Uutissovellukset Jollalle: Haikala ja Ampiaiskala

Maailman menoa on hyvä seurata myös mobiileista päätelaitteista ja kesän aikana olen jatkokehittänyt Jollalle ja Sailfish OS:lle kahta uutisportaalien otsikoiden seurantaan tarkoitettua sovellusta: Haikalaa High.fi-portaalin tarjontaan ja Ampiaiskalaa Ampparit.com-portaalin tarjontaan. Nyt voi sanoa, että molemmat sovellukset ovat sillä tasolla, jotta niitä voi käyttää mielekkäästi. Vaikka molemmat sovellukset tarjoavat samat perustoiminnot, on niiden ominaisuuksissa ja toiminnassa suuria eroja.

Uutisportaalien erilaiset lähtökohdat rajapintojen tarjoamiseen tuovat sovelluksiin omat lisänsä, joka näkyy mahdollisissa toiminnoissa. Kummallakin sovelluksella kuitenkin onnistuu uutisten seuraaminen ihan kätevästi. Eli on hyvä tehdä lyhyt vertailu näiden uutisportaalien lukusovellusten ominaisuuksista. Molemmat sovellukset ovat allekirjoittaneen kehittämiä epävirallisia sovelluksia kyseisille palveluille.

Haikala ja Ampiaiskala uutislukijat

Uutissovellukset Jollalle: Haikala ja Ampiaiskala

Jollalle ja Sailfish OS:lle on saatavilla tällä hetkellä kaksi natiivia uutistenseurantasovellusta: Haikala High.fi -uutisportaalille ja Ampiaiskala Ampparit-uutisportaalille. Molemmat uutisportaalien epäviralliset lukusovellukset tarjoavat samat perustoiminnot, eli uutisotsikoiden lukemisen, mutta ominaisuuksien monipuolisuudessa ja toiminnassa on suuria eroa, riippuen miten hyvin kyseiset uutisportaalit tukevat kolmannen osapuolen sovelluksia.

Haikala High.fi -lukija
Ampiaiskala – Ampparit-lukija

Haikala – uutistenlukija High.fille

Haikala on monipuolinen uutistenlukusovellus, joka hakee uutisotsikot uudehkosta High.fi-palvelusta ja tarjoaa lähes kaikki ominaisuudet, joita palvelun avoin rajapinta mahdollistaa. Haikala on allekirjoittaneen kehittämä avoimen lähdekoodin sovellus (GitHub), eikä liity High.fi-uutisportaaliin muuten kuin käyttämänsä avoimen rajapinnan datan osalta.

Sovelluksen tärkeimpänä ominaisuutena on uutiskategorioiden hakeminen, uutisotsikoiden ja niiden kuvausten listaaminen ja uutisten avaaminen selaimessa. Käyttäjä voi myös avata uutisen erillisessä selaimessa ja kopioida osoitteen leikepöydälle. Luetut otsikot merkitään himmeämmällä värillä.

Otsikot kuvausten kera
Uutinen selain-näkymässä
Selain-näkymän toiminnot

Käyttäjä voi valita asetuksista näytettävät uutiskategoriat, jotka näkyvät päänäkymän sivupalkissa. Sovellus tarjoaa myös mahdollisuuden hakea uutisotsikoista, sekä lukea vanhempia otsikoita, jos sellaisia on tarjolla.

Valitut uutiskategoriat
Haku palvelun uutisista
Hae lisää otsikoita

Uutisportaalin rajapinnasta saa lyhyen kuvauksen otsikolle, sekä mahdollisen mobiiliin optimoidun sivuston osoitteen, jotka voi asettaa käyttöön asetuksista. High.fi tarjoaa uutisia Suomen lisäksi myös muilta alueilta kuten Ruotsista, Alankomaista, Saksasta ja Yhdysvalloista.

Kategorioiden valinta
Asetukset mm. kuvaukselle
Uutisia Yhdysvalloista

Tällä hetkellä Haikala tarjoaa lähes kaikki toiminnot, mitä High.fi-rajapinta mahdollistaa ja kehityslistalla on käyttäjän valitsemien uutiskategorioiden piilottaminen. High.fi-palvelun kehityslistalta vastaavasti löytyy muun muassa kirjanmerkitsemistä ja asetusten siirtämistä päätelaitteiden välillä (sovellus myös Windows Phonelle ja Androidille).

