Katso-tunniste ja yritysten tunnistaminen verkossa

Toiminimen veroilmoitusta täyttäessäni onnistuin laskemaan summat lomakkeeseen väärin, eikä kotona tietenkään ollut korjauslakkaa, joten lomake oli pilalla. Esitäytetyn lomakkeen mukana tuli onneksi yksi tyhjä lomake, mutta mukana oli tullut myös mainos Katso-tunnisteesta, jonka avulla yritykset voivat allekirjoittaa veroilmoituksensa. Katso-organisaatiotunnistus ja valtuutushallinta on verohallinnon sekä Kelan yhteinen maksuton palvelu organisaatioiden tunnistamiseen sähköisessä asioinnissa. Eli mitä sitä turhaan raapustella, kun saman voi hoitaa sähköisestikin.

Katso-tunnistetta varten piti luoda organisaatiolle vielä pääkäyttäjä, jonka henkilöllisyys varmennetaan sähköisellä henkilötunnisteella. Varmennus on mahdollista suorittaa sirullisella henkilökortilla (HST-kortti) tai verkkopankkitunnuksilla (Tupas-varmennepalvelu), jota itse hyödynsin. Koska tunnistevirkailija vielä tarkistaa annetut tiedot rekistereistä, oli illalla rekisteröityessä pääkäyttäjän tunniste seuraavan päivän iltapäivällä aktivoituna ja käyttövalmiina. Tunnisteen luonnissa järjestelmä generoi käyttäjätunnuksen ja verkkopankkien salasanalistaa muistuttavan listan kertakäyttösalasanoista. Prosessi oli kokonaisuudessaan suhteellisen selkeä.

Jos Katso-tunnisteen luonti sujui helposti, oli varsinaisen käyttökohteen löytäminen hieman hankalampaa. Toki Verohallinnon Katso -verkkosivuilla kerrottiin missä kaikissa asiointipalveluissa tunnusta voi käyttää, mutta missään ei lukenut mitä missäkin palvelussa voi tehdä. Veroilmoituksen mukana tulleessa mainoslapussa sentään mainittiin, että sähköisesti täytettäviä ja lähetettäviä tuloveroilmoituslomakkeita löytyy ItellaTYVI-palvelusta. Tunnistetta voi lisäksi käyttää muun muassa Palkka.fi-palkanlaskentaohjelmassa.

Ai että mikä TYVI-palvelu? ”TYVI -järjestelmä tarjoaa yrityksille yhdenmukaisen tavan ilmoittaa tietoja sähköisesti viranomaisille ja viranomaistehtäviä hoitaville tahoille. TYVI tulee sanoista tietovirrat yritysten ja viranomaisten välillä.” (TYVI)

ItellaTYVI-palveluun kirjautuminen onnistui pienen kangertelun jälkeen, kun järjestelmä oli ensin kysynyt ”jospa haluaisit kirjautua Katso-tunnuksilla, kun nyt ei tuo näytä onnistuvan”, koska en ollut huomannut ”Kirjautuminen”-laatikon alapuolella selkeästi olevaa ”Katso-kirjautuminen (LiteTYVI)” -linkkiä. Kyseisestä linkistä palvelu ohjasi tunnistus.fi:n Tunnistuksenohjauspalveluun, jonka avulla varsinainen kirjautuminen suoritettiin.

Varsinaisen tuloveroilmoituksen täyttäminen onnistui helposti, tai siis helposti kun kenttien sisältö oli kertaalleen jo täytetty, ja sähköinen lomake osasi jopa laskea summat oikein. Taas säästyi turhaa kirjoittamista ja paperin postittamista.

Katso-tunniste ja sen käyttäminen TYVI-palveluissa oli suhteellisen suoraviivaista, vaikka muutamia pieniä asioita voisi asioinnissa kehittää. Toki kaikki vaadittavat asiat lopulta löytyivät, mutta tekstien ja linkkien sisältö sekä käyttöliittymien rakenne voisivat olla tarkemmin mietittyjä, ettei käyttäjän tarvitsisi miettiä (liikaa). Etenkin Katso-tunnisteen etusivu on kohtalaisen hämmentävä ensisilmäyksellä. Varsinaisen Katso-palvelun sivu vastaavasti on paljon selkeämpi. Sivuja voisi myös hieman kaunistella hieman grafiikalla ja väreillä.

Käyttäjien tunnistaminen graafisesti Identiconilla

Törmäsin jo aikaisemmin Don Parkin ideaan IP-osoitteen esittämisestä pienenä, anonyyminä graafisena merkkinä, mutta sivuutin asian sen suuremmitta huomioitta. Lyhyesti selitettynä Identicon -nimen saaneen idean tarkoitus on ”tunnistaa” ja erotella esimerkiksi blogin kommentoijat tai wiki:n kirjoittajat, paljastamatta käyttäjän IP-osoitetta tai muuta tietoa. Tämä onnistuu muodostamalla käyttäjän antamista tiedoista, kuten IP-osoitteesta tai sähköpostista, tietoa vastaava kuva.

9blocks 9blocks 9blocks 9blocks 9blocks 9blocks 9blocks 9blocks 9blocks 9blocks 9blocks 9blocks 9blocks

Don Park kuvaa Identiconia seuraavasti:

I originally came up with this idea to be used as an easy means of visually distinguishing multiple units of information, anything that can be reduced to bits. It’s not just IPs but also people, places, and things.

IMHO, too much of the web what we read are textual or numeric information which are not easy to distinguish at a glance when they are jumbled up together. So I think adding visual identifiers will make the user experience much more enjoyable.

I think identicons have many use cases. One use is embedding them in wiki pages to identify authors. Another is using them in CRM to identify customers. I can go on and on. It’s not just about IP addresses but information that tends to move in ’herds’.

Ideana IP-osoitteen tai muun yksilöivän tiedon esittäminen helppolukuisena kuvana on loistava ja kohtalaisen helppo toteuttaa. WordPress ei kuitenkaan toimi .NET -alustalla, joten mieleen tuli toteuttaa Identicon PHP:lla ja testata toteutusta omassa blogissani. Teknisesti idea perustuu käyttäjän IP-osoitteen tiivisteen (hash) ja sen esittämiseen graafisilla elementeillä, joten hieman graafista piirtelyä gd-kirjastolla ja hash-funktioiden kanssa leikkimistä, ja toteutus olisi valmis.

Tarkistin kuitenkin ennen töihin ryhtymistä Identicon -ideaan pohjautuvat eri toteutukset ja WordPressille löytyy jo Scott Sherrill-Mix:n toteuttama WP_Identicon -plugin. Ei kyllä ollenkaan yllättänyt, että loistavasta ideasta oli lyhyessä ajassa toteutettu versioita käyttäen PHP:ta, Pythonia, Perlia, C#:ia ja .NET -ympäristöä alkuperäisen Java -toteutuksen lisäksi. Voi olla, että testailen silti oman version luomista PHP:tä käyttäen.

Koska työt oli tehty ennen kuin pääsin edes alkuun, lisäsin blogiin Identicon -pluginin, joka näyttää kommentoijan IP-osoitteen tiivisteen perusteella muodostetun kuvan. Lisäosaa varten tarvitsi vain lisätä muutama rivi kommentti-sivuun ja vaihtaa vakiona ollut sähköpostin perusteella kuvan luova optio IP-osoitteeseen. Alkuperäiseen ideaan verrattuna WordPress-pluginissa on enemmän erilaisia muotoja kuvan luomiseksi.

Näet nyt oman Identicon -jälkesi blogin kommenteissa.