DigiExpo 2015: pelaamista ja virtuaalitodellisuutta

Vuodessa on muutamia messuja, joilla tulee käytyä ja yksi niistä on DigiExpo. Messut viihde-elektroniikalle, vaikka viime vuosina sisältö on ollut ennemminkin pelejä ja konsoleita. Olin myös tänä vuonna messuilla bloggaapassin turvin, joten oli kolme päivää aikaa tutustua DigiExpon ja samaan aikaan järjestettävien SkiExpon ja BoardExpon tarjontaan. Tässä muutamia poimintoja messujen sisällöstä.

DigiExpo on aina ollut hyvä paikka tutustua uusiin ja tuleviin peleihin, ja kuten vuosi sitten, oli Xbox One vahvasti läsnä myös tänä vuonna, mutta muuten peliosasto oli kutistunut, vaikka paikalla oli myös PlayStation 4 ja siinä sivussa myös Wii U.

Xbox One keskittyi Halo 5: Guardiansin, Fifa 16:sta, Forza 6:n, Rise of the Tomb Raiderin ja NHL 16:sta esittelemiseen ja heidän alueellaan oli myös Lakko pelaamassa eri pelejä. PlayStation 4:n tarjontaan pääsi tutustumaan muun muassa Assassin’s Creed Syndicaten, Star Wars Battlefrontin, PES 2016:n ja Uncharted: The Nathan Drake Collectionin osalta. Myös Guitar Hero Liveä pääsi testaamaan, jos soittopelien uudelleen lämmittely kiinnosti. Harmillisesti tänä vuonna ei ollut erillistä pressiaikaa, mutta hyvin mahtui perjantaina testaamaan pelejä ja kiertämään osastoja.

Pelipuolella oli myös esillä muutamia suomalaisia pelinkehittäjiä, kuten Iceflake Studios Race Online-ajopelien kanssa, joka vaikuttaa aika samalta kuin legendaarinen Slicks ’n Slide. Mielenkiintoista oli myös nähdä JAMK:n osastolla live-pelikehitystä Unityä käyttäen. Pitäisi ehkä itsekin testata.

Kahdeksannen sukupolven pelikonsolien, eli Xbox Onen ja PS4:n, pelitarjonta vaikuttaa jo aika hyvältä, etenkin kun Batman: Arkham Knight, Until Dawn, The Witcher 3 ja Assassin’s Creed Syndicate ovat ulkona ja Fallout 4 on aivan nurkan takana. Mutta osaltaan on myös odoteltavaa, kun ensi keväänä julkaistaan Uncharted 4 ja No Man’s Sky joskus kesällä. Isompi televisio tulikin jo kesällä hankittua, joten ehkä se PlayStation 4:nkin pitää piakkoin ostaa.

Osan DigiExpon alueesta vei e-sportsin Counter-Strike: Global Offensive -turnaus ja myös NHL 16 -pelin Suomen mestaruuskilpailujen karsintaturnaus oli käynnissä. CS-turnauksen vieressä perjantai-iltana viihteestä vastasi Polygon Black, joka soitti Pelilavalla rock- ja metallisovituksia pelimusiikin kasariklassikoista ja ysärihiteistä. Hienoa kuunneltavaa, kuten heidän PopCultin keikan taltioinnista voi kuulla.

Messuilla tuli eteen myös muutamia hienoa oivalluksia, kuten Kajaanista lähtöisin olevan Athene Exergamingin -liikuntasimulaattorit, jotka hyödynsivät virtuaalitodellisuutta kuntoilun osana eri muodoissa. Esillä oli kuntopyörä viritettynä Oculus Riftillä, joka oli aika vinkeä kokemus. Pyörää sai ohjata maastossa haluaansa suuntaan ja ylä- ja alamäet todella tuntuivat päässä. Todella vakuuttava kokemus, vaikka tuote oli vielä prototyyppiasteella ja tehty parissa viikossa (Ylen artikkeli). Juoksumaton kanssa hyödynnettiin Kinectiä, jonka avulla pystyi liikkumaan avoimessa maastossa mihin halusi ja juoksumatto pyöri niin lujaa kuin itse juoksit.

Liikuntasimulaattorit ovat kyllä hyvä sovellutus tuomaan uudenlaista liikuntaa kuntosaleille ja terveydenhuollon kuntoutukseen, mutta myös urheilijoiden treenaukseen. Ainakin Saksan Olympiavalmennuskeskus on ottanut kuntoiluohjelman käyttöön ja taisin nähdä televisiossa, miten Suomen hiihtäjät hyödynsivät ohjelmaa rullahiihtomatolla. Näppärä tapa tutustua ennakkoon esimerkiksi tulevien arvokisojen maastoihin oikeasti hiihtämällä ne. Vaikka mieluummin liikun ulkona oikeilla välineillä, odotan kyllä innolla, mitä kaikkea virtuaalitodellisuuden hyödyntämisessä liikunnan tukena keksitäänkään. Suomessa kelit ovat välillä mitä ovat, joten sisäliikunnallekin on paikkansa.

DigiExpo oli osastona jälleen kutistunut edellisestä vuodesta ja viihde-elektroniikan osalta tarjonta oli kapeaa ja muutamien valmistajien harteilla. Gigantin ison osaston lisäksi paikalla oli Olympus kameroiden kanssa, hieman Hifiä AutoStudiolta ja Kruunuradiolta, urheilukameroita AEE:lta ja Garminilta, Philipsin televisioita, Huawei Honor 7 ständillä. DNA markkinoi myös vahvasti ja houkutteli väkeä Samsungin Gear VR:llä. Gear VR ei vakuuttanut, ainakaan testissä olleen avaruusräiskinnän osalta, vaikka kyllähän se 3D-vaikutelma tuli havaittua. Langattomana se on kuitenkin kätevämpi viritelmä kuin piuhan päässä oleva Oculus Rift, mutta samanlaista tunnelmaa ei Gear VR:ssä ole.

DigiExpon lisäksi kiertelin toki myös SkiExpon ja Lätkä & Säbä -alueet, joilta löytyikin mielenkiintoinen Joensuulainen startup liittyen datan keräämiseen ja sen hyödyntämiseen. HavuSport on Hifkin ja Kiekko-Vantaan kanssa kehitelty jääkiekon maalipaikkojen keräyssovellus ensisijaisesti junioriurheilun toiminnan tehostamiseksi. Mitään en valmennuksesta tai jääkiekosta tiedä, mutta tuntui erikoiselta, että vastaavaa sovellusta ei aikaisemmin ole tehty. Aikaisemmin data on kerätty kuulemma perinteisesti paperille ja heitetty menemään, joka sekin tuntuu oudolta, sillä miten kehittää toimintaa, jos ei ole dataa sen pohjaksi. HavuSport vaikutti pätevältä sovellukselta, jolla asiaa voitaisiin tehdä järkevämmin. Vielä jos tuon datan keräämisen saisi automatisoitua, hieman kuin miten Brilliard tekee biljardin pelaamisessa.

Kokonaisuutena Digi- ja SkiExpon paketti toimi ihan hyvin, vaikkakin edellisvuotta heikommalla annilla. Muutama tunti perjantai-iltapäivällä ja lauantaiaamuna meni kyllä helposti asioita ihmetellessä ja liikkumaan mahtui ilman suurempaa tungosta. Sisällön osalta DigiExpo keskittyi tänäkin vuonna lähinnä pelaamiseen, eikä viihde-elektroniikkaa juurikaan näkynyt. Kaikenlaisen viihde- ja kodin elektroniikan osalta Export Expo onkin aina ollut parempi tapahtuma. Pitänee piakkoin harkita uudestaan ovatko Digi- ja SkiExpot käymisen arvoiset, etenkin jos siitä pitäisi vielä maksaa sisäänpääsy- ja parkkilipun verran. Sen verran messujen anti on vuosien aikana hiipunut.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *