Selaimien Javascript-suorituskykyä voidaan testata

Applen WebKit-tiimi on julkaissut Web-selaimien Javascript-suorituskyvyn testaukseen tarkoitetun SunSpider-testausohjelman. WebKit-tiimin kehittämä testausohjelma pohjautuu tekniikkaan, joka tekee samoja asioita kuin nykyiset web-sovellukset ja asioita, joita voimme olettaa tekevän tulevaisuudessa. Vaikka Javascriptin nopeus on vain osa web-selaimen kokonaisuutta, on se nykyään Web 2.0 -sovellusten aikakaudella kohtalaisen merkittävä ominaisuus.

Coding Horror -blogin Jeff Atwood on testannut SunSpideria ja esittelee yhdeksästä eri testistä koostuvan testin testituloksia selkeillä taulukoilla. Käytännössä nopeuskilpailun voittaja on Safari ja testin kakkossijan vie Opera ennen Firefoxia ja Internet Exploreria. Teoriassa Operan selviytyi testeistä vikkelämmin, mutta saadakseen testistä tuloksia, Operasta tätyi käyttää beta-versiota. Atwood kommentoikin Operaa seuraavasti: ”Great when it works!”. Hieman ovelasti Firefox itseasiassa häviää Internet Explorerille, jos Internet Explorerin testituloksista jättää huomioimatta ilmeisesti aika irrationaalisen teksti-osuuden. Testit suoritettiin Vistassa, joten Safarin tulos on tähänkin nähden hyvä.

Ei toki SunSpiderilla suoritetut testit koko totuutta kerro, vaan mittaa vain yhden osan suorittamisen nopeutta. Olisikin hyvä nähdä testaustuloksia käytännön testitilanteista oikeita Web 2.0 -sovelluksia käytettäessä. Toivottavasti selkeät suorituskyvyn testausmenetelmät ja testitulokset kannustaisivat selainmarkkinoita kehittämään parempia ja nopeampi selaimia.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *