Chrome 5 on pätevä vaihtoehtoselain

Sen jälkeen, kun olin Firefox 4 Beta 1:stä testannut, ei paluuta enää ollut Firefox 3.6:n ”hitauteen”. En ollut aikaisemmin vuonna 2008 Windowsille ja vuoden 2010 toukokuussa viimein myös Linuxille ja Mac OS X:lle julkaistua Googlen Chrome-selainta testannut, mutta koska kaikki olivat sen nopeutta kehuneet, oli aika testata pitikö se paikkansa. Nyt vajaan kuukauden käytön jälkeen aika hyvältä vaikuttaa, vaikka aivan Firefoxin korvaajaksi ei mielestäni Chromesta vielä ole. Tietenkin Mac OS X:llä pitäisi käyttää Safaria, mutta maksulliset lisäosat ja niiden takana olevat tutut toiminnot, eivät oikein lämmittäneet.

Chrome on toiminnoiltaan lähellä Firefoxia ja Safaria, eikä ihme, sillä siinä on käytetty muun muassa Safarin taustalta löytyvää WebKit-moottoria ja ominaisuuksia on omaksuttu molemmista selaimista. Myös ainakin Firefox on toteuttamassa 4-sarjaan Chromessa olevia ominaisuuksia, joten tulevaisuudessa eri selainten erot pienenevät ja valinta on makukysymys. Google Chromea kehitetään avoimen lähdekoodin Chromium-projektissa ja Chromesta onkin saatavilla Googlen brändätty Chrome ja toiminnoiltaan sitä vastaava Chromium, josta puuttuu brändäyksen lisäksi automaattiset päivitykset. Chromiumin voi esimerkiksi kääntää OS X:lle lähdekoodeista tai liittyä Early Access Release -kanaville, joiden kautta saa vakaan, beta tai kehitysversion selaimesta.

Muiden selainten tapaan myös Chromen toimintaa voi ja lähes pitää laajentaa lisäosilla, ja monet Firefoxista tutut lisäosat ovatkin saatavilla toteutettuina myös Chromelle, joten selaimen vaihto on helpompaa. Kirjoitushetkellä yleisistä lisäosista on asennettuna AdBlock,Delicious Bookmarks ja Helvetireader 2 ja web-kehityksen avuksi Firebug Lite ja Web Developer Tools. Yksi puute Chromessa lisäosien suhteen on tuki Suomen kielen oikoluvulle, mutta selain ei tue Linuxissa ja OS X:ssä yleisesti käytettyä oikolukurajapintaa, johon oikoluvun voisi liittää. Vastaavasti Safari kyllä tukisi oikolukua, mutta on muuten puutteellinen.

Vaihto Firefoxista Chromeen ei ollut suuri hyppäys, mutta ei aivan selvä asia, sillä kirjainmerkkien osalta jouduin opettelemaan uuden tavan surffata, koska kirjainmerkkisivupalkkia ei ole. Chromen osoitepalkin hakutoiminta toimii suhteellisen kätevästi, vaikka usein käytettyjen linkkien napsuttelu on hankalampaa, kun selain ei haluttua asiaa välttämättä löydä. Samalla tuli myös hieman siivottua kirjainmerkkihelvettiä, jossa oli ja on edelleen runsaasti turhia linkkejä tallessa.

Toimivuudeltaan Chrome tuntuu olevan aika samalla tasolla kuin Firefox ja nopeudeltaan mutu-asteikolla samaa kuin Firefoxin tuleva 4-sarja (Betaan verrattuna). Ajottaisia hyytymisiä ja kaatumisia on tullut eteen ja ei se ”yksi välilehti, yksi prosessi ja kaatuminen rajoittuu” -periaate tunnu oikein toimivan, sillä jos yksi välilehti jumittaa esim. latauksessa, jumittaa koko selain ja useamman kerran on koko selain kipannut yhden välilehden jumittamisen yhteydessä. Lisäksi PDF:n näyttämisessä selaimen sisällä on ollut ongelmia ja töissä on tullut todettua ongelmia Java EE -sovellusten ja RichFaces-komponenttien osalta. Näköjään se mitä selaimen ja JavaScriptin nopeudessa voitetaan, se toimivuudessa ja vakaudessa hävitään. Lisäksi Chromen versionumerointi on harhaanjohtavaa ja yleisistä käytännöistä poikkeavaa.

Googlen Chrome on muutaman vuoden aikana kehittynyt uudesta tulokkaasta nopeaksi vaihtoehtoselaimeksi, mutta jolla on vielä matkaa statuksensa vahvistaneiden Safarin ja Firefoxin tasolle. Kokonaisuutena Chrome 5 on ihan positiivinen selain, mutta ei mitenkään erikoinen, etenkin kun Firefoxin 4 -sarja vaikuttaa erittäin lupaavalta. Chrome toimii hyvin päivittäisessä käytössä, mutta lisänä tarvitaan joku ”tuettu” selain, jolla mahdolliset ongelmakohdat voi ohittaa. Se ei sinällään ole ongelma, mutta ikävä sivuseikka.

IE 6 ja Web-sivujen testaus Windowsissa

Kuvittelin, että jo tässä vaiheessa Windows XP:n Service Pack 2:n ja 3:n jälkeen, olisi oikeasti päästy jo eroon Internet Explorer 6:sta, mutta olin väärässä. Jostain piti siis löytää keino, jolla web-sivustoa voisi testata tuolla Microsoftin tekeleellä.

Hieman asiaa selvitettyäni, löysin Tredosoftin kirjoituksen, jossa käsiteltiin eri Internet Explorerin versioiden asentamista Windows XP:hen. Käytännössä tämä onnistuu hyödyntämällä DLL-uudelleenohjausta. Jutussa viitataan Evoltin Internet Explorer -arkistoon, josta löytyy kätevästi Zip-paketoituna ”standalone”-versiot muun muassa IE 5:sta, IE 5.5:sta ja IE 6:sta. Tredosoftin kirjotuksesta löytyy asennuohjelma kaikkien eri versioiden asentamiseen, mutta kannaa käyttää selaimista standalone-versioita, sillä asennusohjelman kanssa voi tulla ongelmia, jos haluaa lisäksi asentaa Safarin.

Standalone-versio IE 6:sta riitti täyttämään testauksessa olleen aukon, vaikkakin vain rimaa hipoen. Ainakin vaikutti siltä, että keksit eivät toimisi ja lisäksi selain toimi erittäin epävakaasti. Loppupeleissä olisi melkein helpointa ja kätevintä asentaa virtuaalikoneeseen Linux ja käyttää vanhoja selaimia Winen kautta.

No, jospa vaikka ensi vuonna voisi jo unohtaa IE 6:n ja siirtyä (suunnittelussa) edes hieman lähemmäs nykyaikaa.

Firefox 3 RC1, kohti parempaa selainta

Firefox on kehittymässä kohti uutta versiota ja eilen julkaistu Firefox 3 RC1 näyttää lupaavalta sekä uudistustensa että toimintansa suhteen. Lukuun ottamatta muutamia lisäosia ja teemojen puutetta, voi Release Candidate 1 (RC1) -version sanoa olevan jo ihan käyttökelpoinen selain.

Uudessa versiossa on lukuisia uudistuksia, kuten parempi käyttöjärjestelmän ilmeeseen integroituminen, nopeampi Javascripti, parannettu muistinkäyttö ja kehittyneempi lisäosien ja laajennusten sekä kirjanmerkkien hallinta. Esimerkiksi lisäosia voi hakea suoraan lisäosat-ikkunasta ja osoitekenttä toimii hakukenttänä historiaan. KDE-käyttäjänä Firefoxin parempi sulautuminen käyttöjärjestelmään ei paljoa lämmitä, sillä GTK-ohjelmat eivät koskaan kovin hyvin KDE-maailmaan sulaudu.

Käyttämistäni lisäosista muutamat tärkeimmät ovat jo valmiita Firefox 3:sta varten ja loputkin varmaan aikanaan. Lisäksi Firefox 2:sta varten tehtyjä laajennuksia voi koittaa Firefox 3:n kanssa asettamalla laajennusten versiotarkennuksen pois päältä about:config -asetuksista, määrittelemällä extensions.checkCompatibility -määritteen arvoksi false.

Firefox 3 RC1 on ladattavissa Firefoxin sivuilta. Linuxissa ja Mac OS X:ssä Firefox 3 ylikirjoittaa aikaisemman asennuksen, mutta Windowsissa asennus menee omaan kansioonsa, joten uutta ja vanhaa versiota voi käyttää rinnakkain. Tietenkin Firefox 3 on vielä tarkoitettu vain testauskäyttöön ja lopullinen versio julkaistaan ”kun se on valmis”.

Fx3 Fx3 Fx3

Selaimien Javascript-suorituskykyä voidaan testata

Applen WebKit-tiimi on julkaissut Web-selaimien Javascript-suorituskyvyn testaukseen tarkoitetun SunSpider-testausohjelman. WebKit-tiimin kehittämä testausohjelma pohjautuu tekniikkaan, joka tekee samoja asioita kuin nykyiset web-sovellukset ja asioita, joita voimme olettaa tekevän tulevaisuudessa. Vaikka Javascriptin nopeus on vain osa web-selaimen kokonaisuutta, on se nykyään Web 2.0 -sovellusten aikakaudella kohtalaisen merkittävä ominaisuus.

Coding Horror -blogin Jeff Atwood on testannut SunSpideria ja esittelee yhdeksästä eri testistä koostuvan testin testituloksia selkeillä taulukoilla. Käytännössä nopeuskilpailun voittaja on Safari ja testin kakkossijan vie Opera ennen Firefoxia ja Internet Exploreria. Teoriassa Operan selviytyi testeistä vikkelämmin, mutta saadakseen testistä tuloksia, Operasta tätyi käyttää beta-versiota. Atwood kommentoikin Operaa seuraavasti: ”Great when it works!”. Hieman ovelasti Firefox itseasiassa häviää Internet Explorerille, jos Internet Explorerin testituloksista jättää huomioimatta ilmeisesti aika irrationaalisen teksti-osuuden. Testit suoritettiin Vistassa, joten Safarin tulos on tähänkin nähden hyvä.

Ei toki SunSpiderilla suoritetut testit koko totuutta kerro, vaan mittaa vain yhden osan suorittamisen nopeutta. Olisikin hyvä nähdä testaustuloksia käytännön testitilanteista oikeita Web 2.0 -sovelluksia käytettäessä. Toivottavasti selkeät suorituskyvyn testausmenetelmät ja testitulokset kannustaisivat selainmarkkinoita kehittämään parempia ja nopeampi selaimia.