Fujitsu Forum 2012 loi kuvaa tulevaisuuden työpaikasta

Tänä vuonna lyhyt syyslomani oli hieman erilainen, kun matkasin muutamaksi päiväksi Müncheniin Fujitsu Forum 2012 -messuille Fujitsun kutsumana tutustumaan millainen on tulevaisuuden työpaikka, millaisilla välineillä töitä tehdään ja tapaamaan messuille saapuvia LIFEBOOK4Life sisäpiiriläisiä. Reissu olikin aivan mahtava, sillä miten ei voi olla tykkäämättä uusiin asioihin tutustumisesta, hyvästä seurasta ja tietenkin saksalaisesta ruuasta ja oluesta. Messujen osalta matka oli jo tuttua, sillä kävin siellä jo viime vuonna, mutta nyt oli päivä aikaa kiertää Münchenissä ja kävimme myös Augsburgissa Fujitsun tehtaalla. Englanniksi vierailustamme voi lukea Antonian kirjoittamana LIFEBOOK4Life -sivustolta.

Fujitsu Forum 2012 -messut ovat yksi Euroopan suurimpia IT-alan tapahtumia ja siellä vieraili viime vuonna yli 10 000 IT-alan asiantuntijaa ja -päättäjää ympäri maailman. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin 7. – 8.11.2012 Münchenissä, Saksassa ja olin yksi neljästä LIFEBOOK4Life-kampanjan sisäpiiriläisestä, jotka pääsivät tutustumaan Fujitsun kutsumana millainen on tulevaisuuden työpaikka, millaisilla välineillä töitä tehdään. Tänä vuonna teemana oli ”Reshaping ICT – Reshaping Business”, eli miten ICT:n muutos muuttaa myös bisnestä. Tavallaan aihe on jatkumo viime vuoden ”Reshaping IT” -teemalle.

Tiistai 6.11

Matka kohti Münchenia alkoi tiistaiaamuna lumisateisesta Espoosta, kun kurvasin auton parkkiin ja suuntasin SASin pienellä suihkukoneella ensin Kööpenhaminaan ja sieltä hieman isomalla koneella Müncheniin. Hieman yli tunnin rykäisyjä, joissa hätäseen kahvit tarjottiin. Perille kuitenkin päästiin lopulta hieman etuajassa, joten ehdimme toisen Suomesta matkanneen sisäpiiriläisen, Chryssan, kanssa hyvin hotellille ennen muita.

Ensimmäisenä päivänä ei ollut suunniteltua ohjelmaa, joten kiersimme muiden sisäpiiriläisten kanssa Münchenin kävelykatua, kävimme Apple Storessa Rosenstrassella ja syömässä Alte Hackerhausessa. Suosittelen. Ja tietenkin piti vierailla myös Augustinerin oluthuoneella.

Keskiviikko 7.11


Kuva: Kim Ekman, Vision 51

Keskiviikko oli varattu Fujitsu Forum 2012:ssa esitysten seuraamiseen ja messuhallissa kiertelyyn ja nopeasti se päivä menikin. Rekisteröitymisen jälkeen nopeat kahvit lehdistöhuoneessa, jonka jälkeen suuntasimme nopealle kierrokselle messuhallin puolelle. Kaikkien erilaisten Fujitsun ja yhteistyökumppanien palveluiden ja tuotteiden esittelyn lisäksi esillä ja kokeiltavana oli hienoja uusia Windows 8 -laitteita, kuten STYLISTIC Q572 -tabletti AMD Hondo -alustaan pohjaavana ja STYLISTIC Q702 -hybriditabletti Intel Core i3/i5 -alustalla. Esillä oli myös muovisia hahmotelmia, miltä tulevaisuuden Fujitsu-tuotteet voisivat näyttää: pirteän värisiä.

Kiertelyn ja ihmettelyn lisäksi osallistuimme päivän aikana muutamiin Breakout sessioihin, joista itse valitsin ”Onko PC:n jälkeinen aika alkanut – miltä työpöytäsi näyttää huomenna”, ”Loppukäyttäjän laitteiden välinen taistelu” ja ”Tabletit & enemmän – Hyviä käyttökohteita käteville laitteille”. Kaikkien esitysten materiaalit ovat saatavilla Forumin dokumentaatio -sivulta.

Kaikkien kolmen esityksen voi oikeastaan tiiviistää siihen, että tulevaisuudessa työ ja työpiste ovat muuttumassa. Tähän vaikuttavat työn- ja yksityisen ajan välin hämärtyminen, omien laitteiden tuominen työpaikalle (BYOD) ja kuluttajistuminen eli samoja laitteita käytetään sekä töissä että kotona. Työpöytätyöskentely ei kuitenkaan ole poistumassa, sillä aina tarvitaan laskentatehoa, isompaa näyttöä ja parempaa tietoturvaa. Tulevaisuudessa työvälineet tulevat myös monipuolistumaan ja erilaisten laitteiden määrä kasvaa. Laitealustojen osalta Windows 8:lle uumoiltiin haasteita ja tarvetta kosketusnäytöille. Tablettien osalta Länsi-Euroopan osalta ennustettiin markkinoiden tasaantumista: Windows ~ iOS ~ Android. Nähtäväksi jää.

Yhteneä teemana tulevaisuuden työpisteen osalta oli dynaaminen työpöytäkokemus, eli jokaiselle laitteelle tarpeen mukaan mukautuva. Virtualisoinnilla ja datan synkronoinnilla tiedot voidaan pitää ajantasalla ja saatavilla laitteesta riippumatta. Oli se tabletti, kannettava tai työpiste. Eri työtehtävät vaativat erilaisia asioita. ”Yksi työpiste – millä tahansa laitteella”.

Esityksissä myös käsiteltiin (tietenkin) mitä vastauksia tulevaisuuden työpisteiden haasteisiin Fujitsulla on tarjota. Ja onhan niitä. Työpöydältä voi tulevaisuudessa löytyä Fujitsun mukaan ESPRIMO X, jossa sama näytön ja jalustan runko voi toimia monessa eri käyttötarkoituksessa. Integroidun Web-kameran läsnäolotunnistuksella voidaan lukita näyttö poistuttaessa koneen äärestä ja kasvontunnistuksella kirjautua takaisin. Vaikutti aika kätevältä. Tablettitarjonnasta esiteltiin STYLISTIC Q572 ja Q702 ja kannettavien osalta kevyet Ultrabookit kuten LIFEBOOK U772 ja perinteisemmät kannettavat kuten LIFEBOOK T902. Valinnanvaraa löytyy.

Esitysten ja kiertelyn jälkeen oli aika siirtyä päivälliselle, joka tarjoiltiin Buffet-tyyliin maukkaan currywurstin, kalkkunaburgerin ja Weissbierin kera. Illan viimeinen tapahtuma oli Celebration Night -tapahtuma, jossa ensin kolmen hengen huumoribändi nauratti komediallisella soitannalla ja kohokohtana oli Amy McDonaldin keikka. Hyvinhän se Amy kitaraa rimpautti ja laulua luikautti, mutta viime vuoden Anastacia oli kyllä menevämpi. No, muutaman oluen kera ei voi valittaa :)

Torstai 8.11

Reissun viimeisenä päivänä ohjelmassa oli vierailu Fujitsun tehtaalla Augsburgissa. Tehdas oli aika yllättävä kokemus, sillä kuvittelin sen olevan enemmän automatisoitu, vaikka nytkin muistaakseni automaatioprosentti oli jotain 90, vaikka tehdashallissa oli kymmeniä ihmisiä linjastoilla. Joidenkin osien, kuten muistipaikat, asetteluun ihmiskädet ovat paremmat. Lisäksi varastopuoli oli ihmisvetoinen samoin kuin pöytä- ja palvelinkoneiden kasaaminen ja huolto.


Toinen päivä Fujitsu Forumilla keskittyi vain vierailuun tehtaalla, joten loppuaika päivästä jäi vapaaseen tutustumiseen, sillä emme enää ehtineet Breakout tai Keynote sessioihin. Tehtaalla vierailun jälkeen kävimme vielä tutustumassa messualueeseen, jossa oli muun muassa Fraunhoferin ajatus työpisteestä, jossa kaikkia ikkunoita pystyi kääntämään, zoomaamaan ja koskettelemaan. Tämän mahdollistava ikkunointi pyöri Linuxin päällä. Esitteillä oli myös Made4You kustomointipalvelun laser-kaiverrin, jolla sai esimerkiksi kynään kätevästi Twitter-tilin tunnuksen ja Fujitsu Forum 2012 -hashtagin.

Forumilla tapahtumat ja juhlinta vielä jatkuivat, kun LIFEBOOK4Life sisäpiiriläiset suuntasivat takaisin kotiin, junalla tai lentokoneella. Tänä vuonna itsekin pääsin kotiin jo hyvissä ajoin ennen puolta yötä.

Yhteenveto

Fujitsu Forum 2012 tarjosi jälleen näkemyksiä miltä tietotekniikka ja ICT voisi tulevaisuudessa näyttää ja kolme päivää Münchenissä menivät nopeasti. Ajatukset työn ja työpisteen muuttumisesta tulevaisuudessa olivat aikalailla samaa linjaa kuin itsellä ja uusien laitteiden tarjonta oli piristävää. Kokonaisuudessaan tänä vuonna reissu oli hieman monipuolisempi kuin viime vuonna, sillä päivä Münchenissä ja toisen päivän vierailu tehtaalla toivat matkaan hieman uutta näkökulmaa.

Saksa on hieno maa ja Fujitsu Forum 2012 oli hieno kokemus. Kiitoksia LIFEBOOK4Life ja Fujitsu.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *