Asumisratkaisuja ja sisustusta Asuntomessuilla Kouvolassa

Asunto on yleensä yksi ihmisen isoimpia sijoituksia ja niihin liittyy paljon erilaisia ratkaisuja ja tunteita. Asuntoa sisustavalle, remontoivalle tai rakentavalle yksi vuoden matkakohde on Asuntomessut, jotka tänä vuonna järjestetään Kouvolassa 12.7.-11.8.2019. Tässä muutamia poimintoja asuntomessujen tarjonnasta.

Asuntomessut Kouvola 2019

Asuntomessut Kouvola

Asuntomessut järjestetään tänä vuonna 12.7.-11.8.2019 Kouvolan Pioneeripuistossa, joka rakentuu vanhalle kasarmialueelle, Kymijoen rantamaisemiin. Asuinalueella modernit pientalot, rivitalot ja paritalot yhdistyvät vanhoihin venäläisten rakentamiin punatiilisiin kasarmirakennuksiin ja luonnon kanssa luovat alueelle oman uniikin luonteen.

Asuntomessut Kouvolan Pioneeripuistossa

Asuntomessut ovat avoinna kello 10-18 ja sisäänpääsylippu on ennakkoon verkkokaupasta ostettuna 26 euroa ja pysäköinti 10 euroa. Pysäköinti on Kouvolan raviradalla, josta on maksuton bussikuljetus noin 15 minuutin matkan päähän Pioneeripuistoon.

Messukohteet

Messukohteita on näytteillä 33 kappaletta. Kävimme kiertämässä muutamia pientaloja, jotka esittelivät rakentamisen uusia ideoita. Kodit ovat esillä netissä, mutta esillä ei ole kuin teknisiä tietoja ja nekin osaltaan puutteellisia.

Messuluettelot
Messuluettelot

Messujen asunnoissa huomasi, että moni asia oli nyt trendikästä ja se toistui monessa asunnossa. Moderneissa pientaloissa rakennusmateriaalina oli käytetty puuta, niistä tavoiteltiin matalaenergiataloja ja poikkeuksetta lämmitysjärjestelmä oli kaukolämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys, sekä koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla. Lukitus oli suurilta osin toteutettu numerokoodiin perustuvilla lukoilla (Yale).

Sisustuksessa pyöreä taustavalaistu peili ilman peilikaappia oli kylpy- tai WC-tiloissa yleinen ratkaisu, kylpyamme oli jälleen löytänyt tiensä pesutiloihin ja keittiössä liesi oli keittiösaarekkeessa integroidulla "liesi-imurilla". Valoisuutta haettiin isoilla lattiasta kattoon ulottuvilla ikkunoilla ja olohuonetta koristi takka (oletan että varaava). Terassilta löytyi poikkeuksetta poreamme.

Messualueella oli kohteiden lisäksi sisustamiseen ja rakentamiseen liittyviä esittelyitä

2. Designtalo Airon Neito
(196m², 5h + k + s + autotalli + harrastehuone + varasto)

"Airon Neito on nelihenkisen perheen kaksikerroksinen koti." Muista messukohteista poiketen Airon Neito oli niitä harvoja taloja, joissa oli käytetty maalämpöä yhdistettynä vesikiertoiseen lattialämmitykseen.

Airon Neito oli vajaan 500 000 euron talo, joka oli sisustettu luonteikkaasti. Tauluissa oli sarjakuvahahmoja, pöydänjalka oli vanha moottorilohko ja sarjakuvajuttuja oli esillä muutenkin.

4. Airon Haave
(177m², 4 h + k + s + autokatos/varasto)

"Koti on suunniteltu kahdelle aikuiselle ja vielä hetken kotona asuvalle lukiolaiselle. Tänne ovat tervetulleita niin omiin koteihinsa muuttaneet lapset kuin ystävätkin. Alakerrassa on tilaa yhdessäololle, yläkerrassa on mahdollisuus omaan rauhaan."

Airon Haaveessa ei päässyt kiertämään lähellekään keittiötä, joka myös toisissa kohteissa onnistui enemmän tai vähemmän hyvin. Kylpyhuoneessa oli muiden kohteiden tapaan amme ja se oli tietenkin suoraan suihkun alla. Kaakelivalinnat olivat hieman erikoinen sekoitus.

