Nøgne Ø Red Horizon

Helsingin Arkadiankadun Alko on ketjun lippulaivakauppa ja valikoimasta löytyykin kattavasti erilaisia alkoholituotteita. Itseäni lähinnä kiinnostaa liikkeen laaja viski- ja olutvalikoima, joista oluita onkin tullut muutamia erikoisuuksia maisteltua. Aina ei kuitenkaan erikoisuus tuo juomaan positiivisia ominaisuuksia ja nautittavuudestakin voi olla montaa mieltä.

Kävin jokin aika sitten tutkimassa Arkadiankadulla viskivalikoimaa ja mukaan tarttui norjalainen Nøgne Ø Red Horizon -olut, joka on Alkon valikoimassa erikoisuus (408 pulloa). Erikoinen se oli myös nautittuna. Olut tulee punaisessa japanilaisvaikutteisessa peltirasiassa, jonka sisältä löytyy 0,25 litran pullo alkoholiprosentiltaan 17% vahvuista sakehiivalla (nro 7) käytettyä vahvaa alea. Oluessa on käytetty Grimstadin vettä ja ohra- ja vehnämallasta.

Makunystyräni eivät ole kovin hienostuneet, joten lyhyesti kuvailtuna Red Horizon -olutta voi sanoa hieman viskimäisen kitkeräksi ja väriltään tumman kupariseksi, mutta vahvuudestaan huolimatta kuitenkin yllättävän hyvin juotavaksi. Tässä täyteläisessä ja lähes hiilihapottomassa oluessa jälkimaku on erittäin lämmin ja pitkä. Alkoholi ei sinällään maistu läpi, mutta sitä kyllä tietää jotain vahvaa juoneensa.

Red Horizon kustantaa 8,96 euroa pullo (0,25 l), jolloin litrahinnaksi tulee viskimäinen 35,44e/l. Alkon suhteellisen kuvaavat sanat tuotteesta ovat: kuparinruskea, täyteläinen, makean hedelmäinen, kevyen sakemainen, hennon yrttinen, miedon tervainen, vivahteikas. Eli aika monivivahteinen pakkaus. Energiaa juoma sisältää 150 kcal/100 ml (600 kJ/100 ml).

Loppupeleissä en kyllä oikein ymmärrä tällaisten erikoisvahvojen oluiden tarkoitusta, sillä ei niiden nauttiminen nyt mitään varsinaista nautintoa ole, vaikka erikoinen makukokemus onkin. Alkon hyllyistä löytyi useampiakin vastaavia tuotteita, joten ilmeisesti kysyntää kuitenkin on. Siitä hyviä nämä erikoisvahvat oluet kyllä ovat, että jo yhdellä pienellä pullolla pääsee mukavaan tunnelmaan ja hieman ylikin.

Meantime Coffee Porter -olut

Coffee Porter

Eksyin ohikulkumatkalla Kampin Narinkkatorin kulmilla sijaitsevaan Alkoon, joka olikin muuntautunut fiiniksi alkoholijuomamyymäläksi. Kahteen kerrokseen levittäytyvässä myymälässä löytyi valinnanvaraa alakerran vallanneista viineistä yläkerran väkeviin, kirkkaisiin ja mietoihin. Myös olutvalikoima oli kiitettävän kattava ja kassan kautta mukaan lähtikin Lontoolaisen Meantime-panimon Meantime Coffee Porter -oluen.

Meantime-panimon tuote-esitteen mukaan Coffee Beer on "tehty" oikeasta kahvista ja pullon kofeiiniannos vastaa yhtä kupillista kahvia. Mausta pitäisi löytyä hieman suklaata ja vaniljaa, ja lisäksi olut on useasti palkittu. Coffee Porter on ilmeisesti sama olut, mutta uudelle etiketillä.

Meantime Coffee Porter on pullotettu tummaan 33cl vetoiseen, pientä viinipulloa tai oikeastaan karahvia muistuttavaan pulloon ja on voimakkuudeltaan 6.0%. Alkon tuoteseloste kuvailee juomaa seuraavasti: "Musta, täyteläinen, kahvinen, paahtunut, hennon siirappinen, voimakkaasti humaloitu". Porterhan on tumma pintahiivaolut, joka on tehty paahdetuista maltaista.

Yleisesti ottaen, Porter-oluista pitäisi löytyä seuraavia ominaisuuksia:

  • Silmissä: Hyvin tumma, lähes musta ja läpinäkymätön. Rusehtava vaahto.
  • Nenässä: Paahtunutta maltaisuutta, hedelmäisyyttä, humalan mausteisuutta.
  • Suussa: Leipämäistä maltaisuutta, hedelmää, humalan katkeruutta, kahvimaisuutta, joskus lääkemäisyyttä.
  • Nielussa: Tummaa mallasta, kuivaa hedelmäisyyttä, kirpeänkuivaa humalaa.

Coffee Porterista löytyy tyypilliset Porter-oluiden ominaisuudet, mutta pitäisi ehkä hieman treenata makunystyröitä, sillä en kyllä osaa sanoa, maistuiko oluessa paahdettu mallas, humalan katkeruus vai kahvimaisuus. Olut oli ihan kelvollista ja täyteläistä, ja jälkimaku oli katkeran kuiva. Oikeastaan hieno pullo onkin oluen parasta antia, sillä olut itsessään ei positiivisesti yllätä, vaikka ei kyllä ole pahaakaan.

Internetin, asiantuntevampien, makuarvioiden perusteella Coffee Porterista pitäisi löytyä selkeähkö kahvin tuoksu ja selkeämmin siirappimaista makua, jälkimakuna espressoa. Toisaalta kirjoitusten perusteella Meantime-panimo muuttelee juomien reseptejä ja Coffee Porterin osalta muutos ei ole mennyt parempaan suuntaan. Mainospuheet lupaavat paljon, mutta antavat vähän.