Aamut käyntiin Philips Wake-up Experimentissä

Kirjoitin muutama viikko sitten saaneeni testiin Philipsin HF3550 -herätysvalon osana Philipsin Wake Up Experiment -koetta. Testin koekaniini on saanut kokea marraskuun puolesta välistä lähtien mitä erilaisimpia herätyksiä, mutta omat aamuni ovat olleet herätykseltään rauhallisia ja normaaleja. Tarkoituksena oli testata joulukuun aikana auringonnousua simuloivaa sarastusvaloa, mutta koska en omista (vieläkään) iPhonea tai iPod Touchia, piti herätä vanhemman sarastusvalon kirkkauteen.

Philipsin sarastusvalot ovat mielestäni näppärä tapa helpottaa aamujen heräämisiä muuttamalla aamun pimeys asteittain kirkastuvan valoon. Muutaman talven ajan olen herännyt FM-radiolla varustetun sarastusvalon avulla, joten olisi ollut kätevää verrata sen toimintaa uuteen Philipsin HF3550 -sarastusvaloon, jossa valo simuloi nyt auringonnousua väreissä ja toimii vain yhteistyössä telakkaan asetettavan iPhonen tai iPod Touchin kanssa. Lamppu on sulavan pyöreä ja miellyttävämpi silmälle ja toimintoja ohjataan Wake-up -sovelluksella, jolla voi seurata myös nukkumisrutiineja. Tässä onkin lampun suurin heikkous: riippuvaisuus iOS-laitteista.

Lamppua testannut Köyttöliittymä-blogi on kirjoittanut laitteesta ensikokemukset ja etenkin jutun kommenteissa on hyviä kysymyksiä iPhoneen ja sovellukseen sidotun tuotteen elinkaaresta. Odotankin mielenkiinnolla, miten lampun käyttöminen on pidemmän ajan kuluessa sujunut, sillä alku ei ollut kovin jouheva. Köyttöliittymä kirjoittaa, että ”iPhonen hyödyntäminen asetusten säätämiseen on hyvä idea, mutta toteutuksessa on vielä parantamisen varaa”. Lisäksi puhelimen on pakko olla kiinni telakassa, että herätys toimii, joka estää puhelimen käyttämisen sillä aikaa. Mielestäni aika hankalaa.

Idealtaan Philipsin HF3550 -sarastusvalo iPhone-telakalla ja sovelluksella on hauska, mutta käytäntö taitaa olla toinen. Herätyskellon pitäisi kuitenkin olla suhteellisen yksinkertainen ja luotettava ilman monimutkaisia vaiheita. Oikeastaan, en ymmärrä mikä idea on sitoa koko lampun perustoiminnallisuus iPhone tai iPod Touch -laitteisiin, eikä tehdä tuotteessa sekä että -mallia. Tekniikka kehittyy, laitteet vaihtuvat, mutta lampun voi olettaa toimivan useampia vuosia. Vielä kun HF3550-mallin valo kustantaa 189 euroa, voi ostopäätöstä joutua miettimään tovin.

Philipsin Wake-up Light -valojen malliston ilman iOS-laitetta toimiva ja FM-radiolla varustettu HF3520 olisi ollut vaihtoehtoisella iPhone-telakalla oiva sarastusvalo. Tai vielä parempi olisi toteuttaa se ilman telakkaa, eli vaikkapa Bluetooth- tai NFC -aktivoinnilla, jos toiminta halutaan sitoa sovellukseen. Tällöin se voisi toimia myös Androidilla ja Windows Phonellakin.

No, ainakin aamuni ovat olleet rauhallisempia kuin Philipsin Wake Up Experiment -kokeessa, jossa koekaniini on heräillyt mitä eriskummallisiin herätyksiin. Herätyksiä ei voi kovin mukaviksi sanoa, mutta Brasialainen karnevaali, Amerikkalainen jalkapallojoukkue, dynamiitti ja Kauna -elokuva näyttivät olevan aika tehokkaita. Koiraihmiset voinevat samastua koiranpentujen suorittamaan herätykseen :)

Omalta osaltani ”herätyskoe” meni hieman pieleen, mutta palannen auringonvaloa simuloivan herätysvalon kokemuksiin, kunhan saan hankittua Applen iPhone 4 -puhelimen. Tai myytyä nykyisen ja hankittua FM-radiolla varustetun HF3520-mallin.

Oma Philips Wake-up Light HF3550 -sarastusvalo iPhone-telakalla odottaa siis edelleen käyttöä:

Heräämisiä Philips Wake Up Experimentissä

Aamuisin voi herätä usealla eri tavalla, jonka Philips Wake Up Experimentin koekaniini on varmasti saanut todeta marraskuun puolesta välistä lähtien. Parissa viikossa testihenkilö on saanut kokea aika erikoisia herätyksiä. Omat heräämiseni ovat olleet vielä hieman perinteisempiä, mutta joulukuussa on edessä muutos. Olin yksi bloggaajista, jotka saivat herätyskokeeseen liittyen testiin Philipsin uuden Wake-up Light -sarastusvalon, kuten lokakuun lopussa kirjoitin.

Philips Wake Up Experiment on kokeilu, jossa selvitetään mikä oikeastaan on paras tapa herätä. Asia toteutetaan kokeilemalla kaikki mieleen tulevat mahdolliset ja mahdottomatkin herätystavat. Kokeeseen valittu henkilö on nyt herännyt marraskuun puolesta välistä alkaen muun muassa säkkipillinsoittoon, aamutreeniin, 31:n herätyskellon sointiin ja poliisirynnäkköön. Aika äärimmäisiä herätyksiä ja niitä koehenkilöllä on vielä pari viikkoa edessä, sillä koe kestää 13.12.2012 asti.

Herätyskokeeseen liittyen Philips lähetti bloggaajille testiin uuden Wake-up Light -sarastusvalon, joka viimein eilen saapui. Sarastusvalon ideanahan on, että sen avulla herääminen asteittain kirkastuvaan valoon on helpompaa ja virkeämpää. Omistan entuudestaan vanhemman FM-radiolla varustetun sarastusvalon, joten nyt on hyvä testata, miten uudistettu malli toimii. Ulkoisesti uusi sarastuvalo on sulavan pyöreä ja paremmin muotoiltu. Toiminnallisuuden osalta saamassani HF3550-mallissa sarastustoiminnallisuus simuloi nyt auringonnousua väreissä ja lamppu toimii vain yhteistyössä telakkaan asetettavan iPhonen tai iPod Touchin kanssa. Toimintaa ohjataan Wake-up -sovelluksella, jolla voi seurata myös nukkumisrutiineja. Wake-up Light -valojen mallistosta löytyy myös edullisemmat ilman iOS-laitteita toimivat ja FM-radiolla varustetut mallit: HF3510 vanhan mallin sarastuksella ja HF3520 auringonnoususimulaatiolla.

Philips Wake-up Light HF3550 iPhone-telakalla:

Lähiviikkoina saa nähdä, miten uuden sarastusvalon herätys eroaa aikaisemmasta ja onko aamuisin herääminen yhtään virkeämpää. Useimminhan se on enemmän tai vähemmän vaikeaa ja sitä haluaisi vain makoilla vielä hetken. Aikaisempien kokemusten mukaan sarastusvalolla kynnys yön pimeyden ja aamun valkeuden välillä ei ole niin jyrkkä ja on mukavampaa herätä valoisuuteen. Herätyskoe alkakoon!

Valoa aamuherätyksiin sarastusvalolla

Philips Wake-up Light

Syksyn ja synkkien aamujen lähestyessä on taas aika vetää virtapiuha yöpöydällä kesän ”talvehtineesta” Philipsin Wake-up Lightista sähköpistokkeeseen ja herätä valon sarastukseen. Kevään ja kesän valoisina aamuina ei sarastusvalolla ole juuri virkaa, mutta vajaa vuosi sitten ostamani Philipsin sarastusvalo herättää mukavasti talven pimeisiin aamuihin. Vaikka virkeyttä on hieman hankala mitata, on ainakin henkisesti mukavampaa herätä valoisaan hetkeen, kuin perinteisen herätyskellon pirinään pimeässä. Talven pimeydessä pienikin lisävalo on plussaa.

Sarastusvalon periaate on valon voimistuminen hitaasti kohti määritettyä kirkkautta 30 minuuttia ennen asetettua herätysaikaa, jonka avulla elimistö herää pehmeämmin kuin perinteiseen shokkiherätykseen. Tuotekuvauksen mukaan ”Valo osuu silmiin ja vaikuttaa positiivisesti energiahormoneihin ja valmistelee hellävaraisesti elimistöä heräämiseen”. Maksimissaan 300 luksin valotehon lisäksi herätyksen tueksi saa linnun laulua, viidakon ääniä, tuulen suhinaa, merkkiäänen tai radion, joka onkin toiminut ihan hyvin, vaikka kuuluvuuden osalta joutuukin piuhaa virittelemään. Herätysääni voimistuu hiljaksiltaan, joten keskelle rokkikonserttia ei tarvitse säpsähtää. Valossa on lisäksi uniajastin, jolloin esimerkiksi valoa tai radiota voi käyttää ennen nukkumista halutun ajan.

Vaikka ostohinnaltaan sarastusvalo on suhteellisen tyyris, voi sitä rahojaan turhempaankin käyttää. Herääminen onnistuu hyvin, vaikka optimaaliseen käyttöön tarvitsisikin kaksi sarastusvaloa, yksi kummallekin puolelle sänkyä. Kylkeä on hieman liian helppo kääntää, kun valo alkaa paistaa silmiin. Lisäksi vain kahden metrin pituinen sähköjohto on hieman nihkeä, jos sängyn lähellä ei ole sähköpistoketta.

Herätyskello-matto pakottaa jalkeille ja hereille

Aamuisin on usein tarvetta herätyskellolle ja kellon soidessa, voi sen hamuaminen olla pimeässä hankalaa. Yanko Designin herätyskello-matto ratkaisee tämän ongelman yhdistämällä herätyskellon ja maton. Sofie Collinin ja Gustav Lanbergin ideoimassa herätyskellona toimivassa matossa on tietenkin LCD-näyttö ajan näyttämiseksi ja herätys sammuu astumalla matolle molemmin jaloin. Herätyksen lisäksi kello siis pakottaa samalla jalkeille, joten sänkyyn ei voi jäädä uneksimaan. Kohtalaisen näppärää, jos kyseisiä tuotteita olisi vielä jostain saatavilla.

herätyskello-mattoherätyskello-matto

(Gizmodo)

Kiintolevy-kellossa enemmän taidetta kuin kelloa

Aika ja sen kulumisen seuraaminen on ihmisille tärkeää ja ajan seuraamiseksi löytyykin mitä mielikuvituksellisimpia kelloja. Tietokoneen kiintolevyä on ennenkin hyödynnetty kellon toteutuksessa, mutta tällä kertaa kello käyttää hyödykseen kiintolevyn mekanismia.

Saksalainen Harddisc-Uhr -kello ei kenties ole kovin käytännöllinen, mutta idealtaan ovela, sillä kiintolevyn levy (eng. platter) näyttää tunnit ja levyn lukupää osoittaa minuutit. Kokonaisuus saa virtansa Compaqin virtalähteestä.

(via Gizmodo)

Harddisc-Uhr Harddisc-Uhr Harddisc-Uhr

Palapeliherätyskello: etsi palaset, kokoa ja olet hereillä

Puzzle Alarm Clock

Bim bam banana -verkkokaupassa on myytävänä herätyskello, joka herättänee myös ne henkilöt, jotka vain iskevät herätyksen pois päältä ja kääntävät kylkeä. Palapeliherätyskello on nimensä mukaisesti palapeli ja herätystaktiikkana on heittää herätyksen sammuttamiseen tarvittavat palaset lattialle.

Kerätessäsi palapelin palasia lattialta sammuttaaksesi herätyksen, joudut jo nousemaan sängystä ja kyljen kääntäminen ei nyt onnistukaan niin helposti. Toki pitkäaikainen pirinä herättää varmasti myös naapurisi, joten kannattanee pitää kiirettä.

Palapeliherätyskello on hinnaltaan 67 dollaria ja Suomeen toimitettuna hintaan lisätään vielä 25 %:n arvonlisävero ja toimituskulut. Kohtalaisen arvokasta heräämistä.

Polar Clock -näytönsäästäjä: hieman erilainen kello

Pixel Breakerin Polar Clock -näytönsäästäjä on idealtaan ovela: ajan eteneminen on esitetty väriävaihtavilla, ympyrää kiertävillä palkeilla. Pixel Breakerin sivuilla voi testata flashilla toteutettua kelloa ja ladata näytönsäästäjän Mac OS X:lle.

Polar Clock v2 -näytönsäästäjä on saatavilla Mac OS X:n lisäksi myös Windowsille ja on hieman erilainen kuin alkuperäinen idea.

Näytönsäästäjänä Polar Clock on hieman turhan staattinen verrattuna perinteisiin ympäri ruutua vaeltaviin näytönsäästäjiin, mutta ideana toimiva.