SnoopStick valvoo mitä koneellasi tehdään

SnoopStick on normaalin USB-muistitikun näköinen palikka, joka tietokoneeseen liitettynä ja piilossa olevan ohjelman avulla valvoo, mitä tietokoneellasi on tehty, kun olet ollut poissa. Valvontaa voi myös tietenkin soveltaa lasten ja työntekijöiden tietokoneisiin. Ei sinällään mitenkään erikoinen vekotin verrattuna normaaleihin vakoiluohjelmiin, mutta toteutukseltaan yksinkertainen ratkaisu USB-tikkuun sovellettuna.

SnoopStick -ohjelmisto tallettaa kaiken mitä valvottavalla koneella tehdään ja tapahtumia voi tarkastella jälkeenpäin. Kytkemällä palikan mihin tahansa Internet-yhteydellä varustettuun tietokoneeseen, voi valvottavan koneen tapahtumia seurata ja ohjelmia hallita reaaliajassa. SnoopStick -palikoissa on uniikki tunniste, jolla tunnistetaan valvottavat koneet ja yhdistetään ne palikkaan, jolta ohjelma asennettiin. Valvovan ohjelmiston voi poistaa ajamalla asennusohjelman samalta palikalta, jolta se asennettiin. Yhdellä 60 dollarin hintaisella SnoopStickillä pystyy valvomaan kolmea konetta ja lisäkoneet maksavat 25 dollaria kappale.

Aikamoinen valvontatyökalu, joka ei periaatteessa eroa mitenkään perinteisistä haittaohjelmista. SnoopStickin asentama valvontaohjelma ei näy käyttäjälle ja käyttäjä on tietämätön valvonnasta. Palikan sivuilla ei kerrottu näkyykö ohjelma Explorerin prosessi-listassa vai toimiiko ohjelma rootkit -tyylisesti piilottamalla toimintansa kokonaan, joskin normaaleille käyttäjille jo ohjelman piilottaminen tehtäväpalkista on riittävä piilotuskeino.

Tietoturvallisesta näkökulmasta mieleen tulee tilanne, jos ja kun SnoopStick tunnisteet murretaan ja valvottavat koneet ovat avoimesti auki Internetiin. Eettisestä näkökulmasta katsoen palikan käyttäminen käyttäjän tietämättä on vähintäänkin kyseenalaista. Toisaalta, monessakohan julkisessa tietokoneessa, esimerkiksi kirjastoissa, on asennettuna jonkinlainen haittaohjelma, joka valvoo käyttäjän tekemisiä ja muun muassa salasanoja.

(via Gizmodo)


Posted

in

,

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *