Pieni Karhunkierros koiran kanssa

Luontoretkeily on viime vuosina nostanut suosiotaan ja etenkin tänä vuonna Korona-viruksen jälkimainingeissa tuntuu, että jokainen kansallispuisto ja retkeilyreitti on täynnä patikoijia. Kesälomareissulla pohjoiseen poikkesimme Oulangan kansallispuistossa retkeilemässä Pienen Karhunkierroksen koiran kanssa.

Oulangan kansallispuisto ja Pieni Karhunkierros

Oulangan kansallispuisto sijaitsee 50 km Kuusamon pohjoispuolella ja tarjoaa nähtävyyksinä koskien kuohua, riippusiltoja ja ainutlaatuisia maisemia. Useimmat nähtävyydet sijaitsevat muutaman kilometrin kävely- tai melontamatkan päässä pysäköintialueilta.

Nähtävyyksistä helpoimmin saavutettavissa on Kiutakönkään koski, joka sijaitsee vain yhden kilometrin päässä Oulangan luontokeskuksesta. Jyrävän luonnontilainen koski on toinen helposti saavutettava kuohuva nähtävyys, joka sijaitsee Pienen Karhunkierros -reitin varrella, noin 3,5 kilometriä Juuman pysäköintialueelta. Se on hyvä kohde päivävaelluksena ja kiersimme sen ohikulkumatkalla. Reitille löytyy Metsähallituksen reittiopas ja kartta vuodelta 2017.

Pieni Karhunkierros on 12 kilometrin rengasreitti, joka johdattaa reppuretkeilijän Oulangan kansallispuiston eteläisimpään osaan. Maisemareitiksi kutsutun päiväreitin varrella pääsee ihastelemaan upeaa Oulangan luontoa: kuohuvia koskia, jyrkkiä kallioita ja suojaisia metsiä.

Pieni Karhunkierros

Pieni Karhunkierros -reitti on vaikeustasoltaan keskivaativa, mutta lähinnä korkeuserojen vuoksi. Reitti on sorastettu ja helppokulkuinen, joten oikea vaikeustaso keskivertoihmiselle on helppo. Arvioitu kulkuaika on 4 -6 tuntia. Reitti on merkitty vihreillä maalimerkeillä reitin varren puihin, eikä opasteita ja sorastusta seuraamalla voi eksyä. Lähtöpisteenä voi olla Juuman pysäköintialue tai Basecamp Oulanka, joissa Juumassa on isompi parkkialue. Heinäkuun puolessa välissä aurinkoisessa kelissä Juuman parkkipaikka oli aivan täynnä autoja tienvarsia myöten, joten suuntasimme hiekkatietä pitkin Basecamp Oulankaan, jossa oli juuri yksi vapaa parkkipaikka vapaana. Basecampilta lähdettäessä reitti on noin pari kilometriä lyhyempi.

Reippaasti kävellen pienen kääpiövillakoiran tahtia ja välillä maisemia ihaillen reittiin meni noin 3 tuntia ja matkaa kertyi 10 kilometriä (Strava-jälki).

Pieni Karhunkierros alkaa Juumasta, josta suunnataan kohti Myllykoskea vajaan parin kilometrin päähän. Myllykoskella on päivätupa, tulentekopaikka ja käymälä. Sulan maan aikaan kulkusuunta on määritelty myötäpäivään Kallioportin korkean nousun ja porrastuksen takia, joten Myllykoskella ylitetään Kitkajoki riippusiltaa pitkin ja taivalletaan kohti Pyöreälampea. Matkan varrella on kosteissa kohdissa pitkostusta ja polku on osin kulunut kivikkoiseksi.

Pyöreälammelle tultaessa on hyvä pitää pieni juomatauko tulentekopaikalla ja jatkaa matkaa Kallioportille. Kallioportilla on näköalatasanne, jolta avautuvat huikeat näköalat Kitkajoen laaksoon. Matkaa Juumasta kertyy 3,2 kilometriä.

Kallioportilta matka jatkuu Harrisuvantoon helppokulkuista kangasmaastoa pitkin, mutta reitillä on myös vaikeakulkuista laskua ja maaporrastuksia. Tai näin ainakin reittikuvaus kertoi, vaikka todellisuus oli helppokulkuista maastoa Kallioportin portaiden ja 100 metrin maaportaiden jälkeen.

Harrisuvannosta löytyy tulentekopaikka, jossa on hyvä ottaa evästä ennen riippusillan ylittämistä. Matka jatkuu nousemista kohti Kalliosaaren "näköalapaikkaa" kangasmaastoon tehtyä helppokulkuista hiekkauraa pitkin.

Kalliosaaren kohdalta reitti alkaa laskemaan kohti Siilastuvan tulentekopaikkaa ja Jyrävää. Matkaa Kallioportilta kertyy 4,6 kilometriä. Jyrävän suvannosta löytyy myös toinen tulentekopaikka ja käymälä. Jyrävällä on hyvä hetki ihastella valkoisena kuohuavaa Jyrävän koskea, joka putoaa muutaman metrin matkalla 9 metriä.

Jyrävältä on hieman kiivuttavaa takaisin kohti Myllykoskea ja matkalla voi ihastella kauempana siintävää Aallokkokoskea. Osuus on helppokulkuista kangasmaastoa, mutta sisältää porrastettuja korkeuseroja. Ennen Juumaa ylitetään vielä uudestaan Niskakosken riippusilta. Matkaa Jyrävältä Myllykoskelle tulee 2 kilometriä ja päätepisteeseen Juumaan tulee 3,5 kilometriä.

Pieni Karhunkierros on hyvä päiväretki ja sopii mainiosti perheille ja myös ahkerammille kulkijoille välipäivän aktiviteetiksi. Hyvällä säällä reitti voi olla ruuhkainen, sillä se on erittäin tunnettu ja helposti saavutettavissa.

Haikkaanlahden retkeilyreitti testattu Riutanniemen kierroksen osalta

Retkeilyreittejä on lähes jokaisessa kunnassa ja ne tarjoavat hyvät mahdollisuudet ulkona liikkumiseen ja luonnosta nauttimiseen. Taipalsaaressa on muun muassa Haikkaanlahden retkeilyreitti, josta tuli käveltyä talvisessa kelissä Riutanniemen kierros ja nautittua eväät laavulla. Mukavaa kävelyä vaihtelevassa maastossa, sisältäen maaseudun hiekkatietä, metsäpolkua, avohakkuuaukeaa ja kallioita. Maisemat olivat osaltaan hieman tylsät, vaikka Saimaa on aivan vieressä.

Riutanniemen kierros

Haikkaanlahden retkeilyreitti sijaitsee Taipalsaaren Kirkkosaarella kiertäen alueen kylien kautta. Reitillä on matkaa kokonaisuutena noin 18 kilometriä ja lyhyempänä versiona reitistä voi kiertää Riutanniemen kierroksen, joka on noin 6 km. Reitin voi kiertää kumpaankin suuntaan, tavallisin kiertosuunta on vastapäivään.

Haikkaanlahden reitin lähtöpaikka on Haikkaanlahden urheilukentällä, Savilahdentien ja Vitsaintien risteyksessä, josta Riutanlaavulle on reittiä pitkin 6,9 km ja Kurenlaavulle 4,8 km. Jos haluaa kiertää vain Riutanniemen, kuten me teimme, toimii lähtöpaikkana Palostenmäentien parkkialue, josta voi oikaista myötäpäivään suoraan Riutan laavulle. Vastapäivään lähtiessä kävellään hiekkatietä pitkin ja oikaistaan takaisin reitille Heikkolantieltä.

Reitin varrelle mahtuu monimuotoista Saimaan saaristoluontoa. Polku kulkee suurelta osalta kangasmaastossa, männikköisillä ja kallioisilla mäillä, välillä tuoreemmissa notkoissa ja myös kosteita suopaikkoja saa kokea. Metsät ovat eri-ikäisiä talousmetsiä, joissa metsänhakkuut paikoitellen avartavat maisemaa. Riutanniemen reitillä on yksi laavu: Riutan laavu Riutanniemessä lähellä Pien-Saimaan rantaa. Haikkaanlahden reitillä on lisäksi toinen laavu Telkkälässä, Kurenlaavu.

Riutan laavu sijatsee Riutanniemessä lähellä Pien-Saimaan rantaa. Laavulla nuotiopaikka, polttopuukatos ja käymälä.

Riutanniemen kierros oli vastapäivään käveltynä ja Palostenmäentien parkkialueelta lähdettynä alkuun hieman tylsää ja maisemallisesti metsäistä taivallettavaa. Muutama kosteikko oli matkalla ja nousuja kukkuloille. Vastapäivään ne olivat parempia kävellä, pyörällä menisi paremmin myötäpäivään. Koiran kanssa matkatessa parkkipaikalta Riutan laavulle meni aikaa noin tunti ja matkaa vajaat 4 kilometriä.

Riutan laavulta lähdettäessä kohti lähtöpaikkaa, maasto muuttui kallioisemmaksi ja mäkisemmäksi. Reitin vaatimusluokka on keskivaativa, joka jälkimmäisellä osuudella piti paikkansa. Aikaa meni noin puoli tuntia ja matkaa pari kilometriä, kun oltiin takaisin Palostenmäentiellä. Matkalla oli jännä läpikuljettava kivi.

Riutanniemen reitti oli mukava päiväretkikohde luonnosta nauttimiseen ja pieneen ulkoiluun.

Nuku yö ulkona -haaste suoritettu Teijon kansallispuistossa

Suomen Latu haastoi neljännen kerran koko Suomen nukkumaan yönsä ulkona 31.8.2019 ja kävimme Annen kanssa ottamassa haasteeseen varaslähdön Teijon kansallispuistossa riippumattojen kanssa. Reissu oli lähinnä uusien varusteiden testausta ja hieman vaeltamista kääpiövillakoiran kanssa. Yhden yön reissu Teijon vaihtelevissa maastoissa sujui hyvin, sekä koira että ihmiset viihtyivät ja uudet varusteet tuli testattua toimiviksi. Nyt on hyvä suunnitella seuraavia eräretkiä.

Teijon kansallispuisto

Suunnittelimme lyhyen yhden yön vaelluksen päivärepuilla Miilunummelta Kalasunttiin, palaten samaa reittiä takaisin ja jatkamalla rinkkojen kanssa Teerisaareen, sieltä Matildanjärvelle ja samaa reittiä takaisin Miilunummelle. Kokonaisuutena pituutta reitille tuli noin 18 kilometriä. Reitit ovat merkitty Teijon kansallispuistossa selkeästi viitoin, mutta kartta (pdf) on hyvä olla mukana joko tulostettuna tai sähköisessä muodossa.

Teijon kansallispuiston pitkospuut Teerisaareen

Ensimmäisenä päivänä kävelimme Miilunummen parkkipaikalta päiväreppujen kanssa kahville Kalasunttiin. Keli oli helteinen ja matka hirviskärpästen täyttämä, kolmen kilometerin matkalla niitä mönki ainakin yhdeksän. Kalasuntti on pieni ja kaunis saari, jonne pääsee kahdella lossilla. Lossia hiissatessa sai kätevästi rakon käteen, kun eihän sitä mitään hanskoja ollut mukana. Mennessä lossi oli kätevästi rannassa, mutta pois lähtiessä se oli hiissattu vastarannalle. On muuten aika paljon raskaampaa vetää lossia tyhjänä rannalta, kuin kyydissä ollessa.

Lossi Kalasunttiin

Kalasuntista palasimme samaa reittiä takaisin autolle, jossa täytimme vesiastiat ja vaihdoimme päiväreput rinkkoihin (75l ja 60l). Nyt matka jatkui Eindalin kautta kohti Teerisaarea, noin kolmen kilometrin päähän. Tällä osuudella myös selvisi, miksi Teijoa kutsutaan pyöräpiireissä pitkospuuhelvetiksi. Kapeahkoja ja osittain huonokuntoisia pitkospuita nimittäin riitti.

Keli oli lämmin

Yövyimme Teerisaaressa, joka tarjosi hyvän majapaikan riippumattojen kanssa ja tarvittaessa laavun, jos koira ei osaisi nukkua omassa "riippumatossaan". Teerisaaressa palveluina on laavu nuotiopaikalla, puucee ja majapaikka Puolakkajärven rannalla. Paikka oli ihan siistissä kunnossa, joskin nuotiopaikalla oli tuhkat aivan täynnä, hieman roskia laavun alla ja sekä kirves että saha olivat hävinneet polttopuiden tekemistä varten. Onneksi laavulla oli muutamia koivuhalkoja jäljellä, että makkarat saatiin paistettua.

Teerisaaren leiripaikka oli viihtyisä

Majoituimme riippumatoissa, joiden päälle viritimme hyttysverkot. Oma valintani oli Eagles Nest Outfittersin Doublenest ja BugNet, kun Anne nukkui Ticket to the Moonin Travel Hammockissa TTT:n hyttysverkon kanssa. Riippumatot tietenkin puunhalaajilla kiinnitettynä (TTT:n ja DD:n). TTT:n hyttysverkko on muuten paremmin suunniteltu kuin ENO:n, sillä sen saa paremmin auki muutenkin kuin yhdeltä sivulta. Riippumattoihin asetin Marmotin Trestles Elite Eco 30:n, koska Never Winteriä ei saanut, ja Annella oli Marmotin Angel Fire. Eli kolmen vuodenajan makuupussit molemmilla.

Riippumatot ja hyttysverkot viritettynä

Teerisaaressa yö sujui hyvin, vaikka samaan aikaan teltassa majoittuneella pariskunnalla oli yöllä jokin parisuhderiita ja rantaan ajoi ilmeisesti ambulanssi/etsintävene valonheittimen kanssa. En yöllä jaksanut kömpiä ylös makuupussista asiaa tarkistamaan. Nukuin muutenkin hieman pätkittäin, kun vaikka riippumatossani oli makuualusta, tuli yöllä hieman viileä -2 asteen comfort -makuupussissa. Laitan tämän huonosti sopivan ilmatäytteisen makuualustan piikkiin. Aamulla piti pötkötellä vielä sen aikaa, että aurinko alkoi lämmittämään.

Majapaikka auringonlaskuun
Auringonlasku Teerisaarelta

Nautimme Teerisaaressa vielä hitaan aamiaisen ja suuntasimme puolilta päivin kohti Matildanjärveä ja vesipistettä. Teijon kansallispuiston kartassa ja maastossa olevissa kartoissa on osa palveluista merkitty puutteellisesti ja osaa ei välttämättä ole käytössä. Ennen reissua kannattaa lukaista palvelut-sivu, jossa on ajantasainen tieto. Esimerkiksi huomioitavaa on, että vesipiste Teijon kansallispuistossa on vain Matildajärvellä ja Onnelannummella, joten reissuun on hyvä varata riittävästi vettä ja suunnitella reitti sen mukaan.

Reitti Teerisaaresta Roosinniemeen asti oli pitkospuuta, eli noin 1,1 kilometriä. Siitä eteenpäin Kavanderinlahteen ja Matildanjärvelle oli kalliota ja leveää juurakkopolkua. Lounasta varten palasimme Kavanderinlahden leiripaikalle järvimaisemiin. Lounaamme oli yksinkertaista, mutta hyvää. Kuumaa vettä ruokatermariin, lisää Knorrin pasta-ateria ja odota noin 10 minuuttia. Kahvit teimme Aeropressissä, johon veden keitimme Jetboil Flashilla, joka on oiva väline siihen tarkoitukseen.

Pitkospuita oli riittävästi

Reissu oli ensimmäinen nukkumani yö ulkona sitten armeija-ajan ja kaikkiaan ensimmäinen riippumatossa, ja myöskään rinkkaa ei ole tullut kannettua vuosikymmeniin, joten matkassa oli paljon uutta kokemista. Voi sanoa, että ehkä hieman jännitti, miten kaikki sujuisi, mutta reissu onnistui paremmin kuin hyvin. Eli uusia vaellusreissuja on suunnitteilla.

Iloiset vaeltajat 🐩