Piha-alueen sahanpurun ja hakkeen reunoilta löytyi kylpytynnyri, joka taisi olla ainut laatuaan messukohteissa.

5. Villa Element
(135m², 3h + k + s + autotalli/varasto)

"Villa Element on nuoren perheen ensimmäinen ikioma omakotitalo. Talon rakentamisessa on ajateltu rakennuksen elinkaarta ja vihreitä arvoja. Talon on tarkoitus olla perheen loppuelämän koti. Talossa on lisäksi aurinkopaneelit."

Villa Element oli niitä harvoja asuntoja, joissa näkyi jotain älykotimaisia ratkaisuja, vaikka muissakin oli tietoliikennekaapeleita vedetty ja integroitu äänentoistoa. Smart Home -aspekti jäi messuilla tosi avoimeksi, että oliko tehty mitään, vai onko aika vielä liian nuori sellaiseen. Oisin olettanut, että älyvalot olisivat edes olleet yleinen ratkaisu.

Tässä kohteessa vihreitä arvoja oli tosiaan ajateltu, sillä vain muutamassa seinässä oli tapetti ja muuten seinät olivat ilmeisesti paljasta puuta, niihin ei saanut koskea. Villa Element oli harvoja asuntoja, joista löytyi selkeä paikka televisiolle ja jopa asennettu valkokangas.

21. Dekolaku
(145m², 5h + k + ph + s)

"Moderni, valoisa ja käytännöllinen koti. Isoista ikkunoista tulvii valoa ja korkea huonetila tuo avaruutta oleskelutiloihin. Pohjaratkaisussa neliöt on hyödynnetty tehokkaasti ja suunnittelussa on huomioitu myös perheen muuttuvat elämäntilanteet. L-mallisessa talossa olohuonekeittiö-tila on omassa siivessä erillään kodin muista tiloista, tarjoten siten hyvät puitteet yhdessä oloon."

Dekolaku oli nimensä mukaisesti ulkoa musta, mutta sisältä maukas. Talossa oli tehty hyvältä näyttäviä ratkaisuja, kuten märkätiloissa käytetty mikrosementtiä. Toisaalta pesutiloissa olisin kaivannut peilikaappia.

Paljon liikkuvalle ihmiselle yhden huoneen pyhittäminen kuntoiluun oli mieluinen ratkaisu. Puolapuut ja ilmajoogakangas tuovat liikettä asukkaille. Voi tosin miettiä, miten hyvin parketti toimii kahvakuulien kanssa.

Dekolakun olohuone vaikutti korkeudeltaan valoisalta ja viihtyisältä. Se yhdistyi suoraan ruokailutilaan.

Kylpyhuoneessa oli viemäri toteutettu tyylikkäästi ja saunassa erikoisuutena valkoinen kiuas valkoisine kivineen. Lauderatkaisu oli hieman erilaisempi, joskin silti aika tylsän perinteinen.

22. Sievitalo Unto
(146m², 4h + k + s + autokatos)

"Ajaton ja moderni talomalli Sievitalo Unto on toteutettu Sievitalon OmaMalli -palvelun kautta kahden nuoren aikuisen lämminhenkiseksi ja ajattomaksi kodiksi. 1-tasoisen kodin oleskelutiloissa on suuret ikkunat ja korotettu katto, jotka luovat avaran ja valoisan tunnelman. Selkeälinjainen pohjaratkaisu pitää sisällään käytännöllisiä ratkaisuja, kuten yhdistetyn olohuone- ja ruokailutilan, jonka modernista avokeittiöstä on kulku katetulle terassille ja kauniille piha-alueelle."

Sievitalo Unto
Meidän Untoon oli hyvä jono, olihan se kohde hieno.

Meidän Unto oli suosittu messukohde ja olihan se tyylikkäästi toteutettu kokonaisuus.

Pyöreät peilit johdattivat messuvieraat eteisestä WC-tilan kautta olohuoneeseen ja avokeittiöön. WC-tilan ja olohuoneen seinissä oli tyylikäs rimoitus. Huomioitavaa on, että WC:n ja kylppärin altaat ovat puukomposiittia. Keittiö oli yksi tyylikkäimmistä.

Sauna oli tässäkin muuten tyylikkäässä kohteessa toteutettu perinteikkäästi, ilman suurempaa designia. Kiuas oli aika erikoisen näköinen metalliputkihässäkkä valkoisine kivineen. Suihkutilassa viemäri oli piilotettu lattianrakoon. Lasitetun terassin lisäksi patiolta löytyi pisaran mallinen poreamme ja grillauskatos. Ehkä yksi viimeistellympiä piha-alueita.

23. Ainoakoti Villa Lande
(136m², 4h+k+s+autokatos/varasto+tekninen tila)

"Villa Lande on toinen koti Helsingissä työvuodet viettäneelle pariskunnalle. Sinne kotiudutaan vähitellen niin, että lopulta se on vihreiden vuosien tukikohta. Siitä huokuu maalaisromanttisuus ja kodikkuus, vaikka se varustelutasoltaan vastaakin moderneja vaatimuksia."

Ainoakoti Villa Lande
Villa Lande

Villa Landessa keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat yhtä isoa tilaa, joka luo avaruutta ja valoisuutta, mutta voi olla ratkaisuna hankala.

Landen takassa oli kätevä osio haloille. Myös saunassa oli käytetty hieman enemmän ajatusta lauteiden ja selkänojien osalta.

32. Jukkatalo Aina
(103m², 3h, oh+rt+k, s, autotalli, varasto)

"Jukkatalon Aina on suunniteltu kolmelle sukupolvelle ja siellä asuu äiti, isä, pikkulapsi ja vaari." Talossa lämmöntuotanto on tehty ilmalämpöpumpulla ja vesikiertoisella lattialämmityksellä. Ilmanvaihdossa on poistoilmalämpöpumppu lämmöntalteenotolla.

Jukkatalo Aina
Jukkatalo Aina

Ainassa oli perinteinen keittiö ja saareke oli kätevästi liikuteltava.

Vessassa oli erikoinen viherseinä. Saunatilat olivat muiden kohteiden tapaan aika modernin tylsät.

Tunnelmat

Muistikuvieni mukaan tämä oli ensimmäinen kerta, kun vierailin asuntomessuilla ja kokonaisuutena ne olivat ihan ok tapahtuma, vaikka mitään erityistä tai kovin kiinnostavaa ratkaisua ei messuilta löytynyt. Eniten ihmetytti se, että joko kaikki älykodin ratkaisut olivat piilotettu hyvin tai niitä ei ollut "moderneihin" taloihin toteutettu. Vain numerokoodilukkoja ovissa, kiukaan ohjausta ja äänijärjestelmää.

Messukohteissa oli kiertelyä rajoitettu kiertoreiteillä, joka toki on pakollista isojen massojen tallustaessa kymmenien rakennuksien läpi. Taloihin ei päässyt tutustumaan kovin tarkasta, tietyt reitit jättivät jossain kohteissa muun muassa keittiöt pois.

Talot olivat myyntinäytteiden oloisia ja sisustettu sisustussuunnittelijan näkemyksen mukaan, ei asujien mukaan. Tai ainakin siltä kohteet näyttivät. Useat asukkaat olivat jättäneet televisiot pois ja olohuoneessa katseltiin vain takkatulen loistetta ja naapuritaloa isojen ikkunoiden valossa.

Iloiset asuntomessukävijät

Muutaman kohteen kiertelyn jälkeen alkoi tuntumaan, että rakennuttajat olivat käyttäneet niin sanottua kopioi ja liitä -menetelmää. Kohteet toistivat itseään monilta ratkaisuilta: poreammeet terassilla, pyöreät peilit, lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat ja kylpyhuone varustettu ammeella.

Messutalojen ratkaisuista ei ollut esillä paljoa tietoa lukuun ottamatta listauksia sisustuksesta ja kalusteista. Infosta sai mukaan vain numerokartan, josta näkyi kiertoreitti, mutta ei kohteiden nimiä. Käytännössä oli siis pakko ostaa Deko- ja TM Rakennusmaailma -lehdet messuoppaiksi, että sai jotain lisää tietoa kohteista.

Ihan kiva, ensi vuonna sitten Tuusulaan ja parin vuoden päästä Lohjalle?