Highkara tuo High.fi:n uutiset iPhoneen

Maailman menoa ja uutisia on hyvä seurata myös mobiileista päätelaitteista ja syksyn aikana olen kehittänyt iPhonelle ja iPadille uutislukijaa, jolla voi seurata High.fi-palvelun keräämiä uutisia. Nyt sovellus on saatavilla myös App Storesta. Hae sovellus puhelimeesi ja pysyt mukana mitä maailmalla tapahtuu. Sovellus tarjoaa perustoiminnot uutisten seuraamiseen ja lisää on kehitteillä.

Highkara uutislukija

Highkara uutislukija

Highkara uutislukija on avoimen lähdekoodin sovellus, jonka avulla seuraat helposti kaikkia Suomen uutissivustoja, jotka ovat tarjolla High.fi -uutiskeräimessä. Sovellus sisältää mahdollisuuden aihealueittain järjestettyjen uutisotsikoiden ja kuvausten lukemiseen sekä kotimaisista että ulkomaisista uutislähteistä. Lisäksi mielenkiintoisen uutisen voi jakaa muille. Idealtaan sovellus on vastaava kuin Ampparit.

Sovellus on saatavilla App Storesta sekä iPhonelle että iPadille, joissa on iOS 8 tai uudempi käyttöjärjestelmä.

Lataa App Storesta

Highkara uutislukija on vielä kehitysvaiheessa ja sen toimintoja tullaan laajentamaan muun muassa uutisten haun ja suosikkien tallentamisen osalta. Lisäksi tumma teema ja uutiskuvat ovat kehityslistalla. Sovellus on tällä hetkellä lokalisoitu vain suomeksi ja englanniksi. Palautetta sovelluksesta voi antaa esimerkiksi Twitterin kautta. Kommentteja käyttäjiltä on jo saapunutkin, kuten otsikoiden näyttäminen kokonaisena ja Web-näkymästä palaamisen helpottaminen. Sovelluksesta voi vielä näkyä, että en ole päässyt sitä itse vielä iPhonella testaamaan, mutta se asia korjaantuu parin viikon päästä.

Käyttöliittymältään sovellus on yksinkertainen, jossa uutiset näkyvät listana ja käyttäjä voi avata ne Web-näkymään. Sivupalkista voi valita haluamansa kategorian, jonka uutiset näytetään listassa. Asetuksista voi valita muun muassa haluaako käyttää mobiilioptimoituja osoitteita, lukea uutisesta lyhyen tiivistelmän uutisotsikoiden yhteydessä ja valita suosikkikategoriansa sivupalkissa näytettäväksi.

Tuoreet uutisotsikot

Uutinen Web-näkymässä
Uutiskategoriat
Uutisen jakaminen
Asetukset

Suosikkikategorioiden valinta

Koodi ja kehitys

Teknisesti sovellus on toteutettu hyödyntämällä Swift 2:sta ja uutisten hakeminen High.fi:n rajapinnasta on toteutettu käyttämällä Alamofire-kehystä. Swift on ollut pirteä tuttavuus ohjelmointikielien osalta ja etenkin Swiftin version vaihtuminen 1.2:sta 2:een oli tervetullutta. Highkaran kehitys ensimmäisestä commitista App Store -julkaisuun kesti 157 päivää ja 99 committia. Eli ei kovin aktiivista kehittämistä, vaan pieniä purskeita. Lisäksi App Storen arviointi vei vielä viikon verran ylimääräistä.

Kehityksen aikana moni asia ehti muuttumaan, joka vaikutti sovelluksen toimintaan. Swiftin versio päivittyi 2:een, iOS 9 ja OS X 10.11 El Captain julkaistiin ja Xcodesta tuli versio 7. Olin aloittanut kehityksen Swift 1.2:lla, mutta pakko oli päivittää sovellus käyttämään uutta Swiftin versiota ja täten päivittämään sekä Alamofire-kehys että tekemään muutoksia sovelluksen jo toimineisiin osiin. iOS 9 muutti sovelluksen tapaa näyttää uutisia Web-näkymässä, joka toisaalta oli hyvä asia. Nyt sovellukset voivat käyttää Safaria, joka on monipuolisempi kuin iOS 8:ssa käytössä ollut WebKit-näkymä.

Jos sovelluksen kehitys ja teknologia kiinnostaa, niin sen lähdekoodi löytyy GitHubista ja se on MIT-lisensoitu. Kehitysehdotuksia ja virheitä voi raportoida Twitterin kautta tai tekemällä siitä tiketin.

Sovelluskehityksen näkökulmasta Highkara uutislukija -projekti on ollut näppärä tapa iOS-kehitykseen tutustumiseen ja Swiftin oppimiseen. Aika vähän löytyy yhtäläisyyksiä mobiilikehityksessä iOS:lle verrattaessa sitä Sailfish OS:lle kehittämiseen, jolle olen muutamia sovelluksia tehnyt. Molemmissa on hyvät puolensa, mutta pidän enemmän käyttöliittymien tekemisestä QML:llä kuin Xcoden Interface Builderilla. Vastaavasti Swift on mukavempaa kuin JavaScriptin käyttäminen.

Uutissovellukset Jollalle: Haikala ja Ampiaiskala

Maailman menoa on hyvä seurata myös mobiileista päätelaitteista ja kesän aikana olen jatkokehittänyt Jollalle ja Sailfish OS:lle kahta uutisportaalien otsikoiden seurantaan tarkoitettua sovellusta: Haikalaa High.fi-portaalin tarjontaan ja Ampiaiskalaa Ampparit.com-portaalin tarjontaan. Nyt voi sanoa, että molemmat sovellukset ovat sillä tasolla, jotta niitä voi käyttää mielekkäästi. Vaikka molemmat sovellukset tarjoavat samat perustoiminnot, on niiden ominaisuuksissa ja toiminnassa suuria eroja.

Uutisportaalien erilaiset lähtökohdat rajapintojen tarjoamiseen tuovat sovelluksiin omat lisänsä, joka näkyy mahdollisissa toiminnoissa. Kummallakin sovelluksella kuitenkin onnistuu uutisten seuraaminen ihan kätevästi. Eli on hyvä tehdä lyhyt vertailu näiden uutisportaalien lukusovellusten ominaisuuksista. Molemmat sovellukset ovat allekirjoittaneen kehittämiä epävirallisia sovelluksia kyseisille palveluille.

Haikala ja Ampiaiskala uutislukijat

Uutissovellukset Jollalle: Haikala ja Ampiaiskala

Jollalle ja Sailfish OS:lle on saatavilla tällä hetkellä kaksi natiivia uutistenseurantasovellusta: Haikala High.fi -uutisportaalille ja Ampiaiskala Ampparit-uutisportaalille. Molemmat uutisportaalien epäviralliset lukusovellukset tarjoavat samat perustoiminnot, eli uutisotsikoiden lukemisen, mutta ominaisuuksien monipuolisuudessa ja toiminnassa on suuria eroa, riippuen miten hyvin kyseiset uutisportaalit tukevat kolmannen osapuolen sovelluksia.

Haikala High.fi -lukija
Ampiaiskala - Ampparit-lukija

Haikala - uutistenlukija High.fille

Haikala on monipuolinen uutistenlukusovellus, joka hakee uutisotsikot uudehkosta High.fi-palvelusta ja tarjoaa lähes kaikki ominaisuudet, joita palvelun avoin rajapinta mahdollistaa. Haikala on allekirjoittaneen kehittämä avoimen lähdekoodin sovellus (GitHub), eikä liity High.fi-uutisportaaliin muuten kuin käyttämänsä avoimen rajapinnan datan osalta.

Sovelluksen tärkeimpänä ominaisuutena on uutiskategorioiden hakeminen, uutisotsikoiden ja niiden kuvausten listaaminen ja uutisten avaaminen selaimessa. Käyttäjä voi myös avata uutisen erillisessä selaimessa ja kopioida osoitteen leikepöydälle. Luetut otsikot merkitään himmeämmällä värillä.

Otsikot kuvausten kera
Uutinen selain-näkymässä
Selain-näkymän toiminnot

Käyttäjä voi valita asetuksista näytettävät uutiskategoriat, jotka näkyvät päänäkymän sivupalkissa. Sovellus tarjoaa myös mahdollisuuden hakea uutisotsikoista, sekä lukea vanhempia otsikoita, jos sellaisia on tarjolla.

Valitut uutiskategoriat
Haku palvelun uutisista
Hae lisää otsikoita

Uutisportaalin rajapinnasta saa lyhyen kuvauksen otsikolle, sekä mahdollisen mobiiliin optimoidun sivuston osoitteen, jotka voi asettaa käyttöön asetuksista. High.fi tarjoaa uutisia Suomen lisäksi myös muilta alueilta kuten Ruotsista, Alankomaista, Saksasta ja Yhdysvalloista.

Kategorioiden valinta
Asetukset mm. kuvaukselle
Uutisia Yhdysvalloista

Tällä hetkellä Haikala tarjoaa lähes kaikki toiminnot, mitä High.fi-rajapinta mahdollistaa ja kehityslistalla on käyttäjän valitsemien uutiskategorioiden piilottaminen. High.fi-palvelun kehityslistalta vastaavasti löytyy muun muassa kirjanmerkitsemistä ja asetusten siirtämistä päätelaitteiden välillä (sovellus myös Windows Phonelle ja Androidille).

Haikala-sovellus on ladattavissa Jolla Kaupasta ja OpenRepos-palvelusta.

Ampiaiskala - uutistenlukija Ampparit.comille

Ampiaiskala on yksinkertainen uutistenlukusovellus, joka hakee uutisotsikot Ampparit-palvelun tarjoamista uutissyötteistä. Ampparit.com ei tarjoa aineistonsa käyttöön mitään rajapintaa, joten sovelluksen ominaisuudet ovat rajoittuneet. Ampiaiskala on allekirjoittaneen kehittämä avoimen lähdekoodin sovellus (GitHub). Se ei liity Ampparit.com-uutisportaaliin muuten kuin käyttämiensä RSS-syötteiden osalta.

Sovelluksen perusominaisuuksina on uutiskategorioiden hakeminen, uutisotsikoiden listaaminen ja uutisten avaaminen selaimessa. Luetut otsikot merkitään himmeämmällä värillä.

Uutisotsikoiden lista
Valitut kategoriat
Toimintovalikko

Käyttäjä voi myös avata uutisen erillisessä selaimessa ja kopioida osoitteen leikepöydälle. Sovelluksen asetuksista käyttäjä voi valita halutut Ampparit.comin tarjoamat uutissyötteet, jotka näkyvät päänäkymän sivupalkissa.

Uutinen selain-näkymässä
Selain-näkymän toiminnot
Kategorioiden valinta

Ampiaiskala on toiminnallisuuksiltaan rajoittunut, joka johtuu puuttuvasta rajapinnasta käytettävän uutisportaalin aineistoon. RSS-syötteiden lukeminen ei suuria toimintoja mahdollista ja sovellus tekee sen, minkä kykenee. Sovellus on ladattavissa Jolla Kaupasta ja OpenRepos-palvelusta.

Ampparit.com on myös tuonut oman Android-sovelluksensa Jolla Kauppaan, eli jonkinlaista kiinnostusta Jollaa ja Sailfish OS:ää kohtaan on, mutta ei riittävästi, että olisivat ottaneet yhteyttä natiiviin Ampiaiskalaan liittyen tai tarjonneet kunnollisen rajapinnan.

Yhteenveto

Uutisten seuraaminen Jollalla ja Sailfish OS:llä on mahdollista kahdella samantyylisellä sovelluksella, jotka kuitenkin eroavat suuresti ominaisuuksiltaan: Haikala tarjoaa monipuoliset toiminnot ja Ampiaiskala on rajoittuneempi. Uutisportaalien erilaiset lähtökohdat rajapintojen tarjoamiseen tuovat sovelluksiin omat lisänsä, joka näkyy mahdollisissa toiminnoissa. Kummallakin sovelluksella kuitenkin onnistuu uutisten seuraaminen ihan kätevästi. Molemmat sovellukset ovat ladattavissa sekä Jolla Kaupausta tai OpenRepos-palvelusta.

Haikalan ja Ampiaiskalan sovelluskehittäjänä täytyy todeta, että on ollut mielenkiintoista nähdä, miten kaksi vastaavaa palvelua ovat aivan eri tavalla yhteistyökykyisiä kolmannen osapuolen sovelluksien kanssa. High.fi on ollut kehittäjää tukeva, joka näkyy myös avoimessa rajapinnassa ja sen virheiden korjaamisessa, kun vastaavasti Ampparit.com ei ole juuri asiaan reagoinut. Harmillisesti sain tiedon High.fi-uutisportaalista ja sen paremmasta rajapinnasta tietojen käyttöön vasta, kun olin jo saanut ensimmäisen version Ampiaiskalasta valmiiksi. Näin Jollalle ja Sailfish OS:lle tuli sitten kehitettyä kaksi idealtaan vastaavaa sovellusta, vaikka Ampiaiskala olisi saanut jäädä kokonaan tekemättä.

Olisi toivottavaa, että kaikki palvelut tarjoaisivat avoimen rajapinnan, jota muut voisivat hyödyntää. Uusia palveluita ja innovaatioita syntyy helpommin, kun takana on enemmän kehittäjiä ja ideoijia, eikä se mielestäni ole alkuperäiseltä palvelulta pois. Valitettavasti viime aikoina suunta on osiltaan ollut päinvastaiseen suuntaan, joka näkyy muun muassa Twitterin, Facebookin ja Netflixin rajapinnoissa.

Windows Phone 8 -sovellustarjonta

Vaihdoin jokin aika sitten työpuhelimeni Lumia 800:sta hieman uudempaan Lumia 925:een, jonka myötä myös Windows Phone -käyttöjärjestelmän versio nousi 8:een. Aikaisempaan versioon verrattuna Windows Phone 8 tarjoaa kaikilta osin paremman käyttökokemuksen, mutta suurimpana erona se tarjoaa kattavamman valikoiman sovelluksia. Windows Phone 8 -sovelluksia onkin saatavilla runsaasti, joten valinnan helpottamiseksi tässä muutamia poimintoja tarjonnasta.

Windows Phone 8 -sovellustarjonta

Windows Phone 8 sovellukset

Microsoftin Windows Phone tuli mobiilimarkkinoille hieman jälkijunassa iOS:iin ja Androidiin verrattuna ja Windows Phone 7 -versio oli vielä kyvykkyydeltään rajoittunut sovelluksia ajatellen. Pari vuotta sitten julkaistu Windows Phone 8 nosti käyttöjärjestelmän uudelle tasolle ja sovelluksiakin alkaa jo olemaan runsaasti ja oikeastaan sovelluskaupassa on samanlainen runsaudenpula kuin kilpailijoilla.

Windows Phone -sovelluksia voi kätevästi selata ja asentaa suoraan Web-selaimesta Windows Phone Storen kautta. Tarjontaa on riittävästi ja samankaltaisia ja lähes saman nimisiä sovelluksia löytyy useita, eikä niiden hyvien ja toimivien sovellusten valinta ole aina helppoa. Tässä on muutamia poimintoja Windows Phone 8 -sovellustarjonnasta, kattaen lähinnnä perussovellukset ja muutamia pelejä.

Nokia-sovellukset

Here Transit:
Kuten Reittiopas-sovellus, mutta 740 kaupungissa globaalisti.

Here Maps:
Auttaa löytämään parhaan tavan kaupungin halki offline-kartoilla 95 maassa.

HERE Drive+:
Offline-tilassa toimiva opastava navigointipalvelu 95 maassa.

Nokia TV:
Katso eri TV-palveluita, kuten YLE Areena, Katsomo, Ruutu ja The Voice.

Nokia Panorama:
Yhdistää ottamasi kuvat automaattisesti panoraamakuvaksi.

Nokia Cinemagraph:
Yhdistele valokuvaa ja videon kaltaista animaatiota.

Nokia Camera:
Korvaa Nokia Pro Camin ja sisältää kaikki sen toiminnot sekä Nokia Smart Camin parhaat ominaisuudet.

Nokia MixRadio:
Musiikkistriimauspalvelu.

Hyöty

MetroBlur:
Newsblur-sovellus uutissyötteiden kuten blogien lukemiseen.

TimeToRead:
Yksi monista Pocket-sovelluksista.

Pivo-lompakko:
OP-Pohjolan Pivo-lompakko löytyy myös WP:lle.

S-Mobiili:
S-ryhmän mobiili-sovellus.

Teksti-TV:
Teksi-TV-sovellus Ylelle, MTV3:lle, Neloselle ja Subille.

The SSH Client:
Kätevä SSH-asiakasohjelma. Saatavilla myös maksullisena.

Uutiset & sää

Yläviis Uutiset tai High.fi:
High.fi -uutisportaalisovellus.

Uutisvahti:
Ylen uutissovellus, joka oppii mistä uutisista olet kiinnostunut.

Aukio:
Ampparit.com -uutisportaalisovellus.

Sää:
Ilmatieteenlaitoksen sää-sovellus.

MTV Uutiset:
MTV:n uutissovellus, josta löytyy myös Radio Nova. Kätevä esim. MM-jääkiekon seurantaan.

Urheilu

Endomondo:
Endomondo urheilusuoritusten seurantasovellus.

Sosiaalinen media

WhatsApp:
Monialustainen pikaviestisovellus.

Baconit:
Reddit-sovellus.

Grin:
Imgur-sovellus.

Vine:
Kuuden sekunnin videoita.

Instagram:
Instagram.

Delicious:
Delicious.com -linkkipalvelun linkit puhelimessa.

Pilvipalvelut

younited:
F-Securen pilvitallennuspalvelu. Vaihtoehto OneDrivelle, etenkin osaa yhdistää eri pilvet saman sovelluksen alle. Esim. Dropboxin käyttö onnistuu kätevästi.

OneDrive:
Microsoftin pilvitallennus.

Viihde

MTV Katsomo:
MTV:n Katsomo mobiilisti: MTV3, AVA ja Sub -suoratoistokanavat ja muuta.

Zinio:
Sähköisten lehtien lukemiseen mm. Helmetin tarjonnan kautta. Lehtien lukeminen tosin pieneltä näytöltä hankalaa.

Pelit

Jetpack Joyride:
Suihkurakettipeli.

Wordament:
Etsi englanninkielisiä sanoja ruudukosta. Kätevä peli sanavaraston kasvattamiseen.

Where's My Water? 2:
Vedenkuljetusta useiden erilaisten kenttien läpi.

Hill Climb Racing:
Mäkiautoilua.

Angry Birds Go!:
Rovion ja vihaisten lintujen autopeli.

Temple Run 2:
Juokse pakoon vierivää kiveä.

Älypää Älypie:
Älypää-tietovisa.

Sekalaiset

Google:
Google-haku.

Wikipedia:
Wikipedia

Quick Settings:
Tiili-pikakuvakkeet esim. WLANin, Bluetoothin ja GPS:n kytkemiseen.

Erilaisia sovelluksia on joka lähtöön ja Windows Phone 8 laitteen myötä oma sovellusvalikoima vaatii vielä kartuttamista. Mitä sovelluksia sinulla löytyy Windows Phone 8 -puhelimestasi?

Jolla ja Android-sovellukset

Mobiililaitteissa käyttöjärjestelmälle saatavien sovellusten määrä ja laatu ovat jossain määrin ratkaisevassa asemassa ja sitä ajatellen Jolla ja Sailfish OS tukevat myös Android-sovelluksia. Android-sovelluksia voi asentaa useista eri Android-sovelluskaupoista ja Jollan kaupasta on saatavilla yhteensopiviksi testattuja Android-sovelluksia. Tässä muutamia poimintoja Jollan kaupasta löytyvistä Android-sovelluksista ja muutamista muista lähteistä asennetuista sovelluksista.

Jollalle saatavat Android-sovellukset

Jollaan ja Sailfish OS:lle saatavien sovellusten määrää voi kätevästi laajentaa Android-sovelluksilla, joita varten tarvitsee vain ensin asentaa Jollan kaupasta Android Support -paketti, jonka jälkeen Android-sovelluksia voi asentaa haluamastaan lähteestä kuten Jollan kaupasta, Yandex.Storesta, Amazon App Storesta tai suoraan .apk-paketeista. Sovellukset toimivat libhybris-ratkaisun ansiosta yhtä sulavasti Jollassa kuin vastaavassa Android-puhelimessa.

Suurin osa Android-sovelluksista toimii hyvin myös Sailfish OS:ssä, jos ne eivät tarvitse Googlen Play -palveluita, ja suurin ero natiiveihin sovelluksiin toimintalogiikan lisäksi on, että kaikki Android-sovellukset toimivat samassa "ikkunassa". Listassa olevat sovellukset on testattu Sailfish OS 1.0.5.16 Paarlampi -versiolla. Aikaisemmin muun muassa Netflix on toiminut, mutta nyt en sitä saanut toimimaan.

Android-sovellukset Jollan kaupassa

Jollan kaupasta on saatavilla muutamia Jollan ja Sailfish OS:n kanssa toimiviksi testattuja Android-sovelluksia, mutta sovellukset ovat muuten samoja kuin muistakin lähteistä asennettavat. Tässä muutamia poimintoja Jollan kaupasta löytyvistä Android-sovelluksista. Android-sovellukset ovat kaupassa merkitty pienellä Androidin kuvakkeella. Listassa sovellukset ovat ryhmitelty kuten ne ovat Jollan kaupassa.

Internet


Pivo
Pankkitilin käytönseurantaan tarkoitettu sovellus, joka toimii muun muassa OP-Pohjolan tileille.


Tori.fi
Sovellus Tori.fi-osto/myynti -palvelun käyttöön.

Multimedia


Taloussanomat
Taloussanomien, Digitodayn ja It-viikon uutiset.


Yle Areena
Ylen Areena -palvelu.


Ilta-Sanomat
Ilta-Sanomien tuoreimmat uutiset ja sää.

Network


ReadWrite News
Lue ReadWrite News -IT-blogia.

Utilities


Aptoid Appstore
Aptoidin Android-sovelluskauppa. Aptoidesta löytyy erikseen Jolla-kauppa.


Time List
Lisää asioita listalle ajan kera ja vertaa aikaa nykyaikaan.


LOWs tag based prices
Lisää tuotteita listalle ja vertaa mitä olet niistä maksanut.

Muut Android-sovellusten lähteet

Jollan kaupan lisäksi Android-sovelluksia voi ladata useista kolmannen osapuolen sovelluskaupoista tai asentamalla suoraan .apk-paketeista. Jollan kaupasta löytyy Yandex.Store ja Aptoid App Store, mutta myös Amazon App Store toimii, ja myös Google Playn asentaminen on mahdollista.

Kolmannen osapuolen kaupoista tai Internetistä ladattujen ohjelmistojen asentamista varten pitää sallia Jollan asetuksista ensin ei-luotettu ohjelmistojen käyttö: Järjestelmä > Ei-luotettu ohjelmisto > Salli ei-luotettu ohjelmisto.

Yandex.Store


Jollan kumppani Android-sovelluskaupoissa on venäläinen Yandex.Store, joka tuntuu toimivan ihan kätevästi. Yandex.Storen asennuksessa pitää huomioida, että valitsee salasanan palautuksen tavaksi turvakysymyksen, sillä ulkomaisiin numeroihin (+358) tekstiviestin lähetys varmistusta varten ei Yandexilta onnistu.

Amazon App Store

Amazonin App Store on yksi vaihtoehto Android-sovellusten asentamiseksi ja se toimii ihan kätevästi. Kätevänä lisänä sovelluskauppaa voi käyttää myös tietokoneella selaimen kautta, jolloin "ostetut" sovellukset löytyvät Menu > My Apps > Cloud > Refresh.

Amazonin kaupan asennus menee lyhyesti seuraavasti:

  1. Lähetä linkki sovellukseen sähköpostiisi ja avaa se Jollassa
  2. Lataa sovellus
  3. Avaa Notifikaatiot ja klikkaa ilmoitusta ladatusta apk:sta (tai: Mene Asetukset > Järjestelmä > Siirrot)
  4. Klikkaa AmazonApps-release.apk, jolloin uusi sovellus asennetaan ja se löytyy sovelluslistasta
  5. Kirjaudu Amazon AppStoreen Amazon.comin tunnuksillasi

APK-pakettien asentaminen

Androidin sovelluspakettien, eli .apk-tiedostojen, asentaminen on hieman monimutkaisempaa kuin suoraan sovelluskaupoista asentaminen, kun .apk-paketit pitää ensin hankkia jostain, kuten Android-puhelimesta purkamalla tai Internetin lähteistä. Paketin hankkimisen jälkeen kopioidaan se Jollaan esimerkiksi /data/app -hakemistoon, jonka jälkeen voidaan asentaa se selaamalla tiedostonhallinta-sovelluksella kuten Cargo Dock hakemistoon, jossa paketti on ja avaamalla se.

Itse olen käyttänyt .apk-pakettien saamiseen vain oikeaa Android-laitetta, josta AirDroidin avulla tuottanut .apk-paketit Jollaan siirtoa varten. Yksi vaihtoehto on käyttää APK-downloader-sivustoa tai Chrome-lisäosaa, joilla voi ladata Google Playssa olevia ilmaisia sovelluksia.

Ulkoisten sovelluskauppojen Android-sovellukset Jollassa

Suurin osa Android-sovelluksista toimii hyvin myös Sailfish OS:ssä, jos ne eivät tarvitse Googlen Play -palveluita. Tässä muutamien tunnettujen palveluiden Android-sovelluksia, jotka toimivat myös Sailfish OS:n Android-kerroksella ajettuna.

Pilvipalvelut


Dropbox
Dropboxin kanssa osaa toimia natiiveista Sailfish OS -sovelluksista Cargo Dock ja Sailbox. Android-sovelluksen lähde: Amazon App Store

Sosiaalinen media


Imgur
Imgurille on saatavilla myös natiivi Sailfish OS -sovellus Sailimgur Jollan kaupasta. Android-sovelluksen lähde: oma .apk-paketti tai Aptoide


Instagram
Lähde: oma .apk-paketti (Google Play) tai Aptoide.


Vine
Lähde: Amazon App Store


Reddit is fun
Redditistä on saatavilla myös natiivi Sailfish OS -sovellus Quickddit OpenReposta. Android-sovelluksen lähde: Amazon App Store

Pelit


Angry Birds II
Lähde: Amazon App Store


OpenSudoku
Lähde: oma .apk-paketti. (Google Play)

Muut


S-Pankki S-mobiili
S-Pankin mobiilisovellus, joka näyttää tilin ja bonuksen tiedot, ja jossa voi mm. skannata laskun viivakoodin kameralla maksamista varten. Lähde: oma .apk-paketti. (Google Play)


OP-mobiili
OP-Pohjolan mobiilisovellus, joka näyttää mm. tilien ja vakuutusten tiedot, ja jossa voi mm. skannata laskun viivakoodin kameralla. Lähde: oma .apk-paketti. (Google Play)

SuperHub tähtää parempaan kaupunkimatkustamiseen

Julkinen liikenne on pääkaupunkiseudulla kohtalaisen toimivaa, vaikkakin poikittaisliikenne ja jäykät seuturajat tekevät siitä edelleen hidasta ja kallista. Jäykkiin seuturajoihin on tulossa muutos lähivuosina, kun HSL kehittää matkakorttia, ja matkustajat voivat tähdätä sujuvampiin reittivaihtoehtoihin erilaisten sovellusten kuten Reittioppaan avulla. Muitakin projekteja parempien reittivaihtoehtojen löytämiseen on, kuten SuperHub EU-projekti, joka keskittyy tutkimaan ekologista kaupunkimatkustamista. Osallistuin alkusyksystä projektin kehitteillä olevan SUPERHUB-mobiilisovelluksen testaamiseen arkisessa liikkumisessani.

SuperHub-projekti

SuperHub, eli SUstainable and PERsuasive Human Users moBility in future cities, on ekologiseen kaupunkimatkustamiseen keskittynyt EU-projekti, jossa on mukana 20 yhteistyökumppania kuudesta eri Euroopan maasta ja Suomesta Helsingin yliopisto ja Helsingin seudun liikenne. Projekti on kestävän kaupunkiliikenteen tutkimus, jossa tarkastellaan osallistujien liikennetottumuksia ja kerätään palautetta SUPERHUB-järjestelmän ja -sovellusten kehittämiseksi. Sen tarkoituksena on kerätä konkreettista tietoa ihmisten liikennetottumuksista ja katsoa, kuinka liikennetottumuksia on mahdollista kehittää ympäristöystävällisemmäksi pelin kaltaisen lähestymisen avulla. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan myös kehitetyn sovellusprototyypin käytettävyyttä ja toiminnallisuuksia. Tutkimuksen tarkoituksena on, että tulokset auttavat paikallisia ja eurooppalaisia päättäjiä toimimaan kestävän liikennekehityksen eteen ja auttavat parantamaan liikenteen laatua kaikille kaupunkilaisille. Lisätietoa SuperHub-projektista voi lukea projektin informaatiolehtisestä.

Osallistuin tutkimukseen sattumalta huomattuani elokuun alussa SuperHub-tutkimusprojektin hakevan 200 pääkaupunkiseudulla asuvaa matkalaista koekäyttämään SUPERHUB-sovellusta. Osallistuminen ei vaatinut mitään erityistaitoja, vain Android-puhelimen ja hieman aikaa kolmen viikon ajan. Alkuun projektissa täytettiin viikon ajan vain matkapäiväkirjaa ja sen jälkeen parin viikon ajan lisäksi testattiin Android-matkapuhelimella SUPERHUB-projektissa kehitettyä sovellusta muun muassa reittien suunnitteluun ja matkustustavoitteiden asettamiseen. Sovelluksen testaamiseen osallistui yli 600 ihmistä Helsingistä, Milanosta ja Barcelonasta.

Testin tarkoituksena on seurata tavanomaisia reitti- ja matkatapavalintoja, jotta muun muassa vielä prototyyppi-asteella olevan sovelluksen keinoälyä voidaan parantaa, ja palautteen perusteella kehittää edelleen ja varmistaa, että jo olemassa olevat toiminnot todella vastaavat kaupunkimatkalaisten tarpeisiin. Sovelluksen päätoimintoja ovat muun muassa kaupunkialueilla tapahtuvien matkojen suunnittelu, parhaiden reittivaihtoehtojen ja sopivimpien kulkuvälineiden etsiminen, matkojen hiilijalanjäljen laskeminen ja liikenteen häiriötekijöistä tiedottaminen, eli paljon Reittioppaasta tuttuja ominaisuuksia hiukan uudella tavalla toteutettuna ja maustettuna.

SUPERHUB-sovellus

Testikokemukset

SUPERHUB-sovelluksen prototyyppi toimi kokonaisuutena ihan kelvollisesti kokeilun ajan, enkä siinä havainnut toiminnallisia ongelmia, mutta käytettävyyteen ja tarkoituksellisuuteen olisi voinut panostaa enemmän. Käytännössä sovellus tuotti samat reittipalvelut matkan suunnitteluun kuin Reittiopasta hyödyntävä Andropas, mutta ei aivan yhtä sulavasti. Sovellus oli selkeästi insinöörien suunnittelema, sillä en ymmärtänyt kaikkien toimintojen tarkoitusta (mm. ekotavoitteet ja pisteet) ja käyttöliittymä oli turhan ahdettu. Sovellus kuitenkin suoritti tehtävänsä, eli löysi oikeat eri reittivaihtoehdot ja näytti ne kartalla, vaikka toimikin hieman hitaasti.

Koejakson alussa suoritetun matkapäiväkirjan täyttäminen oli hieman työlästä, sillä sitä varten tehty Web-sovellus oli hieman kankea ja on suhteellisen vaikea muistaa, paljonko matkaan meni aikaa, ja mikä osoite oli lähtö- ja päätepisteenä, ellei niitä erikseen katso kartasta, jota Web-sovellus ei tarjonnut. Sovellus olisi kaivannut hieman parempaa käyttöliittymää etenkin alku- ja loppupisteiden valintaan ja toistuvien matkojen kirjaamiseen.

Matkapäiväkirjaa täyttäessä huomasi hyvin, miten staattisia omat matkani ovat, pääasiassa työpaikan ja kodin välillä suhaamista ja viikottaisiin harrastuksiin kulkemista. Joukkoliikenteen hyödyntäminen jäi vähäiselle, sillä sää suosi pyöräilyä ja harrastuksiin pääsi paljon kätevämmin omalla autolla. Espooseen muuton jälkeen joukkoliikenteen käyttöni on muutenkin vähentynyt, sillä seuturajat tekevät siitä turhan kallista verrattuna autoiluun ja liikenneyhteydet eivät ole yhtä toimivat kuin Helsingissä asuessani.

Kokonaisuutena projektin tarkoitus ja tulosten merkittävyys jäi hieman avonaiseksi, mutta tulipahan kannettua oma korteni kekoon. Tutkimuksesta ei ole vielä tuloksia, mutta ilmeisesti niiden valmistuttua projekti järjestää tilaisuuksia niistä keskustelemiseen ja jakaa yhteenvetoja. Tulokset esitetään myös akateemisissa konferensseissa, julkaistaan kirjana ja lisäksi projektin verkkosivujen kautta on mahdollista saada projektiin liittyviä raportteja.

Jäämme siis odottelemaan, miten pääsisimme parempaan kaupunkimatkustamiseen.