Läppärinäppis työpöydällä: Lenovo ThinkPad Compact TrackPointilla

Näppäimistö on yksi sovelluskehittäjän tärkeimmistä työvälineistä ja hyvällä näppäimistöllä koodin kirjoittaminen soljuu eteenpäin. Mekaaniset näppäimistöt ovat kuulemma erinomaisia kirjoittamiseen, mutta jokin aika sitten uutta näppäimistöä etsiessäni työpöydälleni päätyi kuitenkin kannettavan tietokoneen näppäimistön tyylinen Lenovo ThinkPad Compact -näppäimistö. Hieman kyllä arvelutti, miten kompakti näppäimistö toimisi työpöydällä.

A photo posted by Marko Wallin (@walokra) on

Lenovo ThinkPad Compact -näppäimistö

Lenovon kannettavien näppäimistöt ovat aina olleet omaan mieleeni tuntumaltaan ja asettelultaan, joten kun uuden näppäimistön hankkiminen oli ajankohtaista, päätin testata miten TrackPointilla varustettu Lenovo ThinkPad Compact -näppäimistö toimisi työpöytäkäytössä. Kompakti näppäimistö on käytännössä samanlainen, kuin Lenovon kannettavista löytyvä näppäimistö TrackPointti mukaan lukien. Ei kenties optimi työpöytä käyttöön, eikä paljon hehkutettu mekaaninen näppäimistö, mutta pieni koko säästää tilaa työpöydällä ja on näppäinasettelultaan tuttu kannettavaan näppäimistöön tottuneelle.

Lenovo ThinkPad Compact -näppäimistössä näppäimet ovat chiclet-tyyliset, eli omina saarekkeinaan, ja muotoiltu hieman koveriksi. Keskeltä näppäimistöä löytyy TrackPoint, eli tappihiiri, alalaidasta vasemmalta Fn-näppäin ThinkPad-erikoisnäppäintoimintojen käyttöön (mm. äänenvoimakkuus, näytön kirkkaus) ja näppäimistön voi asettaa kahdelle eri kallistusasennolle. Näppäimistöä on saatavilla kahtena eri mallina: langattomana Bluetooth-versiona ja USB-versiona. Tosin netin kirjoitusten mukaan langattoman mallin toiminta ei ole yhtä jouhevaa kuin langallisen. USB-malli saa virtansa kätevästi irrotettavasta Micro USB -liitännästä. Kooltaan 13.5 x 305.5 x 164 mm (KxLxS) näppäimistön voi tarvittaessa ottaa helposti mukaan. Näppäimistö on tuettu ainakin Windows-käyttöjärjestelmissä. Hintaa näppäimistöllä oli 55 euroa ja sitä on saatavilla esimerkiksi Verkkokauppa.comista.

Kompaktin näppäimistön kanssa on tullut nyt kehitettyä sovelluksia muutaman kuukauden ja käyttömukavuudeltaan se on mitä voi olettaa. Näppäimistö on tukeva, kirjainosio on toimiva ja tuntuma hyvä, mutta koska nuolinäppäimet ovat aseteltu kannettavan mallin mukaan, on niiden käyttö hieman altis virhepainalluksille. Nuolinäppäinten ympärillä on page up ja page down -näppäimet, joka toisaalta on kätevää, mutta ei silloin, jos halusit painaa nuolta sivulle. Myös Fn-näppäimen asettelu aivan vasempaan laitaan ei kaikkia miellytä, mutta nyt se on samalla paikalla kuin Macbookeissa, joka on hyvä asia. Näppäimistöä ei ole myöskään taustavalaistu. Tappihiiri, tai siis TrackPoint, on kätevä lisäominaisuus, jota käyttämällä ei tarvitse irroittaa käsiä näppäimistöltä hiirelle.

Tarkemman esittelyn näppäimistöstä voi katsoa vaikka Youtubesta (englanniksi), joka vertaa sitä myös vanhempaan malliin. Kokonaisuutena Lenovo ThinkPad Compact -näppäimistö on kuitenkin parempi, kuin aikaisemmin käytössä ollut täysikokoinen Lenovon Enhanced -näppäimistö.

Seuraavaksi pitänee kokeilla mekaanista näppäimistöä Cherry MX 'black' -kytkimillä, kuten Filco Majestouch-2 -näppäimistöä.

Microsoft All-In-One Media -näppäimistö HTPC-käyttöön

Kyllästyin viimeinkin pienen Rapoo E2700 HTPC-näppäimistön toimintaan ja uuden HTPC-koneen osien yhteidessä päivitin olohuoneen pöydälle noin puolitoista kertaa isomman Microsoftin All-in-One Media -näppäimistön. Metallinen ja ihanan pieni vaihtui muoviseen ja kohtalaisen isoon näppäimistöön, mutta sen minkä elegantiudessa hävisi vastaavasti käyttömukavuudessa voitti. Microsoftin All-in-One Media -näppäimistö on HTPC-käyttöön hieman isohko, mutta toimivuudessaan pätevä vaihtoehto.

Microsoftin All-in-One Media -näppäimistö
Microsoftin All-in-One Media -näppäimistö

Microsoft All-in-One Media -näppäimistö

Microsoftin All-in-One Media -näppäimistö on HTPC-käyttöön markkinoiden edullisempaan päähän suunnattu langaton näppäimistö ja tarjoaa chiclet-tyyppiset näppäimet ja integroidun monikosketukseen perustuvan ohjausalustan. Näppäimistö on yhteensopiva Windows-käyttöjärjestelmien ja myös USB HID -yhteensopivien älytelevisioiden ja pelikonsoleiden kanssa. Takuuta näppäimistölle luvataan kolme vuotta ja omakseen sen saa Muropaketin hintavertailun mukaan noin 35 eurolla. Näppäimistöä on testannut muun muassa Muropaketti.

Microsoftin ehdotus olohuoneen HTPC-näppäimistöksi on suhteellisen iso mustasta muovista koostuva täysikokoisen näppäimistöosan ja monikosketyslevyn yhdistelmä. Kooltaan näppäimistö on 367 x 132 mm ja paksuudeltaan noin 12,5 - 16,5 mm, eli tavallista työpöytänäppäimistöä pienempi. 434 grammaa painavan näppäimistön muovinen rakenne tekee siitä hieman halvan tuntuisen, kun se vielä taipuilee päädyistä väännellessä, mutta Microsoft lupaa tuotteen kestävän päälle istumisen, satunnaiset pudotukset sekä hylkivän päälle roiskuvia nesteitä. Langaton yhteys käyttää salattua (AES 128 bit) 2,4 GHz tekniikkaa ja kantomatkaksi luvataan 10 metriä.

Chiclet-tyylisten näppäinten painallustuntuma on kohtalaisen lyhyt ja antaa ihan hyvän vasteen. Näppäinhattujen laki on koverrettu kevyesti sekä pysty- että vaakasuunnassa. Perinteisesti asetellun näppäimistöosuuden lisäksi näppäimistöstä löytyy vasemmasta reunasta äänenvoimakkuuden säätimet ja vasen hiiripainike. Yläreunasta löytyvät mukautettavat medianäppäimet ovat funktionäppäinten kanssa yhdessä ja toimivat oletuksena multimedia-, selain- ja pikavalintatoiminnoissa, sekä PgUp/PgDn käytössä. Insert-, home-, end-, print screen- ja scroll lock -näppäimiä ei ole. Perinteiset funktionäppäimet saa käyttöön Fn-näppäimen kautta, eikä asetusta voi muuttaa, jota voi pitää miinuksena. Multimedianäppäinten mukauttaminen onnistuu netistä erikseen ladattavalla sovelluksella ja se on tarpeen etenkin uni-pikanäppäimen poiskytkemisessä.

Näppäimistön oikeasta laidasta löytyy isohko monikosketukseen perustuvan ohjausalusta, jonka pinta on hieman karkeampaa muovia. Kosketuslevyn alaosa toimii hiiren näppäiminä, mutta tuntuma ei ole aivan parhain. Kosketuslevyn käyttötuntuma on ihan asiallinen, mutta ei pärjää lasisille alustoille. Kosketuslevyn yläpuolella olevan Microsoft-tekstin vieressä on pieni vihreä merkkivalo, joka ilmoittaa virtojen kytkemisestä sekä pattereiden ollessa loppumassa. Näppäimistön vasemmassa päädyssä on lisäksi pieni liukukytkin, jonka avulla virrat saa kytkettyä pois päältä, kun näppäimistöä ei käytetä.

Microsoftin All-in-One Media -näppäimistön takaosa on lähes tasainen lukuun ottamatta reunoista löytyviä kumitassuja ja yläreunan patteriluukkua. Näppäimistö saa virtansa kahdesta AAA-kokoisesta sormiparistosta ja kestoiäksi luvataan noin yhdeksän kuukautta. Paristojen vierestä löytyy pieni magnreetilla varustettu säilytyspaikka näppäimistön USB-lähettimelle.

Yhteenveto

Microsoftin ehdotus olohuoneen HTPC-näppäimistöksi on ihan pätevä esitys. Ulkomitoiltaan Microsoftin All-in-One Media -näppäimistö on kohtuullinen, eikä näppäinten koossa ole silti kursailtu. Kosketuslevy toimii ihan mukavasti, näppäinten tuntuma on hyvä ja myös pidempien tekstinpätkien kirjoittaminen onnistuu melko vaivatta. Langaton yhteys muutaman metrin käyttöetäisyydellä TV-tason alla sijaitsevaan HTPC:hen toimi ongelmitta.

Verrattuna aikaisempaan käytössäni olleeseen erittäin pieneen Rapoo E2700 -näppäimistööni on Microsoft All-in-One Media muovisempi, tylsempi ja kooltaan puolitoista kertaa isompi, mutta sen minkä se häviää elegantiudessa voittaa se käyttömukavuudessa. Etenkin näppäinten isompi koko ja ongelmitta toimiva langaton yhteys tekevät käytöstä mukavampaa.

Microsoftin All-in-One Media -näppäimistö tarjoaa hyvää vastinetta rahalle, vaikka täydellinen tuote ei ole. Näppäimet ovat mukavat, kosketuslevy on riittävän suuri, mutta rakenne voisi olla hieman tukevampi, paristokotelon luukku laadukkaamman tuntuinen ja kosketusalustan painikkeiden tuntuma täsmällisempi.

Hyvää:

 • Koko on sopiva
 • Näppäinten tuntuma
 • Kosketuslevyn koko
 • Langattoman yhteyden toimintavarmuus
 • Säilytyspaikka USB-vastaanottimelle
 • Kestää roiskeita
 • Hinta

Huonoa:

 • Taipuisa muovinen rakenne
 • Funktionäppäinten toiminta
 • Ei insert-, home-, end-, print screen- ja scroll lock -näppäimiä
 • Heppoisen tuntuinen paristolokeron kansi

Rapoo E2700 HTPC-näppäimistö kevyeen käyttöön

Näppäimistöt ovat edelleen erittäin tärkeitä välineitä tietokoneen ja ihmisen vuorovaikutuksessa ja niiden toivoisi toimivan kitkattomasti. Mutta jos kaupasta tuo kotiin langattoman HTPC-käyttöön suunnitellun Rapoo E2700 -näppäimistön, jonka näppäimet ovat puolet pienempiä kuin sormet ja kosketuslevy luottokorttia pienempi, ei käyttömukavuudelta voi paljoa odottaa.

Rapoo E2700

Rapoo e2700 -HTPC-näppäimistö

Rapoo e2700 on erittäin pienikokoinen HTPC-käyttöön suunniteltu langaton näppäimistö, josta löytyy näppäimistön lisäksi myös kapea kosketuslevy. Kooltaan metalliseen runkoon kasattu yhdistelmä on 82 x 254 x 5,8 mm, josta kosketuslevylle on varattu 79 x 47 mm, eli noin viidesosa. Aivan reunoille ulottuvat näppäimet ovat matalat ja ohuen näppäimistön muotoilu on yksinkertaista ja pelkistettyä. Metallirungon ansiosta tuntuma on kuitenkin jämäkkä. Näppäimistö toimii 2,4 GHz taajuudella ja 10 metrin etäisyydellä, mutta omassa olohuoneessani herkkyys kärsi jo lyhyemmilläkin etäisyyksillä, jos "näköyhteys" ei ollut selkeä. Näppäimistö on yhteensopiva Windows XP-, Vista-, 7 ja 8 -versioiden kanssa, eikä erillisiä ajureita tarvita. Takuuta on kaksi vuotta.

HTPC-näppäimistön pieni fyysinen koko näkyy näppäinten koossa ja sijoittelussa. Näppäinasettelun ahtauden ja koon takia sormituntumaan ei voi luottaa ja näppäimistöön on vilkuiltava kirjoittaessa hiemankin enemmän. Lisäksi skandinaavisten näppäinten osalta on tehty suuria kompromisseja ja Ä- ja Å -kirjaimet ovat sijoitettu alariviin välilyönnin oikealle puolelle ja ne ovat Ö:n kanssa lähes puolta pienempiä, kuin muut kirjainnäppäimet. Myös muut alarivin näppäimet (Ctrl, Alt, Win) ovat pieniä, joka tekee niiden käyttämisestä jo valmiiksi pienessä näppäimistössä erittäin hankalaa. Lisäksi oikean käden pikkusormi harhailee helposti kosketuslevylle, joka aiheuttaa epätoivottuja asioita.

Näppäimet ovat erittäin matalia, muotoilultaan tasaisia ja niiden välit ovat käytännössä olemattomat. Näppäimissä käytetään saksimekanismia, joka e2700:n tapauksessa sallii hieman epätasaisen painumisen, näppäinhattujen heilumisen ja hienoisen helimisen. Näppäinten liikerata on lyhyt ja tuntuma kohtalaisen miellyttävä. Merkinnät on tehty näppäimiin printtaamalla.

HTPC-käyttöä ajatellen funktionäppäimet toimivat Fn-näppäimen kautta myös erilaisisa multimedia-, selain- ja pikavalintatoiminnoissa, ja nuolinäppäimistä löytyy PgUp/PgDn ja Home/End. Näppäimistön takapuolelta löytyy muovinen koroke, jossa keskellä on paristokotelo ja virtakytkin, ja toisessa päädyssä pieni aukko USB-lähettimen säilytykseen. Kumitassut ovat vain näppäimistön etukulmissa.

Kosketuslevy tukee muutamia kosketuseleitä, kuten kahden sormen vieritystä ja sen pinta on päällystetty karheapintaisella muovitarralla. Kosketuslevy on kooltaan pystysuunnassa riittävä, mutta leveyssuunnassa turhan kapea, joka tekee vedä & pudota -toiminnosta hankalan. Kosketuslevyn tuntuma on kohtalainen, mutta hieman epävarma, eikä näppäimistö lyhyen käyttämättömyyden jälkeen "herää" eloon kuin näppäimistä.

Verkkokauppa myy E2700 -mallia 49,90 eurolla, mutta itse bongasin sen Stockmannin Hulluilta päiviltä 29,90 eurolla, joka näppäimistöä jonkin aikaa käytettyä on sille ihan sopiva hinta. Jos olisi pitänyt maksaa täysi hinta, olisin ennemmin päätynyt hieman kalliimpaan Rapoo E9080 -malliin (59,90e), joka on kooltaan myös suurempi ja täten kenties hieman mukavampi käyttää.

Tarkempaa analyysia ja vertailua pienestä HTPC-näppäimistöstä voi lukea Muropaketin testistä, jossa se oli kolmen muun edullisen HTPC-näppäimistön kanssa.

Yhteenveto

Rapoo e2700 HTPC-näppäimistön voi tiivistää olevan pieni, yksinkertaisen tyylikäs ja sopiva kevyeen käyttöön, mutta on hieman kaksijakoinen kokemus. Periaatteessa se ajaa asiansa, mutta ahdas ja sekava näppäinasettelu ja häiriöherkkyys takkuiluneen tekee hiemankin pidemmästä kirjoittamisesta epämiellyttävää, vaikka näppäintuntuma on ihan hyvä. Kokonaisuudesta olisi saatu paljon toimivampi, jos näppäimistö+kosketuslevy -yhdistelmästä olisi tehty hieman suurempi. Toisaalta voi todeta, että vaikka käyttömukavuus ei ole aivan parhain, on se käyttötarkoitukseensa nähden kelvollinen ratkaisu satunnaiseen HTPC-käyttöön.

Hyvää:

 • Hillitty ulkoasu
 • Pieni koko
 • Näppäintuntuma
 • Säilytyspaikka USB-vastaanottimelle

Huonoa:

 • Häiriöherkkyys ja takkuilu
 • Näppäinasettelu ja ahdas layout
 • Näppäintuntuma
 • Kapea kosketuslevy
 • Kosketuslevyn herkkyys

Apple Wireless Keyboard ja Logitech V470 -hiiri

Sain viimeinkin toteutettua työpöytäni siirron Macbookille, ja koska Macbook on varustettu Bluetoothilla, oli seuraava askel ostaa myös langaton näppäimistö ja hiiri. Langattomien oheislaitteiden tarjonta on kattavaa, mutta Bluetooth-laitteet ovat vähemmistönä. Radioaalloilla toimivia ja hillittömillä USB:hen liitettävillä lähettimillä varustettuja yhdistelmiä kyllä löytyi vaikka millä mitoin, mutta sellaista en halunnut. Turhaan sitä USB:hen yhtään ylimääräistä laitetta liittää, kun voi käyttää sisäänrakennettua Bluetoothia.

Päädyin lopulta valitsemaan Applen Wireless Keyboardin, eli sellaisen matalaprofiilisen ja alumiiniin koteloidun Bluetooth-näppäimistön, joka vastaa kooltaan Macbookin näppäimistöä. Hiiren osalta hieman pitkin hampain valitsin Logitechin V470 -hiiren, joka osaa myös liittyä itsenäisesti Bluetoothin välityksellä.

Apple Wireless Keyboard
Pidän matalista ja kannettavien tietokoneiden tyylisistä näppäimistöistä, joissa nappien liike on lyhyt ja näppäinten ääni vähäistä. Ei ole enää paluuta Keytronicien aikaan, jolloin näpytyksen kuuli naapurin mummokin. Applen Wireless Keyboard onkin tässä suhteessa erinomainen näppäimistö, sillä se on käytännössä kopio Applen Macbook-aikakauden kannettavien näppäimistöstä. Kuten aikaisemmin kirjoitin, Wireless Keyboard on kääritty matalaprofiiliseen elaksoidusta alumiinista valmistettuun koteloon.

<aargh>
Koska en halunnut odotella nettikauppojen toimitusaikoja, kävin hakemassa näppäimistön paikallisesta Apple-liikkeestä eli Lasipalatsin Tectorista. Tai ainakin vielä tässä vaiheessa kuvittelin, että odottelulta olisi säästytty, mutta olin väärässä. Valitettavasti en saanut edes näppäimistöä pois pakkauksestaan, kun se oli jo rikki.

Näppäimistön mukana toimitettujen kolmen pariston sisään iskemisen jälkeen sain todeta, että eihän näppäimistö saa virtaa. Tai saa, mutta vain jos patterikotelon kansi on tietyssä kohdassa tai sitä painaa lujaa. Eli näppäimistö oli selkeästi maanantaikappale, joka toisaalta oli ihan luonnollistakin, sillä ostinhan sen maanantaina.

Heti seuraavana päivänä pitikin siis taas käväistä keskustassa vaihtamassa näppäimistö uuteen, mutta tässäkin asiassa olin omissa kuvitelmissa. Eivätpä tietenkään antaneet hyllystä uutta näppäimistöä, vaan täyttivät huoltolähetteen ja näppäimistö lähti sitten kolmeksi viikoksi huoltoon. Kertoman mukaan, Apple toimittaa uuden näppäimistön, eikä kyseessä ole "uusi hyllystä" -tuote, vaikka niitä hyllyssä näytti nipuittain olevankin. Syvältä.
</aargh>

Nyt kolmen viikon huoltokierroksen jälkeen, olen vihdoinkin päässyt syventymään mininäppäimistön naputteluun. Lyhyesti sanottuna se vaatii totuttelua pienuutensa ja näppäinasettelun takia, ja on nakkisormille turhankin pieni. Kun näppäimistöön tottuu, on sen käyttö kyllä ihan sujuvaa. Ainoastaan home/end, nuoli- ja page up/down -näppäinten puuttuminen ahdistaa.

Verrattuna normaaliin niin sanottuun Windows-näppäimistöön, on Macille suunniteltu näppäimistö pakollinen hankinta, jos haluaa painella oikeita näppäimiä, eikä vain arvailla. Ainakin Logitech UltraX:n näppäinasettelu on omituinen OS X:ssä käytettynä. Myös funktionäppäimistä löytyvät multimedianäppäimet toimivat ilman ylimääräistä säätämistä.

Mininäppäimistö ajaa asiansa ihan hyvin, mutta kaipaisin kuitenkin täysikokoisempaa näppäimistöä. Harmillisesti esimerkiksi Logitechin diNovo Edgestä ole Mac-versiota, sillä se voisi olla ihan kätevä sekä kooltaan että latausasemansa osalta, vaikka tarjoaakin työpöytäkäytössä paljon turhuutta.

No, kyllähän Wireless Keyboardin alumiininen rakenne ja esteettinen ulkoasu aina pienet puutteet paikkaa.

Logitech V470 -hiiri
Myös hiiren osalta jouduin valitsemaan niin sanotun kannettaville tarkoitetun hiiren, mutta Logitechin V470 -hiiri täyttää oleellisen valintakriteerin: Bluetooth. Valkoisella yläosalla ja harmaalla sivuilla väritetty hiiri sopii mainiosti aiemmin ostamani näppäimistön väritykseen, mutta hiirtä olisi saanut myös helmiäisen sinisenä. Kooltaan hiiri on sellainen kämmeneen häviävä, eikä täten ole aivan paras vaihtoehto aikuisen miehen kätöselle. Mutta minkäs teet, kun vaihtoehdot ovat vähissä.

Teoriassa hiiri on totuttua tavaraa, mutta käytännössä hiirenkin toimintaan pitää tottua, sillä ei se aivan samalla tavalla käyttäydy kuin normaali langallinen tai radiotaajuudella toimiva hiiri. Etenkin hiiren kursorin "ensin hitaasti ja sitten nopeasti" -tyylinen toiminta on ärsyttävää. Olisin lisäksi kaivannut muutamaa lisänappia muun muassa selaimessa eteen/taaksepäin liikkumiseen, mutta määritin kyseiset toiminnot hiiren rullan sivuttaisliikkeelle.

Nykiminen ja outo käytös on ilmeisesti osittain Bluetooth-liitännän ja OS X:n ominaisuus, sillä myös langallinen Logitechin MX510 -hiirenikin liikkuu hämärästi OS X:ssä. Vastaavasti töissä Windows XP:n kanssa käytössä on V470-mallia vastaava, mutta radiotaajuuksia hyödyntävä Logitechin V450 -hiiri, joka liikkuu selkeästi sulavammin.

Hiiren osalta kokeilin nopeasti myös Applen langatonta Mighty Mouse hiirtä, mutta se ei oikein lämmittänyt. Vapaasti pyörivä rulla, erikoinen nappiratkaisu ja muotoilu eivät oikein olleet mieleeni. Ei kyllä V470:nkään muotoilu kokonsa osalta ole sitä mitä halusin.

Positiivisena puolena voi lisäksi mainita, että Applen valkoiseen ja alumiinin harmaaseen puettu hiiri sopii mainiosti valitun näppäimistön kaveriksi.

Yhteenveto
Tarjontaa langattomien näppäimistöjen ja hiirien markkinoilla on kohtalaisen runsaasti, mutta lähes poikkeuksetta kaikki kokoonpanot tarjoavat vain radiotaajuuksia tietokoneen kanssa kommunikointiin. Muutamia ja hieman kalliita vaihtoehtoja Bluetoothin ystäville on tarjolla, mutta tällöinkin vaihtoehdot jäävät muutamiin. Ja jos vieläpä sattuu haluamaan näppäimistönsä Mac OS X -tuella, ovat vaihtoehdot todella heikolla pohjalla.

Applenkaan tarjonta (langattomien näppäimistöjen ja hiirien osalta) ei ole kovin mielekästä, sillä näppäimistö on turhan pieneen tilaan ahdettu ja täysikokoinen vaihtoehto löytyy vain langallisena. Myöskään Mighty Mouse ei täytä nykyajan vaatimuksia muotoilunsa ja rullansa osalta.

Onkohan Bluetooth-tekniikka signaalin etenemistienä ja käyttöjärjestelmän puolella yhteyden toteuttamisen osalta edelleen sen verran erikoista ja "hidasta", ettei sitä kelpuuteta kunnon työvälineisiin. Ilmeisesti "ei Bluetooth" -radiotaajuuksilla päästään parempaan väylänopeuteen ja pienempään viiveeseen, eli tarkempaan kontrolliin, jolloin myös käyttötuntuma on mukavampi.

Selvennettäköön vielä, että myös Bluetooth käyttää radioaaltoja tietokoneen kanssa viestintään, mutta eri protokollaa ja taajuusaluetta (2.4GHz) kuin tavalliset radiolähettimen kautta toimivat laitteet.

Logitechilta uusi diNovo

The Inquirer uutisoi Logitechin uudistetusta diNovo näppäimistöstä. Uusi versio on nimeltään diNovo Edge ja väriltään perinteisen musta lisättynä oransseilla teksteillä. Edellisen diNovon tapaan uudistetussa versiossa ei ole numeronäppäimistöä ja tilalle on laitettu kosketuksella toimiva äänisäätö ja touchpad. Logitechin diNovo Edge on siis tyylikäs näppäimistö-hiiri -yhdistelmä, joita muun muassa IBM:llä on tarjolla (ThinkPlus USB Travel Keyboard with UltraNav).

Näppäimistö on nykytyylin mukaan litteä (19.05 mm paksu) ja langaton käyttäen Bluetoothia. Mukana tulee latausteline, johon näpppäimistön voi laittaa pystyasentoon latautumaan ja kahden tunnin latauksen pitäisi mainospuheiden mukaan kestää kaksi viikkoa kuukautta. Hienoista ominaisuuksia, ulkonäöstä ja premium -tason näppäimistöstä lompakko hupenee $199.99 ja on saatavilla marraskuussa.

Pikainen katsaus Googleen ja MB Hintaseurannan mukaan diNovo Edgeä saisi n. 170e hintaan ja arvioitu saapumisaika marraskuun puolessa välissä. 170e on kyllä aika paljon näppäimistöstä, mutta tyylikkyydestä joutuu maksamaan. Yhdistettu näppäimistö-hiiri olisi kyllä kätevä muun muassa palvelimen näppäimistössä ja luulisi sen toimivan Linuxissakin.

diNovo Edge keyboard

Bluetooth Virtual Keyboard

Patenttinet on testannut iTech:in Bluetoothin avulla toimivaa näppäimistöä. Pöydälle heijastetaan kuva näppäimistöstä, jota näppäilemällä laite syöttää tekstin bluetoothin kautta tietokoneeseen, PDA:han tai älypuhelimeen. Patenttinet sai vekottimen testiin Pulju.netistä, joka kauppaa sitä IR-Projektionäppis -nimellä noin 200e hintaan.

IR-projektionäppis

"Näppäimistössä on sisäänrakennettu akku, joka valmistajan mukaan kestää vähintään 2 tuntia yhtämittaista kirjoittamista. Näppäimistön kuva muodostetaan laser-tekniikkaa käyttäen ja on tasaisella pinnalla projisoituna juurikin oikean näppäimistön kokoinen ja muotoinen. Kyseessä on QWERTY-näppis, joskin skandinaaviset merkit on jätetty pois. Näppäimistön leveys on tarkalleen sama kuin A4-kokoisen paperin pidempi sivu."

Patenttinetin testaaja piti näppäimistöä ihan toimivana ja kirjoittaminen onnistui pienen totuttelun jälkeen kohtalaisesti. Ainakin nopeammin kuin automaattisella tekstinsyötöllä tekstiviestien kirjoittaminen.

Näppäimistöjä kaikille

Aikaisemmin oli vain näppäimistöjä, harmaita ja suuria, likimain kaikki samanlaisia ja markkinoita hallitsi Keytronic. Nykyään on valinnan varaa, erilaisia näppäimistöjä erilaisiin käyttötarpeisiin ja tietenkin erottumiseen massasta.

Logitech tarjoaa pelaajille suunnattua G15-näppäimistöä. Ominaisuuksina on mm. LCD-näyttö ja ohjelmoitavuus.

keyboard

Art. Lebedev Studiolla on suunnitteilla OLED-tekniikalla varustettu ja käyttökohtaisesti mukautuvan näppäimistö. Optimus Keyboard on tulossa markkinoille toivottavasti vuonna 2006.

keyboard

10-sormijärjestelmän hallitseville on tarjolla Das Keyboard ja Ãœberkeyboard. Ei ainakaan näppäinmerkinnät kulu kovassakaan käytössä pois. Das Keyboardin ominaisuuksina on mm. painotetut näppäimet, eli mm. numlockia ja capslockia painettava kovempaa.

keyboard

Ãœberkeyboard on, tyhjiä ja valaistuja näppäimiä lukuunottamatta, aika tavanomainen ja saatavilla kätevästi esim. Verkkokaupasta.com:sta (ei maksettu mainos)

keyboard

Silti päivittäisessä käytössä, bulk-tuotteena myytävä, aivan Logitechin UltraX perusnäppis on silti paras :) Ja mielipiteistähän ei voi muuta kuin kiistellä.

keyboard

Toki markkinoilla on vielä lukuisia muitakin erikoisnäppäimistöjä. Tekniikan kehitys mahdollistaa vaikka mitä, vain ihmisen mielikuvitus on rajana.