Haikala-sovellus on ladattavissa Jolla Kaupasta ja OpenRepos-palvelusta.

Ampiaiskala – uutistenlukija Ampparit.comille

Ampiaiskala on yksinkertainen uutistenlukusovellus, joka hakee uutisotsikot Ampparit-palvelun tarjoamista uutissyötteistä. Ampparit.com ei tarjoa aineistonsa käyttöön mitään rajapintaa, joten sovelluksen ominaisuudet ovat rajoittuneet. Ampiaiskala on allekirjoittaneen kehittämä avoimen lähdekoodin sovellus (GitHub). Se ei liity Ampparit.com-uutisportaaliin muuten kuin käyttämiensä RSS-syötteiden osalta.

Sovelluksen perusominaisuuksina on uutiskategorioiden hakeminen, uutisotsikoiden listaaminen ja uutisten avaaminen selaimessa. Luetut otsikot merkitään himmeämmällä värillä.

Uutisotsikoiden lista
Valitut kategoriat
Toimintovalikko

Käyttäjä voi myös avata uutisen erillisessä selaimessa ja kopioida osoitteen leikepöydälle. Sovelluksen asetuksista käyttäjä voi valita halutut Ampparit.comin tarjoamat uutissyötteet, jotka näkyvät päänäkymän sivupalkissa.

Uutinen selain-näkymässä
Selain-näkymän toiminnot
Kategorioiden valinta

Ampiaiskala on toiminnallisuuksiltaan rajoittunut, joka johtuu puuttuvasta rajapinnasta käytettävän uutisportaalin aineistoon. RSS-syötteiden lukeminen ei suuria toimintoja mahdollista ja sovellus tekee sen, minkä kykenee. Sovellus on ladattavissa Jolla Kaupasta ja OpenRepos-palvelusta.

Ampparit.com on myös tuonut oman Android-sovelluksensa Jolla Kauppaan, eli jonkinlaista kiinnostusta Jollaa ja Sailfish OS:ää kohtaan on, mutta ei riittävästi, että olisivat ottaneet yhteyttä natiiviin Ampiaiskalaan liittyen tai tarjonneet kunnollisen rajapinnan.

Yhteenveto

Uutisten seuraaminen Jollalla ja Sailfish OS:llä on mahdollista kahdella samantyylisellä sovelluksella, jotka kuitenkin eroavat suuresti ominaisuuksiltaan: Haikala tarjoaa monipuoliset toiminnot ja Ampiaiskala on rajoittuneempi. Uutisportaalien erilaiset lähtökohdat rajapintojen tarjoamiseen tuovat sovelluksiin omat lisänsä, joka näkyy mahdollisissa toiminnoissa. Kummallakin sovelluksella kuitenkin onnistuu uutisten seuraaminen ihan kätevästi. Molemmat sovellukset ovat ladattavissa sekä Jolla Kaupausta tai OpenRepos-palvelusta.

Haikalan ja Ampiaiskalan sovelluskehittäjänä täytyy todeta, että on ollut mielenkiintoista nähdä, miten kaksi vastaavaa palvelua ovat aivan eri tavalla yhteistyökykyisiä kolmannen osapuolen sovelluksien kanssa. High.fi on ollut kehittäjää tukeva, joka näkyy myös avoimessa rajapinnassa ja sen virheiden korjaamisessa, kun vastaavasti Ampparit.com ei ole juuri asiaan reagoinut. Harmillisesti sain tiedon High.fi-uutisportaalista ja sen paremmasta rajapinnasta tietojen käyttöön vasta, kun olin jo saanut ensimmäisen version Ampiaiskalasta valmiiksi. Näin Jollalle ja Sailfish OS:lle tuli sitten kehitettyä kaksi idealtaan vastaavaa sovellusta, vaikka Ampiaiskala olisi saanut jäädä kokonaan tekemättä.

Olisi toivottavaa, että kaikki palvelut tarjoaisivat avoimen rajapinnan, jota muut voisivat hyödyntää. Uusia palveluita ja innovaatioita syntyy helpommin, kun takana on enemmän kehittäjiä ja ideoijia, eikä se mielestäni ole alkuperäiseltä palvelulta pois. Valitettavasti viime aikoina suunta on osiltaan ollut päinvastaiseen suuntaan, joka näkyy muun muassa Twitterin, Facebookin ja Netflixin rajapinnoissa.


Posted

in

,

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *