Vuoden 2009 pettymykset ja odotukset vuodelle 2010

Vuoden 2009 lähestyessä loppuaan, on hyvä muistella mitä kaikkea tänä vuonna luvattiin erilaisten tuotteiden, sovellusten ja pelien suhteen julkaista, mutta joiden alkuperäiset julkaisupäivät ovat siirtyneet. On helpompaa puhua suuresti, kuin varsinaisesti tuottaa jotain suurta ja vielä aikataulussa.

Wired listaa vuoden 2009 epätuotteet ja -sovellukset, joista poimittakoon CrunchPad-tabletti-PC, huimiin nopeuksiin yltävä D-Link Xtreme N450 -WLAN-tukiasema ja Black Mesa -uudelleentoteutus Half-Lifesta. Vastaavasti TechCrunchin keskittyy pettymysten palveluihin ja listaa muun muassa videopalvelu-Joostin ja suomalaisen yhteisöllisen kauppapalvelun fruugon. Itse lisäisin vuoden 2009 pettymyksiin Nokian lopettaman Widsets-palvelun, joka tarjosi pieniä enemmän tai vähemmän käteviä sovelluksia. Tilalle tullut Ovi-palvelu kun ei tarjoa mitään. Pelien saralla Big Download on listannut lunastamattomiin lupauksiin muun muassa Onlive-pelistreamauksen ja Half-Life 2 Episode 3.

Vuoden lopussa on myös tapana ennustaa, mitä uusi vuosi tuo mahdollisesti tullessaan ja ReadWriteWebissä on laadittu Web-maailman ennusteita vuodelle 2010. Ensi vuodeksi povataan muun muassa netbookkien ja pienten laitteiden yleistymistä, Androidin menestystä, Facebookin kasvua ja Applen iTabletin julkaisua.

Jos omia vuoden 2010 teknologiaan liittyviä toiveita ja odotuksia pitäisi listata, niin siinä olisi varmasti mobiililaitteiden hintojen asettuminen hieman järkevämmälle tasolle, Nokian luopuminen Symbianista ja siirtymistä kehittäjäystävälliseen alustaan eli Maemoon, joka loisi mahdollisuuden kehittää myös Maemo-luureille innovatiivisia ja hauskoja sovelluksia, kuten nyt iPhonelle on saatavilla. Lisäksi Widsetsin korvanneesta Ovi-palvelusta tehtäisiin jotain oikeasti hyödyllistä.

Suuremmalla linjalla vedettäessä odotukset ovat, että JSF 2 mullistaa Web-kehityksen Javalla, Oracle laittaa sovelluspalvelimensa parempaan kuosiin, Java EE 6 on laajalti tuettu ja CSS 3:n ja HTML 5:n käyttö on oikeasti mahdollista, eli vanhoista selaimista päästään viimeinkin eroon. Todennäköisesti joudutaan kuitenkin vielä pitkään tekemään sovelluskehitystä vanhentuneella teknologialla.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan varmasti paljon odottamattomia ja odotettuja asioita, sillä teknologian kehitys ei pysähdy. Saa nähdä, mitä kaikkea edessä tulevaisuudessa siintääkään.

Hyvää uutta vuotta 2010! Täällä Rukalla vanha vuosi vaihtuu uudeksi vuodeksi huomenna soihtulaskun ja ilotulituksen myötä.

Joulu

”Joulu on vuosittainen 25. joulukuuta vietettävä kristinuskoon liittyvä juhla, jota vietetään Jeesuksen syntymän muistoksi. Suomen kielen sana joulu on skandinaavinen lainasana ja tulee alun perin ennen kristinuskoa vietetyn talvipäivänseisauksen juhlan (Yule) nimestä.”
Wikipedia

Joulu on kristillisissä maissa yksi vuoden suurimmista juhlista, uskoi tai ei, ja sitä edeltää kauppiaitten jo hyvissä ajoin aloittama markkinahöttö ja joululaulujen soittaminen kaupoissa. Nykyajan joulua voisikin sanoa suureksi kulutusjuhlaksi, jossa aattona sitten rauhoitutaan ja hiljennytään perheen pariin, käydään haudoilla, saunotaan, nautitaan hyvistä ruoista ja jaetaan lahjat, joita on metsästetty ja pohdittu monta viikkoa. Moni varmaan jouluaaton jälkeen huokaisee helpotuksesta, kun joulusta on viimeinkin taas selvitty.

Yksi asia joulussa on varmaa: joulun aikaan sijoittuva talvipäivänseisaus päättää vuoden pimeimmän ja synkimmän ajan ja sen jälkeen tietää päivän pidentyvän ja valon lisääntyvän. Yleensä myös maa saa lumisen peitteen, joka tuo valoisuutta, vaikkakin eteläisimmässä Suomessa tästä on useina vuosina jouduttu tinkimään.

Joulusta ja siihen liittyvistä perinteistä voi olla montaa mieltä, mutta joulun ajan vapaapäivät kelpaavat varmasti monelle ja ihminen tarvitsee jotain jota odottaa. Kun on jotain, jota odottaa, aika kuluu nopeammin. Erilaiset juhlat ovatkin ripoteltu ympäri vuotta, jolloin vuoden kulku tahdittuu mukavasti.

Hyvää joulua!