Urheilusuoritusten seurantaa GPS:n avustuksella

Erilaiset urheilusuoritusten seurantaan suunnitellut laitteet ja ohjelmistot ovat erittäin käteviä sekä tilastoista kiinnostuneille että itse liikkumisen motivoimiseksi. Markkinoilla onkin tarjolla jos jonkinlaista vimpainta ja vempelettä sykkeen seuraamisesta GPS-paikannukseen Polarin ja Suunnon valmistamina ja hieman yllättäen myös Nokialta. Nokian Sports Tracker -palvelu tarjoaa mahdollisuuden seurata urheilusuorituksia ja niihin liittyvää GPS-paikantimella tallennettua reittitietoa kätevän web-palvelun avulla.

Nokian tutkimusprojektista kehittynyt Sports Tracker yhdistää matkapuhelimen GPS:n kanssa ja tarjoaa reittitiedon lisäksi tietoja muun muassa nopeudesta, kuljetusta matkasta ja käytetystä ajasta. Sovellus toimii Nokian S60 v3.0 ja 3.1 -sarjan puhelimilla ja tarvitsee puhelimen lisäksi siis Bluetoothilla varustetun GPS-palikan tai sisäänrakennetun GPS-vastaanottimen.

Urheilusuorituksen aikana on mahdollista kuljettua matkaa, aikaa, sekä nopeutta ja suorituksen jälkeen tallennettuja tietoja voi tarkastella matkapuhelimesta tai tiedot voi lähettää suoraan Nokian web-palveluun, jossa kuljettua reittiä voi tarkastella kätevästi Google Maps -kartalta. Suoritusten näkyvyyden voi myös rajata vain itselle, kavereille tai kaikille näkyväksi. Sports Trackerin urheilusuorituksen voi tallettaa muistikortille muun muassa GPX-muotoisena ja web-palvelusta reitti saadaan KML-muodossa.

Sports Tracker Sports Tracker Sports Tracker
Sports Tracker Sports Tracker Sports Tracker

Testailin ensimmäistä kertaa Sports Trackeria alkutalvesta Nokian N95 -puhelimella ja näin pyöräilykauden kynnyksellä treenipäiväkirjassa on nyt pari testauskertaa enemmän. Yleisesti ottaen Sports Tracker toimii hyvin, eikä näyttäisi tunnin-parin lenkin aikana syövän kännykän akkua mitenkään erityisesti. Urheilusuoritusten jälkeen Molemmilla testikerroilla lenkin alkupuolisko on jäänyt tallentumatta, koska N95:lla GPS-satelliittien löytyminen vie kohtalaisen kauan: viidestä kymmeniin minuutteihin. Jotta Sports Trackerista saisi kaiken hyödyn irti, pitäisi ennen lenkkiä odottaa, että laite löytää GPS-satelliitit. Pyöräilymittarin tallentamien tietojen lisäksi GPS:llä tuotettu kuljettu reitti ja korkeuserot tarjoavat kattavan tiedon urheilusuorituksesta. Ainoaksi ongelmaksi jää kaiken treenaustiedon tallentaminen kätevästi.

Sports Tracker

GPS tuo mielenkiintoista lisäarvoa kuntoiluun ja harrastukseen, mutta tiedon järkevässä tallentamisessa on vielä hieman ratkaisemattomia kysymyksiä. Nokian Sports Tracker -sivuston lisäksi reittitiedon tallentamisen mahdollistavia harjoituspäiväkirjoja ei ilmeisesti ole olemassa ja erilaiset yhteisölliset harjoituspäiväkirja-palvelut ovat hajanaisia ja ominaisuuksiltaan eivät Excel-taulukkoon verrattuna tarjoa oikein muuta kuin yhteisöllisyyden. Aikaisemmin Lenkkivihkossa oli mahdollista tallettaa GPS-dataa reiteiksi harjoituksen yhteyteen, mutta nyt tuota ominaisuutta ei enää näyttänyt olevan. En myöskään onnistunut liittämään Sports Trackerin tuottamaa GPS-paikkatietoa Pytraineriin, koska tiedostossa oli epäyhteensopivuus päiväysten kanssa.

Olisi siis selkeästi tarvetta web/erillisohjelma-harjoituspäiväkirjalle, johon voisi syöttää GPS-dataa, katsoa reittiä kartalla sekä web-pohjaisena tuoda omat treenit esimerkiksi pdf- tai ods-formaateissa omalle koneelle. Maailmalta näytti muutamia ainakin pyöräilyyn keskittyneitä enemmän tai vähemmän harrastelijavoimin pyöritettäviä palveluita löytyvän, mutta ilmeisesti Suomi on vielä liian pieni markkina-alue kattavan palvelun kehittämiseksi (Sports Trackerin lisäksi).

S60-puhelimen kanssa kommunikointi Linuxia tai Macia käyttäen

Nokian S60-sarjan puhelimille on mielestäni ihan hyvä ohjelmistotuki Windows-alustalla Nokian PC Suiten tarjoamana, mutta Macissa ja etenkin Linuxissa luurin kanssa keskusteleminen onkin sitten jo hieman hankalampaa. Mac-käyttäjien näkökulmasta tilanne on kohtalaisen hyvä, sillä Mac OS X:lle on saatavilla yhteystietojen ja kalenterin synkronointiin iSync-ohjelma ja Nokia Multimedia Transfer kuvien, musiikin ja videoiden siirtelyyn. Linux-käyttäjät jätetään tässäkin yhteydessä kolmannen osapuolen tarjoamien ohjelmistojen armoille, eikä tarjonta ole ollenkaan lupaavaa.

Ei S60-puhelimien ja Linuxin yhteistyö mahdotonta ole ja aiheeseen löytyy myös ohjeita esimerkiksi ”Playing with Series 60 Phones and Linux” -otsikolla ja aika säätämiseltä se vielä vaikuttaa. Asian helpottamiseksi saatavilla on myös ohjelmia kuten Wammu, joka käyttää kommunikointiin Gammu-kirjastoa. Gammun sivuilla on listattuna Nokian luureja, mutta toiminnallisuuden aste vaihtelee eri mallien välillä ja uudemmat mallit ovat kohtalaisen heikosti tuettuja.

Kokeilin nopeasti Wammua, mutta sen verran epätoivoiselta N95:n yhdistäminen vaikutti, että kokeilu jäi lyhyeen. Ilmeisesti Bluetoothia käytettäessä asiat voisivat olla paremmin kuin USB-datakaapelilla, mutta pöytäkoneesta ei Bluetoothia löydy. Datakaapelillakin voisi onnistaa, jos jaksaisi vain säätää riittävästi kernelin moduuleja ja kohdistaa kattolampun varjon heijastumista koneen kyljestä.

On toki ymmärrettävää, että Nokia tarjoaa PC Suitea vain Windows-ympäristöön, sillä siellähän suurin osa käyttäjistäkin on. Ainahan Linux-käyttäjät voivat virtualisoida Windowsin ja PC Suite toimiikin hyvin VMware Serverin ja Windows XP:n yhdistelmänä. Ilmeisesti tällä tavalla voi päivittää luurin ohjelmistonkin, mutta en välttämättä lähtisi yrittämään, kun vaihtoehtojakin on. Myös Macissa on mahdollista käyttää virtualisoitua PC Suitea esimerkiksi Parallelsin avulla. Ei virtualisointi koskaan oikeaa ohjelmaa korvaa, eikä ole kovin kätevää, mutta riittävän toimivaa.

Mac-käyttäjien osuus tietokoneiden käyttäjistä kasvaa, joten luulisi Nokiankin harkitsevan edes PC Suiten Mac-version toteuttamista, ihan vain asiakaspalvelun kannalta. Itseasiassa Macin ja luurin yhteistoiminta on jo nyt perustarpeet kattavaa, joten todellista tarvetta ei taida olla.

S60 3rd Edition ja kätevät sovellukset

Matkapuhelimet ovat kehittyneet perinteisistä puhelin- ja tekstiviestiominaisuudet sisältävistä laitteista varsinaisiksi multimedialaitteiksi ja uudenaikaisiin luureihin saa puhelimen mukana tulevien ohjelmistojen lisäksi kaikenlaisia kolmannen osapuolen sovelluksia. Lyhyehköllä testikokemuksella S60 3rd Edition -alustalle on tarjolla useita enemmän tai vähemmän tarpeellisia sovelluksia. Tietenkin Symbian-luureista löytyy ohjelmatarjonnan vastapuolena hitautta ja kankeutta, mutta parempiakaan vaihtoehtoja ei taida oikein tarjolla olla. Myös ohjelmistojen käytettävyydessä on kehitettävää.

Nokian N95 ja E50 sisältävät jo valmiiksi erilaisia ohjelmia, mutta eivät tarpeeksi. S60 3rd Edition -alustalle on tarjolla kaikenlaisia sovelluksia ja tässä niistä muutama.

Tarpeelliset ja kätevät:

  • Nokia ei ole edelleenkään toteuttanut S60-luureilleen automaattista näppäinlukkoa, mutta onneksi saatavilla on kolmannen osapuolen toteutuksia.
  • Mobiili Opera on näppärämpi kuin Nokian oma selain.
  • Pieniä minisovelluksia, widgettejä, erilaisiin tarkoituksiin. Muun muassa Reittiopas on kätevä.
  • Googlen sovellukset mobiilina.
  • PuTTY -SSH Client Symbian luureille.
  • Nokian GPS-paikkatietoa hyödyntävä urheiluseuranta-sovellus.
  • Nokian karttasovellus, jolle voi ladata eri maiden kartastot etukäteen PC:llä. Jos luurista löytyy GPS, on navigaattori valmis.
  • Sekundaattori.

Pelejä, ilmaisia pelejä voisi olla enemmänkin:

Sekalaiset lisäohjelmat:

Omasta listastani löytyy vain pieni osa S60:lle tarjolla olevista ilmaisista ohjelmista, mutta Unessa.net-sivustolta löytyy kattavampi ja ylläpidetty lista S60-alustan ilmaisista sovelluksista lyhyiden kuvausten kera. Lisäksi ohjelmia voi metsästää esimerkiksi S60-sivustolta.

Nokia N95 saapui

Vihdoinkin! Postimies toi tänään Nokian N95 -luurin, jonka sain Widsetsin syyskuussa järjestämästä widget-kehityskilpailusta. Tein kisaan kohtalaisen yksinkertaisen teknologiauutiswidgetin selkeillä grafiikoilla koristeltuna. Palkintoa saikin sitten odotella melkein täydet kaksi kuukautta, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Edellinen luurini, käytettynä hankittu Nokia 3650, alkoikin olla jo vaihtokunnossa.

N95 tuo mukanaan paljon kivoja ominaisuuksia, joista GPS ja viiden megapikselin kamera vaikuttavat kiinnostavimmilta. Tietenkin listasta löytyy S60 edition 3, radio, musiikkisoitin, langaton lähiverkko ja mitähän vielä. Kaikenlaista. Käytettävyyskin parantui, sillä 3650:n ympyrään sijoitetut näppäimet olivat muun muassa tekstiviestiä kirjoittaessa todella ärsyttävät. Käyttäjäystävällisesti puhelimen mukana tuli myös USB-datakaapeli ja laturikin on kätevän pieni.

Uudet vempeleet ovat aina mukavia ja eiköhän tässä viikonloppu menekin mukavasti S60-sarjan puhelimien ja Linuxin naittamisessa ja luurin personoinnissa. Langattoman verkonkin kanssa saanee säätää, sillä en saanut luuria vielä löytämään WPA2-salattua WLAN-verkkoa, vaikka se sen ajoittain löysikin.

S60 ja valmiustilan pikakuvakkeet sovelluksille

Nokian S60 3rd Edition -käyttöliittymällä varustetuissa matkapuhelimissa on valmiustilassa kätevät pikakuvakkeet eri sovellusten käynnistämiseksi. Pikakuvakkeina näkyvät sovellukset voi myös valita itse, kunhan ensin puhelimen asetuksista löytää kyseisen asetuksen.

Etsin pitkään tuota mahdollisuutta, kun en tiennyt kyseisen tilan oikeaa nimeä eikä ohjekirjakaan tuota pikaisella lukemisella paljastanut. Onneksi kysyvä löytää vastauksen. Valmiustilan asetuksia ja pikakuvakkeina näkyviä sovelluksia voi määritellä "Työkalut - Asetukset - Puhelin - Valmiustila" -valikosta ja pikakuvakkeiden määritykset löytyvät "Akt. valmiustilan sov." -kohdasta