Ohjelmointi kuin urheiluharrastus, harjoittelulla parempiin tuloksiin

Joulun kiireiden keskellä on hyvä pysähtyä ja irtautua arkielämän hössötyksistä ja syventyä hyvän kirjallisuuden ääreen tai tietoteknisten harrastusten pariin. Vaihtoehtoja ajanvietteeksi on monia ja Codeulate-blogi tarjoaa vaihtoehdoksi harjoittelua: ohjelmoinnin harjoittelua. Vaikka ohjelmointitaidot olisivatkin jo hallussa valitsemallasi ohjelmointikielellä, on hyvä silti panostaa harjoitteluun. Ohjelmointia voi käsitellä kuin mitä tahansa urheilu- tai musiikkiharrastusta; paremmaksi kehitytään vain harjoittelemalla.

Ohjelmointia voi harjoitella erilaisilla tavoilla ja Internetissä on tarjolla erilaisia sivustoja, jotka tarjoavat älynystöreille harjoitteita. Project Euler lähestyy aihetta matemaattisten ongelmien kautta ja ratkaisut eivät vaadi tutkintoa matematiikasta. Python Challenge vastaa tarjoamalla 33-tasoisen haasteen. Molemmilla sivustoilla on ongelmien lisäksi tarjolla ratkaisut ja keskustelufoorumi muiden ohjelmoijien ratkaisujen tutkimiseen. Vastaavasti 99 Prolog -ongelmaa keskittyy loogiseen ongelmanratkontaa ja tarjoaa ratkaisut Prologilla toteuttuna. Ongelmia voi tietenkin ratkoa haluamallaan ohjelmointikielellä.

Ohjelmoinnin harjoittelemisessa ei kuitenkaan ole kiire ja teokset, jotka mainostavat ”Opi ohjelmointikieli X 21 päivässä” -otsikolla pitäisikin itseasiassa otsikoida ”Opettele ohjelmoimaan 10 vuodessa”. 3 päivässä, viikossa tai kuukaudessa saa vain pintapuolisen käsityksen jostakin ohjelmointikielestä ja todellinen hallitseminen ja käsittäminen tapahtuu pidemmällä aikajänteellä. Tutkimusten mukaan jonkin tietyn aiheen oppiminen ja hallitseminen vie 10 vuotta, oli se sitten shakin peluu, musisointi, maalaaminen, tennis tai ohjelmointi.

Oikotietä parempiin suorituksiin ei ole ja kuten monissa muissakin harrasteissa ja taidoissa, myös ohjelmoinnissa kehitytään paremmaksi vain harjoittelemalla ja mahdollisesti harjoittelemalla laaja-alaisesti. Yhtäläisyyksiä löytyy myös siinä, että toiset vain ovat parempia kuin toiset ja vain lahjattomat treenaavat.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *