Retkipaikkana ennallistetut kosket Hiitolanjoella

Itä-Suomessa on kaunista luontoa ja retkipaikkoja, joissa nauttia luonnon rauhasta. Nyt Simpeleellä on ennallistettu Hiitolanjoen aikaisemmin vesivoiman tuotannossa olleet Ritakoski, Lahnasenkosi ja Kangaskoski ja rakennettu paikalle saavutettavat maisemapolut.

Hiitolanjoen maisemapolku

”Hiitolanjoki on Venäjän ja Suomen alueella virtaava 62 kilometriä pitkä joki. Suomen puolella joki virtaa Etelä-Karjalassa Rautjärven kunnan Simpeleellä ja Venäjän puolella se virtaa Karjalan tasavallan Lahdenpohjan piirissä. Joki laskee Laatokkaan Lahdenpohjan piirin Hiitolassa.”

Hiitolanjoen maisemapolku on helposti saavutettavissa, valtatie 6:sta etelästä ajettaessa käänny ennen Simpeleen liittymää oikealle Kangaskosken suuntaan (joen ylitys, liittymä juuri ennen rautatiesiltaa). Polun lähtöpaikka on Ritakosken voimalan pihalla, 200 m päässä 6-tieltä. Voit aloittaa myös Lahnasenkoskelta, jolloin aja Änkilänsalon liittymälle, rautatiesillan jälkeen heti vasemmalle ja Lahnasentien päähän voimalaitoksen P-alueelle.

Hiitolanjoen varrella Ritakoski ja Lahnasenkoski ovat saman polun varrella ja Kangaskoski lyhyen automatkan päässä.

”Etelä-Karjalan Rautjärvellä sijaitsevassa Hiitolanjoessa elää Suomen viimeinen alkuperäinen ja täysin luonnonvarainen järvilohikanta. Hiitolanjoki eli Kokkolanjoki tulee vapautumaan vaelluskalojen kulkureitiksi ja lisääntymisalueeksi, kun kolme uutta koskea vapautuu voimantuotannosta. Ritakoski, Lahnasenkoski ja Kangaskoski 18 metrin yhteenlasketulla pudotuskorkeudellaan tulevat muodostamaan eteläisen Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen upean koskireitin, johon toki kuuluvat myös ylävirrassa jo nyt vapaana kuohuvat Uudensillankoski, Rapukoski ja Ali-Juvankoski.” – hiitolanjoki.fi

Lahnasenkoski

Kävimme Hiitolanjoella kesällä, jolloin Ritakoski oli vielä purkamatta, joten se jää seuraavaan kertaan. Hyvä syy lähteä uudestaan reissuun.

Kangaskoski

Kangaskoski on pienempi kokonaisuus kuin Lahnasenkoski, mutta tarjoaa mobiilipolun kanssa tietoa alueen historiasta.

Kangaskoskella ollessa kannattaa kävellä polkua pitkin eteenpäin ja käydä kahvilla ja vohvelilla B&B Hiitolanjoella.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *