Mozvoikko OS X:n ja Windowsin Firefox 6 ja 7 versioille

Kuluvalla viikolla julkaistiin aikataulun mukaan Firefoxista 6 versio, joka ei tällä kertaa tuonut juurikaan näkyviä muutoksia, kuten ei samalla beta-vaiheeseen päässyt 7 versio. Isommat versionumerot vaativat kuitenkin uuden käännöksen Suomen kielen oikolukusanasto -laajennuksesta, eli mozvoikosta, jonka kokeelliset versiot Firefoxin 6 ja 7 versioille löytyvät omalta sivultaan.

Firefox 6 versio toi uudistuksia lähinnä taustalle ja ainakin yhden ärsyttävän visuaalisen muutoksen osoitepalkin domain-osan korostuksen muodossa (kuten IE:ssä). Firefox 7 beta lupaakin sitten jo hieman enemmän, tarjoten mm. huomattavasti parantunutta muistinkäyttöä ja hävittäen osoitepalkista http-etuliitteen. Eipä kummatkaan kyllä ole täyden numeron arvoisia uudistuksia.

Kirjoitinkin aikaisemmin Firefoxin 5 version osalta selaimen nopeasta kehittymisestä ja muuttuvasta versionumeroinnista, joka aiheuttaa harmaita hiuksia tietynlaisten lisäosien kehittäjille ja tietenkin sovelluskehittäjille, jotka testaavat sovellukset aina tietyillä selaimilla. Jälleen kerran päivitys rikkoi Suomen kielen oikolukusanasto -lisäosan toiminnan, koska se käyttää Firefoxin oikolukurajapintaan liittyvää binäärikomponenttia. Rajapinta ei muuttunut, mutta Firefoxin alla olevan Gecko-moottorin versio päivittyi, joka edellytti, että myös binäärikomponentti on käännetty samaa versiota vasten. Sekä Firefox 6 että Firefox 7 versioiden osalta lisäosalle riitti, että se vain käännettiin uudestaan.

Voikon kehityspostilistalla on ollut puhetta mozvoikon jatkokehittämisestä siten, että se ei olisi niin riippuvainen Firefoxin versiosta, mutta kehitys on hidasta ja sen osalta ei mitään uutta ole vähään aikaan kuulunut. Itsekin testailin alustavasti js-ctypeseillä toteutettavaa lisäosaa, jossa varsinainen lisäosa on kirjoitettu JavaScriptillä, joka vastaavasti on yhteydessä C++:lla kirjoitettuun libvoikko-oikolukukirjastoon, mutta se on vielä todella vaiheessa.

Firefoxin osoitepalkin haku-toiminto

Firefox muutti uusimmissa versioissa osoitepalkkinsa haku-toimintoa siten, että oletuksena tekstille, joka ei ole kelvollinen osoite, käytetään ”Internet keywords” -hakua ja lähetetään oletuksena Googlen ”Hae nimellä” -palveluun. Tämän jälkeen selain joko ohjaa sinut parhaiten sopivaan tulokseen tai näyttää hakutulokset.

Aikaisemmissa versioissa haku toimi mielestäni paremmin, vikkelämmin, ja onneksi osoitepalkin haku-toimintoa voi muokata haluamakseen about:configin keyword.URL -arvolla (MozillaZine). Asetukset saa esiin kirjoittamalla osoitepalkkiin about:config ja kirjoittamalla Filter-kenttään keyword. Jos keyword.URL -arvoa ei ole, sen voi itse lisätä (New > String).

Value-arvoksi lisätään haluttu palvelu:

Google’s ”Kokeilen onneani” (vakiona ennen Firefox 2.0):
http://www.google.com/search?btnI=I%27m+Feeling+Lucky&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=

Google ”Hae nimellä” (vakiona Firefox 2)
– Vie automaattisesti sivulle jos selkeä hakutulos löydetään tai näyttää hakutulokset Googlessa
http://www.google.com/search?ie=UTF-8&sourceid=navclient&gfns=1&q=

Google Haku (perinteinen Googlen haun hakutulossivu)
http://www.google.com/search?ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=

Jos ”Internet Keywords” -haun kytkee pois päältä asettamalla keyword.enabled arvoksi false, yrittää selain tämän jälkeen arvata domaineja korjaamalla epäkelpoa URLia lisäämällä siihen etu-, takaliitteen tai molemmat. Tämänkin voi kytkeä pois päältä asettamalla browser.fixup.alternate.enabled arvoksi false.

Perinteinen Googlen haku myös Firefoxin osoitepalkista käytettynä (pikanäppäin Ctrl-L) tuntuu olevan itselleni se kätevin, vaikka selaimessa toki on myös erikseen Googlen haku-kenttä (pikanäppäin Ctrl-K).