisätty eikä varmastikaan ole poistettu mitään XP:n ominaisuuksia. Järkevää.

 2. Ville Ilonen avatar

  Käytännössä tuo win2k3 on windows xp johon on palvelinominaisuudet pultattu päälle. http://www.msfn.org/win2k3 löytyy erittäin hyvät ohjeet kuinka tehdä win2k3:sta erinomainen työasema.

 3. Marko avatar

  Osittain hieman yllättävää, että palvelinkäyttöön tarkoitettu järjestelmä ei ole ronkelimpi ajureiden ja tuettavien ominaisuuksien suhteen, mutta hyvä asiahan tuo on.

  Myös kaverilla oli ongelmia VirtualBoxin kanssa Windows Server 2003:sta asennettaessa, mutta itse en mitään ongelmia kokenut.

  VirtualBox on ilmeisesti vielä hieman raakile, vaikka hyvin tuntui omissa testeissä toimivankin, sillä ainakin tuettujen Linux ja Unix -jakeluiden määrä ei ole kovinkaan suuri.

 4. Jari avatar

  Työpöydän asetuksista kun laittoin kiihdytykset täysille niin sai Nvidian ajurit asennettua ja hyvin ainakin Live for Speed toimi. Ajureiksi tuolle kelpaa (ilmeisesti) kaikki XP-brändätyt.

  Virtualbox meni pimeäksi kesken asennuksen. Asennus ilmeisesti luotaa (probe) näyttöä ja näytönohjainta, mikä saa koko virtuaalikoneen jumiin.

  Noh, tulipahan keksittyä käyttöä tuolle vanhalle läppärin kovalevylle.

 5. Marko avatar

  En ehtinyt vielä itse Server 2003:sta asentamaan, mutta ilmeisesti DirectX:n aktivoiminen on mahdollista. Ei taida pelit kuitenkaan hyväksyä palvelinta alustakseen :)

  Tietenkin palvelinkäytössä ylimääräiset kiihdytykset eivät ole suotavia ja virtualisoituna vielä vähemmän.

 6. Jari avatar

  Hienostihan se toimi, sama tuttu kirjautumissivu tuli kun nettisanakirjaa käyttäessä ja nyt on Server 2003 latauksessa. Eihän tämä kyllä virtuaalikonetta lähemmäs oikeaa rautaa pääse, mutta pääseepähän niitä muutamia win-only softia käyttämään.

  Tässä ei varmaankaan directx:ää ole…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *