Säästä sähköä käyttämällä tyhjää näytönsäästäjää

Kalliin energian aikakaudella sähkön säästäminen on järkevää ja usein säästökohteita löytyy pienistäkin asioista. Välillä kuitenkin tuntuu, että säästäminen menee hieman ylitse ja säästetään vain säästämisen vuoksi ja unohdetaan asioiden toinen puoli.

Kuulemma eräässä kohtalaisen isossa yrityksessä oli arvioitu, että tietokoneissa käytetään näytönsäästäjiä päivittäin 50 000 tuntia eli noin 1,25 tuntia per henkilö. Kun yrityksessä siirrytään käyttämään näytönsäästäjänä tyhjää näyttöä, vähennetään hiilidioksidipäästöjä 165 tonnia joka vuosi, sekä säästetään melkein 75 000 euroa vuosittain.

Tyhjän näytön käyttäminen näytönsäästäjänä ja sen tuomat säästöt perustuvat Googlen mukaan signaalin katkaisemiseen näytönohjaimelta ja keskusyksikön prosessorikuormituksen vähenemiseen. Kaikkihan jo tiesivät, että näytönsäästäjä ei säästä nykyaikana mitään, mutta että vielä pitää näytönsäästäjästäkin lähteä säästämään. On tietenkin hyvä asia, että yritykset heräävät ympäristökysymyksiin ja toivottavasti samalla herättelevät myös henkilöstöä vihreämpiin arvoihin.

Loogisesti ajateltuna näyttösignaalin katkaiseminen ja prosessorikuorman vähentäminen johtavat sähkön säästämiseen, mutta säästön määrästä olisi kiva nähdä oikeasti tutkittua ja mitattua tietoa. Asian ei luulisi olevan aivan pelkkää loogista päättelyä ja mutuilua, sillä muun muassa Motiva antaa Energiasäästöviikon toimistovinkeissä saman näytönsäästäjä-vinkin ja samaa vinkkiä löytyy muualtakin. En kuitenkaan tarkempaa tietoa asiasta löytänyt.

Onneksi en ole koskaan nähnyt näytönsäästäjillä mitään erikoista lisäarvoa ja olen jo pitkään käyttänyt näytönsäästäjänä tyhjää näyttöä. Tiedä kuinka paljon tässä on jo tullut säästettyä, että voi nekin rahat tuhlata johonkin käytännöllisempään.

Jos kuitenkin haluaa optimoida sähkönkulutuksensa, kannattaa tutustua SETI@Home- ja Folding@Home-projekteihin, joissa näytönsäästäjänkin sähkönkulutus maksimoidaan.

Polkupyörällä toimiva supertietokone

Elektroniset laitteet tarvitsevat toimiakseen sähköä, mutta aina sellaista ei ole saatavilla. Sähköä voidaan kuitenkin tuottaa esimerkiksi polkupyörillä, kuten SiCortex -yritys WIRED NextFest-tapahtumassa demonstroi yhdistämällä Linux-pohjaisen supertietokoneensa ja 8-10 polkupyörää. Kovin vakavahenkinen idea ei sähkön tuottaminen polkupyörillä ole, sillä tarkoituksena on osoittaa yrityksen supertietokoneen alhainen sähkönkulutus ja energian säästämisen tärkeys sekä valmistajien että kuluttajien näkökulmasta. Demonstraatiossa käytetään kustomoituja (?) Trekin polkupyöriä, joista jokainen jauhaa 260 Wattia.

Sähkön tuottaminen lihasvoimalla on mielenkiintoinen, muttei kovinkaan alkuperäinen idea. Yrityksen tiedotteessa mainitaan, että supertietokone suorittaa numeroiden murskaamista Jax Racing ja UCLA -pyöräilytiimien toimesta ja demonstraatio kelpaakin varmasti hyvästä peruskuntolenkistä. Olisi tosin mielenkiintoista tietää millaisella pyörityksellä tuon 260 Watin saa aikaan.

Ajatusta voisi tietenkin jatkaa energian ja sähkön kallistumiseen ja lopulta konesalien täyttämiseen polkupyörillä. Numerot murskautuisivat hieman samalla idealla kuten aikoinaan kaleerit seilasivat merillä. Nörtitkin saisivat lihaksia, kun koodin kääntämiseen tarvittaisiin ensin pari tuntia pyöräilyä.

Vertailun vuoksi 6 kW:n kiukaan lämmittäminen (4,5 kWh) ja saunominen (30 min, 2 kWh) kuluttaa yhteensä noin 6,5 kWh, joten kymmenellä pyöräilijällä kestäisi 260 Watin tehoilla pari tuntia saunan lämmittämiseen ja vielä tunti lisää saunomista varten. Ihan mukava kuntolenkki ennen saunaa ja ”saunan lämmittäminen” -sanonta saisi aivan uuden ulottuvuuden. (kodin energiaopas)

(via Engadget)