Näin mainostajat taas huijaavat meitä

Suomen polkupyörätukku mainostaa muun muassa Hesarissa mainoksella, joka monen muun mainoksen tapaan luo vääriä mielikuvia mainostettavasta tuotteesta. Aktiivipyöräilijä osaa toki jättää ne omaan arvoonsa, mutta sunnuntaipyöräilijälle voi mainosten kuvista ja tunnelmasta nousta mielikuva, että mainostetut pyörät olisivat jotain muuta kuin mitä oikeasti ovat. Eli siis mainos on onnistunut tehtävässään.

Mainoksessa on esillä vauhdikkaita ja huomiota herättäviä kuvia, joista herää fiilis, että näillä pyörillähän ne paremmatkin pyöräilijät matkaa taittavat. Muuten ihan hyvä, mutta ainakaan isoimmassa kuvassa esiintyvä pyörä ei ole Inseraa nähnytkään. Lisäksi pyöräilijällä ei ole kypärää päässä.

Autovertauskuvallisesti asiaa voisi kuvata Fiat 500:n mainostamista SLK Mersuna. Toki automainoksissakin autot ovat enemmän tai vähemmän lisävarusteltuja, mutta niissä viitataan sentään samaan merkkiin ja jopa samaan malliin. No, mainostaminenhan on aina kuluttajan mielikuviin vetoamista ja osittaista harhaanjohtamista.

lehtimainos

Kuvassahan on selkeästi esillä Cannondale Rush -malliston pyörä ja tuollaisissa maisemissa olisi kyllä kiva pyöräillä. Olisikohan mainoskuva otettu Inseran kotikulmilta Indonesiasta.

Eivät mainostetut pyörät varmastikaan huonoja ole, mutta eivät ne kyllä sovellu kuvissa mainostettuihin tarkoituksiinkaan.