Microsoft All-In-One Media -näppäimistö HTPC-käyttöön

Kyllästyin viimeinkin pienen Rapoo E2700 HTPC-näppäimistön toimintaan ja uuden HTPC-koneen osien yhteidessä päivitin olohuoneen pöydälle noin puolitoista kertaa isomman Microsoftin All-in-One Media -näppäimistön. Metallinen ja ihanan pieni vaihtui muoviseen ja kohtalaisen isoon näppäimistöön, mutta sen minkä elegantiudessa hävisi vastaavasti käyttömukavuudessa voitti. Microsoftin All-in-One Media -näppäimistö on HTPC-käyttöön hieman isohko, mutta toimivuudessaan pätevä vaihtoehto.

Microsoftin All-in-One Media -näppäimistö
Microsoftin All-in-One Media -näppäimistö

Microsoft All-in-One Media -näppäimistö

Microsoftin All-in-One Media -näppäimistö on HTPC-käyttöön markkinoiden edullisempaan päähän suunnattu langaton näppäimistö ja tarjoaa chiclet-tyyppiset näppäimet ja integroidun monikosketukseen perustuvan ohjausalustan. Näppäimistö on yhteensopiva Windows-käyttöjärjestelmien ja myös USB HID -yhteensopivien älytelevisioiden ja pelikonsoleiden kanssa. Takuuta näppäimistölle luvataan kolme vuotta ja omakseen sen saa Muropaketin hintavertailun mukaan noin 35 eurolla. Näppäimistöä on testannut muun muassa Muropaketti.

Microsoftin ehdotus olohuoneen HTPC-näppäimistöksi on suhteellisen iso mustasta muovista koostuva täysikokoisen näppäimistöosan ja monikosketyslevyn yhdistelmä. Kooltaan näppäimistö on 367 x 132 mm ja paksuudeltaan noin 12,5 – 16,5 mm, eli tavallista työpöytänäppäimistöä pienempi. 434 grammaa painavan näppäimistön muovinen rakenne tekee siitä hieman halvan tuntuisen, kun se vielä taipuilee päädyistä väännellessä, mutta Microsoft lupaa tuotteen kestävän päälle istumisen, satunnaiset pudotukset sekä hylkivän päälle roiskuvia nesteitä. Langaton yhteys käyttää salattua (AES 128 bit) 2,4 GHz tekniikkaa ja kantomatkaksi luvataan 10 metriä.

Chiclet-tyylisten näppäinten painallustuntuma on kohtalaisen lyhyt ja antaa ihan hyvän vasteen. Näppäinhattujen laki on koverrettu kevyesti sekä pysty- että vaakasuunnassa. Perinteisesti asetellun näppäimistöosuuden lisäksi näppäimistöstä löytyy vasemmasta reunasta äänenvoimakkuuden säätimet ja vasen hiiripainike. Yläreunasta löytyvät mukautettavat medianäppäimet ovat funktionäppäinten kanssa yhdessä ja toimivat oletuksena multimedia-, selain- ja pikavalintatoiminnoissa, sekä PgUp/PgDn käytössä. Insert-, home-, end-, print screen- ja scroll lock -näppäimiä ei ole. Perinteiset funktionäppäimet saa käyttöön Fn-näppäimen kautta, eikä asetusta voi muuttaa, jota voi pitää miinuksena. Multimedianäppäinten mukauttaminen onnistuu netistä erikseen ladattavalla sovelluksella ja se on tarpeen etenkin uni-pikanäppäimen poiskytkemisessä.

Näppäimistön oikeasta laidasta löytyy isohko monikosketukseen perustuvan ohjausalusta, jonka pinta on hieman karkeampaa muovia. Kosketuslevyn alaosa toimii hiiren näppäiminä, mutta tuntuma ei ole aivan parhain. Kosketuslevyn käyttötuntuma on ihan asiallinen, mutta ei pärjää lasisille alustoille. Kosketuslevyn yläpuolella olevan Microsoft-tekstin vieressä on pieni vihreä merkkivalo, joka ilmoittaa virtojen kytkemisestä sekä pattereiden ollessa loppumassa. Näppäimistön vasemmassa päädyssä on lisäksi pieni liukukytkin, jonka avulla virrat saa kytkettyä pois päältä, kun näppäimistöä ei käytetä.

Microsoftin All-in-One Media -näppäimistön takaosa on lähes tasainen lukuun ottamatta reunoista löytyviä kumitassuja ja yläreunan patteriluukkua. Näppäimistö saa virtansa kahdesta AAA-kokoisesta sormiparistosta ja kestoiäksi luvataan noin yhdeksän kuukautta. Paristojen vierestä löytyy pieni magnreetilla varustettu säilytyspaikka näppäimistön USB-lähettimelle.

Yhteenveto

Microsoftin ehdotus olohuoneen HTPC-näppäimistöksi on ihan pätevä esitys. Ulkomitoiltaan Microsoftin All-in-One Media -näppäimistö on kohtuullinen, eikä näppäinten koossa ole silti kursailtu. Kosketuslevy toimii ihan mukavasti, näppäinten tuntuma on hyvä ja myös pidempien tekstinpätkien kirjoittaminen onnistuu melko vaivatta. Langaton yhteys muutaman metrin käyttöetäisyydellä TV-tason alla sijaitsevaan HTPC:hen toimi ongelmitta.

Verrattuna aikaisempaan käytössäni olleeseen erittäin pieneen Rapoo E2700 -näppäimistööni on Microsoft All-in-One Media muovisempi, tylsempi ja kooltaan puolitoista kertaa isompi, mutta sen minkä se häviää elegantiudessa voittaa se käyttömukavuudessa. Etenkin näppäinten isompi koko ja ongelmitta toimiva langaton yhteys tekevät käytöstä mukavampaa.

Microsoftin All-in-One Media -näppäimistö tarjoaa hyvää vastinetta rahalle, vaikka täydellinen tuote ei ole. Näppäimet ovat mukavat, kosketuslevy on riittävän suuri, mutta rakenne voisi olla hieman tukevampi, paristokotelon luukku laadukkaamman tuntuinen ja kosketusalustan painikkeiden tuntuma täsmällisempi.

Hyvää:

 • Koko on sopiva
 • Näppäinten tuntuma
 • Kosketuslevyn koko
 • Langattoman yhteyden toimintavarmuus
 • Säilytyspaikka USB-vastaanottimelle
 • Kestää roiskeita
 • Hinta

Huonoa:

 • Taipuisa muovinen rakenne
 • Funktionäppäinten toiminta
 • Ei insert-, home-, end-, print screen- ja scroll lock -näppäimiä
 • Heppoisen tuntuinen paristolokeron kansi

Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *