Läppärinäppis työpöydällä: Lenovo ThinkPad Compact TrackPointilla

Näppäimistö on yksi sovelluskehittäjän tärkeimmistä työvälineistä ja hyvällä näppäimistöllä koodin kirjoittaminen soljuu eteenpäin. Mekaaniset näppäimistöt ovat kuulemma erinomaisia kirjoittamiseen, mutta jokin aika sitten uutta näppäimistöä etsiessäni työpöydälleni päätyi kuitenkin kannettavan tietokoneen näppäimistön tyylinen Lenovo ThinkPad Compact -näppäimistö. Hieman kyllä arvelutti, miten kompakti näppäimistö toimisi työpöydällä.

A photo posted by Marko Wallin (@walokra) on

Lenovo ThinkPad Compact -näppäimistö

Lenovon kannettavien näppäimistöt ovat aina olleet omaan mieleeni tuntumaltaan ja asettelultaan, joten kun uuden näppäimistön hankkiminen oli ajankohtaista, päätin testata miten TrackPointilla varustettu Lenovo ThinkPad Compact -näppäimistö toimisi työpöytäkäytössä. Kompakti näppäimistö on käytännössä samanlainen, kuin Lenovon kannettavista löytyvä näppäimistö TrackPointti mukaan lukien. Ei kenties optimi työpöytä käyttöön, eikä paljon hehkutettu mekaaninen näppäimistö, mutta pieni koko säästää tilaa työpöydällä ja on näppäinasettelultaan tuttu kannettavaan näppäimistöön tottuneelle.

Lenovo ThinkPad Compact -näppäimistössä näppäimet ovat chiclet-tyyliset, eli omina saarekkeinaan, ja muotoiltu hieman koveriksi. Keskeltä näppäimistöä löytyy TrackPoint, eli tappihiiri, alalaidasta vasemmalta Fn-näppäin ThinkPad-erikoisnäppäintoimintojen käyttöön (mm. äänenvoimakkuus, näytön kirkkaus) ja näppäimistön voi asettaa kahdelle eri kallistusasennolle. Näppäimistöä on saatavilla kahtena eri mallina: langattomana Bluetooth-versiona ja USB-versiona. Tosin netin kirjoitusten mukaan langattoman mallin toiminta ei ole yhtä jouhevaa kuin langallisen. USB-malli saa virtansa kätevästi irrotettavasta Micro USB -liitännästä. Kooltaan 13.5 x 305.5 x 164 mm (KxLxS) näppäimistön voi tarvittaessa ottaa helposti mukaan. Näppäimistö on tuettu ainakin Windows-käyttöjärjestelmissä. Hintaa näppäimistöllä oli 55 euroa ja sitä on saatavilla esimerkiksi Verkkokauppa.comista.

Kompaktin näppäimistön kanssa on tullut nyt kehitettyä sovelluksia muutaman kuukauden ja käyttömukavuudeltaan se on mitä voi olettaa. Näppäimistö on tukeva, kirjainosio on toimiva ja tuntuma hyvä, mutta koska nuolinäppäimet ovat aseteltu kannettavan mallin mukaan, on niiden käyttö hieman altis virhepainalluksille. Nuolinäppäinten ympärillä on page up ja page down -näppäimet, joka toisaalta on kätevää, mutta ei silloin, jos halusit painaa nuolta sivulle. Myös Fn-näppäimen asettelu aivan vasempaan laitaan ei kaikkia miellytä, mutta nyt se on samalla paikalla kuin Macbookeissa, joka on hyvä asia. Näppäimistöä ei ole myöskään taustavalaistu. Tappihiiri, tai siis TrackPoint, on kätevä lisäominaisuus, jota käyttämällä ei tarvitse irroittaa käsiä näppäimistöltä hiirelle.

Tarkemman esittelyn näppäimistöstä voi katsoa vaikka Youtubesta (englanniksi), joka vertaa sitä myös vanhempaan malliin. Kokonaisuutena Lenovo ThinkPad Compact -näppäimistö on kuitenkin parempi, kuin aikaisemmin käytössä ollut täysikokoinen Lenovon Enhanced -näppäimistö.

Seuraavaksi pitänee kokeilla mekaanista näppäimistöä Cherry MX ’black’ -kytkimillä, kuten Filco Majestouch-2 -näppäimistöä.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *