Highkara tuo High.fi:n uutiset iPhoneen

Maailman menoa ja uutisia on hyvä seurata myös mobiileista päätelaitteista ja syksyn aikana olen kehittänyt iPhonelle ja iPadille uutislukijaa, jolla voi seurata High.fi-palvelun keräämiä uutisia. Nyt sovellus on saatavilla myös App Storesta. Hae sovellus puhelimeesi ja pysyt mukana mitä maailmalla tapahtuu. Sovellus tarjoaa perustoiminnot uutisten seuraamiseen ja lisää on kehitteillä.

Highkara uutislukija

Highkara uutislukija

Highkara uutislukija on avoimen lähdekoodin sovellus, jonka avulla seuraat helposti kaikkia Suomen uutissivustoja, jotka ovat tarjolla High.fi -uutiskeräimessä. Sovellus sisältää mahdollisuuden aihealueittain järjestettyjen uutisotsikoiden ja kuvausten lukemiseen sekä kotimaisista että ulkomaisista uutislähteistä. Lisäksi mielenkiintoisen uutisen voi jakaa muille. Idealtaan sovellus on vastaava kuin Ampparit.

Sovellus on saatavilla App Storesta sekä iPhonelle että iPadille, joissa on iOS 8 tai uudempi käyttöjärjestelmä.

Lataa App Storesta

Highkara uutislukija on vielä kehitysvaiheessa ja sen toimintoja tullaan laajentamaan muun muassa uutisten haun ja suosikkien tallentamisen osalta. Lisäksi tumma teema ja uutiskuvat ovat kehityslistalla. Sovellus on tällä hetkellä lokalisoitu vain suomeksi ja englanniksi. Palautetta sovelluksesta voi antaa esimerkiksi Twitterin kautta. Kommentteja käyttäjiltä on jo saapunutkin, kuten otsikoiden näyttäminen kokonaisena ja Web-näkymästä palaamisen helpottaminen. Sovelluksesta voi vielä näkyä, että en ole päässyt sitä itse vielä iPhonella testaamaan, mutta se asia korjaantuu parin viikon päästä.

Käyttöliittymältään sovellus on yksinkertainen, jossa uutiset näkyvät listana ja käyttäjä voi avata ne Web-näkymään. Sivupalkista voi valita haluamansa kategorian, jonka uutiset näytetään listassa. Asetuksista voi valita muun muassa haluaako käyttää mobiilioptimoituja osoitteita, lukea uutisesta lyhyen tiivistelmän uutisotsikoiden yhteydessä ja valita suosikkikategoriansa sivupalkissa näytettäväksi.

Tuoreet uutisotsikot

Uutinen Web-näkymässä
Uutiskategoriat
Uutisen jakaminen
Asetukset

Suosikkikategorioiden valinta

Koodi ja kehitys

Teknisesti sovellus on toteutettu hyödyntämällä Swift 2:sta ja uutisten hakeminen High.fi:n rajapinnasta on toteutettu käyttämällä Alamofire-kehystä. Swift on ollut pirteä tuttavuus ohjelmointikielien osalta ja etenkin Swiftin version vaihtuminen 1.2:sta 2:een oli tervetullutta. Highkaran kehitys ensimmäisestä commitista App Store -julkaisuun kesti 157 päivää ja 99 committia. Eli ei kovin aktiivista kehittämistä, vaan pieniä purskeita. Lisäksi App Storen arviointi vei vielä viikon verran ylimääräistä.

Kehityksen aikana moni asia ehti muuttumaan, joka vaikutti sovelluksen toimintaan. Swiftin versio päivittyi 2:een, iOS 9 ja OS X 10.11 El Captain julkaistiin ja Xcodesta tuli versio 7. Olin aloittanut kehityksen Swift 1.2:lla, mutta pakko oli päivittää sovellus käyttämään uutta Swiftin versiota ja täten päivittämään sekä Alamofire-kehys että tekemään muutoksia sovelluksen jo toimineisiin osiin. iOS 9 muutti sovelluksen tapaa näyttää uutisia Web-näkymässä, joka toisaalta oli hyvä asia. Nyt sovellukset voivat käyttää Safaria, joka on monipuolisempi kuin iOS 8:ssa käytössä ollut WebKit-näkymä.

Jos sovelluksen kehitys ja teknologia kiinnostaa, niin sen lähdekoodi löytyy GitHubista ja se on MIT-lisensoitu. Kehitysehdotuksia ja virheitä voi raportoida Twitterin kautta tai tekemällä siitä tiketin.

Sovelluskehityksen näkökulmasta Highkara uutislukija -projekti on ollut näppärä tapa iOS-kehitykseen tutustumiseen ja Swiftin oppimiseen. Aika vähän löytyy yhtäläisyyksiä mobiilikehityksessä iOS:lle verrattaessa sitä Sailfish OS:lle kehittämiseen, jolle olen muutamia sovelluksia tehnyt. Molemmissa on hyvät puolensa, mutta pidän enemmän käyttöliittymien tekemisestä QML:llä kuin Xcoden Interface Builderilla. Vastaavasti Swift on mukavempaa kuin JavaScriptin käyttäminen.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *