GPROn 10. kausi on käynnistynyt

Formula 1 -maailmaan keskittyvän Grand Prix Racing Online -managerointipelin 10. kausi on käynnistynyt ja ensimmäinen kisa ajetaan perjantaina 4.7.2008. Vielä on siis aikaa ilmoittautua mukaan ja vallata eturivi kauden ensimmäisessä kilpailussa Silverstonessa.

Yhdeksäs GPRO-kausi, itselleni neljäs kausi, sujui Rookiessa hyvin ja oman lohkoni voitto varmistui jo kauden toiseksi viimeisessä kisassa, vaikka muutamissa kisoissa tulikin laskettua varikkotaktiikat hieman väärin ja menetettyä kasapäin pisteitä. Kauden päätyttyä edessä olikin siis siirtyminen ylempään luokkaan eli Amateuriin.

Tällä kertaa mahdollisuudet menestymiseen myös Amateurissa ovat paljon paremmat kuin edellisen kerran, sillä tänään oli ensimmäinen mahdollisuus hankkia itselleen kuski ja onnistuinkin hankkimaan saman ajajan kuin parina kautena aikaisemminkin. Tärkeä osa pelissä menestymistä onkin tiedon kerääminen eri radoilta ja niiden soveltaminen, joten on helpompaa etsiä muun muassa auton asetuksia ja varikkotaktiikoita, kun edes kuski pysyy samana. Lisäksi Rookiessa piipahtamisen aikana kuski kehittyi lupaavasti ja onkin nyt paljon valmiimpi vastaamaan tuleviin haasteisiin.

Edessä onkin siis varsin mielenkiintoinen kausi.

GPRO Organizer tuo apua GPRO-kisatiedon keräämiseen

Kirjoitin aikaisemmin Grand Prix Racing Online -manageripelistä, jossa suurena osana menestymistä on tiedon kerääminen ja sen hyödyntäminen kauden kilpailuissa. Varikkotaktiikkaa, rengasvalintoja ja polttoaineenmäärää on vaikea valita optimaalisesti ilman kunnollista dataa aikaisemmista kisoista. GPRO tarjoaa helpotusta aikaisempien kisojen tulosten, kisataktiikoiden ja aika-ajoasetusten seurantaan Supporter-ominaisuuden kautta pientä maksua vastaan, mutta tietoa voi lisäksi kerätä GPRO Organizer-ohjelmalla.

GPRO Organizer (GO) on ilmainen ohjelma, jolla GPRO:n dataa voi tarkastella omalla koneella ja hieman paremman käyttöliittymän kautta. Kuulostaa hyvältä ja ohjelma onkin ihan hyvä apuväline. GO on tarkoitettu käytettäväksi Windows-alustalla ja vaatii .NET-ympäristön, mutta toimii myös Linuxissa Mono-projektin avustuksella. Yleisesti ottaen, .NET-sovellusten pitäisi toimia myös Linuxissa Monoa käyttäen, mutta käytännössä aina näin ei ole. Lisäksi tällä hetkellä Mono ei ole aivan yhtenäinen .NET 2.0 -version kanssa.

En tietenkään heti alkuun tajunnut kokeilla GO:ta suoraan Monoa käyttäen, vaan aloin säätämään .NET-kirjastoja Wineen. Lopputulos olikin vain säätämistä, sillä vaikka sainkin .NET-ympäristön asennettua Winelle, en eri yrityksistä huolimatta saanut GO:ta käynnistymään. Edes eri Windows-versioilla kikkaileminen tai kirjastojen asentelu ei auttanut ja tuloksena oli vain erilaisia segmentation fault -ilmoituksia. Onneksi tämän jälkeen tajusin googlettaa asiasta hieman lisää.

Asennettuani Mono-alustan ja graafisen liitynnän tarjoavan Portable.NET-kirjaston, käynnistyi Winellä asentamani go.exe heittämällä. Tarvitsi vain komentaa mono go.exe siellä hakemistossa, johon Wine oli GO:n asentanut, tässä tapauksessa se oli "~/.wine/dosdevices/c:/Program Files/GO". Gentoossa tarvittavat kirjastot ja ohjelmat GO:n toimimiseen löytyivät dev-lang/mono, dev-lang/mono-basic ja dev-dotnet/pnet -paketeista, jotka toivat mukanaan lisäksi muita tarvittavia kirjastoja.

GO tarjoaa ominaisuuksiltaan samaa tietoa, kuin GPRO:n web-käyttöliittymä, mutta paremmassa paketissa. GPRO:n datan saa ladattua GO:hon, josta voi sitten tarkastella menneitä kisoja ja tietoja. Lisäksi GO tarjoaa varikkotaktiikka-työkalun ja erilaisia näkymiä historiatietoon, jotka ovat ihan käteviä. Ainakin selkeämpiä kuin omat muistiinpanoni. Ohjelman käyttöön löytyy myös yksinkertainen käyttöohje.

GO GO GO GO

Grand Prix Online tarjoaa Formula-managerointia webissä

En ole aikaisemmin juuri pelannut eri aihepiireihin liittyviä managerointipelejä, mutta kesällä ajattelin kokeilla, tai oikeastaan minut houkuteltiin kokeilemaan, webissä pelattavaa Grand Prix Online -managerointipeliä. Grand Prix Online, eli lyhyemmin GPRO, on siis selainpojainen Formula-managerointipeli, jossa tavoitteena on kehittää itselleen hyvä auto, hankkia hyvä kuljettaja ja voittaa oma sarja ja nousta ylempään sarjaan. GPRO on pyörinyt muutaman vuoden ja viime perjantaina päättyi kuudes kilpailukausi.

Pelin idea on yksinkertainen. Pelaajalla eli tiimipäälliköllä on kauden alussa käytettävissään tietty määrä rahaa, jonka avulla pitäisi 17 kilpailun ajan rahoittaa auton kehitys, vaihtaa auton kuluneet osat uusiin, maksaa palkkaa kuljettajalle, kehittää tiimiä ja kaikkea muuta mitä Formula 1 -tallin pyörittämiseen kuuluu. Joka tiistai- ja perjantai-iltaisin ajettavista kilpailuista saa lisää rahaa sijoituksen mukaan, mutta sitä ei todellakaan liikaa ole käytettävissä. Käytännössä F1-tallin managerointi tarkoittaa, että kilpailupäivänä etsitään kuskin vinkkien avulla autoon parhaimmat säädöt, pohditaan kisataktiikka radan mukaan ja mahdollisesti käytetään rahaa esimerkiksi uuteen moottoriin tai kuskin ninja-opetukseen. Yksinkertaistettuna kisamenestys perustuu tasapainoon ja jakautuu kuskin ja auton ominaisuuksiin, auton asetuksiin ja kisataktiikan laatimiseen. Kilpailuun laadittua suunnitelmaa polttoaineen ja renkaiden suhteen ei voi kisan aikana muuttaa, joten kisataktiikkaa kannattaakin hieman laskeskella. On todella ikävää, jos polttoaine tai renkaat loppuvat vain muutama kierros ennen maalia.

GPRO:n pelaamiseen ei mene kovinkaan montaa tuntia viikossa, mutta mitä enemmän aikaa käyttää tiedon keräämiseen, sitä parempia tuloksia saa. Toimivaa kisataktiikkaa on vaikea suunnitella ilman tietoja radasta ja sen vaikutuksesta autoon. Ensimmäinen kilpailukausi onkin lähinnä datan keräämistä eri olosuhteista, radoista ja auton kulumisesta. Jos kilpailupäivänä ei seuraa itse kisaa, joka kestää 2 minuuttia per kierros, menee auton säätämiseen ja muuhun toimintaan kenties vajaat puoli tuntia per kilpailu. Tukemalla pelinkehittäjiä 0,40 eurolla per kilpailu, saa käyttöönsä muutamia lisäominaisuuksia, jotka ovat käteviä muun muassa datan keräämisessä, sen hallinnoinnissa ja kilpailun seuraamisessa, mutta ilmankin pärjää ihan hyvin.

Ensimmäinen GPRO-kauteni meni heikosti ja lähinnä datan keräämisessä ja oppirahoja maksaessa. Onnistuin heti alkukaudesta hassaamaan liikaa rahaa ja muutaman epäonnisen kisan ja omien virheiden ansiosta samalla meni loppukausikin metsään. Loppukaudesta sain kuitenkin hankittua kelvollisen kuskin, mutta sekä auto että rahat olivat jo aikaa sitten ajettu loppuun, joten ei siitäkään paljon iloa ollut. Seuraavalta kaudelta odotankin ensimmäisiä pistesijoja, sillä kaukana ne eivät nytkään olleet. Hyvällä kuskilla kenties palkintopallisijoitukset ovat saavutettavissa. Suurempana tavoitteena voisi olla nousu Amateur-luokkaan. Managerit on jaettu Rookie-, Amateur-, Master- ja Elite-luokkiin ja luokkakorotukset tapahtuvat tietenkin menestymisen perusteella. Managereiden määrä on Wikipedian mukaan rajattu noin 2200:een, mutta käyttämättömiä tilejä poistetaan jatkuvasti.

Seitsemäs kilpailukausi alkaa joulukuun alkupuolella, joten vielä on runsaasti aikaa varata oma GPRO-talli.