Ajoasento kuntoon Retül Bike Fitillä

Retül Bike Fit Pyöräliike Varustamossa

Monta kymmentä vuotta on tullut pyörällä ajettua ja ajoasento säädettyä niin sanotusti perstuntumalla ja peruskikoilla. Toimivaa, mutta paremminkin voisi asian tehdä. Loppuvuodesta ennen trainerikauden avausta kävin säätämässä ajoasennon viitearvoihin Pyöräliike Varustamossa Retül Bike Fitissä. Fitistä saatiin hyviä löydöksiä muun muassa käsien puutumisen avuksi, optimaalisten satulasäätöjen kautta tehon tuotto parantunee ja alkukartoituksessa löytyi (ei niinkään) yllättäviä puolieroja. Tässä kirjoituksessa avaan mitä kaikkea Retül Bike Fit pitää sisällään.

Tämä blogikirjoitus on tehty yhteystyössä Pyöräliike Varustamon kanssa. Minua pyydettiin kuvausmalliksi bikefittiin ja samassa yhteydessä minulle tehtiin bikefit veloituksetta.

Mitä on Bike Fit?

Pyörän mitoitus, tai lajipiireissä paremmin tunnettu bikefit on ajoasennon mitoittamista ja säätämistä asiantuntevan mitoittajan ja teknisten laitteiden ja ohjelmistojen avulla. Bikefitin voi tehdä monesta näkökulmasta, esimerkiksi:

  • Muodostaa optimaalinen ajoasento maantiepyöräilyyn tai triathloniin.
  • Mukavan ajoasennon löytäminen.
  • Pyöräilyyn liittyvä ongelman korjaaminen: ”polveen pistää”, ”kädet puutuvat”, jne.
  • Pyörän ostajalle kahden runkokoon väliseen valintaan.
  • Uuden maantiepyörän ostamisesta muutaman kuukauden jälkeen ajoasennon viilaukseen.

Vaikka bikefitiin hakeudutaan useimmiten maantiepyörän ajoasennon viilaukseen, voi siitä saada hyötyä kaikkiin pyöräilylajeihin ja yhtä hyvin tehdä myös maastopyörälle. Bikefittiä voisi verrata, kuten Fillarifoorumilla joku osuvasti kirjoitti, että bikefittaaja on kuin personal trainer, joka näyttää ja opettaa treenausta aloittavalle oikeat suoritukset ja korjaa ainakin pahimmat virheet.

Ajoasennon optimointiin on Suomessa tarjolla ainakin kaksi erilaista järjestelmää: Shimano Bike Fitting -laitteisto ja Retül Bike Fit -laitteisto. Shimanon Fitiä löytää useista maantiepyöräilyyn erikoistuneista pyöräliikkeistä kuten Kivenlahden Pyörähuolto ja Velosport. Retülia on vastaavasti saatavilla Specialized-liikkeistä kuten Pyöräliike Varustamosta ja Porvoon Pyöräkeskuksesta.

Pyöräilijän ajoasennon optimointi Retül Bike Fitillä

Lappeenrannassa bikefitiä tekee Pyöräliike Varustamo ja Specialized Brand Storena käytössä on Retül Fit. Eli suunta kohti Rakuunamäkeä, mukana pyöräilyvaatteet lyhythihaisella pyöräilypaidalla, pyöräilykengät ja -polkimet, sekä pyyhe. Lisäksi tarvitaan aikaa 2-3 tuntia ja hintaa tällä huvilla on 250 euroa. Bikefittaajana Pyöräliike Varustamolla toimii fysioterapeutti Mikko Tynkkynen.

Retül Fit, aikaisemmalta nimeltään Body Geometry Fit, on Specializedin ja Dr. Andy Pruittin kehittämä tapa auttaa pyöräilijää saamaan ajoasento jossa pyöräilijä voi ajaa nopeammin, pidempään ja mukavalla ajoasennolla ja välttämään rasitusvammoja.

Retül Fit on enemmän kuin vain bike fit — se on tapa oppia tuntemaan kehoasi, särkyjesi perimmäisiä syitä ja kuinka oikea istuvuus auttaa sinua saavuttamaan pyöräilytavoitteesi.

Retül-järjestelmä mittaa 3D-liikkeenkaappausteknologian avulla tarkasti jokaisen liikkeen asteen ja etäisyyden millimetrin ja tarjoaa sinulle ja asentajalle tietoja, jotka tukevat pyöräilyvarusteesi ja henkilökohtaisen ajokokemuksesi valintoja.

Retül Bike Fit

Pyöräilijän ajoasennon optimoinnissa Retül Fitissä on neljä vaihetta:

  1. Fyysinen arviointi, jossa otetaan huomioon kehosi rajoitukset, aiemmat vammat ja kivut sekä tavoitteesi pyöräilyssä.
  2. Noustaan pyörän selkään, sijoitetaan LED-merkit kehon kahdeksaan anatomiseen pisteeseen reaaliaikaisen, kolmiulotteisen tiedon keräämiseen.
  3. Reaaliaikaiset dynaamiset tiedot kootaan Retül bike fit -ohjelmistoon, josta nähdään paljaalla silmällä näkymättömiä liikkuvuuden asteita.
  4. Luodaan digitaalinen kartta pyörän asetuksistasi Retül Zin -työkalulla, jotka kootaan täydelliseksi raportiksi
Retül Fit -laitteiston esittely

Bikefit laitteistoon kuuluu portaattomasti säädettävä mitoituspyörä, johon voidaan tehdä muutoksia lennosta. Näin havaitaan tehtyjen muutosten vaikutukset heti. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös omaa pyörää, mutta tällöin muutosten tekeminen on hitaampaa. Mitoituspyörään tehtiin alkuun alustavat säädöt oman pyörän mittojen perusteella, kuten kammen ja stemmin pituus, sekä vaakaputken pituus. Omalla kohdalla fitti tehtiin Specialized Creo SL -pyörään, jolla tulee ajettua maantie- ja gravellenkkejä. Lähtökohtana oli käsien puutuminen maantiellä ajaessa, jota fitillä lähdettiin ratkomaan.

Ennen mitoituspyörän päälle menemistä tehtiin myös sopivan satulan mittaus ja valinta Retül DSD:llä. DSD määrittää optimaalisen satulan leveyden käyttämällä paineen kartoitusta -teknologiaa. 768 paineanturia takaavat istuinluitesi tarkan mittauksen, alle millimetrin tarkkuudella. Tämän jälkeen saat ehdotuksen sopivista satuloista. Omalla kohdalla tulos ei yllättänyt, kun olen jo vuosia ajanut Specializen Power -satulalla, jota myös mittaus ehdotti.

Sopivan satulan kartoitus Retül DSD:llä on ilmaista. Voit pyytää myymälästä henkilökuntaa tekemään istuinluiden mittauksen ja järjestelmä antaa ehdotuksia sopivista satuloista. Lisäksi ainakin Varustamossa on saatavilla testisatuloita lainaan, ettei satulan ostopäätöstä tarvitse tehdä pelkästään mittarin antaman ehdotuksen perusteella.

Alkuun arvioitiin kuva henkilökohtaisesta joustavuudesta ja muista fyysisistä ominaisuuksista kuten jalkojen rakenne, polvien asento, selkärangan ja hartioiden asento, lantion taipuvuus, jalkojen pituus ja hartioiden leveys. Lisäksi alkuhaastattelussa käytiin läpi tavoitteet ja aiemmat vammat ja kivut. Sitten olikin aika nousta pyörän päälle ja aloittaa Retül Fitin tekeminen.

Mittausmerkkien asettaminen kohdilleen

Retül Fit käyttää Retül Vantage Motion Capture -järjestelmää, joka seuraa kahdeksaan anatomiseen pisteeseen sijoitettua LED-merkkiä kehossasi, joiden avulla kerätään reaaliaikaista, kolmiulotteista dataa jokaisesta polkaisusta luoden dynaamisen istuvuuskokemuksen.

Anturien jälkeen poljettiin kuten normaalilla pyörällä

Reaaliaikaiset mittaustiedot kootaan Retül Bike Fit -ohjelmistoon, josta nähdään mitta-arvoja osoittaen liikkeen asteita (degree of movements), joita ei voi nähdä paljaalla silmällä. Tämän datan perusteella voidaan tehdä pyörään säätöjä fit-datan, fyysisten arvioiden ja pyöräilytavoitteiden pohjalta. Tarvittavat muutokset voivat olla myös varustemuutoksia kuten satulan, ohjaustangon, pohjallisten ja kenkien vaihtamista.

Retül Fitissä saadaan dataa sekä sivukuvasta että etukuvasta. Sivukuvan avulla saadaan oikea neutraali asento sekä mukava että tehokas ajoasento säätämällä satulan ja ohjaustangon korkeutta ja muuttamalla ohjainkannattimen pituutta ja klossien paikkaa. Etukuvan avulla saadaan parempi suorituskyky ja tasapainoinen voiman siirto arvioimalla lantion, polvien ja jalkaterän linjaa. Lisäksi katsotaan myös kengän paikka polkimessa ja istuma-asento.

Havaintojen läpikäymistä fitin aikana

Omalta osaltani Retül Fitissä tehtiin muutamia säätöjä jarrukahvojen kulmaan, penkin korkeuteen, sekä vaihdettiin pidempää ohjainkannatinta. Kaikki paitsi ohjainkannattimen vaihtaminen onnistuu suoraan lennosta mitoituspyörällä ja vaikutuksen huomaa heti. Omaan ajoasentoon tuli lopulta muutoksia aika vähän siitä, mitä olin jo muuttanut Creo SL:n vakioasentoon. Pystyin raportin perusteella tekemään muutokset omaan pyörääni itse. Tarvittaessa pyörälle voi varata huoltoajan bikefit-mittojen siirtämiseksi omaan pyörään.

Lopulliseen ajoasentoon päätymisen jälkeen mitataan Retül Zin -työkalulla digitaaliset arvot mitoituspyörän asetuksista. Pyörätiedot ja Zin-työkalun mitat kerätään täydelliseksi raportiksi, jonka saat sähköpostiin kaikkine alkukartoituksineen ja mitta-arvoineen.

Retül Bike Fit -pyörä

Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *