Käyttäjien tunnistaminen graafisesti Identiconilla

Törmäsin jo aikaisemmin Don Parkin ideaan IP-osoitteen esittämisestä pienenä, anonyyminä graafisena merkkinä, mutta sivuutin asian sen suuremmitta huomioitta. Lyhyesti selitettynä Identicon -nimen saaneen idean tarkoitus on ”tunnistaa” ja erotella esimerkiksi blogin kommentoijat tai wiki:n kirjoittajat, paljastamatta käyttäjän IP-osoitetta tai muuta tietoa. Tämä onnistuu muodostamalla käyttäjän antamista tiedoista, kuten IP-osoitteesta tai sähköpostista, tietoa vastaava kuva.

9blocks 9blocks 9blocks 9blocks 9blocks 9blocks 9blocks 9blocks 9blocks 9blocks 9blocks 9blocks 9blocks

Don Park kuvaa Identiconia seuraavasti:

I originally came up with this idea to be used as an easy means of visually distinguishing multiple units of information, anything that can be reduced to bits. It’s not just IPs but also people, places, and things.

IMHO, too much of the web what we read are textual or numeric information which are not easy to distinguish at a glance when they are jumbled up together. So I think adding visual identifiers will make the user experience much more enjoyable.

I think identicons have many use cases. One use is embedding them in wiki pages to identify authors. Another is using them in CRM to identify customers. I can go on and on. It’s not just about IP addresses but information that tends to move in ’herds’.

Ideana IP-osoitteen tai muun yksilöivän tiedon esittäminen helppolukuisena kuvana on loistava ja kohtalaisen helppo toteuttaa. WordPress ei kuitenkaan toimi .NET -alustalla, joten mieleen tuli toteuttaa Identicon PHP:lla ja testata toteutusta omassa blogissani. Teknisesti idea perustuu käyttäjän IP-osoitteen tiivisteen (hash) ja sen esittämiseen graafisilla elementeillä, joten hieman graafista piirtelyä gd-kirjastolla ja hash-funktioiden kanssa leikkimistä, ja toteutus olisi valmis.

Tarkistin kuitenkin ennen töihin ryhtymistä Identicon -ideaan pohjautuvat eri toteutukset ja WordPressille löytyy jo Scott Sherrill-Mix:n toteuttama WP_Identicon -plugin. Ei kyllä ollenkaan yllättänyt, että loistavasta ideasta oli lyhyessä ajassa toteutettu versioita käyttäen PHP:ta, Pythonia, Perlia, C#:ia ja .NET -ympäristöä alkuperäisen Java -toteutuksen lisäksi. Voi olla, että testailen silti oman version luomista PHP:tä käyttäen.

Koska työt oli tehty ennen kuin pääsin edes alkuun, lisäsin blogiin Identicon -pluginin, joka näyttää kommentoijan IP-osoitteen tiivisteen perusteella muodostetun kuvan. Lisäosaa varten tarvitsi vain lisätä muutama rivi kommentti-sivuun ja vaihtaa vakiona ollut sähköpostin perusteella kuvan luova optio IP-osoitteeseen. Alkuperäiseen ideaan verrattuna WordPress-pluginissa on enemmän erilaisia muotoja kuvan luomiseksi.

Näet nyt oman Identicon -jälkesi blogin kommenteissa.


Posted

in

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “Käyttäjien tunnistaminen graafisesti Identiconilla”

  1. Marko avatar

    Identiconin ideana ei ole niinkään tunnistaa tunnistusmielessä käyttäjiä varsinkaan IP:n perusteella, mutta sitä voi käyttää vaikkapa yksilöimään blogin kommentoijia keskusteltaessa jostain asiasta. Estää ns. identiteettivarkaudet (köykäisesti) :)

    Vaihtoehtoisiin tunnisteihin sovellettuna hyvä idea ja Don Park on listannut muutamia sovellusajatuksia aiheesta. Aihetta käsitelleet blogi-kirjoitukset eri blogeissa ovat herättäneet ideasta paljon keskustelua.

  2. Jasmo avatar

    Nykyään IP-osoitteita arvotaan aika rapsakasti DHCP:n avulla. Joten loistavan hyvä idea menee vähän hukkaan jos tunnistus tehdään IP-osoitteella. Vaihtoehtoisia tunnisteita voikin sitten keksiä.. Mutta hauska idea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *