Sähköpyörien näytöstä GoExpossa

GoExpo on aina ollut merkki keväästä ja pyöräilykauden lähestymisestä, vaikka viime vuosina pyöräilyn osuus messuista on ollut enemmän tai vähemmän laihaa. Isot pyörämerkit ovat loistaneet poissaolollaan ja paikalliset pyöräliikkeet ovatkin pitäneet omia "Don't Go Expo" -tapahtumia samaan aikaan. Näin oli myös tänä vuonna, mutta pitihän siellä GoExpossa silti pyörähtää.

GoExpo 2017

Sähköpyörien näytöstä

Sähköpyörät ovat kehittyneet kovasti viime vuosina ja GoExpossa olikin runsaasti esillä eri valmistajien sähköpyöriä sekä maastoon että kaupunkiin.

Sähkömaastopyörät

Sähköavusteiset pyörät tuovat oman lisänsä myös maastopyöräilyyn, kun tutut polut muuttuvat alamäiksi ja ylämäet nousevat vaivatta. Sähköpyörissä on neljän eri valmistajan moottoreita (eng.) (Brose, Bosch, Yamaha ja Shimano), jotka tarjoavat hieman erilaista lähestymistä polkemisen avustukseen ja miten moottori ja akku ovat pyörään yhdistetty. Harmillisesti Specializedin Turbo Levoa ei ollut paikalla tarjoamassa hieman tyylikkäämpää vaihtoa.

Itse en ole vielä sähköavusteista maastopyörää testannut, mutta hauska se kuulemma on, vaikkakin lisääntynyt paino (yli 20 kg) tekee pyörästä raskaan käsitellä, eikä se täten toimi samanlaisena ajotaitojen kehittäjänä kuin normaali pyörä. Tänä kesänä pitäisi kyllä sitäkin testata.

Haibike FatSix 60 (Yamaha)
Haibike Xduro (Bosch)
KTM Macina Action 29 (Bosch)
KTM Macina Freeze (Bosch)
Lapierre Overvolt HY700+
Lapierre Overvolt HY700+

Bultaco Brinco näytti hieman erilaista muotoilua sähkömaastopyörälle ja mallistosta löytyi myös ilman polkemista toimiva malli, eli käytännössä sähkömoottoripyörä.

Bultaco Brinco

Sähköä kaupunkiajeluun

Sähköpyörien ehkä käytännöllisempi käyttökohde on työmatkapyöräily, jossa sähköavusteisesti voi pintakaasulla kurvailla töihin ja takaisin.

Ghost Andasol
Haibike Trekking 5.0
Piaggio WI-Bike
GoCycle

GoCycle esitteli messuilla myös hieman erilaista lähestymistä kaupunkipyöräksi, joka lisäksi taittuu kasaan.

Hipsteröintiä ja nettipyöriä ja

GoExpon messupaikkojen hintaa on kritisoitu kalliiksi, joten hieman erikoisesti paikalla oli esillä hieman pienempien valmistajien pyöriä, kun isot valmistajat kuten Specialized, Trek, Pivot, Santa Cruz eivät olleet paikalle vaivaantuneet. Pelago oli näyttävästi esillä sekä pyörien että varusteiden kanssa ja ovathan ne hienoja pelejä.

Pelago
Pelago

Myös hieman erikoisempia pyöriä oli näytillä ja tavaran kuljetukseen tarkoitettu Babboe näytti kätevältä. Sidebike esitteli pyörään kiinnitettävää sivuvaunua, joka vaikutti aika mielenkiintoiselta.

Babboe tavarapyörä
Sidebike

Pure Cyclesin Road ja Fix -mallit olivat hienon retroja ja hinnaltaan edullisia.

Pure Cycles Road
Pure Cycles Fix

Messuilla oli esillä myös yleensä vain netissä myytäviä pyöriä kuten Roselta ja Canyonilta. Hiilikuituinen Rose XEON CDX CROSS-3000 (taustalla) näytti aika hyvältä hinta-laatusuhteen osalta ja alla on 40mm renkaat, joilla hiekkatiet menevät mukavasti. Eikä Canyon Endurance CF SLX ollut yhtään hullumpi.

Rose
Canyon

Varusteita

Yksi idea GoExpossa käymisessä on, että esillä on pyöräilyyn tarkoitettuja varusteita ja vaatteita, mutta tälläkin kertaa tarjonta oli aika heikkoa. Onneksi Velo & Oxygen oli isosti paikalla ja löytyihän sieltä myös ostettavaa. Continentalin osastolla oli esillä Ergonin varusteita ja kätevä satulan koon mittauslaite. Baiksin osastolta mukaan tarttui kätevä JoeBlow Mountain pumppu, jonka ison männän ansiosta tubelekset nousevat vanteelle helposti.

Velo & Oxygen
Ergon

Continentalin osastolla oli renkaiden ja ajovaatteiden lisäksi esillä muun muassa Lezynen pumppuja ja Alpinestarsin vaatteita. Pelago esitteli pyöriensä lisäksi myös pyöriinsä sopivia varusteita kuten Brooksin satuloita ja Restrapin runko- ja satulalaukkuja.

Continental
Pelago

Enemmän ehkä lasketteluvarusteista tuttu Smith oli myös paikalla ja pyöräilykypärät näyttivätkin aika hyviltä ja myös ajolasit tuntuivat sopivilta. Harmillisesti laseista sopivat värit olivat jo loppu. Mainittakoon myös, että Gloryfyn G4-lasit tuntuivat myös hyviltä.

Smith kypärät
Smith ajolasit

Pyöriä, urheilua ja ravinteita

GoExpo oli kokonaisuudeltaan sellainen, jonka sen oletinkin olevan, eli hieman nihkeä aktiivisen maastopyöräilijän näkökulmasta, mutta tarjosi kuitenkin jonkin verran uutta nähtävää. Lajiesittelyitä löytyi kattavasti pingiksestä koripalloon ja myös kaikenlaista terveyteen liittyvää esittelijää oli paikalla. Proteiini- ja ravintopatukoita löytyi moneen lähtöön. Erikoisin näyte oli oikeasta asfaltista valettu BMX-rata Pyöräkrossiparkin osastolla ja rata olikin hyvässä käytössä.

Pyöräkrossiparkin BMX-rata
Arctic Warriors, terveellistä piristystä

DigiExpo 2015: pelaamista ja virtuaalitodellisuutta

Vuodessa on muutamia messuja, joilla tulee käytyä ja yksi niistä on DigiExpo. Messut viihde-elektroniikalle, vaikka viime vuosina sisältö on ollut ennemminkin pelejä ja konsoleita. Olin myös tänä vuonna messuilla bloggaapassin turvin, joten oli kolme päivää aikaa tutustua DigiExpon ja samaan aikaan järjestettävien SkiExpon ja BoardExpon tarjontaan. Tässä muutamia poimintoja messujen sisällöstä.

DigiExpo on aina ollut hyvä paikka tutustua uusiin ja tuleviin peleihin, ja kuten vuosi sitten, oli Xbox One vahvasti läsnä myös tänä vuonna, mutta muuten peliosasto oli kutistunut, vaikka paikalla oli myös PlayStation 4 ja siinä sivussa myös Wii U.

Xbox One keskittyi Halo 5: Guardiansin, Fifa 16:sta, Forza 6:n, Rise of the Tomb Raiderin ja NHL 16:sta esittelemiseen ja heidän alueellaan oli myös Lakko pelaamassa eri pelejä. PlayStation 4:n tarjontaan pääsi tutustumaan muun muassa Assassin’s Creed Syndicaten, Star Wars Battlefrontin, PES 2016:n ja Uncharted: The Nathan Drake Collectionin osalta. Myös Guitar Hero Liveä pääsi testaamaan, jos soittopelien uudelleen lämmittely kiinnosti. Harmillisesti tänä vuonna ei ollut erillistä pressiaikaa, mutta hyvin mahtui perjantaina testaamaan pelejä ja kiertämään osastoja.

Pelipuolella oli myös esillä muutamia suomalaisia pelinkehittäjiä, kuten Iceflake Studios Race Online-ajopelien kanssa, joka vaikuttaa aika samalta kuin legendaarinen Slicks 'n Slide. Mielenkiintoista oli myös nähdä JAMK:n osastolla live-pelikehitystä Unityä käyttäen. Pitäisi ehkä itsekin testata.

Kahdeksannen sukupolven pelikonsolien, eli Xbox Onen ja PS4:n, pelitarjonta vaikuttaa jo aika hyvältä, etenkin kun Batman: Arkham Knight, Until Dawn, The Witcher 3 ja Assassin’s Creed Syndicate ovat ulkona ja Fallout 4 on aivan nurkan takana. Mutta osaltaan on myös odoteltavaa, kun ensi keväänä julkaistaan Uncharted 4 ja No Man's Sky joskus kesällä. Isompi televisio tulikin jo kesällä hankittua, joten ehkä se PlayStation 4:nkin pitää piakkoin ostaa.

Osan DigiExpon alueesta vei e-sportsin Counter-Strike: Global Offensive -turnaus ja myös NHL 16 -pelin Suomen mestaruuskilpailujen karsintaturnaus oli käynnissä. CS-turnauksen vieressä perjantai-iltana viihteestä vastasi Polygon Black, joka soitti Pelilavalla rock- ja metallisovituksia pelimusiikin kasariklassikoista ja ysärihiteistä. Hienoa kuunneltavaa, kuten heidän PopCultin keikan taltioinnista voi kuulla.

Messuilla tuli eteen myös muutamia hienoa oivalluksia, kuten Kajaanista lähtöisin olevan Athene Exergamingin -liikuntasimulaattorit, jotka hyödynsivät virtuaalitodellisuutta kuntoilun osana eri muodoissa. Esillä oli kuntopyörä viritettynä Oculus Riftillä, joka oli aika vinkeä kokemus. Pyörää sai ohjata maastossa haluaansa suuntaan ja ylä- ja alamäet todella tuntuivat päässä. Todella vakuuttava kokemus, vaikka tuote oli vielä prototyyppiasteella ja tehty parissa viikossa (Ylen artikkeli). Juoksumaton kanssa hyödynnettiin Kinectiä, jonka avulla pystyi liikkumaan avoimessa maastossa mihin halusi ja juoksumatto pyöri niin lujaa kuin itse juoksit.

Liikuntasimulaattorit ovat kyllä hyvä sovellutus tuomaan uudenlaista liikuntaa kuntosaleille ja terveydenhuollon kuntoutukseen, mutta myös urheilijoiden treenaukseen. Ainakin Saksan Olympiavalmennuskeskus on ottanut kuntoiluohjelman käyttöön ja taisin nähdä televisiossa, miten Suomen hiihtäjät hyödynsivät ohjelmaa rullahiihtomatolla. Näppärä tapa tutustua ennakkoon esimerkiksi tulevien arvokisojen maastoihin oikeasti hiihtämällä ne. Vaikka mieluummin liikun ulkona oikeilla välineillä, odotan kyllä innolla, mitä kaikkea virtuaalitodellisuuden hyödyntämisessä liikunnan tukena keksitäänkään. Suomessa kelit ovat välillä mitä ovat, joten sisäliikunnallekin on paikkansa.

DigiExpo oli osastona jälleen kutistunut edellisestä vuodesta ja viihde-elektroniikan osalta tarjonta oli kapeaa ja muutamien valmistajien harteilla. Gigantin ison osaston lisäksi paikalla oli Olympus kameroiden kanssa, hieman Hifiä AutoStudiolta ja Kruunuradiolta, urheilukameroita AEE:lta ja Garminilta, Philipsin televisioita, Huawei Honor 7 ständillä. DNA markkinoi myös vahvasti ja houkutteli väkeä Samsungin Gear VR:llä. Gear VR ei vakuuttanut, ainakaan testissä olleen avaruusräiskinnän osalta, vaikka kyllähän se 3D-vaikutelma tuli havaittua. Langattomana se on kuitenkin kätevämpi viritelmä kuin piuhan päässä oleva Oculus Rift, mutta samanlaista tunnelmaa ei Gear VR:ssä ole.

DigiExpon lisäksi kiertelin toki myös SkiExpon ja Lätkä & Säbä -alueet, joilta löytyikin mielenkiintoinen Joensuulainen startup liittyen datan keräämiseen ja sen hyödyntämiseen. HavuSport on Hifkin ja Kiekko-Vantaan kanssa kehitelty jääkiekon maalipaikkojen keräyssovellus ensisijaisesti junioriurheilun toiminnan tehostamiseksi. Mitään en valmennuksesta tai jääkiekosta tiedä, mutta tuntui erikoiselta, että vastaavaa sovellusta ei aikaisemmin ole tehty. Aikaisemmin data on kerätty kuulemma perinteisesti paperille ja heitetty menemään, joka sekin tuntuu oudolta, sillä miten kehittää toimintaa, jos ei ole dataa sen pohjaksi. HavuSport vaikutti pätevältä sovellukselta, jolla asiaa voitaisiin tehdä järkevämmin. Vielä jos tuon datan keräämisen saisi automatisoitua, hieman kuin miten Brilliard tekee biljardin pelaamisessa.

Kokonaisuutena Digi- ja SkiExpon paketti toimi ihan hyvin, vaikkakin edellisvuotta heikommalla annilla. Muutama tunti perjantai-iltapäivällä ja lauantaiaamuna meni kyllä helposti asioita ihmetellessä ja liikkumaan mahtui ilman suurempaa tungosta. Sisällön osalta DigiExpo keskittyi tänäkin vuonna lähinnä pelaamiseen, eikä viihde-elektroniikkaa juurikaan näkynyt. Kaikenlaisen viihde- ja kodin elektroniikan osalta Export Expo onkin aina ollut parempi tapahtuma. Pitänee piakkoin harkita uudestaan ovatko Digi- ja SkiExpot käymisen arvoiset, etenkin jos siitä pitäisi vielä maksaa sisäänpääsy- ja parkkilipun verran. Sen verran messujen anti on vuosien aikana hiipunut.

Fujitsu Forum 2012 loi kuvaa tulevaisuuden työpaikasta

Tänä vuonna lyhyt syyslomani oli hieman erilainen, kun matkasin muutamaksi päiväksi Müncheniin Fujitsu Forum 2012 -messuille Fujitsun kutsumana tutustumaan millainen on tulevaisuuden työpaikka, millaisilla välineillä töitä tehdään ja tapaamaan messuille saapuvia LIFEBOOK4Life sisäpiiriläisiä. Reissu olikin aivan mahtava, sillä miten ei voi olla tykkäämättä uusiin asioihin tutustumisesta, hyvästä seurasta ja tietenkin saksalaisesta ruuasta ja oluesta. Messujen osalta matka oli jo tuttua, sillä kävin siellä jo viime vuonna, mutta nyt oli päivä aikaa kiertää Münchenissä ja kävimme myös Augsburgissa Fujitsun tehtaalla. Englanniksi vierailustamme voi lukea Antonian kirjoittamana LIFEBOOK4Life -sivustolta.

Fujitsu Forum 2012 -messut ovat yksi Euroopan suurimpia IT-alan tapahtumia ja siellä vieraili viime vuonna yli 10 000 IT-alan asiantuntijaa ja -päättäjää ympäri maailman. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin 7. - 8.11.2012 Münchenissä, Saksassa ja olin yksi neljästä LIFEBOOK4Life-kampanjan sisäpiiriläisestä, jotka pääsivät tutustumaan Fujitsun kutsumana millainen on tulevaisuuden työpaikka, millaisilla välineillä töitä tehdään. Tänä vuonna teemana oli "Reshaping ICT – Reshaping Business", eli miten ICT:n muutos muuttaa myös bisnestä. Tavallaan aihe on jatkumo viime vuoden "Reshaping IT" -teemalle.

Tiistai 6.11

Matka kohti Münchenia alkoi tiistaiaamuna lumisateisesta Espoosta, kun kurvasin auton parkkiin ja suuntasin SASin pienellä suihkukoneella ensin Kööpenhaminaan ja sieltä hieman isomalla koneella Müncheniin. Hieman yli tunnin rykäisyjä, joissa hätäseen kahvit tarjottiin. Perille kuitenkin päästiin lopulta hieman etuajassa, joten ehdimme toisen Suomesta matkanneen sisäpiiriläisen, Chryssan, kanssa hyvin hotellille ennen muita.

Ensimmäisenä päivänä ei ollut suunniteltua ohjelmaa, joten kiersimme muiden sisäpiiriläisten kanssa Münchenin kävelykatua, kävimme Apple Storessa Rosenstrassella ja syömässä Alte Hackerhausessa. Suosittelen. Ja tietenkin piti vierailla myös Augustinerin oluthuoneella.

Keskiviikko 7.11


Kuva: Kim Ekman, Vision 51

Keskiviikko oli varattu Fujitsu Forum 2012:ssa esitysten seuraamiseen ja messuhallissa kiertelyyn ja nopeasti se päivä menikin. Rekisteröitymisen jälkeen nopeat kahvit lehdistöhuoneessa, jonka jälkeen suuntasimme nopealle kierrokselle messuhallin puolelle. Kaikkien erilaisten Fujitsun ja yhteistyökumppanien palveluiden ja tuotteiden esittelyn lisäksi esillä ja kokeiltavana oli hienoja uusia Windows 8 -laitteita, kuten STYLISTIC Q572 -tabletti AMD Hondo -alustaan pohjaavana ja STYLISTIC Q702 -hybriditabletti Intel Core i3/i5 -alustalla. Esillä oli myös muovisia hahmotelmia, miltä tulevaisuuden Fujitsu-tuotteet voisivat näyttää: pirteän värisiä.

Kiertelyn ja ihmettelyn lisäksi osallistuimme päivän aikana muutamiin Breakout sessioihin, joista itse valitsin "Onko PC:n jälkeinen aika alkanut - miltä työpöytäsi näyttää huomenna", "Loppukäyttäjän laitteiden välinen taistelu" ja "Tabletit & enemmän - Hyviä käyttökohteita käteville laitteille". Kaikkien esitysten materiaalit ovat saatavilla Forumin dokumentaatio -sivulta.

Kaikkien kolmen esityksen voi oikeastaan tiiviistää siihen, että tulevaisuudessa työ ja työpiste ovat muuttumassa. Tähän vaikuttavat työn- ja yksityisen ajan välin hämärtyminen, omien laitteiden tuominen työpaikalle (BYOD) ja kuluttajistuminen eli samoja laitteita käytetään sekä töissä että kotona. Työpöytätyöskentely ei kuitenkaan ole poistumassa, sillä aina tarvitaan laskentatehoa, isompaa näyttöä ja parempaa tietoturvaa. Tulevaisuudessa työvälineet tulevat myös monipuolistumaan ja erilaisten laitteiden määrä kasvaa. Laitealustojen osalta Windows 8:lle uumoiltiin haasteita ja tarvetta kosketusnäytöille. Tablettien osalta Länsi-Euroopan osalta ennustettiin markkinoiden tasaantumista: Windows ~ iOS ~ Android. Nähtäväksi jää.

Yhteneä teemana tulevaisuuden työpisteen osalta oli dynaaminen työpöytäkokemus, eli jokaiselle laitteelle tarpeen mukaan mukautuva. Virtualisoinnilla ja datan synkronoinnilla tiedot voidaan pitää ajantasalla ja saatavilla laitteesta riippumatta. Oli se tabletti, kannettava tai työpiste. Eri työtehtävät vaativat erilaisia asioita. "Yksi työpiste - millä tahansa laitteella".

Esityksissä myös käsiteltiin (tietenkin) mitä vastauksia tulevaisuuden työpisteiden haasteisiin Fujitsulla on tarjota. Ja onhan niitä. Työpöydältä voi tulevaisuudessa löytyä Fujitsun mukaan ESPRIMO X, jossa sama näytön ja jalustan runko voi toimia monessa eri käyttötarkoituksessa. Integroidun Web-kameran läsnäolotunnistuksella voidaan lukita näyttö poistuttaessa koneen äärestä ja kasvontunnistuksella kirjautua takaisin. Vaikutti aika kätevältä. Tablettitarjonnasta esiteltiin STYLISTIC Q572 ja Q702 ja kannettavien osalta kevyet Ultrabookit kuten LIFEBOOK U772 ja perinteisemmät kannettavat kuten LIFEBOOK T902. Valinnanvaraa löytyy.

Esitysten ja kiertelyn jälkeen oli aika siirtyä päivälliselle, joka tarjoiltiin Buffet-tyyliin maukkaan currywurstin, kalkkunaburgerin ja Weissbierin kera. Illan viimeinen tapahtuma oli Celebration Night -tapahtuma, jossa ensin kolmen hengen huumoribändi nauratti komediallisella soitannalla ja kohokohtana oli Amy McDonaldin keikka. Hyvinhän se Amy kitaraa rimpautti ja laulua luikautti, mutta viime vuoden Anastacia oli kyllä menevämpi. No, muutaman oluen kera ei voi valittaa :)

Torstai 8.11

Reissun viimeisenä päivänä ohjelmassa oli vierailu Fujitsun tehtaalla Augsburgissa. Tehdas oli aika yllättävä kokemus, sillä kuvittelin sen olevan enemmän automatisoitu, vaikka nytkin muistaakseni automaatioprosentti oli jotain 90, vaikka tehdashallissa oli kymmeniä ihmisiä linjastoilla. Joidenkin osien, kuten muistipaikat, asetteluun ihmiskädet ovat paremmat. Lisäksi varastopuoli oli ihmisvetoinen samoin kuin pöytä- ja palvelinkoneiden kasaaminen ja huolto.


Toinen päivä Fujitsu Forumilla keskittyi vain vierailuun tehtaalla, joten loppuaika päivästä jäi vapaaseen tutustumiseen, sillä emme enää ehtineet Breakout tai Keynote sessioihin. Tehtaalla vierailun jälkeen kävimme vielä tutustumassa messualueeseen, jossa oli muun muassa Fraunhoferin ajatus työpisteestä, jossa kaikkia ikkunoita pystyi kääntämään, zoomaamaan ja koskettelemaan. Tämän mahdollistava ikkunointi pyöri Linuxin päällä. Esitteillä oli myös Made4You kustomointipalvelun laser-kaiverrin, jolla sai esimerkiksi kynään kätevästi Twitter-tilin tunnuksen ja Fujitsu Forum 2012 -hashtagin.

Forumilla tapahtumat ja juhlinta vielä jatkuivat, kun LIFEBOOK4Life sisäpiiriläiset suuntasivat takaisin kotiin, junalla tai lentokoneella. Tänä vuonna itsekin pääsin kotiin jo hyvissä ajoin ennen puolta yötä.

Yhteenveto

Fujitsu Forum 2012 tarjosi jälleen näkemyksiä miltä tietotekniikka ja ICT voisi tulevaisuudessa näyttää ja kolme päivää Münchenissä menivät nopeasti. Ajatukset työn ja työpisteen muuttumisesta tulevaisuudessa olivat aikalailla samaa linjaa kuin itsellä ja uusien laitteiden tarjonta oli piristävää. Kokonaisuudessaan tänä vuonna reissu oli hieman monipuolisempi kuin viime vuonna, sillä päivä Münchenissä ja toisen päivän vierailu tehtaalla toivat matkaan hieman uutta näkökulmaa.

Saksa on hieno maa ja Fujitsu Forum 2012 oli hieno kokemus. Kiitoksia LIFEBOOK4Life ja Fujitsu.