HTPC-kokoonpano viihde- ja pelikäyttöön

Nykyaikana olohuoneen katseen vangitsijana toimiva taulutelevisio ei ole pelkkä TV-signaalin vastaanotin, vaan toimii niin pelikonsolien kuin HTPC-kokoonpanojen toistimena. Vuodesta 2011 lähtien oman TV-tasoni alta on löytynyt pieni mediatietokone, ja nyt oli viimeinkin aika päivittää se uudelle aikakaudelle. Atom D525 ja Nvidian Ion II saivat väistyä Intelin Core i5 -prosessorin ympärille kasatun mini-ITX -kokoonpanon tieltä. HTPC:n koko moninkertaistui, mutta niin laajentui myös ominaisuudet, suorituskyky ja käyttömahdollisuudet.

Mini-ITX -kokoonpano viihde- ja pelikäyttöön

Palikat kasaamista vaille.
Palikat kasaamista vaille.

Insinöörillä pitää olla leikkivälineitä ja vaikka taloudesta löytyy jo useampia pelikonsoleita ja kannettavia tietokoneita, piti TV-tason alle saada tuliterä HTPC pyörittämään mediasisältöä ja Steam-kirjastosta löytyviä lukuisia pelejä. Entinen erittäin pienikokoinen Asus S1-AT5NM10E -kokoonpano oli palvellut hyvin melkein neljä vuotta, mutta suorituskyvyssä oli toivomisen varaa. Tavoite HTPC:n päivityksessä oli suorituskyvyn nostaminen pelaamisen mahdollistamiseksi, säilyttäen kuitenkin kokoonpanon fyysinen koko suhteellisen pienenä.

Kesän aikana suunnittelin HTPC-kokoonpanosta muutamia eri vaihtoehtoja mini-ITX-koteloiden ympärille ja voinen sanoa, että eri koteloiden, prosessorijäähyjen, virtalähteiden ja grafiikkakorttien kompinaatioiden osuminen kohdalleen oli aika arpomista. Mutta kun vaihtoehtoja hieman pyöritti paperilla, löytyi sopiva yhdistelmä lopulta aika kätevästi. Helposti se ei muodostunut, sillä vaihtoehtoja eri palikoista ja valmistajista on loputtomasti. Ydin ideana oli mahdollistaa sekä täysimittainen GPU, hyvä prosessorijäähy että 4 x 3,5″ kiintolevyjä ja yksi 2,5″ SSD-levy ahdettuna mini-ITX-koteloon. Lisäksi vielä siten, että HTPC olisi hiljainen ja viileä.

Kesän ja syksyn arvontojen jälkeen HTPC-kokoonpano viihde- ja pelikäyttöön 2014 näyttää seuraavalta:

Kokoonpanon rakentamisen aloitin lopulta mini-ITX-kotelon valinnalla, kun ajatuksena oli myös levypalvelimena toimiminen, valinta osui Fractalin Node 304:een. Toisena vaihtoehtona oli Corsair Obsidian 250D, joka on hieman leveämpi, korkeampi ja tilaa on 2+2 levylle. Kotelon jälkeen olikin suhteellisen helppoa valita sinne sopiva jäähy, eli Scythen Kotetsu (edullinen, tehokas, kapea). Toinen kriittinen kohta palikoiden valinnassa oli virtalähde. Seasonicin passiivinen 460 Watin P-460FL mahtui 160 mm raameihin ja oli saatavilla, vaikka olisin halunnut hieman enemmän tehoja tulevaisuutta ajatellen. Toinen vaihtoehto olisi ollut hybridi-tuulettimella varustettu XFX 550W XTR Black edition P1-550B-BEFX.

Kotelon, jäähyn ja virtalähteen arvonnan jälkeen loput osat olivat paljon helpompia, kun ei tarvinnut miettiä koteloon sopimista. Alkujaan pohdin Core i3 -prosessoria, mutta vaihdoin sen lopulta neliytimiseen Core i5-4590:een, kun hinnassa ei suurta eroa ollut, mutta suorituskyvyssä sitäkin enemmän. Myös näytönohjaimen valinta, onneksi, venyi kokoonpanon kasaamisen jälkeiseen aikaan. Nvidia kätevästi julkaisikin uuden GTX 970 -sarjan kortit, joissa virrankulutus ja täten myös lämmöntuotto on selkeästi alhaisempi, mutta tehoa löytyy silti enemmän.

Käyttöjärjestelmäksi asensin Windows 8:n, koska useimmat pelit sen vaativat. Lisenssiavaimen siirto vanhasta koneesta uuteen onnistui, joskin Microsoftin automaattisen tuoteaktivointi puhelinpalvelun kautta. Toimiva palvelu, mutta on ärsyttävää naputella ensin puhelimeen 48 numeroa ja sen jälkeen sanelusta 48 numeroa aktivointikenttiin.

Kaikki osat tilasin joko Jimms.fistä tai Verkkokauppa.comista riippuen kummassa osien saatavuus oli kohdillaan. Hinnoissa eri liikkeiden välillä ei ollut suuria eroja. Kokoonpanosta puuttuu vielä Asus Strix GTX 970 -näytönohjain ja todennäköisesti pari kappaletta Western Digital WD Red 4TB 3.5″ -kiintolevyjä.

Kokoonpanon CPU-Z:n tiedot ja SSD:n nopeustesti näyttävät seuraavilta. Saa nähdä kumpi ehtii ensin, Samsungin korjaus 840 EVOn hidastumiselle vai levyni vauhdin tippuminen 1/10 nopeuteen.

Kokoonpano osista valmiiksi

Mini-ITX -kokoonpanon kasaaminen oli hauska iltapuhde ja palikat mahtuivat helposti pieneen koteloon, vaikka johtojen osalta se on aika viidakko.

Scythe Kotetsu vs. Intelin boxed -jäähyt
Kotetsun lämpöputket

Mini-ITX emolevy ja kasa alumiinirivastoja

Vielä on hyvin tilaa kotelossa
Johtoviidakko hahmottuu

Kiintolevykelkka nyt GPU-reunassa
Vielä on tilaa 2 kehikolle

Ilman GPU:ta on hyvin tilaa johdoille

Pitää täydentää kuvia, kunhan GTX 970 saapuu ja hieman järjestellä sekä johdotusta että kiintolevykelkkojen sijaintia.

Suorituskyky (integroitu HD 4600)

Muutamia suorituskykytuloksia ajettuna vakioasetuksilla ja integroidulla näytönohjaimella.

Lopputulos

Kesän ja alkusyksyn koneenrakennusprojektin lopputuloksena on suhteellisen pieni HTPC-kokoonpano, josta löytyy hyvät mediaominaisuudet, tilaa NAS-tyyppiseen käyttöön, sekä suorituskykyä myös hieman uudempienkin pelien pelaamiseen. Node 304 -kotelo mahtuu sopivasti TV-tason alle, eikä sen toimintaa sieltä kuule. Suorituskykyä riittää jopa integroidulla näytönohjaimella pelaamiseen, mutta erillinen näytönohjain tarvitaan uudempien pelien ja parempien grafiikoiden käyttämiseksi. Hintaa laitteistolle tuli hieman vajaat 800 euroa (ilman näytönohjainta).

Microsoft All-In-One Media -näppäimistö HTPC-käyttöön

Kyllästyin viimeinkin pienen Rapoo E2700 HTPC-näppäimistön toimintaan ja uuden HTPC-koneen osien yhteidessä päivitin olohuoneen pöydälle noin puolitoista kertaa isomman Microsoftin All-in-One Media -näppäimistön. Metallinen ja ihanan pieni vaihtui muoviseen ja kohtalaisen isoon näppäimistöön, mutta sen minkä elegantiudessa hävisi vastaavasti käyttömukavuudessa voitti. Microsoftin All-in-One Media -näppäimistö on HTPC-käyttöön hieman isohko, mutta toimivuudessaan pätevä vaihtoehto.

Microsoftin All-in-One Media -näppäimistö
Microsoftin All-in-One Media -näppäimistö

Microsoft All-in-One Media -näppäimistö

Microsoftin All-in-One Media -näppäimistö on HTPC-käyttöön markkinoiden edullisempaan päähän suunnattu langaton näppäimistö ja tarjoaa chiclet-tyyppiset näppäimet ja integroidun monikosketukseen perustuvan ohjausalustan. Näppäimistö on yhteensopiva Windows-käyttöjärjestelmien ja myös USB HID -yhteensopivien älytelevisioiden ja pelikonsoleiden kanssa. Takuuta näppäimistölle luvataan kolme vuotta ja omakseen sen saa Muropaketin hintavertailun mukaan noin 35 eurolla. Näppäimistöä on testannut muun muassa Muropaketti.

Microsoftin ehdotus olohuoneen HTPC-näppäimistöksi on suhteellisen iso mustasta muovista koostuva täysikokoisen näppäimistöosan ja monikosketyslevyn yhdistelmä. Kooltaan näppäimistö on 367 x 132 mm ja paksuudeltaan noin 12,5 – 16,5 mm, eli tavallista työpöytänäppäimistöä pienempi. 434 grammaa painavan näppäimistön muovinen rakenne tekee siitä hieman halvan tuntuisen, kun se vielä taipuilee päädyistä väännellessä, mutta Microsoft lupaa tuotteen kestävän päälle istumisen, satunnaiset pudotukset sekä hylkivän päälle roiskuvia nesteitä. Langaton yhteys käyttää salattua (AES 128 bit) 2,4 GHz tekniikkaa ja kantomatkaksi luvataan 10 metriä.

Chiclet-tyylisten näppäinten painallustuntuma on kohtalaisen lyhyt ja antaa ihan hyvän vasteen. Näppäinhattujen laki on koverrettu kevyesti sekä pysty- että vaakasuunnassa. Perinteisesti asetellun näppäimistöosuuden lisäksi näppäimistöstä löytyy vasemmasta reunasta äänenvoimakkuuden säätimet ja vasen hiiripainike. Yläreunasta löytyvät mukautettavat medianäppäimet ovat funktionäppäinten kanssa yhdessä ja toimivat oletuksena multimedia-, selain- ja pikavalintatoiminnoissa, sekä PgUp/PgDn käytössä. Insert-, home-, end-, print screen- ja scroll lock -näppäimiä ei ole. Perinteiset funktionäppäimet saa käyttöön Fn-näppäimen kautta, eikä asetusta voi muuttaa, jota voi pitää miinuksena. Multimedianäppäinten mukauttaminen onnistuu netistä erikseen ladattavalla sovelluksella ja se on tarpeen etenkin uni-pikanäppäimen poiskytkemisessä.

Näppäimistön oikeasta laidasta löytyy isohko monikosketukseen perustuvan ohjausalusta, jonka pinta on hieman karkeampaa muovia. Kosketuslevyn alaosa toimii hiiren näppäiminä, mutta tuntuma ei ole aivan parhain. Kosketuslevyn käyttötuntuma on ihan asiallinen, mutta ei pärjää lasisille alustoille. Kosketuslevyn yläpuolella olevan Microsoft-tekstin vieressä on pieni vihreä merkkivalo, joka ilmoittaa virtojen kytkemisestä sekä pattereiden ollessa loppumassa. Näppäimistön vasemmassa päädyssä on lisäksi pieni liukukytkin, jonka avulla virrat saa kytkettyä pois päältä, kun näppäimistöä ei käytetä.

Microsoftin All-in-One Media -näppäimistön takaosa on lähes tasainen lukuun ottamatta reunoista löytyviä kumitassuja ja yläreunan patteriluukkua. Näppäimistö saa virtansa kahdesta AAA-kokoisesta sormiparistosta ja kestoiäksi luvataan noin yhdeksän kuukautta. Paristojen vierestä löytyy pieni magnreetilla varustettu säilytyspaikka näppäimistön USB-lähettimelle.

Yhteenveto

Microsoftin ehdotus olohuoneen HTPC-näppäimistöksi on ihan pätevä esitys. Ulkomitoiltaan Microsoftin All-in-One Media -näppäimistö on kohtuullinen, eikä näppäinten koossa ole silti kursailtu. Kosketuslevy toimii ihan mukavasti, näppäinten tuntuma on hyvä ja myös pidempien tekstinpätkien kirjoittaminen onnistuu melko vaivatta. Langaton yhteys muutaman metrin käyttöetäisyydellä TV-tason alla sijaitsevaan HTPC:hen toimi ongelmitta.

Verrattuna aikaisempaan käytössäni olleeseen erittäin pieneen Rapoo E2700 -näppäimistööni on Microsoft All-in-One Media muovisempi, tylsempi ja kooltaan puolitoista kertaa isompi, mutta sen minkä se häviää elegantiudessa voittaa se käyttömukavuudessa. Etenkin näppäinten isompi koko ja ongelmitta toimiva langaton yhteys tekevät käytöstä mukavampaa.

Microsoftin All-in-One Media -näppäimistö tarjoaa hyvää vastinetta rahalle, vaikka täydellinen tuote ei ole. Näppäimet ovat mukavat, kosketuslevy on riittävän suuri, mutta rakenne voisi olla hieman tukevampi, paristokotelon luukku laadukkaamman tuntuinen ja kosketusalustan painikkeiden tuntuma täsmällisempi.

Hyvää:

  • Koko on sopiva
  • Näppäinten tuntuma
  • Kosketuslevyn koko
  • Langattoman yhteyden toimintavarmuus
  • Säilytyspaikka USB-vastaanottimelle
  • Kestää roiskeita
  • Hinta

Huonoa:

  • Taipuisa muovinen rakenne
  • Funktionäppäinten toiminta
  • Ei insert-, home-, end-, print screen- ja scroll lock -näppäimiä
  • Heppoisen tuntuinen paristolokeron kansi