Mozvoikko OS X:n ja Windowsin Firefox 6 ja 7 versioille

Kuluvalla viikolla julkaistiin aikataulun mukaan Firefoxista 6 versio, joka ei tällä kertaa tuonut juurikaan näkyviä muutoksia, kuten ei samalla beta-vaiheeseen päässyt 7 versio. Isommat versionumerot vaativat kuitenkin uuden käännöksen Suomen kielen oikolukusanasto -laajennuksesta, eli mozvoikosta, jonka kokeelliset versiot Firefoxin 6 ja 7 versioille löytyvät omalta sivultaan.

Firefox 6 versio toi uudistuksia lähinnä taustalle ja ainakin yhden ärsyttävän visuaalisen muutoksen osoitepalkin domain-osan korostuksen muodossa (kuten IE:ssä). Firefox 7 beta lupaakin sitten jo hieman enemmän, tarjoten mm. huomattavasti parantunutta muistinkäyttöä ja hävittäen osoitepalkista http-etuliitteen. Eipä kummatkaan kyllä ole täyden numeron arvoisia uudistuksia.

Kirjoitinkin aikaisemmin Firefoxin 5 version osalta selaimen nopeasta kehittymisestä ja muuttuvasta versionumeroinnista, joka aiheuttaa harmaita hiuksia tietynlaisten lisäosien kehittäjille ja tietenkin sovelluskehittäjille, jotka testaavat sovellukset aina tietyillä selaimilla. Jälleen kerran päivitys rikkoi Suomen kielen oikolukusanasto -lisäosan toiminnan, koska se käyttää Firefoxin oikolukurajapintaan liittyvää binäärikomponenttia. Rajapinta ei muuttunut, mutta Firefoxin alla olevan Gecko-moottorin versio päivittyi, joka edellytti, että myös binäärikomponentti on käännetty samaa versiota vasten. Sekä Firefox 6 että Firefox 7 versioiden osalta lisäosalle riitti, että se vain käännettiin uudestaan.

Voikon kehityspostilistalla on ollut puhetta mozvoikon jatkokehittämisestä siten, että se ei olisi niin riippuvainen Firefoxin versiosta, mutta kehitys on hidasta ja sen osalta ei mitään uutta ole vähään aikaan kuulunut. Itsekin testailin alustavasti js-ctypeseillä toteutettavaa lisäosaa, jossa varsinainen lisäosa on kirjoitettu JavaScriptillä, joka vastaavasti on yhteydessä C++:lla kirjoitettuun libvoikko-oikolukukirjastoon, mutta se on vielä todella vaiheessa.


Posted

in

by

Comments

3 vastausta artikkeliin “Mozvoikko OS X:n ja Windowsin Firefox 6 ja 7 versioille”

 1. Marko avatar

  Ilmeisesti mozvoikon toiminnassa on ongelmia Firefoxin 6 ja 7 versioiden kanssa, kun oikolukua käytetään muualla kuin normaaleissa tekstikentissä. Muun muassa WordPressin tekstieditorissa käytettynä oikoluku kaataa ajoittain koko selaimen.

  Andris Paveniksen kehittämä mozvoikko 2 näyttäisi sen sijaan toimivan ongelmitta. Uudessa oikoluvussa ei ole tarvinnut käyttää ongelmallista C++ -koodia vaan se on toteutettu js-ctypeseillä.

  Mozvoikko 2.0a1:n voi ladata testikäyttöön Voikko – Suomen kielen oikoluku -sivulta, kuten aikaisemmatkin testiversiot.

 2. Marko avatar

  Mozvoikon ”kokeelliset” versiot toimivat myös Thunderbirdin 6 ja 7 versioissa.

  Oma osuuteni Suomen kielen oikoluvussa on lähinnä uusien versioiden kääntäminen eri alustoille, joka on jatkossa vähemmän aikaa vievää, sillä mozvoikon kehittäjä, Andris Pavenis, on toteuttanut lisäosasta js-ctypejä käyttävän version, mozvoikko2:n, jolloin sitä ei tarvitse aina kääntää uudestaan tiettyä Firefoxin versiota vasten.

  En tiedä miten valmis julkaistavaksi mozvoikko2:n tarkalleen on, mutta näytti toimivalta. Ainakin paljon enemmän kuin oma hahmotelmani samasta aiheesta.

 3. Harri Hämeenoja avatar

  Hienoa kun joku viitsii uhrata aikaa suomenkielen oikolukuun.
  Thunderbird muistuttaa jatkuvasti että versio 6 olisi ladattavissa.
  Henkilökohtaisesti en lataa ennenkuin siinä on toimiva suomenkielinen
  oikoluku.

  Hyvää jatkoa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *